BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Συνεχίζεται η πτώση τιμών στο σκληρό, άλλα 15 ευρώ χάνει ο δείκτης της Φότζια

Επιβαρυμένες σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι διαφαίνονται οι συνθήκες στην αγορά σκληρού σίτου, με τη διόρθωση στις διεθνείς τιμές να εντείνεται το τελευταίο διάστημα, σε μια εξέλιξη που δείχνει να μην αφήνει πολλά περιθώρια αντιστροφής του πτωτικού κλίματος.

Sitari-agora_28-02-24

Πέτρος Γκόγκος

15
1

Αυτήν τη στιγμή, τα ελληνικά σκληρά έχουν χάσει το επίπεδο των 30 λεπτών το κιλό, με τις προσφορές να υποχωρούν προς τα 28 λεπτά, ενώ η ζήτηση από τους μύλους έχει ατονήσει. Πρόκειται για τιμές κοντά στα επίπεδα με τα οποία ξεκίνησε πέρυσι ο αλωνισμός, με την διαφορά ότι αυτήν τη φορά, τα αποθέματα αλλά και οι εκτάσεις δείχνουν πως η τάση θα κινήσει τις τιμές προς τα κάτω.

Μάλιστα, το πτωτικό κανάλι στο οποίο είχε περιέλθει τις προηγούμενες εβδομάδες το εμπορικό κέντρο της Φότζια βάθυνε τα τελευταία 24ωρα, με τους εμπλεκόμενους να προχωρούν σε μια γενναία έκπτωση των τιμών με τις οποίες διαπραγματεύονται οι δύο βασικές ποιοτικές κατηγορίες του προϊόντος, της τάξης των 10 με 15 ευρώ ο τόνος.

Το κλίμα που έχει στηθεί στην αγορά, προδίδει την αυτοπεποίθηση του εμπορίου ότι οι παραγωγές έχουν ισορροπήσει και η προσφορά έχει επανέλθει σε επίπεδα που δίνουν στους αγοραστές το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ψαλίδισμα των 15 ευρώ έγινε στα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% για τα οποία πλέον η τιμή αποθήκης εµπόρου υποχώρησε στα 357-362 ευρώ ο τόνος. Αυτή η αποφασιστική υποχώρηση στις καλές ποιότητες, αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες για μια καλή παραγωγή στην Τουρκία, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η καλλιέργεια έχει επεκταθεί κατά περίπου 12% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι αναφορές θέλουν τη γειτονική χώρα να προσεγγίζει με υψηλές προδιαγραφές το παραγωγικό κομμάτι.

Πιο απλά, η Τουρκία που πέρυσι ξάφνιασε τις αγορές διαθέτοντας ποσότητες άνω των 1,2 εκατ. τόνων, σχεδόν από το πουθενά, το 2024 έρχεται με ακόμα υψηλότερο τονάζ και προσεγμένες ποιότητες, εφόσον το επιτρέψει και η εξέλιξη των καιρικών συνθηκών.

Μάλιστα αυτή η αποφασιστική στροφή της πρωτογενούς παραγωγής της Τουρκίας στην καλλιέργεια σκληρού σίτου, συναντά μια αγορά στην οποία τα αποθέματα του Καναδά έχουν επανέλθει σε υψηλά επίπεδα, αφού η χώρα μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να διαθέσει εξαιρετικά μικρές ποσότητες από την παραγωγή των περίπου 4 εκατ. τόνων του 2023 σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Από το κύμα διόρθωσης δεν έμεινε «στεγνός» ούτε ο Καναδάς. Την εβδομάδα αυτή, οι τιμές διάθεσης των ιδιαίτερα ποιοτικών σκληρών με πρωτεΐνη 15% έγραψαν νέες απώλειες 10 ευρώ, παραμένοντας οριακά σε επαφή με τα 420 ευρώ ο τόνος για παραλαβή από το λιμάνι του Μπάρι.


 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

29-02-2024 12:58ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Για ποιο λόγο μας αναφέρετε την τιμή της Φοτζια; Θα συμβούλευα,για να είναι πιο εύκολα τα πράγματα,να μας αναφέρετε απευθείας τις τιμές που πουλάει η Μόσχα,το Κίεβο και η Άγκυρα. Όπως φαίνεται,αυτοί διαμορφώνουν τις τιμές,άσχετα εάν είναι μαλακο σιταρι.Τους εμπόρους δε νομίζω να τους προβληματίζει τι σιταρι ρίχνουν στην αγορά.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία