Το κλίµα, παρόλα αυτά, προς το παρόν είναι βαρύ. Λίγο πριν αρχίσουν να µπαίνουν τα τρακτέρ στα χωράφια για τη σπορά, το ενδιαφέρον για τον ηλίανθο συνεχίζει να είναι υποτονικό και, καθώς η καλλιέργεια δεν έχει γλιτώσει την απειλή να «συνθλιβεί» ανάµεσα σε «συµπληγάδες» δυσαρέσκειας αναζητείται αυτό το «κάτι» που θα «σώσει την παρτίδα».
Οι αγρότες, µετά το περσινό στραπάτσο, από τις φτωχές αποδόσεις στο χωράφι, που συνοδεύτηκαν µε χαµηλές τιµές στο προϊόν, εµφανίζονται δύσπιστοι να εµπιστευτούν το προϊόν και προσβλέπουν σε ένα «σήµα καλής θελήσεως» από τη µεταποίηση, η οποία, από την πλευρά της, δεν µπορεί να «χωνέψει» τους υπουργικούς (µη) χειρισµούς στο ζήτηµα της κατανοµής βιοντίζελ και εκπέµπει σήµα κινδύνου για την καλλιέργεια.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 955 της Agrenda
Σε εξέλιξη διαπραγµατεύσεις µε τη βιοµηχανία
«Τα περιθώρια στενεύουν δραµατικά για την αλλαγή του κλίµατος στην καλλιέργεια του ηλίανθου. Υπάρχουν σε εξέλιξη διαπραγµατεύσεις µε τις βιοµηχανίες µεταποίησης, αλλά δεν έχουµε οριστικοποιήσει ακόµη κάποια συµφωνία», επισηµαίνει στην Agrenda ο Λάµπης Κουµπρίδης, πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας. Το τοπίο, όπως σηµειώνει ο ίδιος, εκτός απροόπτου, θα έχει ξεκαθαρίσει µέχρι τις 10 Μαρτίου. «Ακούσαµε ότι σε κάποιες περιοχές υπογράφηκαν συµβάσεις µε 40 λεπτά. Σε αυτό το επίπεδο τιµών, δυστυχώς φοβάµαι πως οι εκτάσεις που θα µπουν µε ηλίανθο στην περιοχή µας θα είναι µειωµένες κατά 30%-40%, σε σχέση µε πέρυσι», τονίζει ο συνοµιλητής µας και προσθέτει πως «για να αρχίσει ο κόσµος να συζητά µε όρεξη για τον ηλίανθο η βάση πρέπει να τεθεί τουλάχιστον στα 45 λεπτά το κιλό».
Ζήτηµα τα στρέµµατα που θα µπουν φέτος
Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η τιµή και για τις αποφάσεις των αγροτών στην περιοχή της ∆ράµας. «Είµαστε σε συζητήσεις µε βιοµηχανίες που κάνουν µεταποίηση για να δούµε τί θα κάνουµε. Τα 40-42 λεπτά το κιλό που φηµολογείται ότι προσφέρονται από τη µεταποίηση είναι δύσκολο να οδηγήσουν σε εκτεταµένες καλλιέργειες ηλίανθου. Είναι ζήτηµα εάν πιάσουµε τα περσινά 8.500 στρέµµατα. Ζητάµε τιµή πάνω από 45 λεπτά το κιλό, κάτι που αν γίνει θα δώσει µια πραγµατική ώθηση στο προϊόν και ίσως πιάσουµε ακόµη και τα 10.000 – 12.000 στρέµµατα», τονίζει ο Ιωάννης Κεσκίνογλου, πρόεδρος της ΕΑΣ ∆ράµας.
Εκτιµήσεις για αύξηση στρεµµάτων
Έµπειρος γεωπόνος µεγάλης πολυεθνικής εταιρείας, µε τον οποίο ήρθε σε επαφή η Agrenda, πάντως, διαβλέπει πως ήδη µε τα 40-42 λεπτά το κιλό, των προτεινόµενων συµβάσεων, συν 2-3 λεπτά επιπλέον ανά κιλό, που δίδονται για τα σπόρια µε υψηλή περιεκτικότητα σε έλαια, η τάση για την καλλιέργεια δείχνει να ανεβάζει στροφές. Με δεδοµένο δε, ότι το καλαµπόκι δείχνει κόπωση φέτος, αφού µεγάλες ποσότητες από την περσινή παραγωγή, λόγω των χαµηλών τιµών, παραµένουν ακόµη στις αποθήκες, η πηγή µας εκτιµά πως «αν αυτή η παράµετρος συνδυαστεί και µε την απουσία βροχών σε πολλές περιοχές της χώρας, πιθανώς να δούµε και πάλι γύρω στα 750-800 χιλ. στρέµµατα µε ηλίανθο. Ωστόσο, όλα θα κριθούν µέχρι την τελευταία στιγµή».