Εντείνονται οι πιέσεις στην αγορά σκληρού, σβήνει 20 ευρώ η τιμή στη Φότζια
Μάλιστα, στην αγορά ακούγεται ότι αυτός ο διαγωνισμός, στον οποίο αποδίδεται ως ένα βαθμό και η τελευταία διόρθωση των 20 ευρώ στις τιμές της Φότζια, δεν θα είναι ο τελευταίος. Πιο απλά, η Τουρκία αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο δίμηνο σε περισσότερες πωλήσεις, αφού όπως φαίνεται αναμένει μια σοδειά της τάξης των 5 εκατ. τόνων στον αλωνισμό του 2024.
Τη δεδομένη στιγμή, τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες διαμόρφωσης των τιμών:
- Οι νέοι διαγωνισμοί της Τουρκίας, η οποία ως το τέλος της τρέχουσας εμπορικής περιόδου, δεν αποκλείεται να έχει εξάγει 1,3 με 1,5 εκατ. τόνους σκληρού σίτου, τους οποίους δεν ανέμενε η αγορά
- Οι προθέσεις σποράς στον Καναδά, που δείχνουν ότι οι εκτάσεις θα παραμείνουν σταθερές και άρα η χώρα προετοιμάζεται, εκτός καιρικού, για ακόμα μια σοδειά της τάξης των 4 έως 6 εκατ. τόνων.
- Η μείωση κατά 1 εκατ. στρέμματα στην καλλιέργεια σκληρού σίτου στην Ιταλία
- Οι προθέσεις της Τουρκίας να καθιερωθεί το 2024-25 ως ανταγωνιστικός εξαγωγέας στην περιοχή της Μεσογείου, διαθέτοντας τουλάχιστον 2 εκατ. τόνους σκληρό στη νέα σοδειά.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι νέες τιμές στο εμπορικό κέντρο της Φότζια, συνεχίζοντας ένα επίμονο πτωτικό σερί, διαμορφώνονται ως εξής:
- στα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% για τα οποία πλέον η τιμή αποθήκης εµπόρου υποχώρησε στα 337-342 ευρώ ο τόνος.
- στη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 320-325 ευρώ ο τόνος.
Αν υπάρχει ένας υποστηρικτικός παράγοντας για τις τιμές της νέας σοδειάς σε Ελλάδα και Ιταλία, με τα τωρινά δεδομένα και χωρίς να αποτιμάται η πιθανότητα επιβάρυνσης των φετινών παραγωγών από καιρικά φαινόμενα σε κάποια από τις βασικές παραγωγικές δυνάμεις, αυτός εντοπίζεται στην Ιταλία.
Αυτή η κατακόρυφη μείωση των εκτάσεων στην Ιταλία, εντοπίζεται σε περιοχές του Νότου, όπου η αγορά χαρακτηρίζεται "περισσότερο συναισθηματική". Αυτό που εννοείται με αυτό, είναι πως ένα σενάριο αγροτικού αναβρασµού στον ιταλικό νότο, όπου ήδη έχουν σημειωθεί αναταραχές σε λιμάνια μεταξύ αγροτών και φορτηγών που μεταφέρουν καναδικά και τουρκικά σιτάρια, θα μπορούσε να συγκρατήσει κάπως τις τιμές.
Κατά τα λοιπά, φαίνεται πως και ο Καναδάς θα κρατηθεί σε υψηλές παραγωγές αφού το spread ανάμεσα στην τιμή του σκληρού σίτου και της άλλης εναλλακτικής εαρινού μαλακού σίτου που παραδοσιακά καλλιεργούν οι Καναδοί, εννοεί το σκληρό.