BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Με 175 ευρώ στον στάβλο το καλαμπόκι Βουλγαρίας, κόβεται η όρεξη σποράς

Βουλγαρικό καλαμπόκι με τιμές από 175 έως 185 ευρώ ο τόνος παραδοτέο στη μονάδα, κινείται αυτή την περίοδο η αγορά, σε μια εξέλιξη που αποθαρρύνει αρκετούς παραγωγούς από την σπορά καλαμποκιού τις προσεχείς εβδομάδες, με τις διαρροές να ενισχύουν είτε άλλες κτηνοτροφικές καλλιέργειες, όπως το τριφύλλι είτε το βαμβάκι.

kalampoki-pinakas-agronews

Πέτρος Γκόγκος

76
5

Με βουλγαρικό καλαμπόκι 175 ευρώ ως τον στάβλο, κόβεται η όρεξη στον κάμπο

Πέρα από τις εμπορικές προοπτικές του καλαμποκιού, οι οποίες αποτελούν από μόνες τους μια πρόκληση, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που όπως φαίνεται θα υποστηρίξουν μια μείωση των εκτάσεων στην επικείμενη εαρινή σπορά. Για παράδειγμα, σε σημαντικά παραγωγικά κέντρα της Θεσσαλίας, η καλλιέργεια παραμένει απλά αδύνατη, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων υγρασίας στα χωράφια, ορισμένα εκ των οποίων δεν έχουν καθαριστεί καν, αφού τα τρακτέρ βουλιάζουν στη λάσπη.

Με την προϋπόθεση ότι ο Απρίλιος θα διευκολύνει το στέγνωμα των χωραφιών αυτών, τότε η μόνη δυναμική επιλογή για τους παραγωγούς εκεί, εφόσον πρόκειται για ποτιστικές εκτάσεις, θα είναι το βαμβάκι.

Σε περιοχές όπου δεν τίθεται θέμα με τις βροχές, έχει ήδη διαπιστωθεί μια στροφή σε άλλες κτηνοτροφικής χρήσης καλλιέργειες, με το τριφύλλι να κερδίζει σημαντικές εκτάσεις, ειδικά στους κάμπους της Στερεάς Ελλάδας, όπου οι παραγωγοί φάνηκε να επενδύουν στο τριφύλλι και στις δυο περιόδους σποράς, δηλαδή και το περασμένο φθινόπωρο και τώρα.

Τα ελάχιστα αποθέματα από την περσινή συγκομιδή, κατά την οποία χάθηκαν τα πρώτα χέρια λόγω των επίμονων ανοιξιάτικων βροχών, διατίθενται πλέον σε τιμές κοντά στα 42 λεπτά το κιλό, επίπεδο που κερδίζει το ενδιαφέρον ακόμα και μετά τη νομοτελειακή διόρθωση που θα επιφέρει η πίεση της παραγωγής και οι αυξημένες διαθεσιμότητες της νέας χρονιάς.

Άλλωστε, παρά τις προοπτικές για καλύτερες επιδόσεις αυτήν την άνοιξη, σε σχέση με την περσινή προβληματική χρονιά, παραμένει υπερτονισμένο το κενό που αφήνει πίσω της η Θεσσαλία, όπου για τους ίδιους λόγους που οι παραγωγοί δεν μπορούν να σπείρουν καλαμπόκι, δεν έχουν καταφέρει να αφιερώσουν εκτάσεις ούτε στο τριφύλλι.

Πάντως, φαίνεται να κερδίζουν χώρο οι σανοδοτικές καλλιέργειες, με τον βίκο να κερδίζει το φθινόπωρο που πέρασε ορισμένες εκτάσεις, κυρίως στη Θεσσαλία, με τα eco-schemes εν προκειμένω να αποτελούν το βασικό κίνητρο.

Στο μεταξύ ανεβαίνει η δημοφιλία και της καλλιέργειας σόγιας, στην οποία γίνεται ειδική αναφορά και στις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΕΚ, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή την τροποποίηση της ΚΑΠ, ζητώντας να δοθούν κίνητρα στην καλλιέργεια ζωοτροφών.

Σύμφωνα με το κείμενο των προτάσεων, η σόγια αποτελεί μια από τις εναλλακτικές λύσεις παραγωγής πρωτεϊνούχων ζωοτροφών που έχουν μελετηθεί και αποδειχθεί επωφελείς για τον παραγωγό, αλλά και για το περιβάλλον για χρησιμοποίηση στη διατροφή των προβάτων.

Όσον αφορά την καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας, η στρεμματική απόδοση σε καρπό στην Ελλάδα ανέρχεται στα 450 κιλά και ως επίσπορη καλλιέργεια δίνει περίπου 300 κιλά το στρέμμα, εξασφαλίζοντας στον παραγωγό εισόδημα περίπου 120 ευρώ το στρέμμα, με έξοδα 98 ευρώ το στρέμμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΚ. Σε αρδευόμενες εκτάσεις με εφαρμογή των συνιστομένων καλλιεργητικών φροντίδων η στρεμματική απόδοση της μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας έχει ξεπεράσει τα 650 κιλά.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

15-03-2024 15:57ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΑΕ

Έλα ρε 175 ευρώ ο τόνος στην Ελλάδα του Μητσοτάκη?

Απάντηση

15-03-2024 14:46Γιωργος

Ποιος το λέει ότι είναι βουλγαρικό το καλαμπόκι ;από την Ουκρανία είναι ! Χρόνια μέσο μαύρης θάλασσας το περνάνε ! Από αυτούς υποφέρουν όλοι οι αγρότες . Μακάρι ο Πούτιν να μην τους αφήσει ούτε ένα στρέμμα

Απάντηση

15-03-2024 09:40Εκείνος

Βάλτε καλαμπόκι 🌽 χωριανοί οι οι...

Απάντηση

15-03-2024 09:38Εκείνος

Βάλτε καλαμπόκι 🌽. Χωριανοί οι οι ...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία