Η τελευταία διόρθωση τιμών στο σκληρό σιτάρι και οι πρώτες προσεγγίσεις για το άνοιγμα στα αλώνια
Μια κοινή εκτίµηση, θέλει την αγορά να έχει εξαντλήσει την πτώση, µε τις τιµές για τη σοδειά του 2023 να «κάθονται» κοντά στα τελευταία επίπεδα, τουλάχιστον µέχρι να υπάρξουν πιο συµπαγείς ενδείξεις σχετικά µε τη δυναµική του επερχόµενου αλωνισµού.
Η Τουρκία παραµένει καταλύτης στην τελευταία διόρθωση, που είδε τη Φότζια να διαµορφώνει τιµή αποθήκης εµπόρου στα 315 µε 320 ευρώ για την πρώτη ποιότητα µε µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%, ενώ στα 320 µε 325 ευρώ διαµορφώνεται η τιµή στη Μπολόνια.
Οριακά πάνω από τα 300 ευρώ διατηρείται η τιµή για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% µε το εύρος στα 300 µε 305 ευρώ στη Φότζια, ενώ λίγο υψηλότερα βρίσκονται οι τιµές στη Μπολόνια, µεταξύ των 308 και 313 ευρώ ο τόνος.
Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, στα 300 µε 305 ευρώ ο τόνος διαµορφώνεται η τιµή CIF λιµάνι Ιταλίας και για τα ελληνικά, εξαγώγιµα σκληρά σιτάρια, επίπεδο µου µεταφράζεται σε 280 ευρώ FOB ελληνικό λιµάνι.
Για ακόµα µια φορά, τη διόρθωση πυροδότησε η Τουρκία, η οποία αναµένεται να συνεχίσει και τον Απρίλιο µε εξαγωγές 100.000 -150.000 τόνων, µε τα FOB της χώρας για ιδιαίτερα ποιοτικά σιτάρια να τοποθετούν την προσφορά στα 300 ευρώ FOB τουρκικό λιµάνι, τιµή ιδιαίτερα ελκυστική για τους µεγάλους εµπορικούς οίκους της Ιταλίας, µε τον όµιλο του Casillo και τη Viterra να πλειοδοτούν µέχρι τα 301 ευρώ για τον τελευταίο διαγωνισµό του Μαρτίου.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 958 της Agrenda
Στον καιρό η σκυτάλη διαµόρφωσης τιµών
Με την αγορά πάντως να έχει επιδοθεί σε µια κατακόρυφη πτώση από τα τέλη Ιανουαρίου µέχρι σήµερα, που έκοψε πάνω από 80 ευρώ στις τιµές, άπαντες αποφεύγουν εκτιµήσεις για τις τιµές στον επερχόµενο αλωνισµό.
«Weather market», δηλαδή «αγορά καιρού» αποκαλούν το επόµενο δίµηνο έµπειρα στελέχη της αγοράς µιλώντας στην Agrenda, επικαλούµενα το κρίσιµο στάδιο στο οποίο εισέρχονται οι καλλιέργειες σε µερικές εβδοµάδες και σχολιάζοντας πως ένας ιδανικός καιρός ή µια απρόβλεπτη ζηµιά θα µπορούσαν να προκαλέσουν έντονη µεταβλητότητα προς όλες τις κατευθύνσεις, µιας και τα αποθέµατα παραµένουν σε κατάσταση που δεν επιτρέπει αισθήµατα «άνεσης» στους αγοραστές. Όπως και να έχει, στην πιο ώριµη και ευέλικτη αγορά της Ιταλίας, κανένας δεν έχει προχωρήσει σε κάποια συµφωνία για τις τιµές της παραγωγής του 2024, µια διστακτικότητα που αναδεικνύει την ρευστότητα που παραµένει στην αγορά.
Παραγωγή 7 εκατ. τόνων στην ΕΕ
Συγκεκριµένα, τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία τοποθετούν κοντά στους 1,1 εκατ. τόνους το συνολικό απόθεµα σκληρού σίτου εντός των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ η επερχόµενη παραγωγή, µε ιδανικές συνθήκες δεν αναµένεται να ξεπεράσει τους 7,5 εκατ. τόνους, ό,τι δηλαδή έδωσαν και οι προηγούµενες δύο χρονιές.
Μάλιστα, αναµένεται µια µείωση της τάξης των 300.000 κιλών από την Γαλλία, όση δηλαδή ανάκαµψη αναµένει η Ισπανία, η οποία προέρχεται από µια καταστροφική χρονιά που έκοψε 70% από τις αποδόσεις.
Για την Ελλάδα, όπου σπάρθηκαν περίπου 3,5 εκατ. στρέµµατα το περασµένο φθινόπωρο, η αγορά αναµένει µια σοδειά κοντά στους 1 εκατ. τόνους.
Με 2,5 εκατ. τόνους του χρόνου η Τουρκία στις αγορές
Υπενθυµίζεται ότι εκτός απροόπτου και η γειτονική Τουρκία ετοιµάζεται για µια πλούσια σοδειά, ενώ προγραµµατίζει και µια αύξηση των εξαγωγών της κατά τουλάχιστον 50% από τα τωρινά επίπεδα των 1,3 µε 1,5 εκατ. τόνων. Η χώρα έχει σηµειώσει ήδη µια αύξηση των στρεµµάτων σε διψήφια ποσοστά, κοντά στα 10 µς 12% συγκριτικά µε πέρυσι. Ετοιµάζει δηλαδή µια σοδειά κοντά στους 5 εκατ. τόνους, ως ένας «δεύτερος Καναδάς» από τους οποίους ωστόσο αναµένεται να αξιοποιήσει τουλάχιστον τους µισούς αν όχι περισσότερους για τις ανάγκες της εσωτερικής της αγοράς.
Περισσότερα στρέµµατα µε σκληρό σιτάρι αναµένεται ότι θα καλλιεργήσουν αυτή την άνοιξη οι Καναδοί αγρότες, µε την έκθεση προθέσεων σποράς που εκπόνησε η αρµόδια υπηρεσία της χώρας, να αποτιµά στο 5,1% την αύξηση των εκτάσεων.
Διαβάστε επίσης: Υποχωρεί στα 320 η Φότζια, με 280 ευρώ FOB οι εξαγωγές σκληρού
25-03-2024 22:04nikos
ΚΑΝΕΙΣ σιτάρι πλέον για να φάνε νερό με αέρα οι γραβατωμένοι
Απάντηση25-03-2024 19:34THEODOR
Μοναδική και αποτελεσματική λύση είναι πιστεύω η κατάληψη λιμανιών ,τραίνων ΄φορτηγών κλπ και αποκλεισμό εισαγωγης σε ολη την Ευρώπη.Πάτημα στον κάλο και ΟΧΙ βόλτες με τα τρακτέρ στην Αθήνα....αυτά είναι καραγκιοζιλίκια που τα διοργανώνουν τα πουλημένα τομάρια οι αγροτοπατέρες.!!!!
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)25-03-2024 19:27THEODOR
Δηλαδή από τον περασμένο Αυγουστο , η Τουρκία πλέον καθορίζει τις παγκόσμιες τιμές σκληρού σιταριού ΄;;;;;;; οι ευρωπαίοι ηγέτες ποιανών τα συμφέροντα εξυπηρετούν ......ΟΧΙ σίγουρα των ευρωπαίων αγροτών.!!!!!!
Απάντηση25-03-2024 08:34ΑΓΡΟΤΗΣ
Η προϋποθέσεις είναι μόνο για να σποτελειωσουν τους Ευρωπαίους αγρότες η απ έξω δεν έχουν προϋποθέσεις
Απάντηση25-03-2024 07:56Λιλα
Η Τουρκία και ο Καναδαςγια ποιο λόγο συμμετέχουν στην διαμόρφωση της τιμής της Φοτζια αφού τα σιτάρι τους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για εισαγωγή στην ΕΕ.
Απάντηση