Φέτος, πολλοί στις εαρινές σπορές φαίνεται πως προτιμούν να εγκαταστήσουν μηδική και να καρπωθούν το πριμ από τη Δράση 1 των Οικοσχημάτων για σπορά με πιστοποιημένο σπόρο, το οποίο όμως στο Στρατηγικό Σχέδιο προοριζόταν για 62,3 ευρώ το στρέμμα αν και το 2023 πληρώνεται τελικά με 28 ευρώ (-55%). Από την άλλη βέβαια, μείωση υπέστη και η συνδεδεμένη για το καλαμπόκι, από τα 55 ευρώ στα 39,5 ευρώ το στρέμμα.
Στα θετικά της μηδικής συγκαταλέγεται και η χαμηλότερη απαίτηση σε εισροές, μειώνοντας την ανάγκη για σημαντικές πιστώσεις σε καταστήματα εφοδίων. Η ζήτηση για σπόρο μηδικής είναι ισχυρή, ενώ σε ορισμένες περιοχές εντοπίζονται και ελλείψεις. Σύμφωνα με όσα επικοινωνούν αγρότες στην Agrenda, οι απώλειες στρεμμάτων με καλαμπόκι σε εκτάσεις με μηδική υπολογίζονται σε 20-25% και σε σκληρό σιτάρι στο 5-10%.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 963 της Agrenda
Μία παράμετρος που ευνοεί τη μηδική και πολλοί αγνοούν είναι πως λόγω κλιματικής αλλαγής, αυξάνονται και τα «χέρια» μέσα στη χρονιά, ανάλογα το πόσο νωρίς έγινε η εγκατάσταση. Για παράδειγμα στη περιοχή της Ελάτειας, αρκετοί παραγωγοί περιμένουν να μπουν 7 φορές στο χωράφι φέτος, αντί για 5 με 6 άλλες χρονιές. Επίσης, λόγω έντονης ζήτησης από την εσωτερική αγορά και ιδίως από την κτηνοτροφία της Κρήτης, οι τιμές για καθαρό τριφύλλι μέσα στο καλοκαίρι είναι πολύ καλές, ξεπερνώντας συχνά τα 30 λεπτά το κιλό.
Μέχρι στιγμής, οι πρώτες κοπές στη Φθιώτιδα έγιναν φέτος τελευταίες μέρες Μαρτίου με 11-12 λεπτά το κιλό για χορτάρια και 14-15 τα τριφύλλια, όταν πέρυσι ξεκίναγαν τέλη Απριλίου με 7-8 λεπτά το κιλό για τα χορτάρια και 10-12 για τα τριφύλλια. Αυτές τις μέρες ξεκινά το δεύτερο χέρι με τις τιμές που ακούγονται για τα καθαρά τριφύλλια να φλερτάρουν με τα 20 λεπτά.
Πάντως, ακόμη και με το μειωμένο πριμ από τα eco-schemes, η καλλιέργεια μηδικής μοιάζει ιδανική επιλογή σε μια περίοδο που το καλαμπόκι δεν πάει και τόσο καλά από θέμα τιμής, ιδιαίτερα μάλιστα από την στιγμή που υπάρχει κρατημένο στις αποθήκες παραγωγών σημαντικό απόθεμα σε σπυρί (μπορεί και 40% της σοδειάς σε κάποιες περιοχές).
Όσο οι τιμές που προσφέρει το εμπόριο δεν ξεκολλούν από τα επίπεδα των 17-18 λεπτών το κιλό λόγω πίεσης από Βουλγαρία και Ρουμανία, οι παραγωγοί δεν διώχνουν ποσότητες. Πολλοί περιμένουν ένα καλοκαιρινό ράλι στα συμβόλαια τον Ιούλιο, ώστε να ξεστοκάρουν με 19-20 λεπτά και να μην πάνε για αλωνισμό με απόθεμα. Προς το παρόν, τα συμβόλαια στο Παρίσι μεταβάλλονται σε ένα στενός εύρος από 205 έως 210 ευρώ ο τόνος, τόσο για παράδοση Αύγουστο, όσο και Νοέμβριο.
01-05-2024 18:08Κώστας
Το πρόβλημα, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι και οι δύο είναι εξαιρετικά υδροφιλες καλλιέργειες...Αν δεν ποτιστουν, φινιτο...Ήδη πολλές περιοχές υποφέρουν...
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)