BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Πλαγιοανοδικές κινήσεις από 15 Απριλίου σε σόγια, καλαμπόκι, μαλακό σιτάρι

Συνεχώς αφορμές να δοκιμάζουν καινούρια υψηλά βρίσκουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στα αγροτικά εμπορεύματα, κρατώντας μέρος απ’ τα κέρδη σε κάθε επαναφορά προσήμου. Τη σκυτάλη από το κριθάρι πήρε στην αρχή της εβδομάδας το μαλακό σιτάρι, σε συνέχεια επικαιροποιημένων εκτιμήσεων στην Ουκρανία για την επερχόμενη σοδειά οι οποίες έκοψαν άλλους 900.000 τόνους (μαλακό και σκληρό αθροιστικά).

agrotika-emporevmata-times

Γιάννης Ρούπας

2493
1

Ανησυχία που προδιαθέτει για πλαγιοανοδικές κινήσεις προκαλεί επίσης η εντεινόμενη προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να συγκεντρώσει την εμπορία σίτου στα χέρια λίγων και πιστών στον πρόεδρο Πούτιν. Φαίνεται πλέον πως μόλις 4 εταιρείες διακινούν το 75% της ρωσικής παραγωγής, ενώ σταδιακά η αγορά αρχίζει να αντιμετωπίζει με αυξανόμενη δυσπιστία τις επίσημες προβλέψεις των ρωσικών αρχών για ποσότητα και ποιότητα της σοδειάς, οδηγώντας σε εξωτερικότητες που τραβούν ανοδικά τις τιμές.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 967 της Agrenda

 

Μπορεί οι δείκτες στα αγροτικά εμπορεύματα να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε εβδομαδιαίες μεταβολές (από προθέσεις και πορεία σποράς, στρεμματικές αποδόσεις σε χώρες Ηγέτες, γεωπολιτικές εξελίξεις και πολλά άλλα), ωστόσο από τα χαμηλά του πρώτου 15νθήμερου Απριλίου, το σύνολο σχεδόν των αγροτικών εμπορευμάτων έχει να επιδείξει θετικές χρηματιστηριακές επιδόσεις, οι οποίες σε κάθε επαναφορά πρόσημου κρατούν πάντα μέρος από τα κέρδη.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας ως βάση τους αμερικανικούς δείκτες, κλαδικοί αναλυτές καταγράφουν πως καλαμπόκι, σιτάρι και σόγια σημειώνουν συνεχώς υψηλότερα υψηλά και υψηλότερα χαμηλά ενώ κρατούν συνήθως από 23,6% έως 38,2% στις υποχωρήσεις, κάτι που χτίζει ένα κλίμα εμπιστοσύνης στην ανοδική πορεία των δεικτών. Με δεδομένο πως η εμπιστοσύνη αποτελεί θεμέλιο λίθο της ανόδου στα χρηματιστήρια, οι τιμές των συμβολαίων δείχνουν μεγαλύτερη αντίσταση στις τάσεις καθόδου και αντιδρούν έντονα ανοδικά στις θετικές εξελίξεις. Αντίστοιχα, οι επιδόσεις των συμβολαίων στην Ευρώπη επιβεβαιώνουν τις αναλύσεις των Αμερικανών.


Όσον αφορά τα αποτελέσματα της αγοράς καιρού, οι αγρονομικές επιβαρύνσεις από τα διαδοχικά κύματα πάγου και καύσωνα που έχουν υποστεί οι σοδειές σιταριού στην Ανατολική Ευρώπη, είχαν ως αποτέλεσμα τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου στο Παρίσι να σημειώσουν υψηλά 15 μηνών την Τρίτη 28 Μαΐου, όταν διαπραγματευόταν στα 265-270 ευρώ ο τόνος.  Το έναυσμα για τη νέα άνοδο έδωσαν οι εκτιμήσεις της Ουκρανικής Ένωσης Εμπόρων Σιτηρών (UGA) στις 27 Μαΐου, οι οποίες κάνουν λόγο για εκ νέου μείωση της επερχόμενης σοδειάς σίτου κατά 900.000 τόνους (από 19,9 εκατ. σε 19,1 εκατ. τόνους).  Όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία της UGA, την επόμενη χρονιά το τονάζ στο καλαμπόκι θα μειωθεί 5,5 εκατ. τόνους, στον ηλίανθο 150.000 τόνους, στο σιτάρι αθροιστικά 3 εκατ. τόνους και στο κριθάρι 500.000 τόνους.

Όσον αφορά τη παραγωγή, η UGA προβλέπει ότι η σοδειά σιταριού το 2024 θα ανέλθει σε 19,1 εκατ. τόνους, έναντι 22 εκατ. τόνων το 2023.  Η σοδειά κριθαριού το 2024 δεν θα ξεπεράσει τους 4,6 εκατ. τόνους, έναντι 5,8 εκατ. τόνους το 2023. 

Οι προσδοκίες για τη σοδειά καλαμποκιού της νέας περιόδου επιδεινώνονται λόγω μείωσης της έκτασης καλαμποκιού και ξηρασίας σε ορισμένες περιοχές. Ως εκ τούτου, η UGA εκτιμά ότι η καλλιέργεια καλαμποκιού θα ανέλθει σε 25,5 εκατ. τόνους, δηλαδή 800 χιλιάδες τόνους λιγότερους από την προηγούμενη εκτίμηση και 4,1 εκατ. τόνους λιγότερους από τους 29,6 εκατ. τόνους του περασμένου έτους.

Στα χέρια του Πούτιν περνά με πλάνο και υπομονή η ρωσική αγορά σιτηρών

Η Ρωσία εντείνει την προσπάθειά της να ελέγξει ακόμη περισσότερο την κρίσιμης σημασίας βιομηχανία σιτηρών της, καθώς εντείνονται εκ νέου οι ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά. Μεγάλοι δυτικοί έμποροι, συμπεριλαμβανομένης της Cargill Inc. και της Viterra, αποχώρησαν από τη Ρωσία πέρυσι μετά την πίεση της κυβέρνησης να ανοίξει δρόμο για τις τοπικές εταιρείες. Τώρα, ακόμη και ο «κορυφαίος ιδιώτης έμπορος της χώρας» δυσκολεύεται να λειτουργήσει εν μέσω διαμάχης με το κράτος. Αυτό αφήνει την αγορά στα χέρια λιγότερων εταιρειών, που έχουν ή είχαν δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η συγκέντρωση του κλάδου επιταχύνθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αφήνει πλέον μόνο τέσσερις εταιρείες υπεύθυνες για το 75% των εξαγωγών σιτηρών από τους τερματικούς σταθμούς της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας. Αυτό δίνει στη Μόσχα μεγαλύτερη επιρροή στις προμήθειες σιταριού. Καθιστά επίσης δυσκολότερο για τους ξένους εμπόρους να αποκτήσουν μια εικόνα για τις ροές εκεί – σε μια εποχή που οι κακές καιρικές συνθήκες βλάπτουν τη σοδειά σιταριού της Ρωσίας και τρομάζουν την αγορά.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία