BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Βραχεία άνοδο στο σιτάρι βλέπει η Πειραιώς λόγω μείωσης σοδειάς Ρωσίας

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και το χαμηλό επίπεδο αποτίμησης των περασμένων μηνών αποτέλεσαν τον Απρίλιο τους καταλύτες ενίσχυσης της τιμής του σιταριού, ενώ η αγορά εκτιμά περαιτέρω άνοδο λόγω συρρίκνωσης στην παραγωγή ρωσικού σιταριού, σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς.

analysi-deltio-typoy-trapeza-peiraios-696x383

564
2

Όπως εξηγείται, οι τιμές στα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) ενισχύθηκαν λόγω του σχετικά χαμηλού επιπέδου αποτίμησης και των γεωπολιτικών κινδύνων, μια τάση που αποτυπώθηκε στην ενίσχυση των θέσεων αγοράς. Εάν ληφθεί όμως υπόψη και η ανησυχία της αγοράς που επικρατεί για τις καιρικές συνθήκες, κυρίως στη Ρωσία, με άμεσο αντίκτυπο τη συρρίκνωση της παραγωγής (χειμερινό σιτάρι), είναι πιθανό οι ανοδικές πιέσεις στην τιμή των ΣΜΕ να συνεχιστούν βραχυπρόθεσμα.

Το θετικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές επηρέασε τον δείκτη αγροτικών προϊόντων που ενισχύθηκε, ενώ μικτή εικόνα παρουσίασαν οι επιμέρους αποδόσεις των αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι τιμές στο σιτάρι, στον χυμό πορτοκαλιού και ακολούθησαν οι τιμές στη σόγια και στο καλαμπόκι, ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι τιμές στη ζάχαρη, στο βαμβάκι και λιγότερες απώλειες εμφάνισαν οι τιμές στο ρύζι και στα βοοειδή. 

Σύμφωνα με τον ΝΟΑΑ, οι προβλέψεις για το Εl-Ninio εκτιμώνται τελικώς ηπιότερες, με την πιθανότητα το La-Ninia να αναπτυχθεί έως τον Ιούνιο-Αύγουστο 2024 (49% πιθανότητα) ή τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο (69% πιθανότητα) και τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι θα είναι πιο αδύναμο από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί, μειώνοντας την απειλή ξηρασίας για τις καλλιέργειες το 2024-2025.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και το χαμηλό επίπεδο αποτίμησης αποτέλεσαν τους καταλύτες ενίσχυσης της τιμής του σιταριού, με την αγορά να εκτιμά περαιτέρω άνοδο λόγω συρρίκνωσης στην παραγωγή ρωσικού σιταριού. Για τη ζάχαρη, η αυξημένη παραγωγή και η μειωμένη κατανάλωση αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στην τιμή της, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη ινδική παραγωγή εξαιτίας των μουσώνων και της χαλάρωσης των εξαγωγικών περιορισμών. Η καθυστέρηση στη φύτευση στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για μικρότερη ρωσική και βραζιλιάνικη συγκομιδή καλαμποκιού, δύναται να υποστηρίξουν τις τιμές του καλαμποκιού. Για τον χυμό πορτοκαλιού, η σημαντικά μειωμένη παραγωγή πορτοκαλιών δύναται να ενισχύσει την τιμή του. Η αυξημένη παραγωγή πιθανά να λειτουργήσει αρνητικά στην τιμή του βαμβακιού. Για τη σόγια, το σημαντικό πλεόνασμα προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την τιμή της. Πιθανή ύπαρξη ανοδικών πιέσεων αναμένεται να υπάρξουν στην τιμή του ρυζιού λόγω συρρίκνωσης της παραγωγής στην Ν. Ανατολική Ασία και των εξαγωγών.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ελαφρά ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης των εμπορευμάτων (+0,13%), ενώ μεγαλύτερες αποδόσεις κατέγραψε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (+2,36%). Ως πιθανοί λόγοι μπορεί να αναφερθούν η υπερβάλλουσα ζήτηση σε σχέση με την προσφορά, λαμβανομένης της υποχώρησης του δολαρίου και των οικονομικών στοιχείων στην Κίνα (εισαγωγές-εξαγωγές, βιομηχανική παραγωγή), με την τεχνική εικόνα του δείκτη να παραμένει σχετικά θετική.

Αναλυτικά το μηνιαίο Δελτίο Τιμών της Τράπεζας Πειραιώς διαθέσιμο εδώ



Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία