BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Τιμή από 35 έως 38 λεπτά το κιλό βάζει τον πήχη στα συμπύρηνα η βιομηχανία

Σε τιμές αναφοράς μεταξύ 0,35 έως και 0,38 ευρώ το κιλό, σημαντικά μακριά από τις επιδιώξεις των παραγωγών, που έχουν βάλει τον πήχη στα 0,50 λεπτά το κιλό, φαίνεται να καταλήγουν οι βιομηχανίες για τη φετινή παραγωγή του συμπύρηνου ροδάκινου.

simpirino-ioulios

Λεωνίδας Λιάμης

39
4

Το επιχείρημα που κυριαρχεί στους μεταποιητές είναι πως με αυτές τις τιμές στηρίζουν το εισόδημα των παραγωγών, καθώς ναι μεν είναι ίδιες με εκείνες του 2023, αλλά ουσιαστικά θα πληρωθούν για μεγαλύτερο τονάζ ανά στρέμμα, μια και η φετινή παραγωγή προβλέπεται σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με την περσινή. Επιπλέον δε, για φέτος μάλλον μένει εκτός κάδρου ο κλαρίσιος χυμός που έχει χαμηλότερη τιμή.

Μολονότι το σενάριο αυτό δεν έχει «κλειδώσει» οριστικά, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει ισχυρή τάση, στις τάξεις των βιομηχανιών, να το υιοθετήσουν και, μάλιστα, ορισμένες φέρονται να είναι κοντά στο να προβούν και σε επίσημες ανακοινώσεις προς τους παραγωγούς, καθώς η συγκομιδή σιγά – σιγά αρχίζει να γενικεύεται. Οι τελευταίοι, πάντως, όσο δεν οργανώνονται σε σοβαρές συλλογικές μονάδες, μειονεκτούν σε σχέση με τους συνομιλητές τους στη βιομηχανία και μοιραία δεν είναι σε θέση να συνδιαμορφώσουν τους όρους κι απλώς τους αποδέχονται.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 973 της Agrenda


Ήδη στις υπερπρώιμες ποικιλίες Romeo και Marlen έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή και πλέον άρχισε και το μάζεμα της «Κατερίνας», η οποία αντιπροσωπεύει, μαζί με κάποιες ισπανικές και ιταλικές, γύρω στο 40% του συνόλου και θα ακολουθήσουν οι μεσοπρώιμες, με κυρίαρχη την Andros, που καλύπτουν άλλο 40% και στο τέλος οι όψιμες, με βάση την Evert, που αντιστοιχούν στο 20% της παραγωγής.

Από τις αρχές της εβδομάδας, εν τω μεταξύ, τέθηκαν σε παραγωγική λειτουργία και τα 16 εργοστάσια μέλη της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς τα δοκιμαστικά τεστ την περασμένη εβδομάδα αν και παραμένουν κενά σε προσωπικό με συνέπεια σε ορισμένες να μην κλείνουν πλήρως και οι τρεις βάρδιες.

«Μαζεύουμε την Κατερίνα εδώ και μια εβδομάδα και βλέπουμε πως κάποια δέντρα είναι φορτωμένα, ενώ άλλα έχουν μειωμένη παραγωγή κατά τουλάχιστον 25%-30%. Τα ροδάκινα δεν είναι τόσο πολλά, όσο λένε και οι τιμές πρέπει τουλάχιστον να είναι στα 40 λεπτά το κιλό για να καλύψουμε το αυξημένο κοστολόγιο και να μπορέσουμε και του χρόνου να ξανακαλλιεργήσουμε. Διαφορετικά θα μας αναγκάσουν να

τα κόψουμε και τότε να δούμε πώς θα δουλέψουν τα εργοστάσιά τους που τα έχουν κάνει όλοι επεκτάσεις και καλά κάνουν», επισήμανε ο παραγωγός Χάρης Κοσμίδης από το νομό Πέλλας.

Με κατά τόπους διαφοροποιήσεις ως προς τις στρεμματικές αποδόσεις είναι η Κατερίνα και στην Ημαθία. «Σε πολλά χωριά, από την Κουλούρα και πάνω προς τη Βεργίνα, έχει κτήματα που δεν ξεπερνούν τους 2,5 – 3 τόνους», τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Γιώργος Διαμαντόπουλος και βάζει στο κάδρο και τις απώλειες που θα προκύψουν και από την ίωση που παραμορφώνει τους καρπούς, καθώς δεν πρέπει να μαζευτεί ούτε καρπός από τα προσβεβλημένα κτήματα για να μην μεταφερθεί μέσω των bins η ασθένεια και σε υγιή περιβόλια σε άλλες περιοχές.

Με το θεσμικό του ρόλο, μάλιστα, συμμετείχε και στη συνάντηση που οργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή 5 Ιουλίου στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας, στα Γιαννιτσά, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη. «Του ζητήσαμε να παρέμβει για να σταματήσει η ανεπίτρεπτη τακτική των ανοικτών τιμών και να πιέσει να δοθεί μια τιμή αξιοπρεπής για τον παραγωγό. Είπε θα διερευνήσει, μέσω των συναρμόδιων υπουργείων, κατά πόσο είναι σύννομο να παραλαμβάνουν την παραγωγή με ανοικτή τιμή. Από την άλλη, ξεκαθάρισε ότι δεν νομιμοποιείται το κράτος να εξασφαλίσει ελάχιστες εγγυημένες τιμές», ανέφερε ο κ. Διαμαντόπουλος. Ο ίδιος επέμεινε πως το αίτημα των παραγωγών παραμένει για 0,50 ευρώ το κιλό, ώστε να βγουν τα έξοδα και να μείνει και ένα μεροκάματο, ενώ για τη μειονεκτική θέση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί, επέρριψε ευθύνες και στο ρόλο που παίζουν τα αναρίθμητα στέκια που στήνονται κάθε χρόνο στους δύο νομούς, ιδίως σε εκείνα που δεν έχουν υποδομές αποθήκευσης και διαλογής και ανήκουν ή τα διαχειρίζονται παραγωγοί ακόμη και με συνδικαλιστική δράση. «Ή παππάς – παππάς ή ζευγάς - ζευγάς. Δεν γίνεται και τα δύο ταυτόχρονα», είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Σταμενίτη, οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων από την Πέλλα, την Ημαθία, την Πιερία και τα χωριά της Βεγορίτιδας και του Αμυνταίου, έθεσαν και μια σειρά από άλλα ζητήματα όπως το πρόβλημα με το ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΕΛΓΑ και την αποζημίωση των πληγέντων από τη μυστηριώδη ίωση.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

09-07-2024 09:53ΓΙΟΡΓΟΣ

Τα λεφτά του κιλού που αναφέρεται στη δημοσίευση είναι καθαρά

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία