«Οι αλωνιστικές µηχανές µπήκαν στα χωράφια της περιοχής γύρω στις 25 Ιουνίου, αντί για 10 Ιουλίου. Πρώτη φορά συµβαίνει κάτι τέτοιο. Το φετινό αλώνι επηρέασαν οι ζέστες της άνοιξης και ήρθαν τα φυτά και ωρίµασαν πολύ νωρίς», λέει ο γεωπόνος Βάιος Στεργίου από τη Μάνδρα Λάρισας.
Οι ξηροθερµικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, αν και βοήθησαν να αποφευχθούν οι µυκητολογικές ασθένειες, που συνήθως προσβάλλουν το ρεβίθι, εν τέλει είχαν και αρνητικό αντίκτυπο, διότι επηρέασαν την παραγωγικότητα των χωραφιών. «Οι αποδόσεις στις µικρές και µεσαίου µεγέθους ποικιλίες, όπως η Θηβών, η Γαύδος και η Αµοργός, από τα µέχρι στιγµής δεδοµένα, φαίνεται να κυµαίνονται στα 170 µε 200 κιλά το στρέµµα, ενώ στις µεγάλου µεγέθους ποικιλίες το εύρος των αποδόσεων εκτείνεται από 150 έως και τα 200 κιλά το στρέµµα», επισηµαίνει ο κ. Στεργίου και προσθέτει πως «ένα µέρος της παραγωγής χάθηκε, φέτος, συνεπεία των υψηλών θερµοκρασιών, που οδήγησε κάποια λουλούδια, στην κρίσιµη φάση του κύκλου ζωής του φυτού, να µη δέσουν και να πέσουν στο έδαφος».
Όσον αφορά το εµπορικό κοµµάτι της δραστηριότητας, ο κ. Στεργίου, αν κι όπως είπε για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί τιµές για το ρεβίθι, εκτίµησε πως το για τις µεγάλου µεγέθους ποικιλίες δεν αποκλείεται να πληρωθεί ο παραγωγός ακόµη και 2 ευρώ το κιλό, ενώ για τις µεσαίες και τις µικρές αναµένεται κάτι κοντά στα 0,70 ευρώ το κιλό.
Μειωμένες 40% οι αποδόσεις στα Macarena
Παρόµοια εικόνα, για τη φετινή παραγωγή ρεβιθιού και την ποιότητά του, µεταφέρει και ο παραγωγός Χρήστος Σούρλας, από το Καλό Νερό Λάρισας. «Είµαστε στα τελειώµατα του αλωνιού, το οποίο φέτος ξεκίνησε πολύ νωρίς για το ρεβίθι και θα λέγαµε πως πρόκειται για µια µέτρια χρονιά για την καλλιέργεια ως προς τις αποδόσεις, µε καλούτσικη ποιότητα», ανέφερε ο έµπειρος παραγωγός.
Πρακτικά για την ποικιλία Χοντρό Ρεβίθι Λάρισας, όπως έχει επικρατήσει να ονοµάζεται το Macarena, στο Καλό Νερό, αλλά και τα υπόλοιπα χωριά γύρω από αυτό, οι αποδόσεις κυµαίνονται από 160 έως 220 κιλά το στρέµµα κι είναι περίπου 40% χαµηλότερες από µια κανονική χρονιά. Αντίστοιχα, για τα µεσαία και τα µικρού µεγέθους ρεβίθια, οι µέσες αποδόσεις είναι στα 150 µε 180 κιλά, περίπου κατά 35% µειωµένες.
«Με τον καύσωνα του Μαρτίου τα φυτά υπέστησαν ένα πρόωρο στρες κι αυτό επηρέασε την ανάπτυξή τους, ενώ το δεύτερο κύµα ζέστης, από το τέλος Μαΐου έως και το τέλος Ιουνίου δηµιούργησε πρόβληµα στην παραγωγικότητα των φυτών, καθώς µείωσε το µέγεθος του καρπού σε όλες τις ποικιλίες», µας εξήγησε ο κ. Σούρλας.
Σε δύο εβδομάδες θα ανακοινωθούν τιμές
Για τις τιµές ο έµπειρος παραγωγός Χρήστος Σούρλας, από το Καλό Νερό Λάρισας ανέφερε πως για την ώρα δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις του το εµπόριο ούτε και η µεταποίηση, αλλά εκτίµησε πως εκτός απροόπτου, µέσα στις επόµενες 2 µε 3 εβδοµάδες, το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως και σ’ αυτό το πεδίο.
Πέρυσι, πάντως, για το Χοντρό Ρεβίθι Λάρισας, το επονοµαζόµενο και «µερσεντές» των ρεβιθιών, λόγω του ότι το προτιµούν οι Έλληνες καταναλωτές, το εύρος τιµών κυµάνθηκε από το 1,15 ευρώ το κιλό έως και 1,45 ευρώ το κιλό, ανάλογα µε την ποιοτική κατηγορία στην οποία είχε καταταχθεί η κάθε παρτίδα, διότι οι πολλές βροχές κατά τη διάρκεια της συγκοµιδής είχαν προκαλέσει υποβάθµιση της ποιότητας σε πολλά χωράφια. Αντιστοίχως για τα µεσαίου και τα µικρού µεγέθους οι περσινές τιµές έπαιξαν στα 0,60-0,70 ευρώ το κιλό.
Να σηµειωθεί, τέλος, ότι µόνο στην περιοχή της Λάρισας η καλλιέργεια υπολογίζεται πως είχε φέτος περί τα 12.000 στρέµµατα µε το προϊόν, µε τα µεγάλα µεγέθους να καλύπτουν λίγο παραπάνω από το µισό των εκτάσεων.