Λίγο καλύτερες τιµές στα βόρεια, πιάνει η βιολογική µηδική στα ορεινά, που φεύγει στα 25-26 λεπτά. Αντίστοιχα, τα χορτοτρίφυλλα φεύγουν από το χωράφι µε 25-26 λεπτά το κιλό στη Βοιωτία, στα 23-24 στη Θεσσαλία και στα 20-21 στις Σέρρες.
Μέχρι στιγµής, έχουν αποθηκευτεί πάνω κάτω ίδιες µπάλες σε σχέση µε πέρυσι, παρά τις αυξηµένες εκτάσεις που σπάρθηκαν το 2023 λόγω του κινήτρου της συνδεδεµένης ενίσχυσης (28 ευρώ το στρέµµα πληρώθηκε για το 2023) καθώς δεν υπάρχουν ακόµη καινούριοι αποθηκευτικοί χώροι. Πολλοί κτηνοτρόφοι, ειδικά στα νότια, υποχρεώθηκαν νωρίς µέσα στη χρονιά να συµπληρώσουν τα σιτηρέσια µε δέµατα µηδικής, αφού σε πολλά χωριά η ανοµβρία έχει περιορίσει την διαθέσιµη πρασινάδα για τα ζωντανά, µε αποτέλεσµα η πλεονάζουσα προσφορά µηδικής να καλύπτει το έλλειµµα φυσικής χορτονοµής.
Αυτό βέβαια σηµαίνει πως οι κτηνοτρόφοι έχουν πληρώσει το κάτι παραπάνω φέτος για ζωοτροφές. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασµό µε κάποιες πιέσεις στις τιµές του πρόβειου γάλακτος και σε συνδυασµό µε αλλαγή της πολιτικής ορισµένων εταιρειών για εξόφληση σε 45 µέρες αντί για 30 στα τιµολόγια γάλακτος, προκαλεί βέβαια ανησυχία στους κτηνοτρόφους αλλά και στους τριφυλλάδες ενόψει χειµώνα.
Από θέµα ποιότητας, οι βροχές στα νότια έπεσαν στο καλύτερο στάδιο ανάπτυξης για την καλλιέργεια, τον Φεβρουάριο, και αυτό µεταφράζεται σε εξαιρετική ποιότητα τριφυλλιού µε υψηλή πρωτεΐνη και µεγάλη φυλλική επιφάνεια. Βορειότερα, µόνο τις τελευταίες 2 βδοµάδες, οι τοπικές µπόρες έπιασαν κάποιες καλλιέργειες µηδικής, µε τα µεταβροχικά τριφύλλια να µην έχουν για την ώρα ζήτηση.
Παραµένει στα 22 λεπτά το καλαµπόκι
Αντίθετη πορεία σε σχέση µε τους διεθνείς δείκτες ακολουθούν οι τιµές καλαµποκιού στην εγχώρια αγορά, µε το εµπόριο και κάποιους παραγωγούς να κρατάει ακόµα αποθέµατα. To σπυρί έχει ζήτηση Ιούλιο και Αύγουστο, µε τις τιµές στο χύµα να παίζουν στα 21-22 λεπτά, δίχως ορατή προοπτική διόρθωσης.
Όσον αφορά την αγορά διεθνώς, η τελευταία διόρθωση στα δηµητριακά δεν άγγιξε ιδιαίτερα το καλαµπόκι, εν µέσω ανησυχίας για το µέγεθος της σοδειάς σε Ουκρανία και Ρωσία. Πέριξ της Μαύρης Θάλασσας, η ανθοφορία προχωρά µέσα σε περιβάλλον επίµονου καύσωνα και γενικευµένης ξηρασίας, προκαλώντας νευρικότητα για τις αποδόσεις. Ενδεικτικά, τα συµβόλαια Αυγούστου στο Παρίσι, είναι τα µόνα µεταξύ των δηµητριακών που κρατάνε τιµή από βδοµάδα σε βδοµάδα, παρά το ξεπούληµα, ενώ κάποιες φορές κινούνται πλαγιοανοδικά.
Ενδεικτικά, τα συµβόλαια παράδοσης Αυγούστου στη Γαλλία βρέθηκαν σε χαµηλό 2 µηνών 26 Ιουνίου στα 206 ευρώ ο τόνος, ενώ στις 11 Ιουλίου έκλειναν στα 217 ευρώ ο τόνος. Αντίστοιχα, τα συµβόλαια Νοεµβρίου από το χαµηλό των 203 ευρώ ο τόνος την ίδια µέρας, πλέον βρίσκονται σε επαφή µε τα 210 ευρώ ο τόνος, δηλαδή στα 21 λεπτά στρογγυλά.
Σταθερότητα στα 19-20 λεπτά για το κτηνοτροφικό κριθάρι
Σε ένα εύρος από 185 έως 195 ευρώ ο τόνος διαπραγµατεύονται τα συµβόλαια άµεσης παράδοσης κτηνοτροφικού κριθαριού στο λιµάνι του Ρουέν, έχοντας χάσει µεν 20-30 ευρώ από τα υψηλά του Μαΐου, δίχως όµως οι τιµές να ακολουθούν την επίµονα πτωτική πορεία σε µαλακό και σκληρό σιτάρι.
Εν µέρει, τα πάνω κάτω στο κριθάρι οφείλονται στις κακές καιρικές συνθήκες στη Γαλλία, όπου ο αλωνισµός βρίσκεται αυτές τις µέρες σε εξέλιξη. Στην Ελλάδα, µε τον αλωνισµό να έχει προ πολλού τελειώσει, οι τιµές παραµένουν στα επίπεδα των 19-20 λεπτών το κιλό δίχως προοπτικές διόρθωσης ή ανόδου για την ώρα. Σύµφωνα µε δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Σποροπαραγωγών (ΣΕΣΠ), οι αποδόσεις του φετινού αλωνιού κινήθηκαν καθοδικά. «Στο κριθάρι έχουµε µέσες αποδόσεις στα 380 κιλά το στρέµµα και στο µαλακό σιτάρι γύρω στα 320-330 κιλά ανά στρέµµα», υποστηρίζει ο κ. ∆εβετζής.