BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Με συλλεκτική αξία φέτος ο μπασμάς, τουλάχιστον από 6 ευρώ το ξεκίνημα

Εξαιρετικής ποιότητας καπνά, πλην, όµως, σε περιορισµένες ποσότητες προοιωνίζεται η φετινή καλλιεργητική περίοδος του προϊόντος κι αυτός είναι ένας ακόµη σοβαρός λόγος να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη το εµπόριο και η µεταποίηση, στηρίζοντας έµπρακτα τους παραγωγούς και την καλλιέργεια, που χρόνο µε το χρόνο χάνει έδαφος στην Ελλάδα.

emporevmata-avgoustos

Λεωνίδας Λιάμης

145
5

«Η ζέστη κάνει καλό στην ποιότητα του καπνού. Το φυτό στρεσάρεται από τη ξηρασία και παράγει περισσότερα αρώµατα και γεύση, ενώ δεν αναπτύσσονται και ασθένειες. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, περιµένουµε µειωµένες τις στρεµµατικές αποδόσεις», αναφέρει ο Αµέτ Σινάν, πρόεδρος του Συνεταιρισµού Καπνοπαραγωγών Ροδόπης.

Στα αρδευόµενα καπνοχώραφα της Ροδόπης η εικόνα είναι καλύτερη, αλλά στα ξερικά η κατάσταση είναι πραγµατικά πάρα πολύ δύσκολη. «Φαίνεται ότι αν δεν έχουµε κάποιες βροχές στο επόµενο διάστηµα, η µείωση παραγωγής µπορεί να φτάσει στο 30% - 40%», λέει ο έµπειρος καπνοπαραγωγός.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 976 της Agrenda

 

Η συγκοµιδή του µπασµά έχει ξεκινήσει στην περιοχή πριν περίπου ένα µήνα, µε µια πρωίµιση σχεδόν 20 ηµερών και ήδη ολοκληρώθηκε το πρώτο χέρι, ενώ έπονται άλλα τρία µέχρι τα µέσα Σεπτεµβρίου. «Όσο πιο πίσω πάµε στα χέρια, τόσο πιο ποιοτικά καπνά παίρνουµε», εξηγεί ο κ. Σινάν και προσθέτει πως η µεταποίηση και το εµπόριο δείχνουν µεγάλο ενδιαφέρον, έρχονται και ζητούν τον καπνό από την πόρτα του παραγωγού, αλλά δεν δείχνουν τον ίδιο ζήλο να δώσουν µια υψηλότερη τιµή.

«Πέρυσι το στήσιµο για τον Μπασµά διαµορφώθηκε στα 5,70 ευρώ το κιλό. Με τα φετινά δεδοµένα περιµένουµε κάτι καλύτερο. Είναι ρεαλιστικό να σπάσουµε το φράγµα των 6 ευρώ, γιατί έχει ανεβεί πολύ και το κόστος παραγωγής. Αν δεν στηριχθεί η καλλιέργεια, τα επόµενα χρόνια θα µειωθεί κι άλλο», τονίζει.

Μείωση 30%  στην παραγωγή  της «Κατερίνη»

Οι συνολικές εκτάσεις της καλλιέργειας στη Ροδόπη δεν ξεπέρασαν τα 25.000 στρέµµατα και ήταν κατά περίπου 20% λιγότερες από ό,τι το 2023. «Τα χωριά ερηµώνουν και όταν ερηµώνουν τα χωριά, παίρνουν σειρά οι πόλεις», σηµείωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης και θύµισε ότι ο καπνός φέρνει κάθε χρόνο στα ορεινά χωριά της Ροδόπης περί τα 25 εκατ. ευρώ.

Σε παρόµοια κατάσταση βρίσκονται οι καπνοκαλλιεργητές και στην Πιερία, όπου καλλιεργείται η ποικιλία «Κατερίνη» και η συγκοµιδή είναι στο δεύτερο χέρι. «Βλέπουµε ότι η ποιότητα είναι υψηλή, αλλά η παραγωγή θα είναι µειωµένη κατά τουλάχιστον 30%, καθώς έχει να βρέξει καλά από τα τέλη Μαΐου και αν δεν πιάσει κανένα νερό από εδώ και πέρα, ίσως και να χάσουµε ένα χέρι, που σηµαίνει πως η απώλεια στην παραγωγή θα είναι µεγαλύτερη», εκτιµά ο Νίκος Θεοδωρής, πρόεδρος στον Α.Σ. Καπνοπαραγωγών «Σαµσούς».

Ζητούµενο και για τους καπνοπαραγωγούς της Πιερίας είναι οι τιµές φέτος. «Κρατάµε µικρό καλάθι, δεν περιµένουµε θαύµατα, διότι τα τελευταία δύο χρόνια η αύξηση που πήρε το προϊόν σωρευτικά είναι µόλις 40 λεπτά, όταν το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί», επισηµαίνει.

Φόβοι μην χαθεί «χέρι» στην Καρδίτσα

Μεγάλη ταλαιπωρία µε τη ξηρασία βιώνουν οι καλλιέργειες καπνού και στην περιοχή της Άµπελου Σοφάδων στην Καρδίτσα, όπου καλλιεργείται η ποικιλία Βιρτζίνια σε µια έκταση περίπου 4.000 – 5.000 στρέµµατα. «Έχουµε να δούµε βροχή από
την εποχή του Daniel και του Elias. Οι καλλιέργειες υποφέρουν και ποτίζουµε µε γεωτρήσεις, αλλά δεν ξέρω µέχρι πότε θα έχουν νερό οι ποµόνες και φοβάµαι πως θα χάσουµε χέρι» περιγράφει στην Agrenda ο παραγωγός Βασίλης Χατζηγιάννης.

Η συγκοµιδή τοπικά έχει φτάσει στο δεύτερο χέρι και τα δείγµατα είναι πολύ καλά ως προς την ποιότητα, αλλά και εδώ υπάρχουν παράπονα για την τιµή. «Πέρυσι το προϊόν πληρώθηκε µε 3,60 ευρώ το κιλό και το χειµώνα µας είπαν οι µεταποιητές ότι θα ξεπεράσει τα 4 ευρώ το κιλό. Να δούµε, όµως, µην είναι παρακάτω και µπούµε και µέσα», ανέφερε
ο κ. Χατζηγιάννης και έσπευσε να προσθέσει πως «οι αποδόσεις, πλέον, λόγω της κλιµατικής αλλαγής έχουν πέσει από τα 600 κιλά στα 400 κιλά το στρέµµα, ενώ το κόστος παραγωγής, µε τη συγκοµιδή µέσα και τα έξοδα για τη ξήρανση, ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ το στρέµµα». 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία