BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Στα 30 λεπτά το τριφύλλι στη Βοιωτία, σημαντικό έλλειμμα καλαμποκιού λόγω ξηρασίας

Φλερτάρει µε τα 30 λεπτά το τέταρτο χέρι µηδικής στην Κωπαΐδα, απόρροια τόσο της καλής ζήτησης, όσο και των κάπως µειωµένων αποδόσεων λόγω επίµονου καύσωνα που κόβει ένα 10 µε 15% των αναµενόµενων κιλών.

trifili-times-avgoustos

Γιάννης Ρούπας

556
0

Σηµειωτέον το τρίτο χέρι βγήκε στα 26-28 λεπτά το κιλό στη Βοιωτία, ακολουθώντας µία ενδιαφέρουσα πορεία ανόδου από τον Απρίλιο. Η άνοδος κατά περίπου δύο λεπτά παρατηρείται σε όλη τη χώρα, µε συνεταιρισµούς και εµπόρους στη Θεσσαλία να µαζεύουν καθαρό τριφύλλι στα 26-27 λεπτά και στα 24-25 λεπτά για τα χορτοτρίφυλλα (Τ2).

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 978 της Agrenda


Λίγο βορειότερα στα χωράφια των Σερρών, οι τιµές παίζουν από 22-23 λεπτά για την δεύτερη ποιότητα µέχρι 24-25 λεπτά για τα ποιοτικά µε µεγάλο φύλλο. Οι παραγωγοί και το εµπόριο φαίνονται καλά εφοδιασµένοι για την ώρα ενόψει χειµώνα, καθώς σε γενικές γραµµές αναµένονται υψηλές τιµές στις ζωοτροφές, αφού το λιγότερο καλαµπόκι που θα συγκοµιστεί σε Ουκρανία, Ρουµανία, Βουλγαρία και Ελλάδα µε αποτέλεσµα το έλλειµµα 7-8 εκατ. τόνων συγκριτικά µε το 2023 σε σπυρί που θα παρατηρηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, αφήνει ανοιχτό πεδίο για τη µηδική, η οποία θα κληθεί να καλύψει µεγαλύτερο ποσοστό στο σιτηρέσιο δίχως όµως αντίστοιχα  περισσότερες αποθηκευµένες ποσότητες.

Ο καύσωνας του Ιουλίου έκοψε από τη µηδική κάποια πολύτιµα κιλά ιδιαίτερα στα καλά χωράφια της Νότιας Ελλάδας, ενώ η χαµηλή στάθµη της φυσικής λίµνης Υλίκης και η δυσκολία στο άνοιγµα γεωτρήσεων δηµιουργεί ιδιαίτερα και δυσεπίλυτα προβλήµατα στην Κωπαΐδα, όπου οι τιµές δεν αποκλείεται τελικά να σπάσουν ανοδικά τα 31 λεπτά το κιλό. Βορειότερα, η κατάσταση δείχνει καλύτερη.

Οι παραγωγοί σε Θεσσαλία και Βοιωτία δείχνουν επίσης διάθεση να αφιερώσουν ακόµα περισσότερα στρέµµατα στη µηδική από τη νέα χρονιά, αφού άλλες καλλιέργειες όπως το βαµβάκι δεν εµφανίζουν θετικές προοπτικές ενώ πολλοί είναι πλήρως απογοητευµένοι από τις εξελίξεις στο σκληρό σιτάρι και δείχνουν διατεθειµένοι να δοκιµάσουν κάτι διαφορετικό. Συνήθως, φθινοπωρινή σπορά γίνεται σε περιοχές µε ήπιο χειµώνα και σπορά την άνοιξη σε περιοχές µε ψυχρό χειµώνα. Στις βορειότερες και ψυχρότερες περιοχές, η σπορά αρχίζει Σεπτέµβριο και ολοκληρώνεται εντός 45 ηµερών.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία