BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Αλλαγή πρόσημου για τα αγροτικά εμπορεύματα με κέρδη 6% τον Σεπτέμβριο

Ύστερα από τρεις συνεχείς μήνες με βαριές απώλειες, ήρθε η ώρα να ανακάμψουν σημαντικά οι δείκτες αγροτικών εμπορευμάτων, όπως καταγράφει στο μηνιαίο δελτίο της η Τράπεζα Πειραιώς. Η πλειοψηφία των αποδόσεων στα αγροτικά προϊόντα βρίσκονται σε θετικό έδαφος, με εξαίρεση στις τιμές του χυμού πορτοκαλιού και των βοοειδών που σημείωσαν υποχώρηση.

Screenshot_2024-10-01_at_1_35_42_PM

103
2

Σε μηνιαίο επίπεδο, μετά από ένα τρίμηνο απωλειών αναστράφηκε η αρνητική πορεία του δείκτη αγροτικών προϊόντων, ο οποίος τον Σεπτέμβριο σημείωσε κέρδη της τάξης του 5,91%,  σε αντίθεση  με τον δείκτη εμπορευμάτων που υποχώρησε (-1,30%).

Πιθανοί λόγοι της διαφοροποίησης αυτής θεωρούνται η εξέλιξη των στοιχείων στην κινεζική οικονομία, αντανακλώντας έναν συγκρατημένο ρυθμό ανάπτυξης, παράλληλα με τα μέτρα τόνωσης της εγχώριας ζήτησης, αν και η δυναμική του δολαρίου εξακολουθεί να παρουσιάζει σημάδια ανθεκτικότητας, παρά την υποχώρησή του το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 985 της Agrenda


Παράλληλα, η τεχνική εικόνα του δείκτη βελτιώθηκε σε θετική από σχετικά αρνητική.

Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.

Καλαμπόκι

Οι μηνιαίες εκτιμήσεις του USDA για την παραγωγή καλαμποκιού το 2024/25 αναθεωρήθηκαν πτωτικά σε 1,218.6 εκατ. τόνους (-1,3 εκατ. τόνους), προερχόμενες από σημαντική πτώση στην παραγωγή της Ε.Ε., με την παραγωγή στις ΗΠΑ να αναμένεται ενισχυμένη σε 385,7 εκατ. τόνους (+1,0 εκατ. τόνους). Η κατανάλωση αναμένεται αυξημένη σε 1,219.9 εκατ. Τόνους (+1,7εκατ. τόνους), ενώ τα αποθέματα προβλέπονται μειωμένα σε 308,4 εκατ. τόνους (-1,8 εκατ. τόνους), διατηρώντας τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση σε χαμηλότερο επίπεδο, σε 25,28% (από 25,46%).

Σύμφωνα, με εκτιμήσεις της αγοράς, η συνολικά μειωμένη προσφορά (παραγωγή και αποθέματα) δύναται να έχει θετική επίδραση στην τιμή του σε σχέση με τη ζήτηση, μια τάση που αποτυπώθηκε πρόσφατα στην τιμή του, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η τάση αυτή πιθανά να διατηρηθεί, εάν ληφθεί υπόψη και η πιθανότητα εμφάνισης του φαινομένου La-Niña στο μεσοδιάστημα σε μια από τις κυριότερες χώρες- παραγωγούς, τη Βραζιλία. Εξαιτίας των παραπάνω παραγόντων, είναι πιθανό οι διαχειριστές να προβούν σε κλείσιμο των αυξημένων θέσεων πώλησης στα ΣΜΕ (Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης).

Βαμβάκι

Οι μηνιαίες εκτιμήσεις του USDA για το βαμβάκι το 2024/25 κάνουν λόγο για μειωμένη παραγωγή, εμπόριο, αποθέματα και κατανάλωση. Η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί σε 116,42 εκατ. μπάλες (-1,22 εκατ. μπάλες) λόγω χαμηλότερης εκτιμώμενης παραγωγής στις ΗΠΑ, την Ινδία και το Πακιστάν, οι οποίες αναμένεται να αντισταθμιστούν από αυξημένη παραγωγή στη Κίνα.

Παράλληλα, η κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί κατά 460.000 μπάλες σε 115,75 εκατ. μπάλες λόγω μειωμένης ζήτησης, όπως και τα αποθέματα σε 76,49 εκατ. μπάλες (-1,1 εκατ. μπάλες), διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση χαμηλότερα, σε 66,08% (από 66,78%). Το εμπόριο προβλέπεται κοντά στις 43,0 εκατ. μπάλες, χαμηλότερο από το 2023/24, λόγω μειωμένης κινεζικής ζήτησης, ενώ αυξημένες αναμένονται οι βραζιλιάνικες εξαγωγές. Σύμφωνα με την αγορά, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες και τις χαμηλότερες προοπτικές παραγωγής δύναται να ενισχύσουν την τιμή του, βραχυπρόθεσμα.

Λόγω των παραπάνω παραγόντων, υπάρχει πιθανότητα περιορισμού των θέσεων πώλησης στα ΣΜΕ βαμβακιού, επίπεδο ρεκόρ του 2006 που πρόσφατα καταγράφηκε στις τρέχουσες θέσεις πώλησης.

Το σχετικό Δελτίο Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς διαθέσιμο εδώ.
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία