BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Δύσκολος ο λογαριασμός στις μεγάλες καλλιέργειες ζόρια και για τα «μαγαζιά»

Προβληματίζει αγρότες, καταστήματα, γεωπόνους, γεωτεχνικούς, ακόμα και τους και βουλευτές πλέον η δύσκολη συγκυρία σε ένα μεγάλο μέρος της αγροτικής δραστηριότητας, ειδικότερα δε το κλίμα που διαμορφώνεται με βάση την εικόνα παραγωγής και τις τιμές παραγωγού σε μεγάλης εμβέλειας προϊόντα όπως το καλαμπόκι, το βαμβάκι και ο ηλίανθος. Ο φετινός λογαριασμός μοιάζει δύσκολος για τις περισσότερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις που είναι πολύ πιθανό να αφήσουν «άπλυτα πιάτα» μεταφέροντας βάρος και στα καταστήματα αγροτικών εφοδίων που αυτό τον καιρό παρακολουθούν στενά την κατάσταση στο πελατολόγιό τους.

9a14f8aee523ba064efc42447d6ed76dbd201931

Γιάννης Ρούπας

2109
1

Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου θα είναι λιγότεροι οι επαγγελματίες αγρότες που θα είναι σε θέση να βάλουν έγκαιρα το χέρι στη τσέπη ώστε να υποστηρίξουν με όρεξη τις χειμερινές και αργότερα τις εαρινές σπορές.  «Αν πέρυσι ένα κατάστημα πίστωνε 5 στους 10 επαγγελματίες, φαίνεται πως φέτος μόλις ένας, ίσως δύο, στους δέκα αγρότες είναι σε θέση να σηκώσουν τα έξοδα καλλιέργειας με ιδία μέσα», εξηγεί άνθρωπος της αγοράς. Εδώ να σημειωθεί πως τα μαγαζιά με τη σειρά τους έχουν να επωμιστούν και το υψηλό κόστος προμήθειας γεωργικών εισροών, το οποίο φαίνεται πως θα μείνει ίδιο με πέρυσι. Αυτό έχει ως συνέπεια πολλά μαγαζιά αγροεφοδίων να υποχρεωθούν να μεγεθύνουν τα λειτουργικά έξοδα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ήδη έχουν αρνηθεί την υιοθέτηση εκτεταμένης πολιτική πίστωσης.  

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 985 της Agrenda

 

Η εξέλιξη αυτή θα υποχρεώσει πολύ κόσμο να μπει στο κόκκινο για να καλλιεργήσει ή να στραφεί σε λύσεις «συμβολαιακής» με πολλούς αστερίσκους και διασφαλίσεις, δίχως αντίστοιχα  να έχει από κάπου να κρατηθεί ο αγρότης πως αξίζει όντως το ρίσκο. 

Μείωση ορίων προς λήψη συνδεδεμένης σε καλαμπόκι - βαμβάκι

Όλο και πιο δυνατά ακούγεται τις τελευταίες μέρες τόσο από μεμονωμένους αγρότες όσο και από θεσμικούς φορείς το αίτημα για μείωση των ορίων αποδόσεων προς λήψη συνδεδεμένης ενίσχυσης σε καλαμπόκι και βαμβάκι. Παράλληλα, η αγορά αρχίζει να καταλαβαίνει πως η όποια καλοδεχούμενη άνοδο των τιμών παραγωγού αδυνατεί να καλύψει στην πράξη το χαμένο εισόδημα από τα λιγότερα κιλά στο πεδίο, που σε πολλές περιπτώσεις καταγράφονται 30% κάτω του μέσου όρου.   

Ζωηρές συζητήσεις επί του θέματος σε αγροτικά πηγαδάκια είχαν ανοίξει από τον Αύγουστο, όμως χρειαζόταν προφανώς να συγκομιστεί ένας κρίσιμος αριθμός στρεμμάτων σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας ανά τη χώρα ώστε να αρχίσουν να πέφτουν μαζικά υπογραφές σε κατάλληλα διατυπωμένες επιστολές προς τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Τσιάρα. 

Μία από αυτές είναι αυτή που απέστειλαν Αγροτικοί Φορείς της επαρχίας Φαρσάλων, μέσα από την οποία τον ενημερώνουν για το σάπισμα καρυδιών βάμβακος δίχως αντίστοιχα προσβολές από σκουλήκια. Εξηγούν επίσης, πως δεν είναι τυχαίο που αυτή η καταστροφή παρατηρείται σε όλες τις περιοχές που άφησε πέρυσι το στίγμα του ο Daniel

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στους Θεσσαλούς αγρότες, καθώς βλέπουν ότι τα χτυπήματα είναι συνεχόμενα με αποτέλεσμα την δραματική μείωση του εισοδήματός τους η οποία κάνει αντίστοιχα πολύ δύσκολη την επιβίωση τους, καθώς οι διεθνείς τιμές στο βαμβάκι φλερτάρουν με πολυετή χαμηλά. Οι αγρότες απ’ τα Φάρσαλα, θεωρούν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη αποφάσεων  σχετικά με την μείωση της ηρτημένης παραγωγής για την συνδεδεμένη βαμβακιού αλλά και για την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των πληγέντων αγροτών. Την επιστολή υπογράφουν οι: Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, ΤΟΕΒ Ενιπέα, Αγροτικοί Σύλλογοι Επαρχίας Φαρσάλων, Αγροτικός Συνεταιρισμός Πολυνερίου «Ευ Γη» και Ομάδα Παραγωγών Βάμβακος Συνεταιρισμού Βασιλί «COTTON FARSALA».

Υποστηρικτικά στα αιτήματα των παραγωγών λειτουργούν και οι διαπιστώσεις του Δρ Μωχάμεντ Νταράουσε, ο οποίος μαζί με γεωπόνους εντόπισε αφύσικα μεγάλη ανομοιομορφία από χωράφι σε χωράφι και περιοχή. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν ανεξήγητα φαινόμενα ακόμα και επιστημονικά, διότι υπάρχουν «σύνθετοι παράγοντες» που επέδρασαν φέτος στη καλλιέργεια. Φέτος υπάρχει το παράδοξο η Θεσσαλία να είναι πιο όψιμη από τη βόρεια Ελλάδα.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία