BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Σε θετικό έδαφος ξανά οι γεωργικές αγορές της ΕΕ, βελτιωμένη η ζήτηση

Θετικά σημάδια σταθεροποίησης παρουσιάζουν οι αγορές αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την φθινοπωρινή έκθεση βραχυπρόθεσμων προοπτικών, που δημοσίευσε 8 Οκτωβρίου η Κομισιόν.

istockphoto-526545664-612x612

113
0

Σύμφωνα με την έκθεση, οι θετικές τάσεις οφείλονται κυρίως σε μια μείωση του κόστους εισροών τους τελευταίους μήνες και την επιστροφή του πληθωρισμού των τροφίμων σε μέτρια επίπεδα. Το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον και οι τιμές των τροφίμων υποδηλώνουν πιθανή βελτίωση της ζήτησης για τα περισσότερα αγροδιατροφικά προϊόντα.

Παρ' όλα αυτά, οι προοπτικές εξακολουθούν να υπόκεινται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, που συνδέεται με καιρικά φαινόμενα, γεωπολιτικές συγκρούσεις και τις ασθένειες. Στην εαρινή έκδοση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αποδείχθηκαν τελικά πιο συχνές και επιζήμιες, επηρεάζοντας τα επίπεδα παραγωγής και ποιότητας στις κυριότερες αροτραίες καλλιέργειες.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 986 της Agrenda


Χαμηλά δεκαετίας για την παραγωγή δημητριακών

Ενδεικτικά, η παραγωγή δημητριακών της ΕΕ το 2024-2025 εκτιμάται σε 260,9 εκατομμύρια τόνους, περίπου 7% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, που αποτελεί τη χαμηλότερη παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας.

Η αρνητική αυτή επίδοση οφείλεται ξεκάθαρα στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν τις αποδόσεις και, εν μέρει, στη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων λόγω, μεταξύ άλλων, των υπερβολικών βροχοπτώσεων που διαταράσσουν τα μοτίβα φύτευσης. Οι καλλιέργειες που επηρεάστηκαν περισσότερο είναι το μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι, ενώ η παραγωγή βρώμης, κριθαριού και σκληρού σιταριού αυξήθηκε.

Επιστροφή σε μέσους όρους παραγωγής για το ελαιόλαδο

Να σημειωθεί πως το 2024-2025, η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να επανέλθει στα μέσα επίπεδα των 2 εκατομμυρίων τόνων, μετά από δύο χρόνια χαμηλής παραγωγής.

Οριακή αύξηση παραγωγής σε γάλα και τυρί

Η προσφορά γάλακτος προβλέπεται να αυξηθεί οριακά το 2025 και η παραγωγή τυριού στην ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω το 2025, καθώς οι εξαγωγές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις λίγο πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Μόνο μεγέθυνση για τον κλάδο πουλερικών

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος της ΕΕ αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς κατά 0,5% το 2024 και κατά 0,2% το 2025. Από την άλλη, ο τομέας των πουλερικών της ΕΕ παρουσιάζει μάλλον καλές προοπτικές αγοράς το 2024, με αύξηση της παραγωγής κατά 4% και ανάλογα μεγέθυνση των εξαγωγών κατά 3%.

Οίνος σε καθοδική πορεία, ανοδικά τα ωποροκηπευτικά

Καμία ανάκαμψη για το κρασί της ΕΕ το 2024/25, με μείωση σε παραγωγή, κατανάλωση και εμπόριο. Στον τομέα των οπωροκηπευτικών, ο παγετός ζημιές και άλλες δυσμενείς καιρικές συνθήκες προβλέπεται ότι θα επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή μήλων της ΕΕ το 2024/25 (-10% σε ετήσια βάση).

Αντίθετα, οι προβλέψεις για την αύξηση της παραγωγής της σοδειάς και της κατανάλωσης της σοδειάς θα είναι αρνητικές, η παραγωγή πορτοκαλιών προβλέπεται να ανακάμψει μετά από δύο δύσκολες περιόδους (+10% σε ετήσια βάση), ενώ οι ντομάτες (+3,3% σε ετήσια βάση) και τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια (+5,2%) αναμένεται επίσης αύξηση της παραγωγής. Η κατανάλωση των νωπών φρούτων και λαχανικών μπορεί επίσης  να ανακάμψει καθώς ο πληθωρισμός των τροφίμων υποχωρεί.

Ολόκληρη η έκθεση της Κομισιόν είναι διαθέσιμη εδώ.

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία