BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ανεβάζει το καλαμπόκι αλλά ρίχνει το βαμβάκι η Κίνα εντοπίζει η Πειραιώς

Σε αυξημένες εισαγωγές καλαμποκιού και λιγότερες στο βαμβάκι φαίνεται πως κινείται το επόμενο χρονικό διάστημα η Κίνα, με την Τράπεζα Πειραιώς να βλέπει επίσης για δεύτερο σερί μήνα (Αύγουστος – Σεπτέμβριος), τον δείκτη αγροτικών εμπορευμάτων να κινείται ανοδικά, έστω και σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τον Αύγουστο (+1,6%).

Screenshot_2024-10-24_at_1_29_44_PM

3312
1

Ανοδικά κινήθηκε για δεύτερο μήνα ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (+0,78%), με τον δείκτη των εμπορευμάτων, όμως, να σημειώνει μεγαλύτερη άνοδο (+1,60%). Ως πιθανοί λόγοι της παραπάνω διαφοροποίησης μπορούν να αναφερθούν η εξέλιξη των στοιχείων από την Κίνα διατηρώντας, όμως, έναν συγκρατημένο ρυθμό ανάπτυξης, παράλληλα με τα πρόσφατα μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας, παρά τη θετική δυναμική του δολαρίου. Επιπλέον, οι ανησυχίες για την πιθανή μετάβαση στο La Niña, επιβαρύνοντας τις καλλιέργειες, και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, αποτέλεσαν δύο πιθανούς καταλύτες της παραπάνω διαφοροποίησης. Παράλληλα, η τεχνική εικόνα του δείκτη παραμένει σχετικά θετική.

Αν και οι ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τη συρρίκνωση της παραγωγής σιταριού και το γεωπολιτικό ρίσκο παραμένουν ενισχύοντας τις μέσες τιμές του, οι διαχειριστές διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τις θέσεις πώλησης, λόγω της περιορισμένης κινεζικής ζήτησης και της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών σε χώρες- παραγωγούς. Για τη ζάχαρη, η ύπαρξη δυσμενών καιρικών συνθηκών (επανεμφάνιση La Niña) στη Βραζιλία, πιθανά να συνεχίσει να ευνοεί την τιμή.

Οι ενδεχόμενες αυξημένες εισαγωγές καλαμποκιού στην Κίνα από τις ΗΠΑ, λόγω μειωμένης κινεζικής παραγωγής, αναμένεται να ενισχύσουν την τιμή του, με τους διαχειριστές να περιορίζουν τις θέσεις πώλησης, όπως αντίστοιχα και για τη σόγια λόγω αυξημένων αμερικανικών εξαγωγικών πωλήσεων προς την Κίνα.

Για τον χυμό πορτοκαλιού, η συνέχιση των αρνητικών προκλήσεων στην παραγωγή πορτοκαλιών (τυφώνες, ασθένειες, La Niña), δύναται να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στις τιμές του. 

Μακροοικονομία και Κίνα ρίχνουν το βαμβάκι

Οι θέσεις πώλησης στα ΣΜΕ βαμβακιού πιθανά να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο λόγω της αδύναμης εικόνας της Κίνας, αλλά και ενός μειωμένου παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης.

Αναλυτικά, οι μηνιαίες εκτιμήσεις του USDA για το βαμβάκι το 2024/25 κάνουν λόγο για ενισχυμένη παραγωγή και ελαφρά μειωμένη κατανάλωση, αποθέματα και εμπόριο. Η παραγωγή αναμένεται να ενισχυθεί σε 116,64 εκατ. μπάλες (+220.000 μπάλες) λόγω υψηλότερης εκτιμώμενης παραγωγής στην Κίνα, τη Βραζιλία και την Αργεντινή, οι οποίες αναμένεται να αντισταθμίσουν την μειωμένη παραγωγή στις ΗΠΑ. Αντίθετα, η κατανάλωση αναμένεται ελαφρά μειωμένη σε 115,74 εκατ. μπάλες λόγω μειωμένης ζήτησης, όπως και τα αποθέματα σε 76,33 εκατ. μπάλες (-160.000 μπάλες), διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση χαμηλότερα, σε 65,94% (από 66,08%). Το εμπόριο προβλέπεται κοντά στις 42,5 εκατ. μπάλες (-500.000 μπάλες), χαμηλότερο από το 2023/24, λόγω μειωμένων κινεζικών εισαγωγών, ενώ αυξημένες αναμένονται οι βραζιλιάνικες εξαγωγές.

Αν και οι μειωμένες προβλέψεις, ειδικά για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, (-300.000 μπάλες στην παραγωγή βαμβακιού στις 14,2 εκατ. μπάλες) δύναται να ενισχύσουν τις τιμές στα ΣΜΕ, οι θέσεις πώλησης στα ΣΜΕ δείχνουν να παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, πιθανά λόγω των αδυναμιών της κινεζικής οικονομίας, ταυτόχρονα με την αναμενόμενη μείωση των αμερικανικών εξαγωγών βαμβακιού.

Το σχετικό Μηνιαίο Δελτίο Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς είναι διαθέσιμο εδώ

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

24-10-2024 20:44Yu

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ γεια σε όλους Ευχαριστώ πολύ τον Θεό που έχω αυτή τη σπουδαία γυναίκα στο δρόμο μου,το όνομά μου είναι ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Είμαι Έλληνας Αγρότης και αντιμετώπισα πολλά οικονομικά προβλήματα αλλά χάρη στον ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ κατάφερα να συνέλθω από τις οικονομικές μου δυσκολίες.Για όλες τις οικονομικές σας ανάγκες επικοινωνήστε με το ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ και θα βρείτε λύσεις στα προβλήματά σας. Απλώς με βοήθησε με ένα μικρό ποσό των 40 000 € Χάρη σε αυτή την υπέροχη γυναίκα, μπόρεσα να βελτιώσω το βιοτικό μου επίπεδο και να ανταπεξέλθω στα χρέη μου. Email: kikivas86@gmail.com Σημείωση Εάν δεν χρειάζεστε πίστωση, ενημερώστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία