Στο χύµα καλαµπόκι, οι ανοδικές τάσεις έχουν ανακοπεί, καθώς η συγκοµιδή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει ολοκληρωθεί και το προϊόν από τη ∆υτική Ευρώπη δύναται να έρθει στη δικιά µας γειτονιά σε τιµές που δεν επιτρέπουν το εισαγόµενο σπυρί από τη Μαύρη Θάλασσα να σπάσει ανοδικά τα 255 ευρώ ο τόνος CIF σε Βόλο και Πάτρα. Συγκεκριµένα, η Γαλλία παίζει από 205 έως 215 ευρώ ο τόνος στα συµβόλαιά της, ενώ τα µεταφορικά που έχουν κάπως ακριβύνει και κόστη ασφάλισης ισοφαρίζουν τη διαφορά µε το ρουµάνικο. Κάπως έτσι, το χύµα σπυρί από το εµπόριο παίζει στα 25 µε 26 λεπτά σε Στερεά και Πελοπόννησο, ενώ βγαίνει λίγο πιο φθηνό, από 1 έως 2 λεπτά το κιλό, στα Κεντρικά και Βόρεια της χώρας. Το σακιασµένο αντίστοιχα παίζει συνήθως από 28 έως 32 λεπτά το κιλό. Σε ορισµένες περιοχές βέβαια, όπως στη Λάρισα, η καραντίνα δεν επιτρέπει µεταφορές ζωοτροφών από άλλους νοµούς, δηµιουργώντας προβλήµατα.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 995 της Agrenda
Για τα καλά τριφύλλια τα πράγµατα είναι λιγότερο ξεκάθαρα, καθώς ακόµη δεν έχει εκδηλωθεί δυναµικά ζήτηση για προµήθεια ποσοτήτων από τους κτηνοτρόφους. Οι παραγωγοί φέτος ευνοήθηκαν λόγω καιρικών συνθηκών και «κέρδισαν» ένα χέρι ακόµα, συνολικά δηλαδή επτά, µε τις τιµές να παίζουν από 15-17 λεπτά στο πρώτο χέρι, έως 28-30 λεπτά αρχές καλοκαιριού. «Η µηδική είναι µια από τις λίγες καλλιέργειες που φέρνουν αξιοπρεπές εισόδηµα στον παραγωγό», εξηγεί στην Agrenda ο έµπειρος παραγωγός Μαυραγάνης Γεώργιος από την Ελάτεια Φθιώτιδας.
Μεγαλώνει η προσφορά στη µηδική
Βέβαια, σε σχέση µε 1-2 χρόνια πριν, πλέον έχουν µπει σηµαντικά περισσότερα στρέµµατα και πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος κορεσµού, πόσο δε µάλλον όταν η κατάσταση στην κτηνοτροφία παραµένει όσο περίπλοκη όσο σήµερα (τιµές παραγωγού στο γάλα, απώλεια ζωικού κεφαλαίου, έλλειµµα ρευστότητας).
Όσοι αγρότες έχουν αποθήκες και κρατάνε καθαρό τριφύλλι από τα καλά «χέρια», περιµένουν να το δώσουν στο εµπόριο (ή στους κτηνοτρόφους απευθείας) µε αναγωγή γύρω στα 32 µε 35 λεπτά το κιλό, µε εξαίρεση Βοιωτία-Φθιώτιδα που σηκώνει µέχρι και 38 λεπτά ενώ το ελεύθερο εµπόριο φυσικά -αν µπορεί- θα κινηθεί λίγο πιο ψηλά. Να σηµειωθεί βέβαια, πως οι αυξηµένες ποσότητες λόγω νέων φυτεύσεων δεν ισοδυναµεί µε περισσότερες αποθηκευµένες ποσότητες στα χέρια παραγωγών, καθώς δεν υπάρχουν συνήθως τα ιδία κεφάλαια για κατασκευή αποθηκευτικού χώρου.
Πάντως, ακόµα και σε αυτά τα επίπεδα τιµών που είναι χαµηλότερα συγκριτικά µε προ διετίας, εκφράζονται ήδη ανησυχίες για τις δυνατότητες των κτηνοτροφικών µονάδων να ανταποκριθούν, ελέω και της περιορισµένης ρευστότητας. Το πρόβληµα είναι µεγαλύτερο σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπου τα µεταφορικά από τις αποθήκες της Βοιωτίας επιβαρύνονται µε µεγαλύτερα έξοδα.
Διαβάστε επίσης: Πιστοποιημένος σπόρος σε μηδική και τριφύλλι για λήψη συνδεδεμένης