Προπομπός ήπιας ανόδου το ροκάνισμα αποθεμάτων στα σιτηρά, νέα φάση το 2025
Τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, η κάθοδος έπεται της ανόδου με την σχέση να είναι κυκλική. Άλλωστε, είναι ιστορικά μετρημένες στο ένα χέρι είναι οι συναπτές σεζόν που οι τιμές στα αγροτικά εμπορεύματα έμειναν κοντά, καθώς από έτος σε έτος οι συνθήκες αλλάζουν. Οι ίδιες λοιπόν παράμετροι της ζήτησης το 2023 που γέννησαν το 2024 την υπερπροσφορά και μαζί το καθοδικό ρεύμα σε σκληρό - μαλακό σιτάρι, κριθάρι αλλά και καλαμπόκι είναι εκείνες που φέρνουν τέλη 2024, δυναμική εμπορική δραστηριότητα στην αγορά προς εκμετάλλευση των χαμηλών τιμών και μαζί το ροκάνισμα των αποθεμάτων σε χαμηλά 10ετίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο (για παράδειγμα στο σιτάρι). Οι πρώτες εκτιμήσεις των κλαδικών αναλυτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.
Ο αστάθμητος παράγοντας Τραμπ
Με τις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων και δη του σιταριού καταπιάστηκε και ο «Αγρότης της Χρονιάς» πριν λίγες μέρες, φιλοξενώντας διαδικτυακά δύο καταξιωμένους αναλυτές της Crédit Agricole, τον Ξαβιέ Κασντάν (εκπρόσωπος της CACEIS, του τραπεζικού ομίλου εξυπηρέτησης περιουσιακών στοιχείων) και τον Ζαν Λουάκ Μπέγκ-Τουρόν (επικεφαλής Εµπορευµάτων Πελατών της CACEIS).
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 996 της Agrenda
Στο διαδικτυακό πάνελ, ο Ξαβιέ Κασντάν έκανε την εκτίµηση ότι εισερχόµαστε σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει µεγάλη αβεβαιότητα στη διεθνή αγορά σιτηρών, ωστόσο θα πρέπει να δούµε πώς θα εξελιχθούν τα πράγµατα όταν ο Ντόναλντ Τραµπ αναλάβει καθήκοντα στις ΗΠΑ από τις 20 Ιανουαρίου 2025. Ειδικότερα, ο κ. Κασντάν τόνισε, µεταξύ άλλων, ότι «τα επίπεδα των αποθεµάτων και από γεωπολιτική άποψη θα επηρεαστούν από πολιτικές αλλαγές που συνδέονται µε τις Αµερικανικές εκλογές, µε την νίκη του Ντόναλντ Τραµπ, οι αποφάσεις του οποίου από τον Ιανουάριο του 2025 θα µπορούσαν να επηρεάσουν το διεθνές εµπόριο πιθανότατα µε µέτρα ακραίου προστατευτισµού µε την επιβολή µεγάλων τελωνειακών δασµών σε µια σειρά χωρών. Αυτός ο ακραίος προστατευτισµός θα έχει αποτέλεσµα αντίποινα από ορισµένες χώρες που θα παρακολουθούµε πολύ στενά».
Ανοδικά προς τα τέλη της σεζόν το σιτάρι
Για τις προβλέψεις σχετικά µε τις µελλοντικές σοδειές το 2025, είπε ότι στο βόρειο ηµισφαίριο υπήρξαν δυσκολίες αλλά τα δεδοµένα επέστρεψαν σε µια αρκετά φυσιολογική κατάσταση ενώ για το νότιο ηµισφαίριο προς το παρόν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές για σπορά. Σε κάθε περίπτωση υπογράµµισε: «θα παρακολουθούµε στενά τις πολιτικές εξελίξεις, τις ιδιοτροπίες του καιρού αλλά και τη συµπεριφορά των επενδυτικών αγαθών και των κεφαλαίων που θα επηρεάσει τις τιµές».
Αξίζει να σηµειωθεί πως τελικώς αναµένονται ιδιαίτερα χαµηλά αποθέµατα, εφάµιλλα αυτών της περιόδου εµπορίας 2013/14, που δείχνει πως ίσως επικρατήσει ένα πλαγιοανοδικό ρεύµα στην αγορά σιταριού προς την άνοιξη. «Σήµερα βρισκόµαστε για την ώρα σε µια αισθητά πτωτική πορεία λόγω της χαµηλής τιµολόγησης της πρώτης ύλης από τη Μαύρη Θάλασσα και της φυσιολογικής κατά τα φαινόµενα προσφοράς.
Μεγάλες και καθηµερινές διακυµάνσεις στα συµβόλαια
Στη συνέχεια, ο Ζαν Λουάκ Μπέγκ-Τουρόν, αναφέρθηκε µέσω τηλεδιάσκεψης στους τρόπους µε τους οποίους τα επενδυτικά αγαθά και τα συµβόλαια επηρεάζουν τις τιµές των σιτηρών. Ο κ.Τουρόν σηµείωσε ότι παγκοσµίως διακινούνται τεράστιες ποσότητες σιτηρών ενώ υπάρχει συνολική αύξηση της µεταβλητότητας στις τιµές τους βραχυπρόθεσµα και µεσοπρόθεσµα, µε τις τιµές για παράδειγµα να µεταβάλλονται έως και 8 ευρώ ο τόνος µέσα σε µια µέρα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περίπτωση της Γαλλίας όπου οι Γαλλικές αλευροβιοµηχανίες καλύπτουν πολύ νωρίτερα τις ανάγκες τους εξασφαλίζοντας τις προµήθειές τους από αγροτικούς συνεταιρισµούς.
Διαβάστε επίσης: Στάσιμο το καλαμπόκι, από 35 λεπτά παράδοση αρχίζει η μηδική