Έτσι, εκτός από τις δαπάνες ενέργειας και εισροών (αγροτικά εφόδια, εξοπλισµός), ιδιαίτερη επιβάρυνση φαίνεται να υπήρξε τον τελευταίο χρόνο και στα ενοίκια για αγροτική γη, ως αποτέλεσµα της συγκέντρωσης εκµεταλλεύσεων σε όλο και λιγότερα χέρια αλλά και της περαιτέρω ζήτησης για παραγωγικές γαίες µετά τις πληµµύρες στη Θεσσαλία και την «απενεργοποίηση» εκατοντάδων χιλιάδων στρεµµάτων, κυρίως στην περιοχή πέριξ της λίµνης Κάρλα.
Παρά τη χαµηλή πρόσοδο που καταγράφεται στα προϊόντα αιχµής «τα ενοίκια χτυπιούνται» αναφέρουν χαρακτηριστικά καλλιεργητές µε εκτεταµένη δραστηριότητα στο χώρο, κι αυτό έχει να κάνει µε την ανάγκη των υγειών εκµεταλλεύσεων να αναπτυχθούν γρήγορα ώστε να παραµείνουν βιώσιµες αλλά και µε τα στοιχεία που δείχνουν µείωση των διαθέσιµων γαιών λόγω δέσµευσης ενός σηµαντικού µέρους για Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και για αστική χρήση.
Με βάση τα παραπάνω, τα ενοίκια είναι τα πρώτα που σπεύδουν να πληρώσουν οι αγρότες για να µην χάσουν τα χωράφια τους σε κάθε νέα καλλιεργητική περίοδο, αφήνοντας παραπίσω πολλές φορές τις υποχρεώσεις τους για ηλεκτροδότηση, αγροτικά εφόδια, οφειλές σε εργολήπτες (µηχανές συγκοµιδής και γενικότερα µηχανικής υποστήριξης), ακόµα και τράπεζες.
Ωστόσο, µε τέτοιο όγκο υποχρεώσεων εν όψει της νέας χρονιάς, όλα γίνονται δυσκολότερα, όπως και οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για τις επιλογές των καλλιεργειών. Ήδη έχει καταγραφεί µια επιµονή στα σιτηρά και γενικά σε καλλιέργειες χαµηλών απαιτήσεων, στις οποίες µάλιστα δεν καταβάλλεται η δέουσα καλλιεργητική φροντίδα, λόγω περιορισµένης ρευστότητας. Ήδη τα καταστήµατα αγροτικών εφοδίων κάνουν λόγω για µικρότερη κατανάλωση λιπασµάτων στις φθινοπωρινές καλλιέργειες, είτε γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για πολλά – πολλά, είτε ακόµα γιατί οι αγρότες δεν έχουν κλείσει τους λογαριασµούς της προηγούµενης χρονιάς, εποµένως δεν µπορούν να εξασφαλίσουν την απαιτούµενη πίστωση.
Επιστρέφοντας στις εαρινές, αυτό που φαίνεται σ’ αυτή τη φάση είναι µια µικρή αύξηση των εκτάσεων που θα δεσµευθούν για καλαµπόκι, παρά την πίεση που υπήρξε τον περασµένο χρόνο από τις ξηροθερµικές συνθήκες και ενδεχοµένως µια ακόµα µικρότερη αύξηση στον ηλίανθο, τουλάχιστον εκεί όπου υπάρχουν καλές προϋποθέσεις για συµβάσεις µε τη µεταποιητική βιοµηχανία (βιοντίζελ).
Με... ενέσεις κρατιέται το βαµβάκι
Το µεγάλο στοίχηµα θα είναι άλλη ακόµα φορά στο βαµβάκι για το οποίο η απογοήτευση τον περασµένο χρόνο ήταν µεγάλη. Βεβαίως, η επένδυση που έχουν κάνει σ’ αυτό δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί, η εξασφαλισµένη, υψηλή ειδική ενίσχυση την οποία απολαµβάνει το προϊόν (73 ευρώ το στρέµµα), η συµµετοχή στην απονιτροποίηση (60 ευρώ το στρέµµα) και οι πρόσθετη ενίσχυση για το περιβαλλοντικό αποτύπωµα και τη µείωση του άνθρακα (30 ευρώ το στρέµµα) που έρχεται από φέτος, το κρατούν µε «ενέσεις» στον εγχώριο καλλιεργητικό χάρτη.
Τέλος, κάποια εµπόδια ανακύπτουν φέτος και στη βιοµηχανική ντοµάτα, µετά την απόφαση µεγάλης µεταποιητικής βιοµηχανίας να αλλάξει το πνεύµα των συµβάσεων και αντί να συµφωνούνται µε τους παραγωγούς τα στρέµµατα που θα καλλιεργηθούν, να γίνεται αναφορά και πρόβλεψη στους τόνους που θα παραδοθούν, κάτι το οποίο µεταφέρει επί πλέον ρίσκο στις πλάτες των παραγωγών.
24-01-2025 12:08Παρατηρητης
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν μειώσει τις καλλιεργουμενες εκτάσεις σε τέτοιο βαθμό; Θεωρώ ότι υπερβάλετε
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)