BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Νέα αγορά από Τυνησία, με τιμή 6 δολάρια επάνω

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου έγιναν κυρίως φορτώσεις παλιότερων συµβολαίων προς εξαγωγή στα επίπεδα των 300-305 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας για τις φετινές καλές ποιότητες.

20940925_xxl_4_2

Γιάννης Παπαδογιάννης

36
0

Επιπρόσθετα µόλις έναν µήνα από τον προηγούµενο διαγωνισµό αγοράς, η Τυνησία ξαναβγήκε στην αγορά για 100.000 τόνους σκληρού σίτου, µε φορτώσεις από τα τέλη Φεβρουαρίου εώς τις αρχές Απριλίου. Η τιµή που έκλεισε ο διαγωνισµός ήταν 346 δολάρια ο τόνος παραδοτέα σε λιµάνι τους ή αλλιώς 333 ευρώ ο τόνος. Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται πως ναι µεν οι τιµές κατέγραψαν µια ανοδική πορεία, εντούτοις δεν βλεπουµε και τίποτα «τροµερό».

Στα σκληρά σιτάρια, στη νέα λίστα τιµών της Φότζια  οι τιµές συνεχίζουν τη σταδιακή ανοδική τους πορεία, ενισχυόµενες κατά 7 ευρώ ο τόνος. Συγκεκριµένα, για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 79,5-80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12-12,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 332-337 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11-11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 322-327 ευρώ ο τόνος. Οι τιµές εξαγωγής από τον Καναδά επίσης ενισχυθηκαν κατά περίπου 10 δολάρια ο τόνος, ενώ στη Γαλλία έπιασαν τα 305 ευρώ ο τόνος, δηλαδή σηµειώνοντας 5 ευρώ άνοδο από τις αρχές Ιανουαρίου.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, τα καλαµπόκια σηµείωσαν υψηλό οκταµήνου και φυσικά ακολουθήσαν τα περισσότερα δηµητριακά την ίδια πορεία. Τα µαλακά σιτάρια ανέκαµψαν κατόπιν του φόβου και της µεταβλητότητας που µπορεί να φέρει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στα θεµελιώδη δεν έχουν προκύψει και ιδιαίτερες ειδήσεις που µπορούν να οδηγήσουν τις τιµές υψηλότερα, εποµένως το ράλι που βιώνουµε βασίζεται και στις κερδοσκοπικές τοποθετήσεις.  Στη Γαλλία σεµειώθηκε µια πρόσκαιρη άνοδος, κατόπιν της αµερικανικής έκθεσης, η οποία εντάθηκε και µε το φτηνότερο ευρώ έναντι του δολαρίου. Στις τελευταίες συνεδριάσεις όµως η έλλειψη ανταγωνιστικότητας πιέζει ξανά τις τιµές. 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία