BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Τρεις μήνες μετά χτυπάνε τα τηλέφωνα για παραγγελίες μηδικής, έως 33 λεπτά η τιμή

Ιδιαίτερα καθυστερημένα ήρθαν φέτος τα πρώτα κρύα στην Ελλάδα, με την αγορά ζωοτροφών να βιώνει αυτές τις μέρες μια επανεκκίνηση της ζήτησης, προσπαθώντας να δραπετεύσει σταδιακά από την ομολογουμένως δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα.

36_pin_9

Γιάννης Ρούπας

7610
1

Καταρχάς, οι τιμές χονδρικής διέκοψαν την πτωτική τους πορεία μετά από 2 μήνες. Πλέον η μηδική παίζει στα 30 με 33 λεπτά το κιλό, με συγκριτικά ανεβασμένη ζήτηση συγκριτικά με τον Ιανουάριο, και σχεδόν 8 λεπτά κάτω στη Στερεά Ελλάδα συγκριτικά με τα μέσα Φθινοπώρου. «Για πολλές βδομάδες το τηλέφωνο δε βάραγε» μεταφέρει στην Agrenda συνομιλητής από την Βοιωτία. Ο συνδυασμός ήπιου καιρού και φόβου για τυχόν κρούσμα ευλογιάς στο κοπάδι, οδήγησε μεγάλη μερίδα αιγοπροβατοτρόφων να βγάζουν καθημερινά τα ζώα τους έξω για βοσκή, γεννώντας παράλληλα νέα ήθη και έθιμα. Καθώς όλοι φοβούνται την ευλογιά, οι κτηνοτρόφοι πλέον χρησιμοποιούν ομαδικές συνομιλίες στα κινητά τους για να δώσουν στίγμα για το που θα βοσκήσουν και έτσι να αποφύγουν τις επαφές με άλλα κοπάδια. Σημειοτέον, μπορεί να εντοπίζεται μια φυσιολογική αναθέρμανση της ζήτησης λόγω καιρού, όμως πρώτον, κανείς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει πως η τάση θα συνεχιστεί και δεύτερον, ενώ η αθροιστική ζημιά από την τρίμηνη εμπορική παγωμάρα μπορεί να «φρακάρει» τις πωλήσεις μηδικής από τους αγρότες όταν αρχίσουν τα πρώτα χέρια, κατά τις άγιες μέρες του Πάσχα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα θα απασχολήσει εξίσου Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα τους επόμενους μήνες, ενώ ήδη συζητιέται στα αγροτικά πηγαδάκια.

Μικρότερη ζήτηση, χαμηλότερες τιμές, σύννεφα για το 2025

«Το 70% της περσινής μηδικής είναι ακόμα στις αποθήκες και δύσκολα θα προλάβει να φύγει μέχρι τον Απρίλιο» εξηγεί στην Agrenda άνθρωπος της αγοράς. Μπορεί η θερμοκρασία για την ώρα να υποχώρησε, ωστόσο περιστατικά ευλογιάς όπως αυτό στο Ηράκλειο Κρήτης έχουν θορυβήσει τον κτηνοτροφικό κόσμο, ο οποίος την βγάζει «μέρα μέρα» με ιδιαίτερα μικρές παραγγελίες ζωοτροφών. Βορειότερα, σε πολλούς νομούς την τελευταία διετία έχει γίνει μια απότομη στροφή στο τριφύλλι, καθώς η ολοένα και πιο επιθετική στάση των Βουλγάρων εμπόρων στο καλαμπόκι δεν επιτρέπει στους Έλληνες παραγωγούς να καρπωθούν αυτά τα 2 με 3 λεπτά το κιλό που για πολλούς αποτελούσε το καθαρό τους κέρδος. «Οι Βούλγαροι εξάγουν το 90% της σοδειάς τους στην Ελλάδα και φέτος που η κτηνοτροφία στην ΑΜ-Θ δέχτηκε σοβαρά χτυπήματα, το εμπόριο τους κατέβηκε μέχρι και την Στερεά Ελλάδα», θα μας πει η ίδια πηγή.

Άργησε ο χειμώνας, γεμάτες οι αποθήκες

Ακόμη και αν τα κρύα τραβήξουν μέχρι το Πάσχα, δύσκολα θα υπάρξει η απαιτούμενη ζήτηση ώστε να αδειάσουν γρήγορα οι αποθήκες, σε μία χρονική συγκυρία το 2025 που μπαίνουν σε παραγωγική φάση ολοένα και περισσότερα στρέμματα από όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα. Για τις ζωοτροφικές επιχειρήσεις, η ζημιά είναι μικρή, αφού το τριφύλλι έχει διάρκεια ζωής και μπορεί να διατεθεί και αργότερα. Από πλευράς παραγωγών όμως, λίγοι είναι αυτοί που έχουν αξιοποιήσει προγράμματα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης ή διέθεταν τα ιδία κεφάλαια να κατασκευάσουν αποθηκευτικούς χώρους. Την τελευταία διετία η προσφορά έχει μεγεθυνθεί δυσανάλογα με την ζήτηση. Ακόμη και αν υπολογίσει κανείς πως η καλλιέργεια μηδικής είναι ευέλικτη, με χαμηλότερα κόστη συγκριτικά με άλλες ζωοτροφές, απαιτείται σταδιακά η δημιουργία υποδομών, ώστε να μπορεί να υπάρξει εμπόριο ευκολότερα από μεριάς παραγωγών. Δεν είναι λίγοι όσοι προβλέπουν ένα απότομο στραβοπάτημα των τιμών παραγωγού την ερχόμενη σεζόν, καθώς δεν θα υπάρχουν οι χώροι για να μπει η φρέσκια νομή, ενώ και οι κτηνοτρόφοι δεν θα έχουν την ρευστότητα άλλων ετών ώστε να ανταποκριθούν σε επίπεδα τιμών 28 και 30 λεπτών το κιλό, ανεξάρτητα από την διατροφική αξία της ζωοτροφής.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία