«Τέτοια περίοδο άλλα έτη είχαµε κάνει κι άλλες πωλήσεις, τώρα είµαστε πίσω, καθώς ο κόσµος δεν πουλάει», λέει χαρακτηριστικά ο προέδρος του Α.Σ. Αγ. ∆ηµητρίου Μονεµβασιάς, Σωτήρης Κρητικός, ο οποίος γνωστοποίησε ότι την ερχόµενη Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, θα γίνει η πρώτη δηµοπρασία του Συνεταιρισµού το 2016. Σηµειωτέον ότι η τελευταία πώληση που έγινε στον Συνεταιρισµό ήταν πριν 20 µέρες, µε τιµή παραγωγού τα 3,45 ευρώ το κιλό.
Σ’ αυτά τα επίπεδα πωλήθηκε τον προηγούµενο µήνα το έξτρα παρθένο από τον Συνεταιρισµό Συκέας Λακωνίας, ο οποίος τώρα «έχει πολύ λίγο δηλωµένο ελαιόλαδο», σηµειώνει ο διαχειριστής του Σωτήρης Μπατσάκης. Γι’ αυτό, «δεν έχουµε έρθει µε το νέο έτος σε επαφή µε εµπόρους». Στη Λακωνία η συγκοµιδή έχει ολοκληρωθεί κατά 50-90% αναλόγως του υψοµέτρου και της εγγύτητας µε τη θάλασσα.
Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Συνεταιρισµού Αγ. Βασιλείου Κορινθίας, όπου η τιµή παραγωγού είναι περίπου 2,90-3 ευρώ το κιλό και το ενδιαφέρον µεγάλο, όσοι δεν έχουν ανάγκη, δεν πουλάνε περιµένοντας κάτι καλύτερο.
Υψηλότερη ζήτηση απ’ το εξωτερικό και δη από Ιταλούς εµπόρους ακόµα και από την καλή περσινή παρατηρείται αυτό το διάστηµα στην Αιγιαλεία, όπου η τιµή παραγωγού είναι, όπως προαναφέρθηκε, στα 3,10-3,20 ευρώ το κιλό, κατά 10-20 λεπτά παραπάνω από την τελευταία βδοµάδα του ∆εκεµβρίου, ενώ το βιολογικό είναι στα 3,80 ευρώ το κιλό περίπου.
Στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου παρατηρείται, επίσης, η τάση σηµαντικός αριθµός καλλιεργητών να κρατάει το ελαιόλαδο, η τιµή παραγωγού είναι γύρω στα 3 ευρώ το κιλό και η παραγωγή αναµένεται µειωµένη, κατά 50% περίπου σε σχέση µε πέρυσι. Πρόβληµα στην περιοχή αποτελεί η ανοµβρία φέτος, που έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους και ενδεχοµένως τη µικρότερη παραγωγή την επόµενη χρονιά. «Υπάρχει αισθητή ζήτηση και κλείνονται περισσότερες συµφωνίες για τυποποιηµένα ελαιόλαδα προς Κίνα, Αµερική, Γερµανία, Αγγλία», επισηµαίνει ο Ανδρέας Κουλετάκης από το Κολυµβάρι Χανίων.