Μάλιστα, λόγω της µειωµένης παραγωγής παρατηρήθηκε το φαινόµενο το καλοκαίρι πολλά Βαλέντσια β’ κατηγορίας να φεύγουν για καταστήµατα πώλησης χυµών στο εξωτερικό (juice bars) έναντι 17-18 λεπτών το κιλό, τη στιγµή που απ’ αυτά που πήγαιναν στο κανάλι της εγχώριας τυποποίησης στον παραγωγό έµεναν 1-2 λεπτά. Να σηµειωθεί ότι φέτος οι τιµές παραγωγού για τα πορτοκάλια προς την εγχώρια χυµοποίηση είναι 9-10 λεπτά το κιλό.
Ωστόσο, είναι µικρό το ποσοστό που προορίζεται σε αυτό το κανάλι λόγω της καλύτερης από πέρυσι ποιότητας (σάκχαρα, Brix, εξωτερική εµφάνιση µε απουσία κηλίδων σε αντίθεση µε την περσινή χρονιά, για παράδειγµα στην Σπάρτη).
Στην περιοχή ο παγετός της προηγούµενης εβδοµάδας έως την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου δεν είχε επηρεάσει τις πορτοκαλιές. Ωστόσο, οι παραγωγοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις του παγετού αυτών των ηµερών δεδοµένου ότι τα δέντρα δεν αντέχουν για πάνω από 2 συνεχόµενες ώρες τις πάρα πολύ χαµηλές θερµοκρασίες.
«Στην Κρήτη το ποσοστό της ζηµιάς θα φανεί το επόµενο δεκαήµερο», επισηµαίνει ο Γιώργος Κάτσουρας, ιδιοκτήτης της εταιρείας Creta Taste. Ήδη έχουν εµφανιστεί ποιοτικά προβλήµατα στα Μέρλιν, ενώ οι τιµές παραγωγού για τις πρώιµες ποικιλίες είναι στα 20 λεπτά απ’ το χωράφι κατά µέσο όρο, υψηλότερα από πέρυσι που το ταβάνι ήταν στα 16.
Οι τιµές είναι καλύτερες από πέρυσι και στην Αργολίδα, γύρω στα 18 λεπτά το κιλό επί αυτοκινήτου για τα Μέρλιν και στα 20 για τις λίγες Ναβαλίνες, των οποίων η συγκοµιδή βρίσκεται προς το τέλος, όπως επίσης και στη Σκάλα, όπου «οι τιµές έχουν σταθεροποιηθεί στα 15 λεπτά το κιλό για τα Μέρλιν και στα 20 για τις Ναβαλίνες», λέει ο Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Εσπεριδοειδών Αγ. Γεωργίου Σκάλας (Sparta Orange).