BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σκαρφάλωσε στα 1,50 ευρώ η λειψή φέτος πράσινη ελιά της Χαλκιδικής

«Ράλι» τιμών χωρίς προηγούμενο, εδώ και χρόνια, έχει «πυροδοτήσει» η μεγάλη έλλειψη πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, με την τιμή το πρωί της Πέμπτης 13 Σεπτεμβρίου να έχει «σκαρφαλώσει» ήδη στα 1,50 ευρώ το κιλό για τα 110 τεμάχια και με τις φήμες στα πόστα να οργιάζουν ότι θα φτάσει ακόμη και στα 1,60 ευρώ το κιλό.

Σκαρφάλωσε στα 1,50 ευρώ η λειψή φέτος πράσινη ελιά της Χαλκιδικής

0
0

Από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, όταν η ΔΕΑΣ άνοιξε το χορό των τιμών, αναρτώντας τιμολόγιο με 1,30 ευρώ το κιλό, ξεκίνησε μια σφοδρή εμπορική σύγκρουση στη λογική του ανοικτού πλειστηριασμού και ένας μετά τον άλλο οι μεταποιητές, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις ποσότητες που χρειάζονται για να εξυπηρετήσουν τις παραγγελίες τους, άρχισαν να πλειοδοτούν, ανεβάζοντας ανά 10 λεπτά το κιλό.

Την υψηλότερη τιμή, στο 1,50 ευρώ το κιλό, τουλάχιστον έως τη στιγμή που γραφόταν αυτές οι γραμμές, την είχε δώσει μια νεοεμφανιζόμενη εταιρεία, η Κιαγιας Γεώργιος & ΣΙΑ ΟΕ η οποία φέρεται να συνεργάζεται με έναν Ιταλό έμπορο, ενώ την αμέσως επόμενη, στα 1,45 ευρώ το κιλό, είχε προσφέρει η Sithonia Olives SA.

Αντιθέτως δεν είχαν ανοίξει καθόλου τα χαρτιά τους οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου, όπως η Intercom (σ. σ. Τσαγκούλης), η Olymp (Αδελφοί Κωνσταντόπουλοι) και η Regina (Ιωαννίδης). Μάλιστα για την τελευταία μεσίτες έλεγαν στους παραγωγούς πως προτίθεται να δώσει 10 λεπτά περισσότερα από ό,τι οι υπόλοιποι.

«Οι τιμές θυμίζουν χρηματιστήριο. Κάθε μέρα βγαίνει κάποιος και δίνει κάτι παραπάνω από τον προηγούμενο. Οι μεταποιητές είναι στα χωριά κι έρχονται στα χωράφια να κλείσουν την παραγωγή. Είναι εμφανές ότι έχουν ανάγκη από ποσότητες και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να τις αποκτήσουν», ανέφερε στην Agrenda o πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τρίγλιας, Δημήτρης Δελημανώλης, σημειώνοντας ότι υπάρχει φημολογία ότι θα δώσουν και 1,60 ευρώ, αλλά με διαλογέα.

Τον καλπασμό των τιμών επιβεβαιώνει και ο Θανάσης Τσικούρης από τον Α.Σ. Ορμύλιας, ο οποίος τον αποδίδει στο γεγονός ότι η παραγωγή τελικά θα είναι ακόμη μικρότερη από αυτή που αναμενόταν. «Μιλάμε για σχεδόν 70% μείωση της παραγωγής. Να σκεφτείτε εμείς πέρυσι είχαμε στην Ορμύλια 14.000 τόνους και φέτος αν πιάσουμε 5.000 άντε 6.000 με τα ξερικά, θα είναι θαύμα», ανέφερε. Ο ίδιος τόνισε, επίσης, το πρόβλημα των λίγων εργατικών χεριών, που έχει οδηγήσει φέτος σε αύξηση της τιμής συγκομιδής, από τα 2,20 – 2,40 ευρώ το τελάρο, που ήταν πέρυσι, σε 3 έως 3,5 ευρώ.

Οι επικεφαλής των συλλογικών οργάνων του κλάδου, εν τω μεταξύ, εφιστούν την προσοχή στους παραγωγούς να μην προχωρούν στην πώληση της σοδειάς τους αν δεν διασφαλίζουν την πληρωμή τους τοις μετρητοίς, υπενθυμίζοντας πως στο παρελθόν κάποιοι προκειμένου να επωφεληθούν 5 ή 10 λεπτά περισσότερα, έχασαν όλα τους τα χρήματα.

Δεν λείπουν, επίσης, φωνές από την πλευρά των παραγωγών οι οποίες εκφράζουν ανησυχία για την εκτίναξη των τιμών σε επίπεδα πάνω από το 1,50 ευρώ, φοβούμενοι ότι μπορεί κάποιες μεταποιητικές εταιρείες να καταστραφούν όπως έγινε στο όχι και πολύ μακρινό 2013 και για αυτό συνιστούν αυτοσυγκράτηση και από την πλευρά των αγροτών με το επιχείρημα ότι αν δεν υπάρχει μεταποίηση θα έχουν και οι ίδιοι πρόβλημα στη διάθεση της παραγωγής τους τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου μαζί με το περιοδικό «El»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία