Ο Παγκόσμιος Δείκτης Τιμών έπεσε κατά 2%, φτάνοντας σε τιμή πώλησης κατά μέσο όσο τα 2.851 δολάρια ανά τόνο. Ο ίδιος δείκτης είχε δείξει μείωση κατά 0,3% στις πρόσφατες πωλήσεις. Ακόμη, οι τιμές για το πλήρες γάλα σε σκόνη, το πιο ευρέως εμπορεύσιμο προϊόν, μειώθηκαν κατά 2,9 %, όντας το χαμηλότερο ποσοστό μείωσης που έχει εμφανιστεί από τον Αύγουστο του 2016.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, οι τιμές αναμένεται να πέσουν και άλλο, λόγω της ισχυρής προσφοράς από την Νέα Ζηλανδία, που αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς εξαγωγείς γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο.
Οι συνεχιζόμενες προσφορές γάλακτος από τη Νέα Ζηλανδία εικάζεται ότι θα ασκήσουν ισχυρές πιέσεις, οι οποίες θα γίνουν εμφανείς άμεσα στον παγκόσμιο δείκτη τιμών, όπως τονίζει σε ερευνητική της μελέτη η Amy Castleton, αναλυτής γαλακτοκομικών προϊόντων της AgriHQ. Όσον αφορά τις τιμές βουτύρου, μειώθηκαν και αυτές κατά 1,7%.
Το ρεπορτάζ του Reuters κάνει λόγο ακόμη και για επηρεασμό του δολαρίου της Νέας Ζηλανδίας, καθώς ο τομέας των γαλακτοκομικών προϊόντων αντιστοιχεί σε πάνω από 7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Μολονότι πάντως ο οργανισμός που εξήγαγε αυτά τα αποτελέσματα ανήκει στη Συνεταιριστική Ομάδα της Fonterra της Νέας Ζηλανδίας, λειτουργεί ανεξάρτητα και αμερόληπτα. Ο γαλακτοκομικός συνεταιρισμός της Νέας Ζηλανδίας, στον οποίο ανήκουν περίπου 10.500 αγρότες, ελέγχει σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου γαλακτοκομικών προϊόντων.
Στη τελευταία δημοπρασία (διεξάγεται δύο φορές το μήνα και η επόμενη είναι προγραμματισμένη για τις 20 Νοεμβρίου) πωλήθηκαν συνολικά 42,412 τόνοι, σημειώνοντας αύξηση 1,1% σε σχέση με τη προηγούμενη δημοπρασία και σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα του οργανισμού μου διοργανώνει τη δημοπρασία.
Η δημοπρασία διενεργείται από την CRA International Inc, εταιρεία που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες οικονομικών και χρηματοοικονομικών στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.