BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Μείωση τζίρου στην κτηνοτροφία στο συνέδριο UECBV-ΕΔΟΚ

Χαμηλές τιμές, έλλειψη κεφαλαίων αθέμιτος ανταγωνισμός αλλά και καθυστερήσεις στην εφαρμογή σχεδίων βελτίωσης αποτελούν τα αδύναμα σημεία της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Edok-1

Πέτρος Γκόγκος

7
0

Ενδεικτικό είναι ότι η κτηνοτροφία συμβάλει μόλις στο 25% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου της γεωργίας στην Ελλάδα, όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι στο 41%.

Τα παραπάνω υποστήριξε ο Ανδρέας Δημητρίου, πρόεδρος του ΑΠΣΙ Πίνδος από το βήμα του Διεθνούς Συνέδριου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κτηνοτροφιας και Εμπορίου Κρεατος UECBV, της Εθνικής Διεπαγγελματικης Οργάνωσης Κρέατος και της YEMC, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Παρουσιάζοντας στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας το διάστημα 2010-2017, ενώ στην υπόλοιπη ΕΕ το ζωικό κεφάλαιο αυξήθηκε, στην Ελλάδα μειώθηκε συνολικά κατά 9%, με ταυτόχρονη συρρίκνωση και της αγοράς κατά 13%.


Ειδικότερα κατά 15% μειώθηκε ο τζίρος από τα βοοειδή, κατά 28% από την χοιροτροφεία, 30% από τα αιγοπρόβατα, ενώ 8% αυξήθηκε για τα πουλερικά.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας μπορούν να συνοψιστούν στο γεγονός ότι ποτέ δεν απασχόλησε με κάποιο διατροφικό σκάνδαλο, με τον Έλληνα καταναλωτή να δείχνει αξιοσημείωτο ενδιαφέρον. Χρήσιμο εργαλείο για οποιαδήποτε προσπάθεια δομικής και οικονομικής ανασυγκρότησης του κλάδου θα μπορούσε να αποτελέσει ο τουρισμός, ανέφερε.

Η ΚΑΠ εξισορροπητής διεθνών εμπορικών συμφωνιών

Tους συνέδρους απασχόλησαν οι διεθνείς συμφωνίες με έμφαση σε αυτήν με τις χώρες Mercocur και τον αντίκτυπο που έχουν στην ευρωπαϊκή κτηνοτροφία, ενώ έγινε η παραδοχή πως ευνοείται μέσω αυτών το σύνολο της οικονομίας της ΕΕ, αλλά πάντοτε πλήττεται η γεωργία και η κτηνοτροφία. Για τον λόγο αυτό η ΚΑΠ θα έπρεπε να ισορροπεί τέτοιες συνέπειες.

Είναι ανάγκη να υπάρχει ένα δίκαιο και εναρμονισμένο σύστημα πιστοποίησης ανέφερε εκ μέρους του υπουργείου Αγροτικής Αναπτυξης, η Παναγιώτα Παπαδάκη, απαντώντας σε ερώτηση του κοινού αναφορικά με το γιατί εφόσον υπάρχουν διμερείς σχέσεις με Τρίτες χώρες, δεν τηρούνται δίκαιες αναλογίες ως προς τα διαπιστευτήρια ποιότητας.

Η ιδία ανέφερε πως ελάχιστες χώρες αναγνωρίζουν ως ενιαία οντότητα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη εξήγησε πως δέχεται στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου δεκάδες αιτήματα για ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών κρέατος, «ωστόσο είναι δύσκολο να πείσεις μια Τρίτη χώρα για το προϊόν σου ότι είναι ασφαλές. Χρειάζεται να έρθουν να το ελέγξουν».

Τέλος Νοεμβρίου έτοιμο το πλαίσιο για λειτουργία Διεπαγγελματικών

Από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου της ΕΔΟΚ/UECBV, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,  Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στα οφέλη που προκύπτουν για τη χώρα μας από την εμπορική συμφωνία Κίνας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, δεδομένου ότι στην λίστα με τα υπό προστασία προϊόντα περιλαμβάνεται και η ελληνική φέτα.

Ο υπουργός τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, απηύθυνε πρόσκληση για την μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και υπογράμμισε ότι σε πρώτη φάση θα είναι μειωμένο το ποσοστό που απαιτείται για την αναγνώριση τους. Ο χαμηλός πήχης εκπροσώπησης μεσοπρόθεσμα, σε διάστημα 4-6 ετών, θα χρειαστεί ωστόσο να αυξηθεί εξήγησε.


Ο πρόεδρος της UECBV, Philippe Borremans, στον χαιρετισμό του έδωσε το στίγμα του Συνεδρίου: «Από τη δική μας οπτική, ο όρος «Πράσινη Συμφωνία» υπονοεί ότι οι εταίροι δρουν μαζί, συνεργάζονται δηλαδή για το κοινό συμφέρον. Αυτό είναι κάτι που το επιβεβαιώσαμε και στην πρόσφατη καμπάνια μας, με τίλτο «MeatTheFacts» και το σύνθημα «Πως θα ήταν η ζωή χωρίς τα ζώα της κτηνοτροφίας;». Για αυτό ας δείξουμε ενδιαφέρον για όσα πρόκειται να επακολουθήσουν, να ξεκινήσουμε τον διάλογο και να αξιοποιήσουμε αυτή τη συγκυρία για να κάνουμε ενδιαφέρουσες προτάσεις και να διεξάγουμε εντατικές συζητήσεις».

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας, στην ομιλία του τόνισε ότι « Η διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου ήταν μια σημαντική πρόκληση για την ΕΔΟΚ, με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η Ελλάδα είναι μια σημαντική αγορά κρέατος, αφού στον πληθυσμό των τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων, προστίθενται κάθε χρόνο 30 εκατομμύρια τουριστών, που πρέπει να τραφούν και να γευθούν την ελληνική κουζίνα, στην οποία το κρέας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο». Πρόσθεσε, δε ότι: «το Διεθνές αυτό Φόρουμ συνιστά ιδανική συγκυρία για όλους που απαρτίζουμε τον ευρωπαϊκό Τομέα κρέατος να θέσουμε τους δικούς μας στόχους και να προετοιμαστούμε για να μετατρέψουμε την Πράσινη Συμφωνία από πρόβλημα, σε μια ευκαιρία για εμάς.»

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία