Η παραμονή στα υψηλά των τιμών ενέργειας, αγροτικών εφοδίων και ζωοτροφών εκτίναξαν το κόστος παραγωγής στη γεωργία-κτηνοτροφία τον Οκτώβριο με το δείκτη των εισροών να είναι αυξημένος κατά 24,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2021.
Η παραμονή στα υψηλά των τιμών ενέργειας, αγροτικών εφοδίων και ζωοτροφών εκτίναξαν το κόστος παραγωγής στη γεωργία-κτηνοτροφία τον Οκτώβριο με το δείκτη των εισροών να είναι αυξημένος κατά 24,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2021.
Αυξημένες κατά 3,7% αποτυπώνονται οι τιμές παραγωγού φυτικής και ζωικής παραγωγής στα τελευ...
Από το «αγοράστε και κρατήστε» πέρασαν στο «πουλήστε» αρκετοί χρηματιστηριακοί αναλυτές, αν...
Τα περιθώρια να ανεβούν οι τιµές βάµβακος µέσα στο 2020, οι προϋποθέσεις για έναν ανοδικό κ...
Τριπλασιάστηκε από το 2004 µέχρι σήµερα η αγροτική γη που αξιοποιείται στις βιολογικές καλλιέργειες. Σε αυτές επενδύουν πλέον τον κόπο τους και τις εκτάσεις του...
Εκτίμηση για θανάτωση μέχρι και 200 εκατ. χοίρων στην Κίνα εξαιτίας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων κάνει η Ολλανδική αγροτική τράπεζα Rabobank, τονίζοντας...
Οι τρέχουσες τιμές της ζάχαρης στην ΕΕ μοιάζει να ανακάμπτουν από τα ιστορικά χαμηλά της περσινής χρονιάς, την ώρα που οι τιμές στoν υπόλοιπο κόσμο δέχονται πιέ...
Αύξηση 30,9% γνώρισε η τιµή του χοιρινού κρέατος στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, µέσα σε ένα µήνα, µε την τιµή να κλείνει στα 51,55 σεντς ανά λίµπρα στις 30 Αυγούστου, ενώ µέχρι τις 4 Οκτωβρίου άγγιξε τα 67,50 σεντς ανά λίµπρα.
Η ανάπτυξη της ζήτησης γάλακτος έως το 2030 εκτιµάται στους 304 εκατ. τόνους, ποσότητα που αντιπροσωπεύει την τρέχουσα παραγωγή στις ΗΠΑ επί τρία. Την ίδια ώρα, οι βραχυπρόθεσµες προβλέψεις δείχνουν ότι οι φάρµες θα µειωθούν αλλά θα αυξηθεί το ζωικό κεφάλαιο σε όσες αποµείνουν και η παραγωγή γάλακτος ανά µονάδα θα διευρυνθεί 54%.
Μέσα σε δύο χρόνια η έκταση της καλλιεργούµενης γεωργικής γης στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 2,3%, σύµφωνα µε στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, υποδεικνύοντας µια τάση συρρίκνωσης του τοµέα, που µένει να επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία των επόµενων ετών.
Αυξημένη κινητικότητα ώστε να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο στη φετινή εγχώρια αγορά της κορινθιακής σταφίδας παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα το ρεπορτάζ της Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου.
Ανοδικές τάσεις αναμένονται στην παγκόσμια αγορά των δημητριακών και ιδιαίτερα στο σιτάρι, μετά την πρόσφατη δημοσίευση της έκθεσης προσφοράς-ζήτησης του Υπ. Γεωργίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία, τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού θα υποχωρήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών.
Από το 2014 αναμένεται ανάκαμψη της ευρωπαϊκής παραγωγής γάλακτος, όπως αναφέρει η τελευταία πρόγνωση της αγοράς την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.
Με μέσες τιμές που μπορεί να ξεπεράσουν τα 4,80 ευρώ το κιλό, έναντι 4,4 ευρώ το 2012, χωρίς να λογίζονται και τα σχεδόν 2 ευρώ από την επιδότηση που θα δοθεί τόσο φέτος όσο και το 2014, εκτιμάται ότι θα κλείσει η καπνοπαραγωγική σεζόν στη χώρα, αφού η ζήτηση για τα αρωματικά καπνά ανατολικού τύπου, παρουσιάζεται αυξημένη από τις διεθνείς καπνοβιομηχανίες.
Η βασική κινητήρια δύναµη των τιµών βάµβακος στις διεθνείς αγορές παραµένει η Κίνα, σύµφωνα µε τη ∆ιεθνή Συµβουλευτική Επιτροπή Βάµβακος (ICAC). Στο µεταξύ, το εθνικό απόθεµα βαµβακιού της Κίνας εκτιµάται σε περίπου 9 εκατοµµύρια τόνους ως το τέλος του Ιουνίου, το οποίο σύµφωνα µε τις µέχρι τώρα προβλέψεις µπορεί να µειωθεί µέχρι τα τέλη Ιουλίου στα 8 εκατοµµύρια τόνους.
Η αυξημένη μεταβλητότητα εξακολουθεί να αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της ισπανικής αγοράς ελαιολάδου, για μια ακόμη εβδομάδα, με τις τιμές να επανέρχονται στα 2,81 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Oι τιμές στο χρηματιστήριο του Σικάγο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης λόγω στήριξης από τα καλαμπόκια (ζωοτροφικά). Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν πως η πρόσφατη πίεση οφείλεται και στον ανταγωνισμό με άλλες σοδειές. Στην ανατολική Ευρώπη και Ρωσία τα στάρια θα είναι πολλά φέτος και αυτό μπορεί να πιέσει τις τιμές. Επίσης ενώ στην Αμερική κάποιες βροχοπτώσεις καθυστερούν τη συγκομιδή, η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει και τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά.
Στις ΗΠΑ κατέληξαν τα 2/5 των παγκόσμιων εξαγωγών ελαιολάδου στους πρώτους έξι μήνες της τρέχουσας περιόδου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου.
Στην επόμενη παραγωγή έχει στραμμένο το βλέμμα της η διεθνής αγορά του ελαιολάδου, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει αυξημένη διακύμανση στις τιμές, ιδιαίτερα στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου.
Ο αργός ρυθμός ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής σε σχέση με την παγκόσμια ζήτηση την ερχόμενη δεκαετία και οι αυξημένες ανάγκες για βιοκαύσιμα αναμένεται να εκτινάξουν στα ύψη τις τιμές των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με κοινή έκθεση του ΟΟΣΑ και του FAO που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 6 Ιουνίου.
Διευρύνεται ο κύκλος των αγοραστών σκληρού σίτου που υιοθετούν τα 22 λεπτά το κιλό για την παραλαβή του προϊόντος από τον παραγωγό, ενώ κορυφώνεται η διαδικασία του αλωνισμού στη Θεσσαλία, με τον καιρό να ασκεί τις δικές του πιέσεις στην διαμόρφωση της αγοράς.
Παράταση των υψηλών τιμών για τουλάχιστον ένα ακόμα εξάμηνο βλέπει για το αγελαδινό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα η Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας, καθώς η ζήτηση στη διεθνή αγορά είναι υψηλή, ενώ η παραγωγή αντιμετώπισε ορισμένα σημαντικά προβλήματα, σε αρκετές γεωγραφικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.
Αντιμέτωπες με ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα βρίσκονται οι τιμές των αζωτούχων πρώτων υλών των λιπασμάτων σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της επενδυτικής τράπεζας Rabobank. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που κράτησαν πίσω τη σπορά στις ΗΠΑ και η αυξημένη προσφορά προϊόντος αναμένεται να πιέσουν τις τιμές στα αζωτούχα λιπάσματα, ενώ για τα φωσφορικά και το κάλιο αναμένεται ένα «ουδέτερο» εξάμηνο.
Κρίσιμοι εκτιμάται πως θα είναι οι επόμενοι μήνες για τη διεθνή αγορά του κρασιού αφού οι ήδη βελτιωμένες τιμές θα δοκιμάσουν να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Rabobank, τα αποθέματα στην Ευρώπη είναι χαμηλά και οι τιμές κινούνται ανοδικά τους τελευταίους μήνες, ωστόσο οι συντελεστές της αγοράς αναμένουν με αγωνία την πορεία της ζήτησης, αδυνατώντας να προβλέψουν την αντίδραση των καταναλωτών στις υψηλότερες τιμές, ειδικότερα στις αγορές της Ρωσίας και της Κίνας.
Έλειψε… το νερό του Απρίλη από τις καλλιέργειες σιτηρών φέτος, γεγονός το οποίο αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς τις αποδόσεις των αντίστοιχων εκμεταλλεύσεων, ειδικά στα ξερικά αγροκτήματα και γενικά εκεί όπου δεν κατέστη δυνατή η τεχνική άρδευση των καλλιεργειών. Η μέχρι στιγμής καταγραφή της κατάστασης δείχνει ότι το πρόβλημα είναι εντονότερο στη Νότια Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα, όπου τα σιτάρια ωριμάζουν και νωρίτερα, ενώ καλύτερη δείχνει η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η όψιμη παραγωγή είχε και μια μικρή βοήθεια από τις τοπικές βροχές στα μέσα της εβδομάδας.