BACK TO
TOP
Τεχνικές Αναλύσεις

Αναποδογυρίζει θεµελιώδη και ανεβάζει τιµές η πανώλη στο χοιρινό

Αύξηση 30,9% γνώρισε η τιµή του χοιρινού κρέατος στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, µέσα σε ένα µήνα, µε την τιµή να κλείνει στα 51,55 σεντς ανά λίµπρα στις 30 Αυγούστου, ενώ µέχρι τις 4 Οκτωβρίου άγγιξε τα 67,50 σεντς ανά λίµπρα.

grafima_xirino_auxisi

Πέτρος Γκόγκος

4
1

Αναλυτές των αγορών αποδίδουν την αύξηση αυτή στις τιµές σε µερικές ανακατατάξεις στους βασικούς παράγοντες της αγοράς, οι οποίες περιλαµβάνουν τόσο την αφρικανική πανώλη, όσο και τον τυφώνα Φλορένς στις ΗΠΑ. Μάλιστα, ο τυφώνας οδήγησε στο κλείσιµο των σφαγίων για δυο εβδοµάδες του µεγαλύτερου παραγωγού χοιρινού των ΗΠΑ, της Smithfield Foods.

Η Rabobank, αναλύοντας την κατάσταση, εκτιµά ότι η αναταραχή θα δηµιουργήσει εξαγωγικές ευκαιρίες. Αρχικά, αυτό έχει περισσότερες πιθανότητες να πάρει τη µορφή αγορών πανικού από πελάτες που ανησυχούν για τη διαθεσιµότητα και το κόστος του χοιρινού. Μέχρι τις αρχές του 2019 η Rabobank περιµένει ότι οι αγορές θα έχουν µια καλύτερη κατανόηση των διαστάσεων της νόσου και των σχετιζόµενων εισαγωγικών αναγκών. Πολλά εξαρτώνται από το αν οι χώρες της δυτικής Ευρώπης, που επί του παρόντος τροφοδοτούν το 35% των παγκόσµιων εξαγωγών χοιρινού, θα παραµείνουν χωρίς τον ιό.

Στις ΗΠΑ εκτιµούν ότι η Κίνα, η νούµερο ένα βιοµηχανία χοιρινού παγκοσµίως, θα συνεχίζει να βασανίζεται για δεκαετίες µε την ασθένεια εξαιτίας της δοµής της παραγωγής εκεί, αφού το 82% των γουρουνιών της βρίσκονται κατανεµηµένα σε µικρές διασκορπισµένες µονάδες, καθιστώντας σχεδόν ανέφικτο τον περιορισµό. Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι επίσης περίπλοκη, µε τα αγριογούρουνα να αποτελούν τον µεγαλύτερο κίνδυνο, µαζί µε την παράνοµη διακίνηση και το εµπόριο χοιρινού κρέατος, αλλά και την ελεύθερη µετακίνηση στις χώρες της Σένγκεν.

Αν η Κίνα υποχρεωθεί να θανατώσει µερικά εκατοµµύρια γουρουνιών, αυτό σηµαίνει µε απλά λόγια πως δεν θα υπάρχει αρκετό χοιρινό κρέας στον κόσµο για να καλυφθεί η ζήτηση, µε την αυτόµατη αντίδραση της αγοράς, να είναι η συνηθισµένη κάθε φορά που η προσφορά περιορίζεται ξαφνικά, δηλαδή η κατακόρυφη αύξηση των τιµών. Σηµειωτέων ότι οι Κινέζοι καταναλώνουν πιο πολύ χοιρινό από όσο όλος ο υπόλοιπος πλανήτης µαζί, µε την χώρα να αποτελεί καθαρό εισαγωγέα χοιρινού κρέατος.

Οι βασικοί προµηθευτές της Κίνας είναι η ΕΕ, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. Σήµερα ο Καναδάς εξάγει σχεδόν το 70% του χοιρινού που παράγει και άρα τα περιθώρια να αυξηθούν περαιτέρω οι εξαγωγές του είναι εκ των πραγµάτων περιορισµένα. Το φορτίο της ζήτησης µένει συνεπώς να αναλάβουν ΗΠΑ και ΕΕ, όµως εφόσον η δεύτερη δεν καταφέρει να αντιµετωπίσει αποτελεσµατικά τα κρούσµατα, αν και προετοιµάζει µε µεγάλη προσοχή τις άµυνές της, ο κλήρος θα πέσει στους Αµερικάνους.

Στην Ελλάδα ο περιορισµός της νόσου είναι ζωτικής σηµασίας, αφού τυχόν είσοδός της θα επηρεάσει εγχώριο εµπόριο και εξαγωγές. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Agrenda, ο πρόεδρος της Νέας Οµοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδας Γιάννης Μπούρας υποστήριξε πως «οι οικονοµικές επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για τους χοιροτρόφους», αφού όπως εξήγησε, τα µέτρα που θα ληφθούν θα έχουν σαν αποτέλεσµα να µην ορθοποδήσει καµία µονάδα που θα τα εφαρµόσει.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία