Και αυτό γιατί εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση, ένας τέτοιος αριθμός θανατώσεων «καταπίνει» έναν σημαντικό όγκο από το σύνολο του κοπαδιού χοίρων της Κίνας, το οποίο αριθμούσε σε 360 εκατ. γουρούνια στα τέλη του περασμένου έτους, ενώ έρχεται σε μια στιγμή που πολλοί στην βιομηχανία ισχυρίζονται πως η επέκταση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων είναι μια κατάσταση πολύ χειρότερη από ότι περιγράφουν οι επίσημες αρχές της χώρας.
Μια τέτοια μείωση μπορεί να μειώσει την παραγωγή της Κίνας μέχρι και 30% μέσα στο 2019 σε σχέση με πέρυσι, όπως υποστηρίζει η Rabobank, εκτοξεύοντας παράλληλα την ζήτηση για εισαγωγές και κόβοντας παράλληλα την όρεξη για ζωοτροφή που προέρχεται κυρίως από σόγια.
«Υπάρχουν πολλές διαστάσεις στο ζήτημα αυτό που δεν έχουν κατανοηθεί ακόμα πλήρως και για αυτό πιστεύουμε πως είναι υποτιμημένη η κατάσταση» δήλωσε στο Reuters ο Τζάστιν Σέραρντ, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής για ζωικές πρωτεΐνες της Rabobank.
Συνολικά 150 εκατ. με 200 εκατ. γουρούνια θα πεθάνουν ή θα θανατωθούν επειδή έχουν μολυνθεί με την ασθένεια ή στις προσπάθειες περιορισμού αυτής, εκτιμούν οι αγροτικοί αναλυτές της τράπεζας. Από την πλευρά της η Κίνα, η οποία ευθύνεται περίπου για την μισή παραγωγή χοιρινού κρέατος παγκοσμίως, αναφέρει πως έχουν μέχρι στιγμής θανατωθεί 1,01 εκατ. γουρούνια. Σημειώνεται πως έχουν αναφερθεί 124 κρούσματα από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι τώρα, με τον ιό να έχει φτάσει σε κάθε επαρχεία εκτός από το νησί Χάιναν στη Νότια Κίνα, ενώ συνεχίζεται η εξάπλωσή του.
Όπως υπογραμμίζει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, ο Κινέζος υπουργός γεωργίας, αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικό, ενώ επανειλημμένα έχει ισχυριστεί πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.Η παραγωγή χοιρινού της Κίνας εκτιμάται πως θα περιοριστεί στους 38 εκατ. τόνους το 2019, όταν πέρυσι έφτασε τους 54 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Rabobnk. Το νούμερο αυτό μεταφράζεται στη χαμηλότερη επίδοση της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ θα έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές. Πρόκειται μάλιστα για μια μείωση κατά 30% μεγαλύτερη από την ετήσια παραγωγή των ΗΠΑ και ίση με την παραγωγή της Ευρώπης. Πάντως το αμερικανικό υπουργείο γεωργίας εκτιμά την μείωση της παραγωγής χοιρινού της Κίνας στο 10% περίπου, προχωρώντας σε μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση της κατάστασης. Τον Φεβρουάριο το κοπάδι της Κίνας υπολογίστηκε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης κατά 16,6%.