Το ποσό των βιολογικών προϊόντων που πωλήθηκαν σε παγκόσµιο επίπεδο ξεπερνά σε αξία τα 97 δις ευρώ για το 2017. Σύµφωνα µε έκθεση του Κόσµου της Βιολογικής Καλλιέργειας, στην οποία αξιοποιούνται στοιχεία από 181 χώρες µέχρι και το 2017, 2,9 εκατ. αγρότες καλλιεργούν πλέον περισσότερο από 698 εκατ. στρέµµατα αγροτικής γης. Η µεγαλύτερη ενιαία αγορά βιολογικών προϊόντων αγροδιατροφής είναι οι ΗΠΑ, όπου ξοδεύονται συνολικά 40 δις ευρώ ετησίως, µε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθεί µε το ποσό των 34,3 δις ευρώ. Τρίτη έρχεται η Κίνα, µε τους καταναλωτές να αφιερώνουν συνολικά 7,6 δις ευρώ.
Η ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας ακολουθεί µια κατακόρυφα ανοδική πορεία ανάµεσα στο 2011 και το 2017, κάτι που αποτυπώνεται στις καλλιεργούµενες εκτάσεις που αφιερώνονται για τον σκοπό αυτό. Ειδικότερα, από το 1999 µέχρι και το 2017, καταγράφεται µια αύξηση 533% στις καλλιεργούµενες εκτάσεις µε βιολογικά. Μάλιστα σε σχεδόν 117 εκατ. στρέµµατα εγκαταλείφθηκαν οι συµβατικές µέθοδοι καλλιέργειες ανάµεσα στο 2016 και 2017, µε το 1,4% των παγκόσµιων αγροτικών εκτάσεων πλέον να αφορούν τα βιολογικά. Στην Ευρώπη, 146 εκατ. στρέµµατα καλλιεργούνται βιολογικά προϊόντα.
Αν και οι ΗΠΑ και ο Καναδάς σχηµατίζουν τις µεγαλύτερες αγορές βιολογικών προϊόντων, µόλις 32 εκατ. στρέµµατα έχουν αφιερωθεί σε αυτόν τον σκοπό, καθιστώντας άρα απαραίτητες τόσες εισαγωγές όσες να ανταποκρίνονται στα µεγάλα οικονοµικά µεγέθη των πλέον των 40 δις ευρώ. Παράλληλα η Ελβετία παρουσιάζει την µεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη για βιολογικά, στα 288 ευρώ. Προς το παρόν, οι περισσότεροι αγρότες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο αυτό, εντοπίζονται στην Ινδία µε 835.000, ενώ ακολουθούν Ουγκάντα και Μεξικό.
Τους µεγαλύτερους ρυθµούς ανάπτυξης της αγοράς εµφανίζει η Γαλλία, όπου µέσα σε ένα χρόνο, από το 2016 ως το 2017, άγγιξε το 18%, ενώ ακολουθεί η ∆ανία µε ποσοστό 13,3%. Όπως υπογραµµίζει η έκθεση, η παγκόσµια αγορά διατηρεί θετικούς και έντονους ρυθµούς ανάπτυξης µε την ζήτηση να αυξάνεται και αυτή διαρκώς. Στο εσωτερικό της ΕΕ, η Γερµανία είναι η αγορά εκείνη µε τις µεγαλύτερες δυνατότητες, αφού περίπου 10 δις ευρώ ετησίως αποτελούν τον τζίρο των βιολογικών. Ακολουθεί η Γαλλία µε 7,9 δις.
Το 20% των βιολογικών εκτάσεων παγκοσµίως αφορούν στην καλλιέργεια ελιάς, οι οποίες µάλιστα αυξάνονται µε ρυθµό 15%. Σηµειώνεται πως το 2017, το 8,3% των ελαιώνων παγκοσµίως καλλιεργούνταν µε βιολογικές µεθόδους. Το 70% των ελαιώνων αυτών βρίσκεται στην Ευρώπη, ενώ το υπόλοιπο 30% στην Τυνησία. Η Τυνησία είναι η χώρα µε τις περισσότερες εκτάσεις βιολογικής καλλιέργειας ελιάς, ενώ ακολουθούν κατά σειρά Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία.
Το 27,3% της παραγωγής ελιών και ελαιολάδου της Γαλλίας πιστοποιείται ως βιολογικό, καθιστώντας τον αγροτικό γίγαντα στην κορυφή της λίστας των χωρών µε το µεγαλύτερο µερίδιο στην βιολογική ελαιοκοµία. Αξιοσηµείωτους αριθµούς παρουσιάζει η βιολογική ελαιοκοµία στην Σλοβενία και την Ιταλία, όπου πάνω από το 20% των ελαιώνων είναι βιολογικοί, µε τέταρτη την Τυνησία και πέµπτη την Κύπρο, αφήνοντας εκτός πεντάδας την Ελλάδα και την Ισπανία.