BACK TO
TOP
Εδώ Θεσσαλία

Μεγαλώνει η ζήτηση για ζωοτροφές μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Ανατρέπει τις ισορροπίες στην αγορά ζωοτροφών η δυσάρεστη εξέλιξη που επιφύλαξε για τη Θεσσαλία ο Σεπτεµβριος του 2023, µε σηµαντικές ποσότητες αποθηκευµένων ζωοτροφών να καταστρέφονται, εκτάσεις µε τριφύλλια να χάνονται, ενώ παράλληλα ο απολογισµός των νεκρών παραγωγικών ζώων που άφησε πίσω της η πληµµύρα επιδρά καταλυτικά στην εξίσωση της προσφοράς και της ζήτησης.

4_149

11
1

Μεγαλώνει η ζήτηση για ζωοτροφές μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, παρά τις απώλειες κεφαλαίου

Η αγορά ακόµα δεν έχει αποτιµήσει τον αντίκτυπο που θα έχει όλο αυτό το σκηνικό στις τιµές για µια σειρά από αγροτικά προϊόντα, από κτηνοτροφικά κριθάρια, καλαµπόκια και τριφύλλια µέχρι και το γάλα. Εξαίρεση ίσως αποτελεί το τριφύλλι, το οποίο υπερβαίνοντας πλέον τα 32 λεπτά το κιλό, δείχνει µια πιθανή κατεύθυνση. Βέβαια η περίπτωση του είναι διαφορετική, µιας και η φετινή χρονιά είναι γεµάτη δυσκολίες, µε τα δύο πρώτα χέρια σχεδόν να χάνονται.

Για το καλαµπόκι η αγορά δεν έχει ακόµα ξεκαθαρίσει το προς τα πού θα κατευθυνθεί, µε τις τιµές µε τις οποίες πληρώθηκαν οι πρώτες κοπές, τα 23 δηλαδή λεπτά, να ισχύουν όπως όλα δείχνουν και για τα καλαµπόκια που θα ξεκινήσουν να συγκοµίζονται πιο εντατικά τις επόµενες ηµέρες σε Στερεά Ελλάδα και Μακεδονία. Σηµειώνεται ότι πολλά καλαµπόκια χάθηκαν στη Θεσσαλία, ενώ για πολλά στρέµµατα της καλλιέργειας παραµένει αδύνατος προς το παρόν ο αλωνισµός τους.

Χαµηλή προσφορά και ζήτηση κριθαριού, δείχνει η έκθεση του USDA

Στην έκθεση του Σεπτεµβρίου, οι ειδικοί του USDA µείωσαν την πρόβλεψη της παγκόσµιας παραγωγής κριθαριού κατά 0,75 εκατ. τόνους, σε 141,9 εκατ. τόνους (151,7 εκατ. τόνους κατάτη διάρκεια της εµπορικής σεζόν 2022-2023), ιδίως για τον Καναδά – κατά 1,2 έως 8 εκατ. τόνους, ενώ αύξησαν την πρόβλεψη της συγκοµιδής για τη Ρωσική Οµοσπονδία κατά 0,4 έως 19,5 (21,5) εκατ. τόνους.

Η πρόβλεψη για τις παγκόσµιες εξαγωγές κριθαριού κατά τηδιάρκεια της εµπορικής σεζόν 2023-2024 µειώθηκε κατά 0,1 σε 26,4 (29,9) εκατ. τόνους, ιδίως για τον Καναδά – κατά 0,3 έως 2,3 εκατ. τόνους, αλλά αυξήθηκε για τη Ρωσική Οµοσπονδία – κατά 0,2 έως 4,7 (4,5) εκατ. τόνους.

Η εκτίµηση των παγκόσµιων, τελικών αποθεµάτων κριθής µειώθηκε κατά 0,2 σε 17,4 (19,2) εκατ. τόνους και είναι πολύ χαµηλότερη από τον µέσο όρο της πενταετίας.

Οι προβλέψεις για την παραγωγή της Ουκρανίας παρέµειναν αµετάβλητες. Φέτος, η χώρα συγκέντρωσε 5,8 εκατ. τόνους κριθαριού (έναντι 5,5 εκατ. τόνους πέρυσι), εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. τόνοι µπορούν να εξαχθούν, όπως και την προηγούµενη σεζόν.

Κατά την εµπορική σεζόν 2023-2024, µέχρι τις 8 Σεπτεµβρίου, σύµφωνα µε τα στοιχεία, η Ουκρανία σαν χώρα εξήγαγε 528.000 τόνους κριθαριού (447.000 τόνους την ίδια ηµεροµηνία πέρυσι), αλλά το κλείσιµο των λιµανιών της Μαύρης Θάλασσας και των προµηθειών σε γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα επιτρέψει την αύξηση των εξαγωγών στο εγγύς µέλλον, αναφέρουν οι αναλυτές.

Οι τιµές αγοράς για το κτηνοτροφικό κριθάρι παραµένουν σε χαµηλό επίπεδο, στα 135-140 δολάρια ο τόνος για παραδόσεις στα λιµάνια του ∆ούναβη. Οι τιµές για το κριθάρι βύνης έχουν, επίσης, µειωθεί, καθώς η ζήτηση για εξαγωγές είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και οι µεταποιητές έχουν µειώσει ή σταµατήσει τις αγορές τους γιατί έχουν, ήδη, επαρκή αποθέµατα πρώτης ύλης.

Εν τω μεταξύ, η Πολωνία αποφάσισε να μην ανοίξει ξανά τα σύνορα της στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

21-09-2023 16:38ΠΕΤΡΟ

ΜΗΝ ΚΡΥΒΕΤΕ ΤΙΣ ΖΟΤΡΟΦΕΣ ΔΟΣΤΕ ΤΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΤΙΣ ΖΙΤΑΕΙ, ΤΑ ΖΟΑ ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΠΕΙΝΑ ΑΛΙΩΣ.ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΒΕΝΟΥΝ ΑΛΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ.ΜΟΝΟ ΤΟ ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΕΛΙΕΣ ΑΝΕΒΕΙ ΣΕΙΝΕΧΙΑ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Εδώ Θεσσαλία Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Απόψεις