Διασταυρωτικούς ελέγχους για τον αποκλεισµό πιθανοτήτων καταβολής κρατικών αποζηµιώσεων σε περιπτώσεις ψευδών ή παραφουσκωµένων αιτηµάτων αποζηµίωσης επικαλούνται οι αρχές για τους αργούς ρυθµούς µε τους οποίους προχωρά η επιστροφή προκαταβολών για ζηµιές σε υποδοµές, εξοπλισµό και αποθηκευµένες παραγωγές µέσω του προγράµµατος της Κρατικής Αρωγής.
Διασταυρώσεις και επιτόπιοι έλεγχοι πριν την αποζημίωση από την Κρατική Αρωγή
Με βάση τα τελευταία δεδοµένα, οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 67.000 και αφορούν ζηµιές δηλωµένες από αγρότες που σχετίζονται µε τη δραστηριότητά τους, όσο και ζηµιές σε κατοικίες.
Το εν λόγω πλαίσιο, έρχεται να αποζηµιώσει σε ποσοστό 70% το κόστος αναπλήρωσης ή επισκευής των καταστροφών σε µηχανήµατα, αποθήκες και λοιπές υποδοµές, καθώς και λοιπά εργαλεία, όπως αντλίες, λάστιχα και άλλα, µε βάση τα τιµολόγια. Μέχρι στιγµής όσοι έχουν υποβάλει αίτηση, έλαβαν µόνο τα 2.000 ευρώ της πρώτης προκαταβολής. Κατά τον αρχικό προγραµµατισµό, είχε ανακοινωθεί η βούληση να καταβληθεί έγκαιρα το µισό ποσό που αντιστοιχεί το 70%, µείον βέβαια των αρχικών 2.000 ευρώ. Πιο απλά, αν ένας παραγωγός έχει στα χέρια του τιµολόγια για αντικατάσταση αρδευτικού συστήµατος και αντλίας αξίας 10.000 ευρώ, έχει λαµβάνειν από την κρατική αρωγή 7.000 ευρώ συνολικά. Από το ποσό αυτό αφαιρούνται 2.000 ευρώ της αρχικής προκαταβολής και εφόσον προχωρήσει ο σχεδιασµός θα µπορεί να αναµένει το επόµενο διάστηµα µια ακόµα δόση 2.500 ευρώ και στη συνέχεια εξόφληση επιπλέον 2.500 ευρώ.
Στην πλατφόρµα πρώτης αρωγής, η οποία έκλεισε στις 12 Ιανουαρίου αναφέρθηκε πρόσφατα ο αρµόδιος υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, γνωστοποιώντας ότι συνολικά οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 67.000. Συνολικά, όπως είπε, µέχρι στιγµής έχουν διατεθεί στη Θεσσαλία πάνω από 300 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση, το οποία σε συνδυασµό µε τη συνδροµή στην αυτοδιοίκηση σε ∆ήµους και Περιφέρεια ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ για το 2023.
«Είναι ένα σχέδιο ολοκληρωµένο που συνεχίζεται. ∆εν είναι ένα κατοστάρι. Είναι ένας µαραθώνιος που θα πρέπει να τρέξουµε όλοι µε τον ίδιο γοργό ρυθµό και να µεριµνήσουµε όλοι να φτάσουν στον τερµατισµό. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουµε όλοι µαζί σε στενή συνεργασία», πρόσθεσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Στα χαρτιά παραμένει η αντικατάσταση δέντρων, με ΟΣΔΕ 2024 το μέτρο στήριξης στα παρακάρλια
Αποσιωπείται από τις δηµόσιες τοποθετήσεις των αρµοδίων, το ζήτηµα της αποκατάστασης καταστραµένου φυτικού κεφαλαίου από περιοχές της Θεσσαλίας όπου έχουν διαπιστωθεί ολικές καταστροφές τόσο σε ηρτηµένη παραγωγή αλλά και σε οπωρώνες, αν και λίγο πριν την εκπνοή του 2023, είχαν γίνει ανακοινώσεις για τη διαµόρφωση ειδικού µέτρου αντικατάστασης των δέντρων µε πρόβλεψη για αποκατάσταση χαµένου εισοδήµατος.
Σηµειώνεται πως το ζήτηµα αυτό θα µπορούσε να διευθετηθεί µε µια επέκταση του µέτρου 5.2 το οποίο ανακοινώθηκε για την αποκατάσταση στάβλων, το οποίο σε πρώτη φάση θα κάλυπτε το 100% της αντικατάστασης δέντρων, τουλάχιστον µε βάση τα όσα προβλέπει ο κοινοτικός σχεδιασµός της ΚΑΠ.
Επιπλέον, φαίνεται να µην έχει πάρει µορφή και το µέγεθος της επιδότησης που θα έχουν οι παραγωγοί στα 180.000 πληµµυρισµένα στρέµµατα γύρω από την Κάρλα, µε τις µέχρι τώρα διατυπώσεις να µην εστιάζουν σε αυτό που καίει τους παραγωγούς, δηλαδή στα ποσά.
Στο χρονοδιάγραµµα που ήδη έχει ανακοινωθεί για εφαρµογή ειδικού µέτρου µέσα από το ΠΑΑ για ενίσχυση των παραγωγών στα παρακάρλια χωριά στάθηκε εκ νέου ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης στο πλαίσιο σύσκεψης που πρόσφατα, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας, µε αγρότες από τις παρακάρλιες περιοχές.
Το Τεχνικό ∆ελτίο του έργου έχει ολοκληρωθεί και το έργο του Συµβούλου έχει ανατεθεί στον κ. ∆ηµήτρη Σοφολόγη – πρόεδρο της Πανελληνίου Οµοσπονδίας Γεωπόνων- και αναµένεται σύντοµα να ολοκληρώσει το παράρτηµα του Τεχνικού ∆ελτίου µε τις τιµές ενίσχυσης. Τότε θα γίνει αποστολή του Τεχνικού ∆ελτίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σχετική διαβούλευση και έγκριση. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, η συµµετοχή των πληγέντων στο εν λόγω µέτρο θα γίνεται µέσω της δήλωσης καλλιέργειας ΟΣ∆Ε 2024, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση ξεχωριστού φακέλου δικαιολογητικών
Στο µέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, µέσω του οποίου θα προχωρήσει η δωρεάν (κάλυψη 100%) αντικατάσταση των ζώων που έχουν χαθεί και η, επίσης, δωρεάν ανακατασκευή των στάλων που υπέστησαν ζηµιές, µε επιπρόσθετη δωρεάν µελέτη από το ΓΕΩΤΕΕ. Η προκήρυξη αναµένεται να δηµοσιευθεί την επόµενη εβδοµάδα. Σύµφωνα µε παλαιότερες ανακοινώσεις του υπουργείου, η χρηµατοδότηση για την υλοποίηση του έργου θα γίνει σε συνεργασία µε την Τράπεζα Πειραιώς. Με βάση το ρεπορτάζ, το οποίο µένει να επιβεβαιωθεί και από την επερχόµενη προκήρυξη, οι µόνες διαφοροποιήσεις που θα γίνονται ανεκτές στο εν λόγω µέτρο, θα έχουν να κάνουν µε το µέγεθος του κοπαδιού στις νέες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις οι οποίες θα διαµορφωθούν στην Θεσσαλία, στη θέση των παλιών στάβλων που καταστράφηκαν τον περασµένο Σεπτέµβριο από τις πληµµύρες. Το µέτρο θα χρηµατοδοτήσει συγκεκριµένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα είναι «κοστούµι», δηλαδή θα είναι πανοµοιότυπες.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
20-01-2024 20:11Γιώργος
Αυτά τα 2000€ από την αρωγή καταζητούνται σίγουρα οι μισοί δεν τα έχουν πάρει
Απάντηση20-01-2024 09:09Φωνάζει ο γέρο Όλυμπος.
Σε πολλους Θεσσαλους αγρότες κ κτηνοτρόφους δεν δόθηκε η πρικαταβολη 2000 κ 4000 αντίστοιχα ψεύδονται οικτρά. Σε πολλες περιοχές δεν περασε η επιτροπή ακόμη για έλεγχο. Κλώθουν αυγά όπως παντα για να μην πληρωσουν. Ακόμη και σε σπίτια που πλημυρισαν ημιυπόγεια τα βάζουν αποθηκευτικοι χωροι κ δεν Αποζημίωσαν ακόμη.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)