BACK TO
TOP
Εδώ Θεσσαλία

Σε 1,5 χρόνο θα αδειάσει η Κάρλα, το επόμενο θέμα θα είναι… η ξηρασία

Έργα ώστε να μην ξαναπλημμυρίσει η περιοχή της Κάρλας περιλαμβάνει το σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας της ολλανδικής HVA International, η οποία εκτιμά ότι σε 1,5 χρόνο θα έχει φύγει το νερό από το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής.

IMG_5687

38
0

Το master plan της HVA, που βρίσκεται από την Τρίτη 5 Μαρτίου στα χέρια του πρωθυπουργού δίνει κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η προστασία της περιοχής, η αγροτική παραγωγή, η εύρεση νερού για την άρδευση και η αποφυγή άλλου είδους καταστροφών. Για την ώρα, μεγάλο ζητούμενο οι γεωτρήσεις και η απάντληση υφάλμυρου νερού καθώς ο υδροφόρος ορίζοντας στη Θεσσαλία έχει υποχωρήσει πολύ.



Αναφερόμενος αρχικά στην έκταση των ζημιών, ο CEO της ολλανδικής HVA International, Μιχάλης Γκουζούρης ανέφερε στην εκπομπή της ΕΡΤ "Συνδέσεις" πως αντίστοιχα φαινόμενα όπως αυτά στη Θεσσαλία «έχουμε δει στη Μοζαμβίκη, στην κοιλάδα του Ζαμβέζη, όπου είχαμε από κυκλώνες τεράστιες καταστροφές και θύματα».

Όπως είπε, η HVA International έχει εκπονήσει μια συνολική μέλετη, ένα master plan με τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η προστασία της περιοχής, η αγροτική παραγωγή, η εύρεση νερού για την άρδευση και η αποφυγή άλλου είδους καταστροφών.


Μεγάλο πρόβλημα η ξηρασία και η έλλειψη νερού

Ο ίδιος τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Θεσσαλία είναι η ξηρασία και η έλλειψη νερού. «Έχουμε σκύψει πάνω από το πρόβλημα για να αποτρέψουμε μια οικολογική καταστροφή» ανέφερε, σημειώνοντας εμφατικά πως ο υδροφόρος ορίζοντας στη Θεσσαλία έχει υποχωρήσει πολύ. Πλέον πρέπει κάποιος με γεώτρηση να φτάσει στα 300 μέτρα για να βρει νερό και αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό, τόνισε.

«Αν φτάσουμε να έχουμε υφάλμυρο νερό, δεν θα φυτρώνει ούτε τσουκνίδα»

Ο κ. Γκουζούρης επισήμανε ότι πιο μεγάλο βάθος της γεώτρησης σημαίνει και μεγαλύτερο κόστος. Παράλληλα όμως – όπως προειδοποίησε – θα επιτραπεί σε θαλασσινό νερό να εισέλθει, δηλαδή θα έχουμε αλμύρα, κάτι που δημιουργεί μία καταστροφή η οποία δεν έχει λύση. «Έτσι και φτάσουμε να έχουμε υφάλμυρο νερό παντού δεν θα φυτρώνει ούτε τσουκνίδα» δήλωσε. 

Ο CEO της ολλανδικής εταιρείας σημείωσε πως «αυτό που έχει ξεκινήσει να κάνει ο πρωθυπουργός με τον οργανισμό διαχείρισης υδάτων είναι αυτό που λείπει, δηλαδή μία κεντρική διαχείριση του νερού». Αντίθετα, όπως παρατήρησε, το νερό έως τώρα είναι σκορπισμένο στα «χέρια» πολλών φορέων κι ο καθένας έχει ένα δικό του σχέδιο χωρίς να υπάρχει συνοχή.

Αναφορικά με την Κάρλα και την αποξήρανσή της στο παρελθόν είπε ότι είχαμε ένα σημείο που κατέληγαν νερά «δηλαδή ήταν ένας βάλτος, που είχε κουνούπια και διάφορες ασθένειες λόγω αυτών». «Είχε γίνει ένα έργο εξυγίανσης και ήταν πολύ σωστό που έγινε. Μάλιστα το πρόβλημα ήταν ότι και αυτή η λίμνη που δημιουργήθηκε αρχικά είχε σχεδιαστεί να είναι πιο μεγάλη[…]» συνέχισε.

Ερωτηθείς για το πότε μπορεί να φύγει το νερό ο κ. Γκουζούρης απάντησε: «Φεύγει, ήμουν προχθές εκεί, έχει μειωθεί στα 140.000 στρέμματα. Υπάρχει μία σήραγγα η οποία καταλήγει στον Παγασητικό, έχει μία σταθερή ροή. Ελέγχουμε να μην μπλοκαριστεί αυτή η ροή». Έτσι, όπως εκτίμησε, σε περίπου 1,5 χρόνο θα έχει αδειάσει το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης.

Αναφερόμενος στο αίτημα των αγροτών για μία σήραγγα είπε πως «το θέμα δεν είναι να κάνεις μέσα στο σπίτι σου που πλημμυρίζει μία τρύπα για να φεύγουν τα νερά, καθώς το ζητούμενο είναι να μη πλημμυρίζει το σπίτι». «Προσανατολιζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, θέλουμε να μην πλημμυρίζει εκείνη η περιοχή κι όχι να έχουμε τακτικά πλημμύρες που θα φεύγουν από μία σήραγγα» υπογράμμισε.


Έργα ορεινής υδρονομίας

Ο ίδιος επισήμανε πως η αρχή πρέπει να γίνει με τα έργα ορεινής υδρονομίας. «Να συγκρατήσουμε τους όγκους υδάτων στα βουνά έτσι ώστε αν το νερό έρθει σε τέτοιες ποσότητες να μη φεύγει μαζικά» ανέφερε, προσθέτοντας πως από εκεί και έπειτα υπάρχουν και άλλα έργα με ενισχύσεις και καθαρισμούς.

Σημειώνεται ότι στο σχέδιο θωράκισης της Θεσσαλίας περιγράφονται μεταξύ άλλων δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις όπως αυτή για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη Λίμνη Κάρλα, την προστασία των πόλεων από νερά σε περιπτώσεις που υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλα. Επίσης, όπως έχει δηλώσει ο κ. Γκουζούρης, περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία ενώ περιέχoνται διάφορα μέτρα και δράσεις που θα ωφελήσουν την περιοχή. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να συναντηθεί με θεσμικούς εκπροσώπους της Θεσσαλίας, αλλά και εκπροσώπους αγροτών από τη συγκεκριμένη Περιφέρεια την προσεχή Δευτέρα στις 11 Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυγενάκης: Καινοτόμες και στοχευμένες προτάσεις για ορθότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων περιλαμβάνει το master plan για τη Θεσσαλία- Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία για ανασυγκρότηση του Κάμπου

Η κρίση στη Θεσσαλία δημιουργεί μια ευκαιρία να γίνει σωστή αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, στον Real fm, με αφορμή την παράδοση του master plan για τη Θεσσαλία, της HVA International στον Πρωθυπουργό.

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ το master plan περιλαμβάνει καινοτόμες προτάσεις και σύγχρονες υποδομές που πιθανόν είναι πιο οικονομικές από τις φαραωνικού τύπου κατασκευές που είχαν σχεδιαστεί πριν από χρόνια, ορισμένες εκ των οποίων σήμερα είναι εκτός εποχής και πραγματικότητας. Όπως είπε γίνονται στοχευμένες προτάσεις για μικρότερα έργα με μεγαλύτερη διασπορά κάλυψης και με στόχο μεγαλύτερη συγκράτηση των υδάτων.

Επί του master plan, όπως είπε ο υπουργός, ξεκινά διαβούλευση του πρωθυπουργού με θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας και αγρότες.

Αναφερόμενος στις διεκδικήσεις των αγροτών είπε ότι για την ΚΑΠ στόχος είναι να πετύχουμε τις μέγιστες βελτιώσεις ώστε να γίνει πιο λειτουργική, λιγότερο γραφειοκρατική, πιο φιλική και λιγότερη επιθετική προς τους αγρότες. Και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει αξιοποιήσει όλες τις συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Συμβούλιο Υπουργών, ΕΛΚ και EUMED-9) προκειμένου να προωθήσει τις 19 αλλαγές που έχει προτείνει. Δήλωσε ότι είναι καθοριστικό το Συμβούλιο Υπουργών της 26ης Μαρτίου και επισήμανε ότι όλα πρέπει να γίνουν πριν από τις ευρωεκλογές. «Έχω ζητήσει την βοήθεια και τις προτάσεις και των υπολοίπων κομμάτων, ώστε και εκείνοι από τις ευρωομάδες τους να δώσουν τη δική τους μάχη» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα των παραγωγών για έλεγχο των ελληνοποιήσεων, ο υπουργός είπε ότι από τον Ιανουάριο έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά, στα super markets και στις πύλες εισόδου της χώρας, από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ με τη συνεργασία των κατά τόπους ΔΑΟΚ.  Όπως εξήγησε στο ΥΠΑΑΤ έγινε προσπάθεια να ενοποιηθούν οι έλεγχοι, μέσω των μικτών κλιμακίων, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πολυκερματισμός των ελέγχων και σε άλλα υπουργεία. «Δώσαμε βάρος στο γάλα, ακολούθησαν έλεγχοι σε οπωροκηπευτικά. Συνεχίζονται οι στοχευμένοι έλεγχοι και στο μέλι και στο λάδι και θα ακολουθήσουν και στο κρέας. Υπάρχουν προβλήματα, άρα έχουν δίκιο οι αγρότες. Είδαμε στην πράξη τα κενά και τα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά, αναγγέλλοντας περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Εδώ Θεσσαλία Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Απόψεις