![fakelos-dakoktonia](https://agro.atcomcdn.com/images/580x320/files/fakelos-dakoktonia.jpg)
![fakelos-dakoktonia](https://agro.atcomcdn.com/images/580x320/files/fakelos-dakoktonia.jpg)
Ένας από τους πλέον δυναµικούς κλάδους της ελληνικής οικονοµίας αποτελεί η κρεοπαραγωγός πτηνοτροφία, η οποία και χαρακτηρίζεται από µεγάλο βαθµό καθετοποίησης και ισχυρή ανάπτυξη. Οι βλέψεις των επιχειρήσεων δεν περιορίζονται πλέον µόνο στα στενά γεωγραφικά όρια της Ελλάδας, καθώς τα επόµενα χρόνια το ελληνικό κοτόπουλο θα διεκδικήσει µε αξιώσεις θέση στους πάγκους όλης της Ευρώπης, ικανοποιώντας την αυξηµένη παγκόσµια ζήτηση για λευκό κρέας, ιδιαίτερα από τη νέα γενιά.
∆έκα ερωταπαντήσεις για τη λειτουργία του Ταµείου και τα οφέλη που προσφέρει στις επιχειρήσεις. Οι χρηµατοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων αγροδιατροφής στην Ελλάδα.
Σαφώς ποιοτικότερη ίνα προκύπτει από τα προσεγµένα χωράφια που έµειναν καθαρά από ζιζάνια και εδαφικούς εχθρούς κατά τις πρώτες 60 µέρες µετά τη σπορά. Μία καλή αρχή στην φυτοπροστασία οδηγεί και σε θετικότερο οικονοµικό αποτέλεσµα, αφού αποφεύγονται οι άσκοπες επεµβάσεις, ενώ έτσι αξιοποιούνται βέλτιστα οι µονάδες λιπάσµατος που παρέχονται στοχευµένα σε όλο τον καλλιεργητικό κύκλο. Οι συνέργειες αυτές είναι που οδηγούν µαθηµατικά σε περισσότερα κιλά σύσπορου.
Για τα καλά στο διαιτολόγιο της νέας γενιάς έχουν µπει αµύγδαλα, φιστίκια και καρύδια, µε την αυξηµένη ζήτηση και τον µικρό ελληνικό κλήρο να ωθούν πολλούς σε αναδιάρθρωση δενδρώνων µε πιο πυκνές φυτεύσεις για περισσότερα κιλά καρπού και έσοδα. Η θρέψη νέας γενιάς επιτρέπει σε νέες και κλασικές ποικιλίες να προσαρµόζονται καλύτερα στα ρευστά καιρικά µοντέλα, ενώ οι µηχανικοί µέθοδοι συγκοµιδής µπορούν να µειώσουν δραστικά την εξάρτηση από ξένα εργατικά χέρια.
Σε µία από τις πιο κοµβικές επιδοτήσεις της προγραµµατικής περιόδου που διανύουµε έχει εξελιχθεί η επιδότηση στη Βιολογική Γεωργία µε τη ∆ιατήρηση να απορροφά πλέον το 10% των άµεσων ενισχύσεων και τη Μετατροπή να προσφέρει την υψηλότερη στρεµµατική ενίσχυση σε σχέση µε οποιαδήποτε άλλο Μέτρο του ΠΑΑ.
Σε ενδιαφέρουσα φάση δείχνει να εισέρχεται ο θεσµός της συµβολαιακής γεωργίας στην Ελλάδα, πλέον της µιας δεκαετίας από την πρώτη συντονισµένη απόπειρα θεµελίωσης του µοντέλου, µε ατµοµηχανή βέβαια την Τράπεζα Πειραιώς.
Μόνο µία καθαρή από εισβολείς βαµβακοφυτεία µπορεί να αποδώσει τα προσδοκόµενα σε κιλά και σε ποιότητα. Μέσα στις πρώτες 80 µέρες κρίνεται σε µεγάλο βαθµό η επιτυχία της σοδειάς, αφού ο ανταγωνισµός από τα ζιζάνια φέρνει µικρότερα καρύδια, χαµηλότερο ειδικό βάρος και ποιοτική υποβάθµιση της ίνας λόγω χρωµατισµού. Οι προφυτρωτικές και µεταφυτρωτικές επεµβάσεις µέσα σε ένα πλαίσιο ολοκληρωµένου σχεδιασµού µπορούν να προφυλάξουν τη σοδειά, ακόµα και από τα πιο επίµονα ζιζάνια, όπως η πορφυρή και κίτρινη κύπερη.
Τόκο ύψους 5% θα είναι σε θέση να καλύψει το Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης για επενδυτικά δάνεια και κεφάλαιο κίνησης αγροτικών εκµεταλλεύσεων και µονάδων µεταποίησης.
Ιστορίες δηµιουργίας στο τραπέζι της Λαµπρής Βουτυράτα τυριά από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, που φέρνουν στο πιάτο τις γεύσεις και τα αρώµατα της ελληνικής υπαίθρου. ένα αρκαδικό ελαιόλαδο από την πανάρχαια Χωραΐτικη ποικιλία για τους τολµηρούς, ολόφρεσκες σαλάτες από τον Μαγικό Κήπο της Βοιωτίας αλλά και γαστρονοµικά κρασιά από τη ∆ράµα και τη Μεσσηνία στρώνει φέτος το πασχαλινό τραπέζι της Agrenda.
Ανεξαρτήτως καλλιέργειας και παραγωγικής κατεύθυνσης, η επάρκεια σε άζωτο αποτελεί το Α και το Ω για µια καλή βλαστική ανάπτυξη και µια υψηλή παραγωγή. Η ποιότητα της ίνας και το βάρος των καρυδιών στο βαµβάκι συνδέονται θετικά µε την παροχή αζώτου στα κρίσιµα στάδια της καλλιέργειας, ενώ δίχως επάρκεια αζωτούχου θρέψης οι αποδόσεις στο καλαµπόκι χαµηλώνουν σηµαντικά. Αξιόλογο πάντως κίνητρο για την ειδική θρέψη αποτελούν και οι ενισχύσεις της ΚΑΠ.
Kαταγραφή δεδοµένων εκτροφής, αυτοµατοποίηση της συλλογής γάλακτος, µίγµατα και συµπλέγµατα νέας τεχνολογίας και φυσικά γενετικά βελτιωµένα ζώα, είναι οι επενδύσεις που διατηρούν µία αιγοπροβατοτροφική µονάδα στα υψηλά επίπεδα που απαιτεί η εποχή. Ειδικά τώρα που οι βασικοί κρίκοι της αλυσίδας αξίας, δηλαδή αιγοπροβατοτρόφοι και τυροκόµοι, δείχνουν να είναι ικανοποιηµένοι από το πνεύµα της µεταξύ τους συνεργασίας. Άλλωστε, η υψηλή τιµής διάθεσης της φέτας δίνει επενδυτική ώθηση και στις δύο πλευρές.
Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των 30 λεπτών το κιλό, ενώ οι ξένοι και ντόπιοι καταναλωτές κάνουν επιµελή έλεγχο στο εξωτερικό της ντοµάτας πριν τη βάλουν στο καλάθι τους.
Με το διεθνές συνέδριο αφιερωµένο στον παραγωγικό και εµπορικό κόσµο του βερίκοκου, άνοιξε τις πόρτες της στις 11 Απριλίου η διεθνής κλαδική έκθεση Freskon, όπου έως και το Σάββατο 13 Απριλίου παραγωγοί και έµποροι νωπών φρούτων και λαχανικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναζητούν κοινά πεδία για τη σύναψη εµπορικών συνεργασιών. Μάλιστα, φέτος είναι και η πρώτη φορά, που λειτουργεί µια πλατφόρµα Β2Β συναντήσεων στην οποία ο επισκέπτης µπορεί να κλείνει ραντεβού µε τους εκθέτες, χωρίς τη µεσολάβηση τρίτων.
Απαραίτητο συµπλήρωµα σε κάθε σύγχρονο δοσολόγιο θρέψης αποτελούν πλέον οι βιοδιεγέρτες. Ο συνδυασµός νέας γενιάς παρεµποδισµένων λιπασµάτων και φυσικών εκχυλισµάτων οδηγεί σε αυξηµένες αποδόσεις της τάξεως του 18%. Οι βιοδιεγέρτες βρίσκουν εφαρµογή σε κάθε τύπο καλλιέργειας, ενώ η αξιοποίησή τους σε εδάφη µε αυξηµένη αλατότητα, που συναντάµε συχνά στην Ελλάδα, είναι η πλέον ενδεδειγµένη. Ο βαθµός ευελιξίας που προσφέρουν και το πριµ της ΚΑΠ τους καθιστούν µία παραγωγική επένδυση µηδαµινού ρίσκου.
Με καλύτερες τιµές παραγωγού, πριµοδότηση µετατροπής από το ΠΑΑ, µία διεθνή αγορά σε άνοδο και έναν κλάδο υποστήριξης που αναπτύσσεται διαρκώς, η στροφή στη βιοκαλλιέργεια ελιάς θα αποτελέσει µία από τις πιο ελκυστικές επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τοµέα την επόµενη 10ετία.
Τα πρώτα βήµατα προς µία ακόµα επιτυχηµένη σεζόν στο ακτινίδιο καλούνται να κάνουν οι παραγωγοί τις επόµενες βδοµάδες, αρχής γενοµένης µε τη βασική λίπανση. Η δυναµική που έχει αποκτήσει την τελευταία πενταετία η καλλιέργεια στη χώρα οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στην καλή νοοτροπία που έχει επικρατήσει, µε τους παραγωγούς να ενσωµατώνουν κάθε χρόνο το βέλτιστο από πλευράς εισροών.
Εξαιρετική επιλογή αµειψισποράς που συνδυάζεται ιδανικά µε το σκληρό σιτάρι αποτελεί ο ηλίανθος. Τα νέα υβρίδια µικρού βιολογικού κύκλου κουµπώνουν όλο και καλύτερα στα εγχώρια εδάφη, δίνοντας σε πολλές περιπτώσεις τη δυνατότητα αξιοποίησης του αγροτεµαχίου 365 µέρες το χρόνο. Παράλληλα, οι εξελιγµένες τεχνολογίες στη θρέψη κάνουν όλο και πιο εύκολες υψηλές στρεµµατικές αποδόσεις άνω των 400 κιλών σπόρου µε ελαιοαπόδοση µέχρι και 40%.
Ισχυρούς συµµάχους στη µάχη των αποδόσεων έχει στη διάθεσή του ο παραγωγός βάµβακος, αφού το οργανωµένο εµπόριο προσφέρει τεχνολογίες αιχµής στα µικροκοκκώδη starters, υδατοδιαλυτά λιπάσµατα που θρέφουν δίχως απώλειες και δυναµικές ποικιλίες οι οποίες καθιστούν τα 400 κιλά σύσπορου στο στρέµµα όλο και πιο εφικτό στόχο.