Τρία είδη επιδότησης που θα συνοδεύουν το δανεισµό προς τις αγροτικές εκµεταλλεύσεις, εξετάζουν οι ελληνικές αρχές, στα πλαίσια της προετοιµασίας για τα νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία µε κονδύλια της ΚΑΠ 2023-2027.
Κοµβικό «εργαλείο» για την ποιοτική και την ποσοτική αναβάθµιση αποδεικνύεται η µετασυλλεκτική λίπανση, πρακτική που αν και πολλές φορές αµελείται από τους ελαιοπαραγωγούς, φέρνει εντυπωσιακά αποτελέσµατα. Ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα θρέψης είναι απαραίτητο, για να επαναφέρει σε επάρκεια τα επίπεδα των θρεπτικών στοιχείων που αφαιρέθηκαν κατά τη συγκοµιδή για να υποστηρίξουν τα δέντρα να επιτύχουν υψηλή παραγωγή και καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και την επόµενη χρόνια.
Η ενσωµάτωση της ψηφιακής γεωργίας, η άνεση στην οδήγηση µε καινοτόµα κιβώτια ταχυτήτων, η οικονοµία κινητήρα και η ευελιξία στο χωράφι αποτελούν τα σηµεία προσοχής στα οποία εστιάζει η αγροτική εκµηχάνισης για το 2025. Οι εισαγωγείς τρακτέρ στην Ελλάδα φροντίζουν λοιπόν να έχουν ό,τι πιο τεχνολογικά ανεπτυγµένο στις «αυλές» τους, φέρνοντας µηχανήµατα λίγους µήνες µετά την παγκόσµια πρεµιέρα τους, παρέχοντας µάλιστα την ίδια ώρα άψογες υπηρεσίες after-sales.
Με αφετηρία το 1953 στις ΗΠΑ και τον οικονοµολόγο Howard R. Bowen η ιδέα ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να «κάνουν ενεργά καλό» στην κοινωνία εξελίσσεται σταθερά και έχει επεκταθεί σε όλα τα µήκη και πλάτη της Γης.
Γεύσεις και αρώµατα που γεννά η ελληνική γη και στα χέρια ταλαντούχων παραγωγών γίνονται δυναµικές προτάσεις του εγχώριου επιχειρείν και µονοπάτια για να ταξιδέψει η χώρα στις διεθνείς λεωφόρους, επιλέγει η Agrenda για το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων. Προϊόντα που προσφέρουν πάνω απ' όλα απόλαυση αποδεικνύοντας την ίδια στιγµή ότι αυτή µπορεί να συνδυαστεί και µε υψηλή διατροφική αξία.
Η ελιά, ανθεκτική από τη φύση της, συχνά δηµιουργεί τη λανθασµένη εντύπωση ότι έχει χαµηλές απαιτήσεις θρέψης. Στην πραγµατικότητα όµως τα ελαιόδεντρα αντιδρούν θετικά µετά από ισορροπηµένη και επαρκή θρέψη, αυξάνοντας τις αποδόσεις τους θεαµατικά και βελτιώνοντας την παραγωγή τους ποιοτικά. Άζωτο, Φώσφορος, Κάλιο, Μαγνήσιο και Βόριο ή και Ψευδάργυρος είναι συνήθως τα κύρια θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για βέλτιστη καρπόδεση και παραγωγή κάθε χρόνο.
Η ποσότητα και ο τύπος της βασικής λίπανσης προγραµµατίζεται βάσει βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων. Συνιστάται η χορήγηση ολόκληρης της ποσότητας φωσφόρου και το µισό ή 1/3 του συνολικού αζώτου, για τον σχηµατισµό ρίζας και φύλλων καθώς και για την εξασφάλιση της ανάπτυξης και τη δηµιουργία αδελφωµάτων. Το κάλιο βοηθά στο γέµισµα των καρπών και χορηγείται αν κριθεί απαραίτητο µετά από εδαφική ανάλυση. Συνήθως, οι ανάγκες σε φώσφορο και κάλιο καλύπτονται από τη βασική λίπανση.
Μία ανοιχτή εκδήλωση-ορόσηµο για την βαθύτερη ενσωµάτωση των ολοκληρωµένων συστηµάτων γεωργίας ακριβείας από τους επαγγελµατίες αγρότες της χώρας µας, διοργάνωσε ο ΣΕΑΜ το Σάββατο 2 Νοεµβρίου στις φιλόξενες εγκαταστάσεις και στους αγρούς του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Λάρισας. Ήταν όλοι εκεί: Αγρότες, γεωτεχνικοί, κατασκευαστές γεωργικών µηχανηµάτων και φοιτητές ώστε να παρακολουθήσουν ζωντανά τις επιδείξεις των νέων τεχνολογιών από τα µέλη του Συνδέσµου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανηµάτων.
Ανάµεσα στο καλό κλίµα που δηµιουργεί η ζήτηση για τη φέτα και στις µεγάλες ανησυχίες που δηµιουργούν τα διαδοχικά κρούσµατα µεταδοτικών ζωονόσων, κινείται αυτόν τον καιρό η εγχώρια προβατοτροφία. Τα µέχρι στιγµής δεδοµένα προεξοφλούν µια ενδιαφέρουσα τιµή παραγωγού για το πρόβειο γάλα, παρά το γεγονός ότι η ρευστή κατάσταση µε τη νόσο της ευλογιάς που απειλεί τελευταία τις εκµεταλλεύσεις, έχει παγώσει κάπως τις συζητήσεις για τα «συµβόλαια» της νέας χρονιάς.
Α πό το παραδοσιακό τεφτέρι αγροτικών εργασιών, ο πρωτογενής τοµέας πλέον έχει περάσει στην εποχή της τεχνητής νοηµοσύνης, µε τη βοήθεια της οποίας οι παραγωγοί είναι σε θέση να διαχειρίζονται την εκµετάλλευσή τους, να λαµβάνουν καλλιεργητικές αποφάσεις και να αξιοποιούν τις βέλτιστες πρακτικές, µέσω των ειδικών εφαρµογών (apps) και των υπηρεσιών που προσφέρουν οι εταιρείες εισροών και πληροφορικής στη χώρα µας.
Όταν η αγορά παίζει χαµηλά, η ασφάλεια στα έσοδα αποτελεί σηµαντικό πλεονέκτηµα, µε τις λύσεις συµβολαιακής σε σκληρό σιτάρι και κριθάρι βυνοποίησης να προκρίνονται ως µια ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή. Μέσα στις επόµενες 15 µέρες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά µε τις συµβάσεις, οι οποίες θα είναι προσαρµοσµένες στις εµπειρίες της φετινής χρονιάς. Με σύµµαχο τα επιµέρους πριµ σε σπόρο και θρέψη και όπλο την ποιότητα, ένας παραγωγός µπορεί να λογαριάσει την επόµενη χρονιά µε προϋπολογισµένα έσοδα, ώστε να ρυθµίσει αποτελεσµατικά τα έξοδα.
Τα πρώτα βυτία αγουρέλαιου παίρνουν το δρόµο τους σε τιµές ρεκόρ και η ελληνική ελαιοπαραγωγή αναµένει υγιή ανάκαµψη. Οι συνθήκες επιβάλλουν φροντίδες της τελευταίας στιγµής στο σωστό χρόνο µε σκοπό την άριστη ποιότητα και υποστηρικτικά οργανοληπτικά στο φρέσκο ελαιόλαδο. Παθογόνα καραδοκούν λίγες βδοµάδες πριν τη συγκοµιδή να αφήσουν το στίγµα τους στον ώριµο καρπό.
Αλλάζει θεµελιωδώς ο τρόπος πληρωµής των οικολογικών σχηµάτων µε σοβαρές ανακατατάξεις στα ποσά επιδότησης σε σχέση µε το 2023, ύστερα από την τελευταία τροποποίηση του θεσµικού πλαισίου περί υπερβάλλουσας ζήτησης, που καθορίζει ένα ενιαίο ποσοστό µείωσης των πριµ.
Υποστηρικτικά για την τιµολόγηση της επόµενης σοδειάς λειτουργούν οι εµπειρίες του 2024, καθώς το επόµενο έτος αναµένεται ελλειµµατικό σε παγκόσµιο επίπεδο. Σε µια συγκυρία στην οποία η αγορά αγροτικών εµπορευµάτων ψάχνει τα πατήµατά της µετά τις συγκινήσεις της περασµένης διετίας, το λιγοέξοδο και δίχως πολλά εργατικά σκληρό σιτάρι µοιάζει µε υπήνεµο λιµάνι έπειτα από φουρτούνα. Μια προσέγγιση αριστοποίησης αποδόσεων δεν µπορεί παρά να διευκολύνει την κατάσταση.
Μόνο θετικά είναι τα αποτελέσµατα που φέρνει η αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχµής στις σύνθετες ζωοτροφές. Παρά τις προσωρινές δυσκολίες, η αγορά βρίσκει πάντα τα πατήµατά της και θα κάνει τον κύκλο της ώστε τα βελτιωµένα προϊόντα ζωοτροφών να γίνουν σταδιακά κοµµάτι της εύρυθµης λειτουργίας των κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων, ανεξαρτήτως παραγωγικής κατεύθυνσης και είδους ζωικού κεφαλαίου. Άλλωστε, η ορθή επιλογή στο µίγµα και τις προδιαγραφές, εξασφαλίζει σε κάθε περίπτωση πάντα καλύτερο προϊόν και µεγαλύτερα έσοδα για τον κτηνοτρόφο.
Προς το φινάλε της εκκοκκιστικής περιόδου φαίνεται πως θα κριθεί το πρόσηµο για την φετινή χρονιά στο βαµβάκι, µε τα 70 σεντς ανά λίµπρα να αποτελούν για την ώρα µια ισχυρή βάση για την τιµολόγηση της νέας χρονιάς, δίχως όµως καθαρές ενδείξεις για το περιθώριο των θετικών διακυµάνσεων το επόµενο διάστηµα. Μέχρι στιγµής, προπωληµένο στα χαµηλά επίπεδα των 48-50 λεπτών -δίχως κανένα πριµ- φαίνεται πως βρίσκεται λιγότερο από το 25% της ερχόµενης σοδειάς, αφού αυτό το επίπεδο τιµών ίσως και να µην καλύπτει τα έξοδα των περισσοτέρων παραγωγών και δε συγκινεί πολλούς.
Η επιστροφή στην αγροτική πραγματικότητα δείχνει να είναι αυτή τη φορά το ζητούμενο των υπευθύνων χάραξης της αγροτικής πολιτικής, καθώς η ελληνική γεωργία χάνει συνεχώς έδαφος στο διεθνή ανταγωνισμό και η οικονομική κατάσταση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων δεν διευκολύνει ιδιαίτερα την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογικών που είναι και το ζητούμενο για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, ενδεχομένως και για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
∆ύσκολα µπορεί ένας παραγωγός να κατακτήσει µια πετυχηµένη χρονιά στην καλλιέργεια βαµβακιού χωρίς σωστή αποφύλλωση. Μία πρακτική που εξασφαλίζει παραγωγή χωρίς ποιοτική υποβάθµιση λόγω χρωµατισµού των ινών και παρουσία ξένων υλών ενώ δηµιουργεί καλύτερες συνθήκες αποθήκευσης.
Οι αναδυόµενες οικονοµίες, που τα τελευταία 20 χρόνια διαδραµατίζουν σηµαντικό ρόλο στις διεθνείς γεωργικές αγορές, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις εξελίξεις εκτιµά η τελευταία έκθεση του Οργανισµού για την Οικονοµική Συνεργασία και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του Οργανισµού Τροφίµων και Γεωργίας των Ηνωµένων Εθνών (FAO).