BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Η θρέψη προλαμβάνει τις δύσκολες καταστάσεις στην καλλιέργεια ντομάτας

Οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστηµα αυξάνουν τον κίνδυνο των µυκητολογικών και εντοµολογικών προσβολών στις καλλιέργειες της ντοµάτας, υποχρεώνοντας τους παραγωγούς να στραφούν στις δέουσες λύσεις φυτοπροστασίας, έτσι ώστε να διασφαλίσουν την ποιότητα της παραγωγής, τα επίπεδα αποδόσεων και το εισόδηµά τους. Ακόµα, µε την κατάλληλη θρέψη προλαµβάνονται οι προσβολές από ιώσεις των οποίων η καταστολή δεν είναι εύκολη.

3_Ntomata_27-30

Κατσουλιέρη Αγάπη

11
0

Εκτός από τις πρωτογενείς προσβολές από περονόσπορο, θρίπες και αφίδες, τελικά η µεγαλύτερη ζηµιά στη ντοµάτα οφείλεται στις δευτερογενείς µολύνσεις από άλλα παθογόνα.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά ολόκληρο τον Φάκελο για την Φυτοπροστασία στη Ντομάτα της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 13 Ιουνίου.


Η ντοµάτα είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε καλλιεργητικές φροντίδες, για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και ποιοτικής σοδειάς, αλλά και τη διασφάλιση του εισοδήµατος του παραγωγού. Μάλιστα, αυτή την περίοδο, και έπειτα από τις ασταθείς καιρικές συνθήκες που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστηµα, η φυτοπροστασία έχει σηµαντικό ρόλο στον περιορισµό των µολυσµάτων από εχθρούς και ασθένειες, που µειώνουν την παραγωγή και την ποιότητα των καρπών.

Οι αυξηµένες βροχοπτώσεις που σηµειώθηκαν πρόσφατα ευνοούν τη µολυσµατικότητα των µυκήτων και ως εκ τούτου την εξάπλωση του περονόσπορου στις καλλιέργειες ντοµάτας.

Ο περονόσπορος προσβάλει όλο το υπέργειο τµήµα των φυτών σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους. Στα φύλλα προκαλεί ακανόνιστες κηλίδες στην πάνω επιφάνεια, οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανογκρίζο ή µαύρο χρώµα, ενώ στην κάτω επιφάνεια αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις. Στους βλαστούς εµφανίζονται καστανές έως µαύρες ραβδώσεις µε λευκή εξάνθηση. Ωστόσο, η µεγαλύτερη ζηµιά από το µύκητα προκαλείται στους καρπούς, όπου παρατηρούνται διάχυτες γκριζοπράσινες κηλίδες, οι οποίες τελικά τους καθιστούν µη εµπορικούς. Σηµειωτέον ότι το µέγεθος της ζηµιάς µεγαλώνει, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα δευτερογενούς προσβολής από άλλους παθογόνους µύκητες, µε αποτέλεσµα την πλήρη καταστροφή του καρπού.

Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και µέσων θερµοκρασιών επιταχύνεται η ανάπτυξη και η εξάπλωση του περονόσπορου, καθώς σχηµατίζεται η µολυσµατική µορφή του µύκητα, τα σποριάγγεια. Για τον περιορισµό της προσβολής, συνιστάται στους παραγωγούς να ελέγχουν την καλλιέργειά τους για προσβολές και σε περίπτωση που διαπιστώσουν συµπτώµατα από περονόσπορο να προστατεύσουν την παραγωγή τους µε ψεκασµούς κάλυψης µε επιτρεπόµενα, φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα, όπως τα Fosetyl-aluminium, Pyraclostrobin, Azoxystrobin, Metalaxyl-m.

Συνεχίζονται οι συλλήψεις των ακµαίων της Tuta absoluta

Εν τω µεταξύ, οι συλλήψεις των ακµαίων της Tuta absoluta στο δίκτυο φεροµονικών παγίδων συνεχίζονται σε όλες τις παραγωγικές περιοχές της ντοµάτας. Οι πληθυσµοί του εντόµου είναι σε υψηλά επίπεδα, µε τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου να αναφέρουν 5-70 άτοµα/3 ηµέρες/παγίδα. Παράλληλα, έχουν διαπιστωθεί και οι πρώτες προσβολές στις υπαίθριες καλλιέργειες ντοµάτας όπου οι προνύµφες προσβάλουν τα φύλλα, µε πυκνότητα πληθυσµού 3-5 άτοµα/σταυρούς. Επισηµαίνεται ότι το έντοµο µπορεί να προσβάλει τη ντοµάτα σε οποιοδήποτε στάδιο, ακόµα και στο στάδιο των 2-3 φύλλων. Οι προνύµφες της Tuta absoluta ορύσσουν στοές σε φύλλα, βλαστούς και καρπούς ντοµάτας. Η ζηµιά από το έντοµο, ειδικά σε υψηλούς πληθυσµούς µπορεί να είναι ολοκληρωτική.

Το έντοµο έχει πολλές γενεές και σύντοµο βιολογικό κύκλο, συνεπώς εµφανίζει έυκολα ανθεκτικότητα σε εντοµοκτόνα. Συστήνεται στους παραγωγούς να ελέγχουν τις καλλιέργειες τους και να προχωρούν σε επεµβάσεις µε εγκεκριµένα φυτοπροστατευτικά.





Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία