Συνεχίζεται φέτος η δυναµική της αγοράς των εξειδικευµένων τρακτέρ στην Ελλάδα, τα οποία ενσωµατώνουν όλο και περισσότερες υδραυλικές επιλογές.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά σχετικό ρεπορτάζ από τον Φάκελο «Μικρά Τρακτέρ» της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 1 Αυγούστου.
Το ενδιαφέρον για ακόµη µία χρονιά στην ελληνική αγορά µηχανηµάτων, στρέφεται στα δενδροκοµικά τρακτέρ, τα οποία διατηρούν προς το παρόν την παραδοσιακή πλέον σχέση «1 προς 3» όσον αφορά τις πωλήσεις των τρακτέρ ανοιχτού πεδίου. Άλλωστε η στροφή των Ελλήνων παραγωγών σε καλλιέργειες µε υπεραξία όπως είναι οι οπωρώνες, τα αµπέλια αλλά και οι θερµοκηπιακές εγκαταστάσεις, υπαγορεύουν και την ανάλογη ώθηση σε έναν κλάδο που σε γενικές γραµµές είναι σίγουρα πλούσιος σε πολλές και διαφοροποιηµένες σχεδιαστικές λύσεις. Αυτό επιτρέπει σε κάθε εκµετάλλευση να διαµορφώσει, σχεδόν µε «ενδυµατολογική» τελειότητα, το ιδανικό µηχάνηµα για τη δική της λειτουργική πραγµατικότητα. Εξάλλου οι σύγχρονες ανάγκες των εκµεταλλεύσεων και των όλο και πιο εξειδικευµένων παρελκόµενων καλλιεργητικής ή συλλεκτικής φροντίδας επιβάλλουν πολύ ιδιαίτερες χρήσεις και απαιτούν από τους σχεδιαστές να υιοθετούν µοναδικά χαρακτηριστικά για τις διαστάσεις, τις εξωτερικές γραµµές, τη θέση οδήγησης και τα υδραυλικά συστήµατα, όλα τα χαρακτηριστικά για τα οποία ξεχωρίζουν σαφώς τα εξειδικευµένα µοντέλα σε σχέση µε εκείνα του ανοιχτού πεδίου.
Παράλληλα, τα αιτήµατα όσον αφορά την εγκατεστηµένη ισχύ αυξάνονται συνεχώς, ξεπερνώντας αρκετές φορές τους 100 ίππους, καθώς ένα ακόµη σηµαντικό πρόβληµα προέρχεται από τη θέση πολλών οπωρώνων αλλά κυρίως αµπελώνων, που εξαιτίας ιστορικών (αλλά και κλιµατολογικών) λόγων βρίσκονται σε εδάφη µε κάπως απότοµες πλαγιές. Η τεχνολογία των κινητήρων έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που µεγάλης ισχύος µπλοκ χωράνε άνετα σε ένα συµπαγές πλαίσιο, ώστε να γίνονται οι αγροτικές εργασίες ακόµα και στις πιο στενές ή χαµηλές διατάξεις φυτεύσεων µε τα πιο βαριά παρελκόµενα, χωρίς να τραυµατίζονται οι καρποί.
Μια άλλη ιδιαιτερότητα, µοναδική για τα εξειδικευµένα τρακτέρ, σχετίζεται µε τις εξαιρετικές επιδόσεις που απαιτούνται από το υδραυλικό σύστηµα, καθώς υπάρχει ένας αυξανόµενος αριθµός παρελκόµενων για δενδροκαλλιέργειες και αµπελώνες που λειτουργούν αποκλειστικά υδραυλικά. Εποµένως, καθίσταται σηµαντικό όχι µόνο να διασφαλιστεί ένας υψηλός ρυθµός ροής λαδιού υπό πίεση, αλλά και µια ευρεία διαθεσιµότητα αναµονών (όχι µόνο πίσω, αλλά και εµπρός), καθώς και επαρκής χωρητικότητα ψύξης του υγρού συντήρησης για να προσφέρουν λύσεις σε όλο το φάσµα καλλιεργητικών και συλλεκτικών αναγκών.
Ώθηση στην αγορά των δενδροκοµικών τρακτέρ δίνουν αυτή την περίοδο και τα Σχέδια Βελτίωσης, των οποίων έχει ξεκινήσει η υλοποίηση µε αρκετούς δικαιούχους να έχουν προβλέψει τη φύτευση δενδρώνων στο επιχειρηµατικό τους πλάνο, οπότε ζητούν και το αντίστοιχο µηχάνηµα.