BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Λύση για συνδεδεμένη διεκδικεί με την νέα ΚΑΠ η ελαιοκράμβη

Βοήθεια από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ θα είναι σε θέση να διεκδικήσει η ελαιοκράμβη για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα υπό διαπραγμάτευση νομικά κείμενα, καθώς πλέον θα δίνεται η δυνατότητα «µη εδώδιµες καλλιέργειες που χρησιµοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων που µπορούν να υποκαταστήσουν ορυκτά υλικά», να πριμοδοτηθούν από αυτό το καθεστώς. Το αν θα υπάρξει η σχετική πρόβλεψη στον ελληνικό φάκελο θα φανεί στην πορεία από τα στρατηγικά σχέδια της χώρας μας, ωστόσο όπως και να έχει, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα μπορέσει να «δικαιολογηθεί» μια τέτοια ενίσχυση από τη δυναμική της βιομηχανίας βιοντίζελ της χώρας μας.

Foto_elaiokramvi_podilato

Κατσουλιέρη Αγάπη

7
0

Αξίζει πάντως να σημειωθεί εδώ, πως το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίµα (ΕΣΕΚ), για την ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας ως το 2030, θέτει ως μία από τις προτεραιότητες την επαναφορά εγκαταλελειµµένης γης σε µεγάλη κλίµακα ώστε να συνδυαστεί με την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, με στόχο να διπλασιαστεί η παραγωγή τους μέχρι το τέλος της 10ετίας.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ από τον Φάκελο  «Ελαιοκράμβη» της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 29 Αυγούστου.



Πρωταρχικό μέλημα των παραγωγών ελαιοκράμβης είναι η εξασφάλιση ενός γρήγορου και ομοιόμορφου φυτρώματος, που θα καθορίσει και την περιεκτικότητα του σπόρου σε λάδι.

Για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων στην καλλιέργεια της ελαιοκράμβης και της βέλτιστης ποιότητας, δεν αρκεί μόνο η σωστή επιλογή υβριδίου, αλλά και η καλή προετοιμασία του εδάφους και η ορθολογική λίπανση. Ειδικότερα, οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές ενισχύουν την αποδοτικότητα του υβριδίου και συμβάλλουν στη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους. Η σωστή εποχή σποράς αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τις τελικές αποδόσεις της ελαιοκράμβης, καθώς το φυτό θα πρέπει να έχει ήδη αναπτύξει τουλάχιστον 8 φύλλα και να έχει σχηματίσει τη γνωστή ροζέτα (ή κορώνα), προκειμένου να είναι ανεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Στη χώρα μας, που γίνεται φθινοπωρινή σπορά, η προετοιμασία του εδάφους ξεκινά με το όργωμα, το οποίο γίνεται, µετά τις πρώτες βροχές, όταν το χωράφι βρίσκεται στο «ρώγο» του. Στην περίπτωση που η προηγούμενη καλλιέργεια αφήνει µεγάλο όγκο φυτικών υπολειμμάτων, πριν το όργωμα μπορεί να γίνει στελεχοκοπή και ενσωµάτωση των υπολειμμάτων στο έδαφος µε δισκόσβαρνα ή καλλιεργητή. Η επόµενη καλλιεργητική εργασία, λίγο πριν από τη σπορά, είναι το δισκοσβάρνισµα για το ψιλοχωµατισµό του εδάφους, για την ενσωµάτωση της βασικής λίπανσης και τη δημιουργία της σποροκλίνης.

 

Επισημαίνεται ότι, απαιτείται προσεκτική προετοιμασία της σποροκλίνης, καθώς ο σπόρος της ελαιοκράμβης είναι πολύ ψιλός, ενώ πρέπει να χρησιμοποιηθεί και ειδική σπαρτική. Όσον αφορά την πυκνότητα σποράς, οι αποστάσεις επί των γραμμών μπορούν να κυμανθούν από 25 έως 40 εκ. ρυθμίζοντας αντίστοιχα τις αποστάσεις του σπόρου επί της γραμμής.

Η ποιότητα εξασφαλίζεται από την επιλογή κατάλληλου υβριδίου

Οι παραγωγοί θα πρέπει να επιλέξουν την κατάλληλη ποικιλία, η οποία και θα καθορίσει σε µεγάλο ποσοστό, την ομοιομορφία του φυτρώματος, τις επερχόµενες αποδόσεις, αλλά και την περιεκτικότητα του σπόρου σε λάδι. Τα επιθυμητά χαρακτηριστικά για την επιλογή του υβριδίου είναι η υψηλή φυτρωτική ικανότητα, το γερό στέλεχος, η προσαρμογή σε χαμηλές θερμοκρασίες και ξηροθερμικές συνθήκες, η αντοχή σε ασθένειες, υψηλό ποσοστό καρπόδεσης και μεγάλο δυναμικό παραγωγής. Επιπλέον, τα υβρίδια θα πρέπει να έχουν και γρήγορη πρώτη ανάπτυξη, έτσι ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν τα χειμερινά ζιζάνια.










Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία