BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Νέα ανθεκτικά υβρίδια και συνδυασμένη θρέψη για κηπευτικά θερμοκηπίου

Το νέο χαρτοφυλάκιο µε υβρίδια από τις µεγαλύτερες εταιρείες του χώρου που ενσωµατώνουν καινοτόµες τεχνολογίες στα θερµοκηπιακά κηπευτικά, βρίσκεται ήδη στην ελληνική αγορά και υπόσχεται καρπούς µε άριστα εµπορικά χαρακτηριστικά και φυτά µε αντοχές. Εφόσον συνδυαστεί µε τη νέα γκάµα από βιοδιεγέρτες και προϊόντα υδρολίπανσης, η σωστή ανάπτυξη της καλλιέργειας µοιάζει εξασφαλισµένη. Τέλος, απολύµανση του εδάφους και καθάρισµα του θερµοκηπίου θεωρούνται «κλειδιά» για τη φυτοπροστασία.

ntomata_25-32

Πέτρος Γκόγκος

13
0

Η φήµη των ελληνικών κηπευτικών και ο επαγγελµατισµός που επέδειξε ο εγχώριος κλάδος κατά την πανδηµία στρώνουν το έδαφος για νέα µερίδια αγοράς.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά ολόκληρο τον φάκελο  «Κηπευτικά Θερμοκηπίου» της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 10 Οκτωβρίου.

Μια ανορθόδοξη χρονιά για τα κηπευτικά δείχνει έτοιµη να µπει ξανά σε τροχιά ανάκαµψης, µε µοχλό στήριξης τις χειµερινές εξαγωγές και την ελπίδα επιστροφής της εστίασης από το β’ τρίµηνο του 2021 και µετά. Στο µεταξύ, όσο το ενδιαφέρον µετατοπίζεται από την εσωτερική αγορά στην εξαγωγή, ήδη οι τιµές βασικών κηπευτικών όπως η πρώτη ποιότητα της beef έχουν πάρει τα πάνω τους, διαµορφώνοντας επίπεδα άνω του 1 ευρώ το κιλό, µε τον κανόνα να θέλει και τα υπόλοιπα κηπευτικά να ακολουθούν τις τάσεις της ντοµάτας. Αυτή την περίοδο, οι θερµοκηπιακές µονάδες της Κρήτης προχωρούν τις προγραµµατισµένες φυτεύσεις, όσο οι διαθέσιµοι όγκοι στην αγορά έχουν περιοριστεί αισθητά.

Αναφορικά µε τα δεδοµένα της νέας παραγωγής, η εµφάνιση µιας νέας ίωσης στη ντοµάτα προβληµατίζει ελαφρώς τους παραγωγούς, αφού η εµπορική πορεία έρχεται σε άµεση συνάρτηση µε τους όγκους που θα παραχθούν. Με άλλα λόγια, εφόσον οι ποσότητες είναι οι αναµενόµενες και δεν υπάρξουν προβλήµατα µε την παραγωγή, οι εξαγωγείς είναι εκεί για να τις απορροφήσουν, αφού η φήµη των ελληνικών κηπευτικών έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, µε τη χώρα να αποµακρύνεται σιγά σιγά από τον ρόλο του µπαλαντέρ της Ιταλίας και της Ισπανίας. Όπως εξηγεί στην Agrenda, ο ∆ιαµάντης Τσιατούρας, Managing Director της Rijk Zwaan στην Ελλάδα, «όσο οι αποδόσεις και οι επιδόσεις µας βελτιώνονται και το εµπόριο βλέπει ότι διαθέτουµε ποιότητες και χαµηλές υπολειµµατικότητες, τόσο ανεβαίνουµε στις αγορές». Σε αυτό το πλαίσιο και µε ώθηση από τον επαγγελµατισµό που έδειξε ο εγχώριος κλάδος την άνοιξη, όταν το lockdown σε Ισπανία και Ιταλία άφησε εκτεθειµένους τους Ευρωπαίους διακινητές, οι Έλληνες εξαγωγείς θεωρούν ότι θα «τσιµπήσουν» κάτι παραπάνω στα φετινά µερίδια της αγοράς.

Πιο πολλή πιπεριά στη Μεσόγειο αλλά λιγότερα Specialties

Τάση αύξησης των εκτάσεων µε θερµοκηπιακή πιπεριά αποτυπώνουν οι πρώτες εκτιµήσεις σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία. Η αλλαγή οφείλεται εν µέρει και στις δυσκολίες που παρουσίασε το προϊόν νωρίτερα φέτος, αλλά και στην προτίµηση του καταναλωτικού κοινού για πιπεριά. Σε κάθε περίπτωση η τάση δείχνει πως η κατανάλωση των ευρωπαϊκών νοικοκυριών βαίνει αυξανόµενη όσον αφορά την κατηγορία των κηπευτικών.

Προσωρινό φρένο στα specialties

Μια άλλη βασική τάση της νέα καλλιεργητικής χρονιάς είναι το πάγωµα των λεγόµενων specialty ποικιλιών. Αυτό οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στην προβληµατική εικόνα της εστίασης, αφού αυτή είναι και ο βασικός αποδέκτης των προϊόντων αυτών. Φυσικά το «φρένο» αυτό δεν αφορά τη µείωση της παραγωγής, αλλά το δισταγµό για µια περαιτέρω αύξηση των στρεµµάτων, κάτι που συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

Πανταχού παρών ωίδιο και τετράνυχος αυτή την περίοδο στα θερµοκηπιακά κηπευτικά

Τα θερµοκήπια είναι κατασκευασµένα ώστε να διαµορφώνουν ιδανικές συνθήκες θερµοκρασίας και υγρασίας για την ανάπτυξη των φυτών των κηπευτικών. Παράλληλα, όµως, παρέχουν τις βέλτιστες συνθήκες για την αναπαραγωγή διαφόρων εντόµων και µικροοργανισµών, δηµιουργώντας ποσοτικές και ποιοτικές διαρροές στην παραγωγή. Κατά την τρέχουσα περίοδο σηµαντικές χαρακτηρίζονται οι απώλειες από την ασθένεια του ωίδιου και τις προσβολές του τετράνυχου στα κηπευτικά του θερµοκηπίου. Το ωίδιο οφείλεται κυρίως στην παρουσία του µύκητα Leveillula tayrica, ο οποίος πολλαπλασιάζεται και µολύνει τα κηπευτικά των θερµοκηπίων σε  συνθήκες θερµοκρασίας από 10-30 0C (άριστη θερµοκρασία 25-26 0C) και υγρασίας 55-75%. Η µόλυνση µεταξύ των φυτών της ίδιας καλλιέργειας πραγµατοποιείται µέσω αεροµεταφερόµενων κονιδίων (σπόρια του µύκητα), όπου εγκαθίστανται στην κάτω επιφάνεια τω φύλλων και έπειτα από την ανάπτυξη τους εµφανίζεται λεπτή λευκή µέχρι ανοιχτή καστανή, αλευρώδης εξάνθηση, ενώ στην πάνω επιφάνεια των φύλλων παρουσιάζονται κιτρινοπράσινες, κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαµέτρου 10-15 mm. Οι χλωρωτικές κηλίδες που σχηµατίζονται, στην συνέχεια γίνονται νεκρωτικές µε αποτέλεσµα την υπολειτουργία των φύλλων και κατ’ επέκταση φυλλόπτωση µε άµεση επιρροή στην ποιοτική και ποσοτική αξία των καρπών. Σε περίπτωση προσβολών, οι γεωπόνοι των αρµόδιων τµηµάτων Ποιοτικού και Φυτοϋγειονοµικού Ελέγχου προτείνουν αφαίρεση και καταστροφή των φύλλων που εµφανίζουν έντονη προσβολή, καθώς και ψεκασµός των φυτών µε επιτρεπόµενα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα αµέσως µόλις εµφανισθούν τα πρώτα συµπτώµατα, µε επανάληψη του ψεκασµού σε 8 ηµέρες. 

Άµεση αντιµετώπιση, όµως, χρειάζεται και η περίπτωση του τετράνυχου. Ο πράσινος τετράνυχος (Τetranychus urticae) ανήκει στα ακάρεα µε την παρουσία του να γίνεται εµφανή, τόσο στην κάτω επιφάνεια των φύλλων όπου αποικεί ο πληθυσµός, όσο και στην πάνω επιφάνεια µέσω της εµφάνισης µικρών ασπροκίτρινων κηλίδων. Οι κορυφές των προσβεβληµένων από ακάρεα φυτών παραµορφώνονται, τα φύλλα κατσαρώνουν και αποκτούν καφέ αποχρωµατισµό ή µπρούτζινο χρώµα µε τελικό αποτέλεσµα τη νέκρωση ολόκληρου του φυτού. Παρότι η διασπορά του παθογόνου µειώνεται µε τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, η διατήρηση θερµού µικροκλίµατος εντός του θερµοκηπίου καθιστά ικανή την προσβολή των φυτών  που µπορεί να επιφέρουν σοβαρές µειώσεις στην παραγωγή. Οι ειδικοί συστήνουν ψεκασµούς που πρέπει να πραγµατοποιούνται µόνο µετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτοµα/φύλλο) και όχι προληπτικά, µε εγκεκριµένα φυτοπροστατευτικά.








Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία