BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Η ευρωπαϊκή άνοδος των τιμών αγελαδινού αυξάνει την εγχώρια ζήτηση

Σε ένα αυστηρά ροµποτικό περιβάλλον εισέρχεται η εγχώρια ζώνη γάλακτος, µε τις επενδύσεις για ενσωµάτωση νέων τεχνολογιών να επιταχύνονται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλουν οι οργανωµένοι κτηνοτρόφοι ώστε να τοποθετηθούν καλύτερα στο νέο οικονοµικό περιβάλλον και να αναχαιτίσουν τα αυξηµένα κόστη παραγωγής. Η αλλαγή είχε ξεκινήσει λίγο νωρίτερα πριν ανακοπεί προσωρινά από τις αναταράξεις της πανδηµίας. Πλέον, όσο διαφαίνεται βελτίωση των συµβολαίων στο αγελαδινό, αναµένεται να ξεδιπλωθεί για τα καλά και ο νέος επενδυτικός κύκλος.

Στιγμιοτυπο_οθονης_2022-01-29_091609

20
0

του Πέτρου Γκόγκου

Επενδυτικά βήµατα  για βιώσιµη αγελαδοτροφία

Η ενσωµάτωση νέων τεχνολογιών στις αγελαδοτροφικές µονάδες αποτελεί πλέον µονόδροµο, αφού εξασφαλίζει τόσο µείωση στην ένταση εργασίας που συνεπάγεται η λειτουργία ενός στάβλου, όσο και καλύτερη οργάνωση, παρέχοντας παράλληλα διαπιστευτήρια ποιότητας στο τελικό προϊόν. Αυτοµατισµοί, έξυπνα συστήµατα αρµεγής και ελέγχου της κατάστασης υγείας των ζώων γίνονται απαραίτητα εργαλεία για έναν σύγχρονο κτηνοτρόφο, ειδικά σε µια περίοδο που οι ανάγκες βιωσιµότητας συνεπάγονται και αύξηση του ζωικού κεφαλαίου.

Οι αγελαδοτροφικές µονάδες βρέθηκαν άλλωστε λίγους µήνες νωρίτερα σε µια διαδικασία επιτάχυνσης και αύξησης των επενδύσεων που οδηγούν προς την κατεύθυνση αυτή, µε τη συγκυρία της πανδηµίας να ανακόπτει τους επενδυτικούς ρυθµούς και µε την υφιστάµενη περίοδο ανατιµήσεων να βάζει ουσιαστικούς φραγµούς στους αγελαδοτρόφους.

Φαίνεται ωστόσο ότι η επανέναρξη των επενδυτικών εργασιών αποκτά νοµοτελειακό χαρακτήρα για όσους επιδιώκουν την παρουσία τους στη ζώνη γάλακτος, αφού αυτές δίνουν το κλειδί για βελτίωση της παραγωγικότητας και έναν µεσοπρόθεσµο περιορισµό του κόστους παραγωγής.  Όλα αυτά βέβαια δεν αποκλείουν το ενδεχόµενο να ακολουθήσει τους επόµενους µήνες ένας νέος γύρος ανακατατάξεων στη ζώνη γάλακτος, που θα δει πολλές µικρές µονάδες που εδώ και καιρό λειτουργούν µε αρνητικά αποτελέσµατα, να δίνουν τη σκυτάλη στις καλύτερα οργανωµένες εκµεταλλεύσεις που στην υφιστάµενη συγκυρία καταφέρνουν οριακά να ανταπεξέλθουν των απαιτητικών περιστάσεων. Πρόκειται βέβαια για µια τάση συγκέντρωσης, η οποία διευκολύνεται από την πραγµατικότητα της αγοράς.

Ένα αντίδοτο σε αυτό το φαινόµενο, έχει αποδειχτεί η «αυτοδιάθεση» της παραγωγής. Φαίνεται µε άλλα λόγια, να δηµιουργείται ένας νέος πυρήνας από µικρές κατά βάση µονάδες αγελαδοτροφίας, οι οποίες κινούνται στη λογική της καθετοποίησης. Με αντίστοιχες επενδύσεις δηλαδή εισέρχονται στη λογική της οικοτεχνίας και της µικρής βιοτεχνίας αυθεντικών προϊόντων αγροδιατροφής, σε µια επιλογή που αντικατοπτρίζει και την καταναλωτική τάση της αυθεντικότητας και της εντοπιότητας των τροφίµων.

Ακριβές παγοκολόνες ζεσταίνουν το ντόπιο αγελαδινό

Των Γ. Λαµπίρη & Π. Γκόγκου

Μεγαλύτερες απαιτήσεις από την εγχώρια ζώνη γάλακτος δηµιουργεί η αυξηµένη τιµή στο εισαγόµενο αγελαδινό γάλα και στο συµπύκνωµα γάλακτος. Επισηµαίνεται ότι βιοµηχανίες που δραστηριοποιούνται επί παραδείγµατι στην παραγωγή και εξαγωγή γιαουρτιού ή στην παρασκευή παγωτού, είναι εκείνες που αυτή την περίοδο οδηγούν την αυξηµένη ζήτηση για αγελαδινό. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ένας από τους παράγοντες που έφεραν αύξηση της ζήτησης και κατ’ επέκταση των τιµών στο εγχώριο αγελαδινό γάλα είναι και το υψηλό µεταφορικό κόστος. Ειδικότερα, η ζήτηση προέρχεται από εταιρείες που παράγουν τύπου ελληνικό γιαούρτι (Greek style yogurt) ή επιχειρήσεις παραγωγής παγωτού µε εξαγωγικό προσανατολισµό, όπου η προέλευση του γάλακτος δεν επηρεάζει το χαρακτηρισµό του προϊόντος στην αγορά όπου απευθύνεται, καθότι δεν είναι απαραίτητη η χρήση ελληνικής πρώτης ύλης.

Ανοδικός κύκλος

Όπως µεταφέρει πηγή µε µεγάλη εµπειρία στο χώρο, οι χαµηλές τιµές που πληρώνονται ακόµα και σήµερα αρκετοί παραγωγοί, σε συνάρτηση µε το περιβάλλον ανατιµήσεων, έχουν περιορίσει σηµαντικά την παραγωγικότητα των µονάδων. Η τάση αυτή είναι αισθητή και στην υπόλοιπη Ευρώπη, σε µια εξέλιξη που αναµένεται ότι θα πυροδοτήσει έναν ανοδικό κύκλο σε ολόκληρο το µπλοκ µέχρι την άνοιξη, σε µια περίοδο όπου κατά κανόνα η ευρωπαϊκή αγορά πιέζεται εξαιτίας των αυξηµένων αποδόσεων. Σε αυτήν τη φάση η µέση τιµή παραγωγού στην Ελλάδα κυµαίνεται µεταξύ των 41 και 45 λεπτών το κιλό.

Το δεδοµένο πάντως είναι ότι η άνοδος των τιµών στις ζωοτροφές έχει προκαλέσει σηµαντική δυστοκία στην παραγωγική βάση και στον πρωτογενή τοµέα. Σύµφωνα µε υπολογισµούς οργανωµένων αγελαδοτρόφων το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 6 λεπτά για κάθε λίτρο γάλακτος, εξαιτίας των ανατιµήσεων σε ζωοτροφές και κόστος ενέργειας. Οι ζυµώσεις για ενίσχυση στις τιµές παραγωγού στο αγελαδινό γάλα διενεργούνται µε µεγαλύτερη ένταση το τελευταίο διάστηµα, µε τους γαλακτοπαραγωγούς να διεκδικούν επίπεδα τιµών άνω των 46 λεπτών το κιλό.

Ακολουθεί την άνοδο και η  ελληνική αγορά

Σε µια αναπόφευκτη αναπροσαρµογή των συµβολαίων οδηγούνται το τελευταίο διάστηµα αρκετές βιοµηχανίες στη ζώνη γάλακτος, κάτι που µε ορίζοντα την προσεχή άνοιξη, αναµένεται να εκφραστεί σε υψηλότερες τιµές παραγωγού. Σηµειώνεται ότι οι τιµές παραγωγού έχουν µείνει πίσω στη χώρα συγκριτικά µε τις ισορροπίες που έχουν ήδη διαµορφωθεί στις ζώνες γάλακτος της υπόλοιπης Ευρώπης.

Σε αυτήν τη φάση η µέση τιµή παραγωγού στην Ελλάδα κυµαίνεται µεταξύ των 41 και 45 λεπτών το κιλό.

∆εν ισχύει το ίδιο σε περιπτώσεις χωρών µε παρόµοια επίπεδα τιµών µε την Ελλάδα όπως είναι η Ιρλανδία, η οποία σύµφωνα µε το παρατηρητήριο τιµών της Κοµισιόν έκλεισε το 2021 µε µέση τιµή στα 49,47 λεπτά το κιλό. Για το ∆εκέµβριο του 2021 η αντίστοιχη µέση τιµή στην Ελλάδα διαµορφώνεται στα 41,50 λεπτά, όταν λίγους µήνες πριν, τον Ιούλιο του 2021, η ζώνη γάλακτος στην Ελλάδα µε 37,83 λεπτά βρισκόταν 0,5 λεπτά το κιλό πάνω από την Ιρλανία.

Παράλληλα και η Ολλανδία, όπου µια µονάδα µε 400 αγελάδες θεωρείται µάλλον µικρή, διαµορφώνει µέση τιµή παραγωγού στα 43,72 λεπτά, ενώ η Γερµανία, ένας ακόµα µεγάλος παραγωγός στην ΕΕ πληρώνει µέση τιµή στα 40,46 λεπτά το κιλό.

Τα στοιχεία του ΕΛΓΟ

Σύµφωνα µε τον ΕΛΓΟ τον Αύγουστο η τιµή του συµβατικού και αγελαδινού γάλακτος µαζί ήταν στα 0,3895, τον Σεπτέµβριο ανήλθε στα 0,3955 το κιλό, τον Οκτώβριο στα 0,4021, τον Νοέµβριο 0,4127.

Milkplan

Η σύγχρονη φάρμα


Mια νέα υπερσύγχρονη εγκατάσταση στάβλου αγελάδων είναι έτοιµη προς παράδοση στη Μάνδρα Ξάνθης

Η µελέτη και η δηµιουργία της νέας φάρµας στην Ξάνθη έχει γίνει σύµφωνα µε τους διεθνείς κανόνες και πρότυπα για τη σωστή διαβίωση των αγελάδων από το Τµήµα Σχεδιασµού και Εγκαταστάσεων της Milkplan.

Σε συνεργασία µε πρωτοπόρους προµηθευτές σταβλικού εξοπλισµού από όλο τον κόσµο, έρχεται να παραδώσει έναν υπερσύγχρονο στάβλο µε προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας.

Πιο συγκεκριµένα η φάρµα διαθέτει:

  • 240 στρώµατα νερού µε aqua board της Bioret Agri
  • 240 πλαστικές εύκαµπτες θέσεις ανάπαυσης της easy fix,
  • 240 παγίδες αγελάδων της εταιρείας Jourdain
  • 1.000 τ.µ. τάπητα επίστρωσης δαπέδου Magellan της Bioret Agri,
  • Εξελιγµένο σύστηµα αερισµού – δροσισµού της CMP
  • Σύστηµα φωτισµού σταβλικών εγκαταστάσεων της Agri Light
  • 8 ανοξείδωτες ποτίστρες αγελάδων Milkplan µε ηλεκτροβάνα αποχέτευσης
  • 2 διπλά scraper µε σχοινί της γερµανικής εταιρείας Prizning.

Σύστηµα κεντρικής διαχείρισης

Όλα τα ηλεκτρονικά µέρη που εγκαταστάθηκαν θα διαχειρίζονται από κεντρικό πίνακα αλλά και από το κινητό του κτηνοτρόφου µέσω εφαρµογής µε σκοπό την εξόρυξη των πληροφοριών από όλα τα επιµέρους προϊόντα και την εύκολη και άµεση διαχείρισή τους.

Αυτό το νέο σύστηµα κεντρικής διαχείρισης στάβλου είναι το δεύτερο που εφαρµόζεται από τη Milkplan στην Ελλάδα, καθώς η πρώτη πιλοτική εφαρµογή έγινε στη Φάρµα Τσιτσιλίδη στο Γάζωρο Σερρών το 2019 και στο επόµενο διάστηµα θα εφαρµοστεί σε ακόµα περισσότερες φάρµες.

Σε αρχικό στάδιο θα εφαρµοστεί η διαχείριση του συστήµατος αερισµού και δροσισµού, καθώς επίσης και του συστήµατος φωτισµού -το πρώτο που εγκαθίσταται στην Ελλάδα- µε σκοπό την ολοκληρωµένη διαχείριση αναλόγως των συνθηκών εντός του χώρου.

Στρώµατα νερού και πλαστικές θέσεις

Οι πλαστικές θέσεις αποτελούνται από εύκαµπτες σωλήνες υψηλής αντοχής ενώ οι ελαστικές συνδέσεις απορροφούν τους κραδασµούς µειώνοντας σηµαντικά τον τραυµατισµό των ζώων. Τα στρώµατα νερού µαζί µε το µαξιλάρι νερού παρέχουν στις αγελάδες το ιδανικό µέρος κατάκλισης.

Επίστρωση δαπέδου Magellan®

Ο τάπητας Magellan® είναι η πιο εξελιγµένη µορφή δαπέδου στην αγορά. Το παχύ στρώµα γόµας σε συνδυασµό µε τις ειδικές αυλακώσεις αποστράγγισης προστατεύουν τις χηλές των αγελάδων µειώνοντας τις χωλότητες αλλά και τη συσσώρευση µικροβίων, υγρασίας και αµµωνίας.

Σύστηµα φωτισµού

Το πρωτοποριακό σύστηµα της Agrilight είναι το πρώτο που εφαρµόζεται στην Ελλάδα. Ο φωτισµός εντός του χώρου σταβλισµού διαµορφώνεται όλο το 24ωρο αναλόγως των συνθηκών που επικρατούν διατηρώντας το επίπεδο φωτός σταθερό. Επιπλέον τις νυχτερινές ώρες ο χωµατισµός του φωτισµού γίνεται κόκκινος ούτως ώστε να µην ενοχλεί τις αγελάδες. Ο προγραµµατισµός και η διαχείριση του συστήµατος γίνεται από τον κεντρικό πίνακα της φάρµας.

Σύστηµα αερισµού - δροσισµού

Το εξελιγµένο σύστηµα αερισµού και δροσισµού αποτελείται από ανεµιστήρες τύπου Vertigo καθώς και µία ενιαία γραµµή ψεκασµού νερού που χρησιµοποιείται ιδιαιτέρως  τους θερινούς µήνες. Ο συνδυασµός της µεγάλου όγκου παροχής αέρα µε το δροσισµό από τους ειδικούς ψεκαστήρες µειώνει τις περιπτώσεις θερµικής καταπόνησης των ζώων.

Lely Center Thessaloniki

Πέντε χρόνια ρομποτική τεχνολογία


Το 2016 έγινε η πρώτη εγκατάσταση ροµποτικού συστήµατος στην Ελλάδα από το Lely Center Thessaloniki

Aπό το 2016 που ξεκίνησε η πρώτη ροµποτική φάρµα στην Ελλάδα  -η Φάρµα Κουφάκη Παύλου στο Βαφειοχώρι Κιλκίς- µέχρι και σήµερα, το Lely Center Thessaloniki έχει εγκαταστήσει 21 ροµποτικά συστήµατα αρµεγής Lely Astronaut A4 & A5 σε 11 φάρµες σε Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία. Οι ανάγκες των κτηνοτρόφων για την αειφορική ανάπτυξη της φάρµας τους, τους έχει οδηγήσει στην εξεύρεση αξιόπιστων λύσεων που όχι µόνο θα τους απαλλάξει από τη ρουτίνα του αρµέγµατος, αλλά θα τους δώσει την ευκαιρία να διαχειριστούν ολιστικά τη φάρµα τους. Το Lely Center Thessaloniki παρέχει στους κτηνοτρόφους εκτός των αξιόπιστων στην παγκόσµια αγορά προϊόντων της Lely και υπηρεσίες που τους βοηθούν να αναπτυχθούν βιώσιµα.

Πρόγραµµα Lely Horizon

Το νέο πρόγραµµα ολιστικής διαχείρισης φάρµας µε το όνοµα Lely Horizon είναι πλέον διαθέσιµο στην ελληνική αγορά και έρχεται να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να διαχειριστούν εύκολα και γρήγορα αποφάσεις από τις αµέτρητες πληροφορίες που λαµβάνουν από τη φάρµα και τους περιφερειακούς προµηθευτές.

Τρίτη ροµποτική φάρµα στη Λάρισα, πρώτη στο Μέτσοβο, γεµίζουν ροµπότ οι Σέρρες

Μέχρι τον Ιούνιο του 2022 θα είναι σε λειτουργία και η τρίτη ροµποτική φάρµα στη Λάρισα µετά τη Φάρµα Νότα και τη Φάρµα των αδελφών Βλαχάβα. Επίσης πολύ σύντοµα θα είναι έτοιµη µία πρότυπη φάρµα στην περιοχή του Μετσόβου εξοπλισµένη µε ένα ροµποτικό σύστηµα Astronaut A5. Το Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τρία ροµποτικά συστήµατα Astronaut A5 στη Φάρµα Λιάρα στο Παραλίµνιο Σερρών και ξεκινάει και η εγκατάσταση 2 νέων Astronaut A5 στο Γάζωρο Σερρών στη Φάρµα Τσιτσιλίδη.

Νέα γραφεία για το Lely Center Thessaloniki

Μετά από πέντε χρόνια λειτουργίας το LC Thessaloniki µετακόµισε σε νέο χώρο εγκαταστάσεων στο 16ο χλµ. ΠΕΟ Θεσσαλονίκης – Καβάλας στο Καβαλλάρι. Η µετακίνηση της οµάδας της Lely σε νέο χώρο έρχεται σε συνδυασµό µε τις αυξηµένες απαιτήσεις της αγοράς µε τα νέα ευρωπαϊκά χρηµατοδοτικά κονδύλια για το 2022. Οι ανάγκες για την άµεση εξυπηρέτηση των χρηστών Lely προϊόντων οδήγησαν στην ανανέωση και αύξηση του στοκ των αποθηκών αλλά και την πρόσληψη επιπλέον τεχνικών εγκατάστασης κι υποστήριξης.

Θυγατρική της Milkplan AE

Η Hellenic Dairy Automations (Κτηνοτροφικοί Αυτοµατισµοί Ελλάδος), το Lely Center της Ελλάδας, ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2016 και είναι θυγατρική εταιρεία της Milkplan Α.Ε. Εµπορεύεται κατ’ αποκλειστικότητα τα προϊόντα Lely για γαλακτοπαραγωγικές µονάδες και παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης. ∆ιαθέτει έµπειρο τεχνικό προσωπικό, άριστα εκπαιδευµένο µε  πιστοποίηση από τη Lely Ιnternational, άριστη υποστήριξη 24/7 και πλήρη γκάµα άµεσα διαθέσιµων ανταλλακτικών.

 

Westfalia Technologies

To περιστροφικό αρμεκτήριο που φέρνει την ρομποτική επανάσταση στην Ελλάδα

Οι ελληνικοί στάβλοι γίνονται ροµποτικοί, µε εκατοντάδες αυτόµατα αρµεκτικά της GEA να τρέχουν στη ζώνη γάλακτος και τη Westfalia Technologies να φέρνει νέες λύσεις για µεγάλες µονάδες.

Εικόνες από το µέλλον στην ελληνική ζώνη γάλακτος φέρνουν τα ροµποτικά αρµεκτήρια της GEA που βρίσκουν θέση σε όλο και περισσότερους στάβλους της χώρας. Με το DairyProQ, η οµάδα της Westfalia Technologies, ο επίσηµος αντιπρόσωπος της GEA στην Ελλάδα, δίνει λύσεις που συµβαδίζουν µε τις απαιτήσεις της 4ης βιοµηχανικής επανάστασης και λύνουν τα χέρια αγελαδοτρόφων µε µεγάλες µονάδες.

Η ροµποτική επανάσταση λοιπόν έχει ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα µέσω της GEA, της µοναδικής εταιρείας παγκοσµίως που µπορεί να µετατρέψει µια συµβατική αγελαδοτροφική µονάδα σε µια κορυφαία διεθνώς εκµετάλλευση µε πυρήνα ένα πλήρως αυτοµατοποιηµένο – ροµποτικό περιστροφικό αρµεκτήριο.

Το άρµεγµα 600 αγελάδων µέσα σε µόλις µια ώρα γίνεται άκοπα µε το GEA DairyProQ 28 έως 80 θέσεων, ιδανικό για µονάδες µε 800 παραγωγικά ζώα και πάνω. Ήδη τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 60 εκµεταλλεύσεις έχουν εµπιστευτεί το DairyProQ της GEA, διασφαλίζοντας µε το ελάχιστο δυνατό κόστος, άριστη ποιότητα στο γάλα, την υγεία του ζωικού κεφαλαίου και την άνεση που συνεπάγεται ένας ροµποτικός στάβλος – πρότυπο.

Ανεξάρτητες θέσεις αρµέγµατος

Η ελληνική ζώνη γάλακτος έχει ωριµάσει και δεν µπορεί να µείνει πίσω στις εξελίξεις ενός κλάδου που κινείται µε αλµατώδη βήµατα. Ειδικά όταν η έννοια της επανάστασης στην αρµεγή γίνεται πιο χειροπιαστή από ποτέ µε το DairyProQ, το µοναδικό πλήρως ροµποτικό περιστρεφόµενο σύστηµα που εγγυάται τα πιο γρήγορα και αξιόπιστα αρµέγµατα. Κάθε θέση αρµέγµατος λειτουργεί ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες, διαθέτοντας το δικό της σύστηµα ελέγχου και ροµποτικό βραχίονα MilkRack. Έτσι, το πλάνο αρµέγµατος µπορεί να διεκπεραιώνεται ακόµα και στην πιο δύσκολη συγκυρία.  

Μοναδική ρουτίνα αρµέγµατος µέσα στο θήλαστρο  

Με το περιστρεφόµενο ροµποτικό αρµεκτήριο DairyProQ, η καθιερωµένη ρουτίνα αρµέγµατος που εξασφαλίζει µέγιστες αποδόσεις, γάλα υψηλής ποιότητας και υγεία των ζώων, γίνεται µε µηδενικό κόπο. Η αγελάδα εισέρχεται ήρεµη στο αρµεκτήριο. Μέσα σε µερικά δευτερόλεπτα ο ροµποτικός βραχίονας MilkRack εφαρµόζει το θήλαστρο, πάντα µε αυστηρή ακρίβεια, χάρη στην ειδική κάµερα τρισδιάστατης καταγραφής (3-D). Ολόκληρη η διαδικασία αρµέγµατος -από τον καθαρισµό και τη διέγερση κάθε µεµονωµένου τεταρτηµόριου του µαστού, στο επίσης ανά τεταρτηµόριο άρµεγµα και εµβάπτισµα της θηλής- γίνεται µέσα στο προστατευµένο περιβάλλον του κυπέλου. Η αυτόµατη τοποθέτηση του θηλάστρου σε κάθε αγελάδα και το αδιάκοπο άρµεγµα επιτρέπουν τη διεκπεραίωση της διαδικασίας χωρίς ίχνος στρες για το ζώο.  

Λειτουργική διαχείριση υγείας του ζωικού κεφαλαίου

Η νέα γενιά αισθητήρων αγωγιμότητας που φέρει το DairyProQ, καταγράφει την κατάσταση κάθε μαστού ανά τεταρτημόριο, επιτρέποντάς στον παραγωγό να αναπτύσσει αποτρεπτική δράση σε οποιονδήποτε παράγοντα μπορεί να πλήξει την υγεία του ζωικού του κεφαλαίου. Όταν οι τιμές αγωγιμότητας ενισχύονται και η ποιότητα του γάλακτος περιορίζεται, διενεργείται αυτόματα τεστ διάγνωσης που δείχνει το πρόβλημα. Με επακόλουθους ελέγχους και έγκαιρες μετρήσεις, μπορεί γρήγορα να επιστρέψει την αγελάδα στην προγενέστερη κατάσταση της υγείας της κατά την οποία η παραγωγικότητά της είναι η συνηθισμένη, γλιτώνοντας χρόνο, μειώνοντας αισθητά τις απώλειες σε γάλα και κυρίως τα κόστη θεραπείας του ζώου.

ΟΛΥΜΠΟΣ

Ο Έλληνας παραγωγός σε πρώτο πλάνο

Αξία για τον Έλληνα κτηνοτρόφο, αγρότη και τις κοινότητες της ελληνικής υπαίθρου µε προϊόντα από πρώτες ύλες που αποτυπώνουν στο ακέραιο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του τόπου τους, δηµιουργεί µε προσήλωση ο πρώτος εισκοµιστής ελληνικού γάλακτος στη χώρα, η Ελληνικά Γαλακτοκοµεία.

Σε αυτόν τον στόχο είναι ταγµένη η θεσσαλική εταιρεία που διατηρεί στο ακέραιο τον χαρακτήρα της οικογενειακής επιχείρησης επενδύοντας βαθιά σε σχέσεις εµπιστοσύνης µε τους συνεργαζόµενους παραγωγούς, ετοιµάζοντας στρατηγικά και ενεργά τα επόµενα βήµατα εξέλιξης και ανάπτυξης της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Παραλαµβάνοντας τις µεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος µέσα από την συνεργασία της µε 3.356 οικογένειες κτηνοτρόφων, η Ελληνικά Γαλακτοκοµεία τρέχει δίπλα τους για τη βελτίωση της ποιότητας, της παραγωγικότητας και της απόδοσης κάθε µίας κτηνοτροφικής µονάδας ξεχωριστά.

 Άλλωστε, άριστη συνεργασία σηµαίνει η εταιρεία να βρίσκεται δίπλα στους κτηνοτρόφους, στους καλλιεργητές και προµηθευτές πρώτων υλών, µε καθηµερινή επαφή µαζί τους, µε συνεχή εκπαίδευση για θέµατα που καθηµερινά αντιµετωπίζουν, µε την επιβράβευσή τους µε βάση ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. Παράλληλα, σηµαίνει σχεδιασµός και προώθηση εναλλακτικών προϊόντων βασισµένων σε τοπικές φυσικές πρώτες ύλες.

Από τη σόγια σε ελληνικές καθαρές ζωοτροφές

Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για αξιόπιστες λύσεις στην παραγωγή ελληνικών καθαρών ζωοτροφών. Η εταιρεία περιόρισε και τις εισαγωγές και χρηµατοδότησε προγράµµατα σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, µε στόχο τη µελέτη της καλλιέργειας µη τροποποιηµένων γενετικά πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών, για την αντικατάσταση της σόγιας στο σιτηρέσιο των ζώων. ∆εν θα µπορούσε να συµβεί και διαφορετικά, η χρήση ελληνικών πρώτων υλών αποτελεί συστατικό στοιχείο της παραγωγικής φιλοσοφίας της εταιρείας. Με άλλα λόγια, οι πρώτες ύλες, ως γεννήµατα του τόπου µας, και οι παραγωγοί που εκτρέφουν τα ζώα και καλλιεργούν την εύφορη ελληνική γη, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες στην παραγωγική φιλοσοφία της Ελληνικά Γαλακτοκοµεία.

Βιολογικές φάρµες

Η αφοσίωση της εταιρείας στην παραγωγή αγνών προϊόντων κορυφαίας διατροφικής αξίας ξεκίνησε το 1965. Έκτοτε, πιστή στις αξίες της και µε αέναο σεβασµό απέναντι στην ελληνική φύση, την κοινωνία και τον καταναλωτή, επέκτεινε το δίκτυό της σε ολόκληρη την Ελλάδα, µε συνεχή στήριξη της τοπικής κτηνοτροφίας. Με στόχο την αδιάκοπη παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας, η εταιρεία ξεκίνησε τη συνεργασία της µε πιστοποιηµένες βιολογικές φάρµες Ελλήνων παραγωγών αγελαδινού, κατσικίσιου και πρόβειου γάλακτος από ζώα που εκτρέφονται µε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες απαλλαγµένες από συντηρητικά, ορµόνες και αντιβιοτικά. Έτσι, δηµιουργήθηκε η σειρά βιολογικών προϊόντων ΟΛΥΜΠΟΣ µε το αγνότερο ελληνικό βιολογικό γάλα, ακολουθώντας όλους τους κανόνες πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων.



Τα ετήσια βραβεία των κτηνοτρόφων

Κάθε χρόνο σε ειδική εκδήλωση, η ΟΛΥΜΠΟΣ επιβραβεύει εκείνους που ξεχώρισαν για τα ιδιαίτερα ποιοτικά και ποσοτικά τους χαρακτηριστικά. Πέρυσι, σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις στα εργοστάσια της Λάρισας και των Τρικάλων, τιµήθηκαν 27 παραγωγοί - συνεργάτες της ΟΛΥΜΠΟΣ, στις κατηγορίες του αγελαδινού, του πρόβειου, του κατσικίσιου και του βιολογικού γάλακτος. Στους βραβευθέντες απονεµήθηκαν χρηµατικά έπαθλα συνολικού ύψους 160.000 ευρώ.

ΔΕΛΤΑ

Καλλιέργεια πρωτεϊνούχων ζωοτροφών σόγιας και ψυχανθών


Στόχος της πειραµατικής δράσης η βιωσιµότητα των εγχώριων αγελαδοτροφικών εκµεταλλεύσεων

του Γεώργιου Ζερβά*

Για τα ζώα υψηλής παραγωγικότητας, όπως οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, το σογιάλευρο, ζωοτροφή µε υψηλή θρεπτική αξία (ενεργειακό περιεχόµενο) και υψηλή βιολογική αξία πρωτεϊνών (προφίλ αµινοξέων), αποτελεί απαραίτητο συστατικό των σιτηρεσίων τους ως πρωτεϊνούχος ζωοτροφή, γιατί συνδυάζεται άριστα µε δηµητριακούς καρπούς για τη βελτίωση της βιολογικής αξίας των πρωτεϊνών
του σιτηρεσίου.  

Η καλλιέργεια της σόγιας, αν και δεν είναι διαδεδοµένη στη χώρα µας, κρίνουµε ότι αποτελεί εναλλακτική λύση για τις κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις µας, ιδιαίτερα αυτές µε δυνατότητα  ιδιοπαραγωγής των ζωοτροφών που χρησιµοποιούν. Σαν αποτέλεσµα η ∆ΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ και ο ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ, µε την επιστηµονική συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών (Γ.Π.Α.), προχώρησαν στη µελέτη της καλλιέργειας µη γενετικά τροποποιηµένης (Μ.Γ.Τ.) σόγιας. Τα αποτελέσµατα της πρώτης πειραµατικής καλλιέργειας το 2018 στο αγρόκτηµα του Ινστιτούτου Επιστήµης Ζωικής Παραγωγής (Ι.Ε.Ζ.Π.) Γιαννιτσών του ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ κρίθηκαν ικανοποιητικά από πλευράς στρεµµατικής απόδοσης της καλλιέργειας και ποιοτικών χαρακτηριστικών του σπόρου για τα ελληνικά δεδοµένα. Το 2021 επαναλήφθηκε η πειραµατική καλλιέργεια Μ.Γ.Τ. σόγιας, µε σκοπό να µελετηθούν περαιτέρω οι απαραίτητες καλλιεργητικές συνθήκες, η παραγωγικότητα και το κόστος παραγωγής της σόγιας, ώστε να διαπιστωθούν οι optimum δυνατότητες καλλιέργειάς της στη χώρα µας.

Η απόδοση της καλλιέργειας αυτής ανήλθε στα 582 Kg σογιόσπορου/στρέµµα, µε χηµική σύσταση: υγρασία 9,76%, αζωτούχες ουσίες (πρωτεΐνες) 34,84%, λιπαρές 20,66%, τέφρα 5,21% και ινώδεις ουσίες 3,59%.

Με χρήση καταλληλότερου µηχανήµατος συγκοµιδής η απόδοση θα έφθανε τα 700 Kg. Ταυτόχρονα, παράχθηκε σηµαντική ποσότητα αχύρου µε 5,66% αζωτούχες ουσίες. Η οικονοµική αξιολόγηση της καλλιέργειας έδειξε ένα καθαρό κέρδος για τον παραγωγό 167 €/στρέµµα για τα 582 Kg παραγόµενου σογιόσπορου. Συνεπώς προκύπτει ότι είναι εφικτή, αποδοτική και συµφέρουσα η καλλιέργεια της σόγιας στην Ελλάδα.

Τα αναµενόµενα οφέλη είναι η προώθηση της καλλιέργειας της Μ.Γ.Τ. σόγιας, µε στόχο τη µείωση της εξάρτησης των αγελαδοτροφικών εκµεταλλεύσεων από την εισαγόµενη σόγια και τη δηµιουργία των βασικών προϋποθέσεων για τη βελτίωση του βαθµού αυτάρκειας σε ιδιοπαραγόµενες πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, βελτιώνοντας έτσι και το κόστος διατροφής των ζώων.

Η ∆ΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, στο πλαίσιο του Σχεδίου ∆ράσης ΓΑΙΑ που εκπονεί από το 2012, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγελαδοτροφικών εκµεταλλεύσεων της χώρας, έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών µε το Γ.Π.Α. και το Ι.Ε.Ζ.Π. Γιαννιτσών για την πειραµατική δοκιµή και οικονοµική διερεύνηση τεχνικά εφικτών λύσεων παραγωγής ζωοτροφών.

Οι σηµαντικότερες από τις µελετηθείσες προτάσεις είναι οι ακόλουθες:

  • Συγκαλλιέργεια ψυχανθών και σιτηρών: βίκου - κριθής, µπιζελιού - βρώµης, κτηνοτροφικού κουκιού - βρώµης

Προσφέρονται για ενσίρωση ή και παραγωγή σανού. Σχετική πειραµατική µελέτη έδειξε ότι το ενσίρωµα συγκαλλιέργειας βίκου µε κριθή µπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το ενσίρωµα του αραβοσίτου σε σιτηρέσιο ολικής ανάµειξης αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, χωρίς να επηρεαστεί η ποσότητα και η χηµική σύσταση του παραγόµενου γάλακτος. Λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες, έναντι του αραβοσίτου, επέτρεψε τη µείωση του σογιαλεύρου στο ολικό σιτηρέσιο των αγελάδων, από 35% στο 10%. Ένα επιπλέον πλεονέκτηµα είναι ότι αποτελεί φθινοπωρινή καλλιέργεια που δεν απαιτεί άρδευση, επιτρέποντας να ακολουθήσει άλλη εαρινή καλλιέργεια στην ίδια έκταση.

  • Καλλιέργεια πολύσπορου (µείγµα ψυχανθών - σιτηρών)

Προσφέρεται για παραγωγή χλωροµάζας ή/και σανού µετά από ξήρανση. Το πολύσπορο αποτελεί πολύ καλή εναλλακτική λύση, αφού καλλιεργείται κατά τη χειµερινή περίοδο, χωρίς άρδευση, εµπλουτίζοντας ταυτόχρονα το έδαφος µε άζωτο. Η επιλογή του πλέον κατάλληλου µείγµατος πολύσπορου για µια συγκεκριµένη περιοχή εξαρτάται από τις έδαφο-κλιµατικές συνθήκες αυτής της περιοχής.

  • Καλλιέργεια κτηνοτροφικού κουκιού και λούπινου για παραγωγή σπερµάτων πλούσιων σε πρωτεΐνες

Οι καλλιέργειες αυτές πραγµατοποιήθηκαν τον ∆εκέµβριο 2021 και βρίσκονται σε εξέλιξη την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο ως φθινοπωρινές, οπότε τα αποτελέσµατά τους θα δηµοσιοποιηθούν τους προσεχείς µήνες.

Οι προτάσεις αυτές αποδεικνύονται ιδιαίτερα επίκαιρες σήµερα, όπου η παγκόσµια αγορά, βιώνει κρίση από τη σηµαντική άνοδο των τιµών της ενέργειας που συµπαρασύρει τις τιµές των αγαθών και κατά συνέπεια των ζωοτροφών και των τροφίµων. Η εξασφάλιση και υιοθέτηση αποτελεσµατικών εναλλακτικών λύσεων από τον Έλληνα κτηνοτρόφο, που συµβάλλουν στη διασφάλιση της βιωσιµότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, είναι πλέον επιτακτική.

*Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών



Με συν 10.000 ευρω για νέους βοοτρόφους και επιπλέον ενίσχυση στα σχέδια βελτίωσης

Το στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ προωθεί τα επιχειρηµατικά πλάνα επαγγελµατιών του κλάδο

Υψηλότερη ενίσχυση κατά 10.000 ευρώ φτάνοντας το µέγιστο πριµ πρώτης εγκατάστασης στα 42.500 ευρώ και επενδυτικά πλάνα έως 500.000 ευρώ από τα Σχέδια Βελτίωσης, προβλέπει για τους βοοτρόφους το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ για τα προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης. Πιο συγκεκριµένα, στα δύο πιο εµβληµατικά Μέτρα που θα προκηρυχθούν το 2023 µε την έναρξη της νέας περιόδου, οι εκµεταλλεύσεις βοοτρόφων θα µπορούν να επωφεληθούν από το µέγιστο των ενισχύσεων. Στους Νέους Αγρότες 2023, µε τη γενική ενίσχυση να ορίζεται στα 30.000 ευρώ, θα υπάρξει προσαύξηση 10.000 ευρώ για τους κτηνοτρόφους και συν 2.500 ευρώ για ορεινές-µειονεκτικές περιοχές και αραιοκατοικηµένους νοµούς.  Όσον αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης ειδικά για επενδύσεις σε κτηνοτροφικό εξοπλισµό και σταβλικές µονάδες η ενίσχυση θα είναι οριζόντια για όλες τις περιφέρειες και θα καλύπτει το 60% των επενδυτικών δαπανών. Μάλιστα, θα µπορούν οι βοοτρόφοι να κατεβάσουν σχέδιο έως 500.000 ευρώ αρκετά υψηλότερο σε σχέση µε τα 150.000 ευρώ της φυτικής παραγωγής.

Επιπλέον, προβλέπεται να ανοίξει και ένα ειδικό Μέτρο Ευζωίας µέσω του οποίου εκτιµάται ότι θα ενισχυθούν 1.200-1.440 βοοτροφικές εκµεταλλεύσεις και 33.860 ΜΖΚ. Η ενίσχυση θα είναι για πέντε έτη για όλες τις επιµέρους δράσεις εκτός από την ορθολογική χρήση των κτηνιατρικών αντοιµικροβιακών φαρµάκων που είναι για 2 έτη και είναι υποχρεωτική, µε 441,20 ευρώ ανά ΜΖΚ. Μέσω του Μέτρου θα ενισχύονται συγκεκριµένες δεσµεύσεις όπως:

1) Έξοδος των ζώων σε προαύλιο χώρο και ετήσια συντήρηση του χώρου αυτού́ µε εργασίες καθαρισµού́, απολύµανσης και τοποθέτησης εντοµοπαγίδων

2) Για τους µόσχους που εκτρέφονται οµαδικά́, µείωση του αριθµού́ των ζώων, έτσι ώστε ο ελεύθερος χώρος που διατίθεται για κάθε µόσχο να αυξηθεί

3) Ετησία αντικατάσταση αισθητήρων εντοπισµού́ του κατάλληλου εύρους φωτισµού́, θερµοκρασίας, αµµωνίας και υγρασίας

4) Μη αποµάκρυνση των µοσχαριών από́ την µητέρα µέχρι την ηλικία 3 µηνών

5) Χρήση αναισθητικών και αντιφλεγµονωδών φαρµάκων κατά́ την αποκεράτωση.

COSMOCERT

Πιστοποίηση Animal Welfare για την ευζωία των παραγωγικών ζώων από την COSMOCERT

Από τον Νοέµβριο 2021, η COSMOCERT παρέχει µια νέα υπηρεσία πιστοποίησης που αφορά στην ευζωία των παραγωγικών ζώων.

Ένα ζώο απολαµβάνει ένα καλό επίπεδο ευζωίας όταν (σύµφωνα µε αντικειµενικές – επιστηµονικές αποδείξεις) είναι υγιές, διαβιεί σε καλό περιβάλλον, σιτίζεται ορθά, είναι ασφαλές, ικανό να εκφράσει την έµφυτη – εγγενή συµπεριφορά του και δεν υποφέρει από δυσάρεστες καταστάσεις όπως πόνο, φόβο ή αγωνία.

«Ευζωία των ζώων είναι ο τρόπος µε τον οποίο ένα ζώο αντεπεξέρχεται στις συνθήκες στις οποίες ζει»

Γιατί πιστοποίηση σύµφωνα µε πρότυπο Animal Welfare από την COSMOCERT;

Η τριπλή νίκη (The triple win)

Η πιστοποίηση της καλής διαβίωσης των αγροτικών ζώων είναι ένα αµοιβαίο κέρδος για αγροτικά ζώα, αγροτικές επιχειρήσεις και καταναλωτές.                     

Τα αγροτικά ζώα κερδίζουν

Βελτιωµένη καλή διαβίωση  των ζώων σηµαίνει υψηλότερη  ποιότητα ζωής, αυξηµένη ικανότητα απόδοσης φυσικές συµπεριφορές και πιο ανθρώπινες µεθόδους σφαγής.

Οι κτηνοτρόφοι κερδίζουν

Επιπλέον, η πιστοποίηση µπορεί να προσφέρει πρόσβαση σε νέες αγορές, ένα πλεονέκτηµα µάρκετινγκ έναντι των ανταγωνιστών και να προσδώσει µεγαλύτερη αξιοπιστία στους καταναλωτές.

Οι καταναλωτές κερδίζουν

Η πιστοποίηση καλής διαβίωσης των ζώων επιτρέπει στους καταναλωτές να αναγνωρίζουν εύκολα τα προϊόντα που είναι πιστοποιηµένα.

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρότυπο απευθύνεται σε όλες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Η πιστοποίηση ANIMAL WELFARE® είναι ένα ιδιωτικό πρότυπο της COSMOCERT. Οι διαδικασίες πιστοποίησης αποτελούν προϊόν επιστημονικής γνώσης και διαβούλευσης, είναι δημόσια διαθέσιμες και σαφείς.

LIPROVIT Hellas I.K.E.

Για υγιές και παραγωγικό κοπάδι

H LIPROVIT Hellas I.K.E. είναι μια ελληνική εταιρεία με έδρα τη Λάρισα που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή από τον Ιούνιο του 2015, με την εκπροσώπηση και συνεργασία σημαντικών εμπορικών οίκων του εξωτερικού.

H κύρια σημερινή δραστηριότητά της είναι η εισαγωγή, εμπορία, διάθεση και τεχνική υποστήριξη προϊόντων για την υγεία και τη διατροφή των παραγωγικών ζώων (χοιροτροφία, αγελαδοτροφία, αιγοπροβατροφία, πτηνοτροφία) που εισάγονται από 5 ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία).

Η LIPROVIT Hellas I.K.E.αντιπροσωπεύει τους παρακάτω ευρωπαϊκούς οίκους: n Gebrs. Fuite b.v. Veevoeders, Kokosstraat 15, 8281 JB Genemuiden / The Netherlands n Liprovit BV, Genuakade 6, 8263 CG Kampen / The Netherlands n Andrés Pintaluba, S.A., Pol. Ind. Agro-Reus, Prudenci Bertrana 5, E-43206 Reus / Spain n BEWITAL Holding GmbH & Co. KG, Industriestr. 10, D-46354 Südlohn,/ Germany n Mazzoleni Prodotti Zootecnici Spa, Via dell’Artigianato, 77/81, 24055 Cologno al Serio (BG) / Italy n LifeCircle Nutrition AG, Grossfeldweg 2, 8855 Wangen / Switzerland n OlusPlus B.V.,Randweg 8, 8061 RW Hasselt / The Netherlands n Topro Animal Health / Bioenterprise , Sluiskolk 3, 7681 KC Vroomshoop / The Netherlands

Μεγάλη γκάμα υπηρεσιών

Η LIPROVIT Hellas I.K.E.στην προσπάθεια να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των παραγωγών για τη βελτίωση της υγείας και της παραγωγικότητας των εκτροφών και την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων, συμπεριλαμβάνει στις δραστηριότητές της:

  • τεχνική υποστήριξη των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων σε θέματα διατροφής και διαχείρισης της υγείας των ζώων
  • συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα ζωϊκής παραγωγής
  • συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς παραγωγών.

Βελτίωση πρωτογενή τομέα

Με τη μεγάλη και συνεχώς διευρυμένη σειρά των προϊόντων της στόχος της LIPROVIT Hellas I.K.E είναι να συμβάλει στην υποστήριξη και τη βελτίωση του πρωτογενή τομέα, παρέχοντας νέες προτάσεις και καινοτόμα προϊόντα για την υγεία και τη διατροφή των παραγωγικών ζώων (χοιροτροφία, αγελαδοτροφία, αιγοπροβατροφία, πτηνοτροφία).

Ολόκληρο το αφιέρωμα στην αγελαδοτροφία και ζώνη γάλακτος διαθέσιμο εδώ






 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία