Με καθε µονάδα αζώτου στο σιτάρι ο αγρότης κερδίζει 25-30 κιλά απόδοση
του Γιάννη Ρούπα
Κατά τη λίπανση, ο παραγωγός θα πρέπει να θυµάται τρεις κανόνες: Πρώτον, το νόµο της αντικατάστασης, δηλαδή όσα θρεπτικά από το χωράφι αποµακρύνθηκαν, θα πρέπει µε κάποια λίπανση να επιστραφούν. ∆εύτερον, το νόµο του ελαχίστου, καθώς η απόδοση θα εξαρτηθεί από το στοιχείο που βρίσκεται σε έλλειψη. Και τρίτον, ο νόµος της φθίνουσας απόδοσης, που σηµαίνει ότι όταν φτάσει ένα όριο η παραγωγή, µετά από λίγο θα πέφτει ανεξάρτητα της λίπανσης. Μία µονάδα αζώτου θα δώσει 25-35 κιλά σπόρου (στοιχεία ∆ρ. Μυλωνάς Ιωάννη, ΕΛΓΟ-∆ΗΜΗΤΡΑ), ενώ έχει παρατηρηθεί πως στις πρώτες µονάδες λίπανσης, δηλαδή 5-7-10 µονάδες αζώτου οι πρωτεΐνη πέφτει γιατί αυξάνεται υπερβολικά η απόδοση. Οπότε, τα πάντα είναι θέµα ισορροπίας.
Ως εκ τούτου, η επιφανειακή λίπανση στα σιτηρά είναι ζωτικής σηµασίας αν θέλει ο καλλιεργητής να πετύχει µεγάλες στρεµµατικές αποδόσεις. Αποτελεί την τρίτη παρέµβαση στη καλλιέργεια µετά την εφαρµογή βασικής λίπανσης και της σποράς. Η περιεκτικότητα των καρπών σε πρωτεΐνη αποτελεί το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό που πληρώνει τον παραγωγό και εξαρτάται από την επάρκεια των θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος, ενώ αυξάνεται σηµαντικά όταν ακολουθείται η ενδεδειγµένη λίπανση. Για την εύρωστη ανάπτυξη των σιτηρών και τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας σπόρου, είναι απαραίτητο να καλύπτονται οι ανάγκες της καλλιέργειας, τις οποίες ανιχνεύει ο παραγωγός πραγµατοποιώντας εδαφική ανάλυση, ακτινογραφώντας την τρέχουσα κατάσταση του χωραφιού.
Ενδεικτικές ποσότητες αζώτου που απαιτούνται συνολικά στις επιφανειακές εφαρµογές των χειµερινών σιτηρών είναι για το σκληρό σιτάρι 8-12 κιλά/στρέµµα, για το µαλακό σιτάρι 10-14 κιλά/στρέµµα και για το κριθάρι 5-8 κιλά/στρέµµα.
Κατά τη βασική τους λίπανση, τα σιτηρά λαµβάνουν µόλις το 20-30% των συνολικών τους αναγκών σε άζωτο. Οι επιφανειακές εφαρµογές εποµένως, είναι εξαιρετικής σηµασίας για την επίτευξη της επιδιωκόµενης παραγωγής. Τα σιτηρά χρειάζονται το 12% του αζώτου της χρονιάς, στο στάδιο του αδελφώµατος και το 60% στο στάδιο του καλαµώµατος. Όλο το υπόλοιπο διάστηµα, ως την συγκοµιδή, απορροφάται το 16% του συνολικού αζώτου, το οποίο και θα καθορίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής. Στο στάδιο του καλαµώµατος η επάρκεια αζώτου θα βοηθήσει στο σχηµατισµό µεγαλύτερων στάχεων, άρα και µεγαλύτερους κόκκους ανά στάχυ, ενώ στο ξεστάχυασµα η επάρκεια αζώτου βοηθάει στο καλύτερο γέµισµα του κόκκου, αυξάνοντας την πρωτεϊνοπεριεκτικότητά του.
Πειράµατα και εµπειρικές εφαρµογές χρόνων έχουν αποδείξει πως η επιφανειακή λίπανση σιτηρών θα πρέπει να χορηγείται στο ξεκίνηµα του αδελφώµατος (στάδιο 1 – 3 αδέλφια). Το άζωτο θα πρέπει να είναι διαθέσιµο για το φυτό κοντά στο ριζικό σύστηµα πριν από το σχηµατισµό του 1ου - 2ου κόµπου, στάδια που δείχνουν πως το φυτό µπαίνει στην αναπαραγωγική του φάση, µε πιο όψιµες εφαρµογές να αποσκοπούν κυρίως στην ενίσχυση των τιµών της πρωτεΐνης.
Η επιλογή µονής ή σπαστής επιφανειακής εφαρµογής λίπανσης σε 2 δόσεις εξαρτάται αποκλειστικά από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τον καιρό. Ωστόσο, οι σπαστές επιφανειακές εφαρµογές πλεονεκτούν έναντι των µονών λόγω της καλύτερης και πιο οµοιόµορφης παροχής αζώτου, θείου και λοιπών θρεπτικών στοιχείων. Οι διπλές εφαρµογές δείχνουν να πλεονεκτούν έναντι των µονών, τόσο στις τελικές αποδόσεις παραγωγής όσο και στην περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Στις περιπτώσεις των διπλών εφαρµογών, η πρώτη επιφανειακή συνήθως γίνεται στο στάδιο των 1 - 2 αδελφιών, ενώ η δεύτερη στο τέλος του αδελφώµατος µέχρι και τον πρώτο κόµπο.
Ασύµφορη πρακτική η µείωση λίπανσης
Στοιχεία του ΣΠΕΛ αναφέρουν πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σηµαντική σταθερή µείωση της κατανάλωσης λιπασµάτων. Οι σηµερινές συνθήκες ανατιµήσεων και οι αυξήσεις στις τιµές των γεωργικών εφοδίων επιβαρύνουν τη νέα κατάσταση, όµως καλό είναι να θυµάται ο παραγωγός πως η συστηµατική µείωση στη χρήση λιπασµάτων επιφέρει πλήθος αρνητικών επιπτώσεων στις καλλιέργειες και στα παραγόµενα προϊόντα, µε κυριότερα τη µείωση των αποδόσεων και την υποβάθµιση της ποιότητας, πληγώνοντας εν τέλει και το εισόδηµά του και καθιστώντας την έκπτωση στη θρέψη µία ασύµφορη καλλιεργητική πρακτική που µόνο να επιδεινώσει τη κατάσταση µπορεί. Μία µέθοδος µε την οποία µπορούν να µειωθούν τα καλλιεργητικά κόστη µε ορθολογικό τρόπο είναι η επιλογή ενός πυκνότερου λιπάσµατος και η επένδυση σε νέα, καινοτόµα προϊόντα θρέψης µε βελτιωµένα χαρακτηριστικά που κυκλοφορούν στο εµπόριο. Επίσης η κατάλληλη µελέτη της κατάστασης του εδάφους, θα επιτρέψει στο παραγωγό να ανιχνεύσει τυχόν ελλείψεις ιχνοστοιχείων και µακροστοιχείων, προλαβαίνοντας τροφοπενίες, διασφαλίζοντας πως το κάθε ευρώ που επενδύεται για την αγορά λιπασµάτων αξίζει.
YARA
Νέα σειρά Yaravera NITRAMID
του Νίκου Μυτιλέκα*
Το YaraVera® NITRAMID είναι ένα καινοτόµο αζωτούχο λίπασµα εµπλουτισµένο µε ασβέστιο, θείο και βόριο. Αποτελεί µια πρωτοποριακή σύνθεση της Yara για µια πιο ολοκληρωµένη αζωτούχο λίπανση που εξασφαλίζει µεγαλύτερες και ποιοτικότερες παραγωγές.
Θρεπτικά στοιχεία
1) Άζωτο
Περιέχει άζωτο σε 3 µορφές - νιτρικό, αµµωνιακό και ουρικό. Ο συνδυασµός αυτός, καθώς και η αναλογία των τριών µορφών αζώτου σε κάθε τύπο του NITRAMID, εξασφαλίζει την άµεση αλλά και παρατεταµένη παροχή αζώτου στην καλλιέργεια.
2) Θείο
Περιέχει θείο σε πλήρως υδατοδιαλυτή µορφή. Η σηµασία του θείου όπως και του αζώτου είναι µεγάλη, καθώς χρησιµοποιούνται από τα φυτά για τον σχηµατισµό των πρωτεϊνών. Η παροχή του θείου συµβάλει επίσης στην καλύτερη αξιοποίηση του αζώτου από τα φυτά.
3) Ασβέστιο
Περιέχει ασβέστιο σε πλήρως υδατοδιαλυτή µορφή. Ευνοεί την εύρωστη ανάπτυξη των φυτών και την ισχυροποίηση τους σε δύσκολες συνθήκες καταπόνησης από ασθένειες και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
4) Βόριο
Ο βασικός ρόλος του βορίου σχετίζεται στενά µε την ανάπτυξη των νεαρών ριζών και των βλαστών. Παίζει ρόλο στη σύνθεση των νουκλεϊκών οξέων και των πρωτεϊνών, καθώς και στον καλό µεταβολισµό των φυτών. Το βόριο συµβάλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τα φυτά.
Πού υπερέχουν τα λιπάσµατα της σειράς YaraVera® NITRAMID;
- Γρήγορη δράση του αζώτου και παρατεταµένη παροχή του στην καλλιέργεια.
- Υψηλότερη αποδοτικότητα του αζώτου για τα φυτά, που µεταφράζεται σε µεγαλύτερες και ποιοτικότερες παραγωγές.
- Λιγότερες απώλειες αζώτου, λόγω εξάτµισης και έκπλυσης.
- Καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος και εποµένως καλύτερη λειτουργία των φυτών.
- Φυτά πιο ανθεκτικά στις ασθένειες και στις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες.
- Μοναδική σύνθεση για µια πληρέστερη επιφανειακή λίπανση.
Τι κερδίζω µε τα λιπάσµατα της σειράς YaraVera® NITRAMID;
Ταχύτητα: Γρήγορο ξεκίνηµα των φυτών λόγω της νιτρικής µορφής του αζώτου.
∆ιάρκεια: Συνεχής και παρατεταµένη παροχή αζώτου λόγω της αµµωνιακής και ουρικής µορφής του αζώτου.
Ευκολία: Πλήρες αζωτούχο λίπασµα που καλύπτει τις θρεπτικές ανάγκες των φυτών.
Ευελιξία: Μπορεί να χρησιµοποιηθεί µε ασφάλεια σε σπαστές εφαρµογές ανάλογα µε τις ανάγκες της κάθε καλλιέργειας.
Σιγουριά: Άµεση απορρόφηση του αζώτου, ακόµα και σε χαµηλές θερµοκρασίες εδάφους.
Υψηλές αποδόσεις: Ο συνδυασµός των τριών µορφών αζώτου, µαζί µε το ασβέστιο, το θείο και το βόριο, προωθεί την καλύτερη και ισχυρότερη ανάπτυξη των φυτών που µεταφράζεται σε υψηλότερες αποδόσεις και ποιοτικότερες παραγωγές.
*Marketing & Agronomy Manager, Yara Ελλάς
Gavriel
Έως 50% μείον στα κιλά λιπάσματος, συν 15% στις αποδόσεις με Nutrimore
της Ιωάννας Καλκούνου
Η επιφανειακή – αζωτούχος λίπανση των σιτηρών πλησιάζει. Το άζωτο είναι στοιχείο κλειδί για την ανάπτυξη των φυτών σε αυτό το στάδιο και πρακτικά καθορίζει τις τελικές αποδόσεις των σιτηρών άρα και την κερδοφορία των παραγωγών. Η επιλογή του καταλληλότερου αζωτούχου λιπάσµατος είναι κρίσιµη. ∆εδοµένου και των υψηλών τιµών των λιπασµάτων η ανάγκη για σωστή επιλογή λιπάσµατος γίνεται ακόµα πιο επιτακτική. Για την επιλογή αζωτούχων λιπασµάτων θα πρέπει ο παραγωγός να προσέξει τα εξής όταν σχεδιάζει τo πρόγραµµα θρέψης των σιτηρών:
- Λιπάσµατα που περιέχουν άζωτο µε υψηλό ρίσκο απωλειών. Το άζωτο είναι από την φύση του ένα στοιχείο πολύ επιρρεπές σε απώλειες µετά την εφαρµογή του στο έδαφος. Για παράδειγµα κοινή ουρία και απλή ουροθειϊκή (σύµπλοκη ή σύµµεικτη) χάνουν το 30-40% του ουρεϊκού αζώτου που περιέχουν στον αέρα τις πρώτες ηµέρες µετά την εφαρµογή τους. Επίσης, Νιτρ. Αµ., Ασβ.Νιτρική Αµµωνία κ.α. περιέχουν πολύ υψηλό ποσοστό νιτρικού αζώτου το οποίο ξεπλένεται σε ποσοστό πάνω από 50%. Για κάθε 4 µονάδες που πάνε χαµένες η απόδοση των σιτηρών µειώνεται κατά 100 kgr το στρέµµα. Επιπλέον τέτοια λιπάσµατα οδηγούν συνήθως στην ανάγκη για επαναληπτική λίπανση εκτοξεύοντας τα κοστολόγια τόσο του λιπάσµατος όσο και των εργατικών, πετρελαίων κ.λ.π.
- Αποφεύγουµε αραιούς τύπους λιπασµάτων. Παραδοσιακά λιπάσµατα όπως η Ασβ. Νιτρική Αµµ., η Νιτρική Αµµωνία ή κάποια εµφανιζόµενα αραιά λιπάσµατα µε περίπου 30 µονάδες αζώτου και καθόλου ή λίγες µονάδες θείου (προκύπτουν ως µίγµατα ουρίας µε άλλα λιπάσµατα) κ.α, συνήθως έχουν δελεαστική τιµή στο σακί αλλά ακριβό κόστος ανά µονάδα αζώτου. Επιπλέον στερούνται θείο, ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο στην καλλιέργεια των σιτηρών που διευκολύνει την απορρόφηση του αζώτου και αυξάνει το ποσοστό των πρωτεϊνών στα σιτηρά.
Για τους παραπάνω λόγους η Gavriel προτείνει Nutrimore N-PLUS ή Nutrimore Winner, τα οποία είναι αζωτούχα λιπάσµατα νέας τεχνολογίας και υπερέχουν στα σηµεία:
- Περισσότερο άζωτο-Μεγαλύτερη σοδειά. Τα Nutrimore είναι ενισχυµένα µε το σταθεροποιητή ουρεάσης Agrotain και δεν περιέχουν καθόλου νιτρικό άζωτο. Γι’ αυτό και έχουν µηδενικές απώλειες αζώτου. Επίσης το Nutrimore Winner περιέχει υψηλό ποσοστό θείου. Έτσι µε τα Nutrimore η απόδοση αυξάνεται τουλάχιστον κατά 15%. Mε τα Nutrimore αζώτου όσο άζωτο πληρώνει ο παραγωγός φτάνει στα φυτά. Συνεπώς το άζωτο που παρέχεται καλύπτει τις ανάγκες της καλλιέργειας σε όλα τα κρίσιµα στάδια ανάπτυξης για την καλλιέργεια µέχρι τέλος χωρίς να χρειάζεται επαναληπτική εφαρµογή εξασφαλίζοντας µέγιστες αποδόσεις.
- Τα µόνα µε διπλή ασπίδα προστασίας στο άζωτο. Το Nutrimore Winner παράγεται πάντα και µόνο µε θειϊκή αµµωνία- χαµηλής οξύτητα γι’ αυτό και είναι η µόνη σταθεροποιηµένη ουροθειϊκή που παραµένει δραστική και άρα αποτελεσµατική για τουλάχιστον ένα χρόνο από την ηµέρα της ενσάκισης. Στις περισσότερες (σταθεροποιηµένες) ουροθειϊκές χρησιµοποιούνται κοινές θειϊκές αµµωνίες µε πολύ υψηλή οξύτητα. Χιλιάδες πειραµατικά στην Αµερική αλλά και παγκοσµίως που πραγµατοποιήθηκαν σε αξιόπιστα εργαστήρια έχουν αποδείξει ότι στις ουροθειϊκές που στην παραγωγή τους χρησιµοποιήθηκε θειϊκή αµµωνία υψηλής οξύτητας, ο σταθεροποιητής NBPT απενεργοποιήθηκε µέσα σε 15 ηµέρες από την συσκευασία του προϊόντος µε αποτέλεσµα η θεωρητικά σταθεροποιηµένη ουροθειϊκή να φτάνει στο χωράφι σαν µια απλή ουροθειϊκή. Επιπλέον σαν δεύτερη ασπίδα έρχεται να προστεθεί η προστασία που παρέχει το µοναδικό Agrotain- ο µόνος γνήσιος και µε πατέντα Αµερικάνικος σταθεροποιητής ουρεάσης και όχι απλά NBPT. Οι βοηθητικές ουσίες που εµπεριέχονται στο Agrotain προέκυψαν µετά από πολυάριθµα πειράµατα και χρόνια πειραµατισµού τόσο στην Αµερική όσο και σε πολλές άλλες χώρες σε διάφορες περιβαλλοντολογικές συνθήκες. Αποδείχτηκε ότι χωρίς αυτές ή µε τη χρήση διαφορετικών βοηθητικών ουσιών το NBPT γίνεται πολύ ασταθές και χάνει άµεσα την αποτελεσµατικότητά του. Γι’αυτό και το Nutrimore Winner αλλά και το Nutrimore N-PLUS είναι τα µόνα που παραµένουν 100% σταθεροποιηµένα και άρα αποτελεσµατικά τουλάχιστον ένα χρόνο µετά την συσκευασία τους.
- Άµεση θρέψη µε άζωτο. Τα Nutrimore δεν είναι λιπάσµατα βραδείας αποδέσµευσης. Τα Nutrimore παρέχουν άζωτο από το πρώτο λεπτό.
- Μικρότερο κόστος λίπανσης. Τα Nutrimore είναι πιο πυκνά σε σχέση µε τα περισσότερα κοινά αζωτούχα και επιπλέον έχουν µηδενικές απώλειες σε άζωτο. Μπορεί ο παραγωγός να ρίξει έως και 50% λιγότερα κιλά λιπάσµατος σε σχέση µε τα κοινά αζωτούχα λιπάσµατα µειώνοντας το κόστος λίπανσης κατά 20-30%. Επιπλέον, µικρότερος όγκος λιπάσµατος σηµαίνει λιγότερη δουλειά, εργατικά, καύσιµα και χρόνος.
Η επιφανειακή λίπανση δεν πρέπει να συνυπολογίζεται στα κόστη αλλά στις επενδύσεις. Για αύξηση της απόδοσης των σιτηρών τουλάχιστον κατά 15%, η Gavriel προτείνει την επένδυση σε λίπανση µε Nutrimore Winner ή N-PLUS.
*Υπεύθυνη Τµήµατος Marketing Καλκούνου Ιωάνν Γεωπόνος MSc
Bogballe
Ομοιόμορφη λίπανση με διανομείς Bogballe σειράς L & M
Ηδιανοµή του λιπάσµατος πρέπει να γίνεται οµοιόµορφα και ισόποσα σε όλο το µήκος και πλάτος του αγροτεµαχίου. Για να συµβεί αυτό βασική προϋπόθεση από την πλευρά του λιπασµατοδιανοµέα είναι να µπορεί να εξασφαλίσει σταθερή ροή του λιπάσµατος προς τους δίσκους του λιπασµατοδιανοµέα (ισόποσα και στον αριστερό και στον δεξιό) ανεξαρτήτως της πίεσης που ασκεί το βάρος του λιπάσµατος µέσα στον πυθµένα της χοάνης (στα 2.000 κιλα στα 1.000 κιλά, στα 500 κ.λπ.) και ανεξαρτήτως της κοκκοµετρίας του λιπάσµατος.
Οι περισσότεροι διανοµείς αποτυγχάνουν σε αυτό το πρώτο βασικό στοιχείο οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν σωστό αποτέλεσµα διανοµής.
Σταθερή ροή λιπάσµατος
Όλοι οι λιπασµατοδιανοµείς της Bogballe της σειράς L και M, ανεξαρτήτως µοντέλου και τύπου έχουν εξασφαλίσει αυτή την σταθερή ροή του λιπάσµατος προς τους δίσκους, ισόποσα και στον αριστερό και στον δεξιό δίσκο ανεξαρτήτως της πίεσης που δέχεται ο πυθµένας του διανοµέα από το βάρος των κιλών του λιπάσµατος που περιέχεται µέσα στην χοάνη. Συγκεκριµένα, το ολοκληρωµένο καινοτόµο σύστηµα ευφυούς διατήρησης σταθερής ροής (IFS) πατέντα της Bogballe, το οποίο σύστηµα βασίζεται σε χρόνια έρευνα και ανάπτυξης, ελέγχει την πίεση του βάρους του λιπάσµατος µε ένα σύστηµα αντίστροφα τοποθετηµένου κώνου σε ένα συγκεκριµένο ύψος πριν τον πυθµένα. Έτσι, κρατάει σταθερή την πίεση και δεξιά και αριστερά πριν την έξοδο από τις θυρίδες, ενώ ταυτόχρονα ένας αναµικτήρας – τροφοδότης-δονητής λειτουργεί έκκεντρα καλύπτοντας όλο το πλάτος του πυθµένα και µε τον ίδιο ρυθµό δονεί το λίπασµα και το οδηγεί µε σταθερό ρυθµό προς του δίσκους.
Αφού έχει εξασφαλιστεί η έξοδο ίσης ποσότητας λιπάσµατος και στους δύο δίσκους στον ίδιο χρόνο, τώρα µένει η σωστή διανοµή του.
Καινοτόµο σύστηµα διανοµής
Η Bogballe ανέπτυξε ένα άλλο σύστηµα, αυτός της διανοµής (έξυπνο σύστηµα διανοµής µε ακρίβεια - IPDS) όπου χαρακτηρίζεται από την καινοτοµία της περιστροφής των δίσκων προς το κέντρο του διανοµέα. Με αυτό τον τρόπο δηµιουργείται ένα µοτίβο διασποράς από τον καθένα δίσκο ξεχωριστά 180 µοιρών και κρατάµε το σηµείο ρίψης στον διανοµέα, και όχι σε απόσταση 20 – 25 µέτρων µακριά από αυτόν. Επίσης αρκετοί διανοµείς δηµιουργούν µοτίβο λίπανσης όπου ο κάθε δίσκος διαχειρίζεται την λίπανση της δικής του πλευράς (ο αριστερός την αριστερή πλευρά και ο δεξιός την δεξιά πλευρά) και φυσικά αναγκαστικά διπλορίχνουν στη µέση και ρίχνουν πιο µπροστά από τις ρόδες του ελκυστήρα. Επίσης, το σηµείο ρίψης βρίσκεται αρκετά µέτρα από τον ελκυστήρα µε αποτέλεσµα στις αρχές και τα τελειώµατα των κεφαλαριών να µην ολοκληρώνουν την λίπανση τους αν δεν σπαταλήσουν λίπασµα εκτός του αγροτεµαχίου, πατώντας σε χώρο έξω από αυτό.
Αυτή η καινοτόµος διανοµή λιπάσµατος της Bogballe έχει καταφέρει να καταργήσει οποιοδήποτε εξάρτηµα ρύθµισης (είτε µηχανικά είτε ηλεκτρικά) στους διανοµείς της, µε αποτέλεσµα την απλότητα στην χρήση από τους χρήστες τους, µε ταυτόχρονη εφαρµογή τέλειας λίπανσης σε όλο το µήκος και πλάτος του αγροτεµαχίου, και, στα ξεκινήµατα και τελειώµατα των κεφαλαριών.
Λίπανση των συνόρων
Ένα άλλο βασικό καινοτόµο σύστηµα που φέρουν οι λιπασµαστοδιανοµείς της Bogballe σειράς L και Μ είναι ή λίπανση των συνόρων (IBS- έξυπνο σύστηµα συνόρων), όπου κατά επιλογή µπορεί να γίνει χρήση λίπανσης προς τα σύνορα ή από τα σύνορα (ακριβώς πάνω στα σύνορα).
Η διανοµείς της σειράς L και Μ δεν χρειάζονται κάποιο σύστηµα κόφτη της δεξιάς ή αριστερής πλευράς -όπως συµβαίνει συνήθως σε άλλους διανοµείς. Το σύστηµα διανοµής στα σύνορα είναι ενσωµατωµένο πάνω στα πτερύγια και τα οποία εναλλάσσουν την λίπανση στα σύνορα και την λίπανση στο µέσο του αγροτεµαχίου χρησιµοποιώντας τις δυο πλευρές τους. Αυτός ο τρόπος λίπανσης συνόρων, αφήνει το λίπασµα ανέπαφο και χωρίς να απαιτείται καµία ρύθµιση από πλευράς του διανοµέα ολοκληρώνοντας άριστα την λίπανση των συνόρων, χωρίς να σπαταλάται λίπασµα έξω από το αγροτεµάχιο.
Οµοιόµορφη λίπανση και διαχείριση
Τα παραπάνω καινοτόµα συστήµατα της Bogballe όπου προσφέρονται στους διανοµείς της στο στάνταρ εξοπλισµό σε όλες τις σειρές L και Μ και σε όλα τα µοντέλα της, τον τοποθετούν στον ηγέτη της οµοιόµορφης λίπανσης και διαχείρισης λιπάσµατος. Ταυτόχρονα έχει εξαλείψει παντελώς την ανάγκη οποιασδήποτε ρύθµισης από τους χρήστες της. Το σύστηµα ζύγισης έρχεται να προσδώσει επιπλέον άνεση αλλά σε καµία περίπτωση δεν αποτελεί εξοπλισµό αναγκαίο παρά µέγιστης ευκρίνειας, κάτι που δεν ισχύει µε άλλους διανοµείς οι οποίοι χωρίς αυτό, δεν µπορούν να προσφέρουν σταθερό ρυθµό ροής. Αλλά, ακόµη όταν εξοπλίζονται µε σύστηµα ζύγισης δεν έχουν καταφέρει να ισοµερίσουν την έξοδο του λιπάσµατος στην αριστερή και δεξιά πλευρά άρα και την οµοιόµορφη κατανοµή του στο αγροτεµάχιο.
ΣΤΑΣΙΝΟΣ ΑΕ
Eπίσηµος εισαγωγέας Ελλάδος
Η Bogballe έχει έδρα στο Uldum της ∆ανίας και παράγει µόνο λιπασµατοδιανοµείς και διανοµείς αλατιού . Έχει εξειδίκευση πολλών ετών και επενδύει συνεχώς σε έρευνα και ανάπτυξη µε στόχο την βελτίωση της διανοµής χωρίς να επιβαρύνει τους αγρότες µε περιττά και κοστοβόρα συστήµατα. Αντιθέτως εστιάζει στην απλότητα χρήσης χωρίς ρυθµίσεις και εκµεταλλευοµένη τις επιστήµες της φυσικής και γεωµετρίας, αναπτύσσει µοντέλα καινοτόµα και µε µεγάλη διάρκεια ζωής χωρίς συντήρηση.
Φυτοθρεπτική ΑΒΕΕ
Κοκκώδη λιπάσματα ΝΕΟΝ με σύγχρονη τεχνολογία παρεμποδιστών Penxcel
του Βασίλη Κουτσούγερα*
Η επιφανειακή λίπανση των σιτηρών αφορά κυρίως τη χορήγηση σηµαντικού ποσοστού Αζώτου (Ν) κατά την ανάπτυξη της καλλιέργειας, προκειµένου να καλυφθεί η δεύτερη αιχµή απαιτήσεων σε Άζωτο.
Σύµφωνα µε αρκετές αναφορές, αγρονοµικά χαρακτηριστικά τα οποία παίζουν σηµαντικό ρόλο στη διαµόρφωση του συντελεστή απόδοσης (HI) των σιτηρών, όπως είναι ο αριθµός γονίµων αδερφιών ανά φυτό, ο σχηµατισµός ανθικών καταβολών, ο αριθµός σταχυδίων ανά ταξιανθία και το ξηρό βάρος των στάχεων, εξαρτώνται σε µεγάλο βαθµό από τις θρεπτικές απαιτήσεις του φυτού σε Άζωτο, κατά το χρονικό διάστηµα µεταξύ αδελφώµατος (tillering) και έναρξης του ξεσταχυάσµατος (booting stage).
Στο συγκεκριµένο διάστηµα, οι θρεπτικές απαιτήσεις είναι υψηλές λόγω γενικά του αυξηµένου ρυθµού παραγωγής και ανάπτυξης νέων κυττάρων τόσο στο υπέργειο, όσο και στο υπόγειο τµήµα.
Συνεπώς, γίνονται κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους η ισορροπία Aζώτου στα σιτηρά, θεωρείται ο πιο κρίσιµος θρεπτικός παράγοντας, που καθορίζει την διαµόρφωση της απόδοσης και των ποιοτικών χαρακτηριστικών.
Η διαχείριση του Αζώτου όµως, είναι µία µοναδική και σύνθετη διαδικασία. Εξαιτίας των ιδιαζουσών µορφών του στο έδαφος, έχει εκτιµηθεί ότι το 50 - 70% του αζώτου που εφαρµόζεται στο έδαφος χάνεται. Εποµένως, η βελτίωση του ∆είκτη της χρήσης Αποτελεσµατικότητας του Αζώτου
(Nitrogen Use Efficiency, NUE) είναι για εµάς απαραίτητη προϋπόθεση, για τη βελτιστοποίηση των αποδόσεων των καλλιεργειών και του γεωργικού εισοδήµατος, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις απώλειες Αζώτου στο περιβάλλον.
Η επιλογή των αζωτούχων λιπασµάτων πρέπει να γίνεται µε τέτοιον τρόπο ώστε να αποφεύγεται η αποφυγή απωλειών αζώτου λόγω εξαέρωσης της αµµωνίας ή λόγω έκπλυσης.
Ο όρος «λιπάσµατα βραδείας αποδέσµευσης» ή «σταθεροποιηµένα λιπάσµατα» αναφέρεται στα λιπάσµατα τα οποία περιέχουν παρεµποδιστές ουρεάσης ή/και παρεµποδιστές νιτροποίησης.
Οι παρεµποδιστές ουρεάσης που βασίζονται στο θειοφωσφορικό τριαµίδιο (NBPT), κλειδώνουν τις θέσεις δέσµευσης του ενζύµου ουρεάση. Με αυτό τον τρόπο, καθυστερούν τη µετατροπή της ουρίας σε αµµωνιακά ιόντα (NH4+) και ως εκ τούτου µειώνουν την πιθανότητα πτητικότητας της αµµωνίας (NH3).
Οι παρεµποδιστές νιτροποίησης που βασίζονται στη δικυανδιαµίδη (DCD) και στο DMPP, επιβραδύνουν τη διαδικασία της νιτροποίησης µέσω της καθυστέρησης της οξείδωσης των αµµωνιακών (ΝΗ4+) σε διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2-) και κατά συνέπεια σε νιτρικά
(ΝΟ3-). Έτσι ελαχιστοποιούνται οι απώλειες αζώτου από το έδαφος λόγω έκπλυσης νιτρικών (ΝΟ3-).
Στη Φυτοθρεπτική ΑΒΕΕ, η καινοτοµία είναι θεµελιώδες χαρακτηριστικό της ταυτότητάς της. Η προσεκτικά σχεδιασµένη διαχείριση της αζωτούχας λίπανσης αποτελεί, στις µέρες µας, βασική προτεραιότητα των προγραµµάτων θρέψης των καλλιεργειών.
Με αφετηρία τις παραπάνω ενδείξεις, η Φυτοθρεπτική ΑΒΕΕ αναπτύσσει τη σειρά κοκκωδών λιπασµάτων NEON, ιδανική για τις επιφανειακές λιπάνσεις.
Η σειρά NEON ενσωµατώνει την καινοτόµα τεχνολογία PENXCEL που αποτελεί την τελευταία εξέλιξη προϊόντων µε παρεµποδιστές Αζώτου. Τα προϊόντα ΝΕΟΝ βασίζονται τόσο σε αναστολέα ουρεάσης (NBPT) για αποφυγή απωλειών αζώτου σε µορφή αέριας αµµωνίας, όσο και σε αναστολέα νιτροποίησης (DCD) για µείωση των απωλειών αζώτου λόγω έκπλυσης. Έτσι µε την εφαρµογή των λιπασµάτων NEON εξασφαλίζονται πολλαπλά καλλιεργητικά οφέλη:
- Ισορροπηµένη λίπανση Αζώτου.
- Εξισορρόπηση Φορτίου – Βλάστησης.
- Ενίσχυση της παραγωγής.
- Μειωµένες απώλειες Αζώτου.
- Υψηλότερο οικονοµικό αποτέλεσµα στη λίπανση.
- Προστασία του περιβάλλοντος.
Οι καλλιεργητές µπορούν να παρακολουθούν την αποτελεσµατικότητα της αζωτούχας λίπανσης και να εκτελούν τις απαραίτητες διορθώσεις, ανάλογα πάντα µε τις συστάσεις του γεωπόνου συµβούλου.
Γιατί η ορθολογική λίπανση εκτιµάται πάντα σε σχέση µε:
- Ιδιοµορφία περιοχής.
- Μακροχρόνιες παρατηρήσεις.
- Σύσταση και γονιµότητα εδάφους.
- Ποικιλία.
- Φυλλοδιαγνωστική.
*Γεωπόνος Msc
AGROHELLAS A.E.
Το άζωτο πληρώνει τον παραγωγό
του Γιώργου Κοκογιαννίδη*
Η Agrohellas A.E. έχει ως αντικείµενο την παραγωγή και την εµπορία λιπασµάτων, ζωοτροφών όπως επίσης και την εµπορία γεωργικών εφοδίων. Ταυτόχρονα εισάγει και διανέµει αποκλειστικά στην Ελλάδα υδατοδιαλυτά λιπάσµατα όπως και ένα ευρύ φάσµα προϊόντων ειδικής θρέψης για υδρολίπανση και διαφυλλική εφαρµογή της πολυεθνικής εταιρείας Eurosolids.
Η ορθολογική χρήση των λιπασµάτων αποτελεί το συντελεστή πολλαπλασιασµού της απόδοσης, βελτίωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί στην βιωσιµότητα των φυσικών πόρων και της παραγωγής. Βασικός στόχος είναι η επίτευξη περισσότερης παραγωγής µε την µικρότερη δαπάνη εισροών. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να ο παραγωγός να γνωρίζει καλά τις ανάγκες της καλλιέργειάς του, τα κρίσιµα στάδια αυτής, τις συνθήκες του µικροκλίµατος, τη γονιµότητα και παραγωγικότητα των εδαφών.
Το στάδιο του αδερφώµατος ξεκινά µε την εµφάνιση του 4ου φύλλου. Σ΄ αυτό το στάδιο είναι απαραίτητη η παρουσία τόσο του αζώτου, όσο και του φωσφόρου που έχει χορηγηθεί στη βασική λίπανση για τη δηµιουργία παραγωγικών αδελφών και συνεπακόλουθα τον αριθµό των σταχιών, αύξηση της φυλλικής
επιφάνειας µε συνεπακόλουθη αύξηση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας.
Το επόµενο στάδιο είναι αυτό του καλαµώµατος όπου και εκεί η αυξηµένη δραστηριότητα των κυτταροδιαιρέσεων για την επιµήκυνση του στελέχους απαιτεί µεγάλες ποσότητες ενέργειας, άρα άζωτο. Η διαθεσιµότητα του αζώτου στο στάδιο αυτό είναι σηµαντική διότι βοηθά τα αδέλφια να φτάσουν στο στάδιο του ξεσταχυάσµατος και της πλήρους ωρίµανσης, αύξηση του αριθµού των κόκκων ανά στάχυ και επιµήκυνση του βιολογικού κύκλου.
Το στάδιο ανάπτυξης της φυλλικής επιφάνειας σταµατά όταν ολοκληρωθεί το µέγεθος του φύλλου σηµαία. Από το στάδιο αυτό και έπειτα όλες οι διεργασίες του φυτού είναι στραµµένες στο σχηµατισµό και γέµισµα των κόκκων. Καθοριστικό ρόλο στην τελική απόδοση δηλαδή στον αριθµό των κόκκων/στρ. και του βάρος των κόκκων αποτελεί ο δείκτης φυλλικής επιφάνειας. Είναι ένας πολυπαραγοντικός δείκτης αφού επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, τις ασθένειες, τα ζιζάνια και την διαθεσιµότητα τον απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων (N,P,K,B,Cu,Mg,Mn,Zn,κ.α.).
Η Agrohellas διαθέτει µια πλήρη σειρά προϊόντων θρέψης τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες της καλλιέργειας. Στην επιφανειακή λίπανση προτείνεται η χρήση σταθεροποιηµένων λιπασµάτων όπως το PREMIUM 46-0-0 NBPT, PREMIUM 40-0-0 NBPT, 46-0-0 LIMUS (NBPT+NPPT) και 40-0-0 LIMUS (NBPT+NPPT) για την αύξηση της αποτελεσµατικότητας της εφαρµογής τους και την µείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον. Επιπρόσθετα, η στρατηγική συνεργασία της Agrohellas µε την Ολλανδική εταιρεία Eurosolids απέδωσε καρπούς αξιοποιώντας εξειδικευµένα προϊόντα ειδικής θρέψης στην καλλιέργεια του σιταριού. ∆ιαφυλλικές εφαρµογές µε τους τύπους κρυσταλλικών λιπασµάτων WS NPK 20-20-20+TE και WS NPK 13-7-24+ MgO+7Cao+TE έδειξαν θεαµατικά αποτελέσµατα σε φαινόµενα τροφοπενιών και αύξησης ποιοτικών χαρακτηριστικών.
Εν κατακλείδι, µε συµµάχους την τεχνογνωσία, την ποιότητα και την άµεση εξυπηρέτηση, η Agrohellas προσφέρει ολιστικές λύσεις που υποστηρίζουν τον παραγωγό να πετύχει τα µέγιστα για ένα βιώσιµο µέλλον. Με αξίες την αξιοπιστία, την συνεργασία, την συνέπεια και την αειφορία ευελπιστεί να συµβάλλει αποφασιστικά στον εκσυγχρονισµό της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής.
*Υπεύθυνος Θρέψης, AGROHELLAS
Ολόκληρο το αφιέρωμα στην επιφανειακή λίπανση σιτηρών διαθέσιμο εδώ
06-02-2022 00:01Βιολογικός
Όσο και να προσπαθήσετε δεν ρίχνουμε λιπάσματα
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)06-02-2022 00:00Βιολογικός
Όσο και να προσπαθήσετε δεν ρίχνουμε λιπάσματα
Απάντηση