BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Έως 11 ευρώ συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι τη νέα καλλιεργητική περίοδο

Το 50% του σπόρου που θα χρησιµοποιηθεί φέτος στο σκληρό σιτάρι θα είναι πιστοποιηµένος, σύµφωνα µε εκτιµήσεις της αγοράς, στελέχη της οποίας εκφράζουν την πεποίθηση πως ο κλάδος των εισροών θα ανταποκριθεί πλήρως στην απαίτηση για το «καρτελάκι» των 18 κιλών, χωρίς όµως να αποκλείονται µικροελλείψεις σε ορισµένα παραγωγικά κέντρα της χώρας.

23-34_cover_4

43
3

Μέχρι 11 ευρώ μπορεί  να φθάσει στο σκληρό η συνδεδεμένη κατά  τη νέα καλλιεργητική  περίοδο 2022-2023 

του Γιώργου Κοντονή

Παράλληλα, όλα δείχνουν πως µεσοσταθµικά η αύξηση του κόστους αγοράς σπόρου για τον παραγωγό θα κυµανθεί γύρω στο 18-20%, όχι µόνο λόγο της τιµής της πρώτης ύλης αλλά και των ανατιµήσεων σε ρεύµα και συσκευασία. Κάτι όµως που ισχύει και για τον ιδιοπαραγώµενο σπόρο. Σε κάθε περίπτωση όµως η συνδεδεµένη ενίσχυση θα είναι σε θέση να καλύψει το 100% του επιπλέον κόστους που προκύπτει από τη διαφορά µεταξύ της αγοράς αποκλειστικά πιστοποιηµένου σπόρου και της ιδιοπαραγωγής, εκτιµάνε στελέχη της αγοράς.

«Ακόµη και αν σε όλα τα καλλιεργούµενα στρέµµατα έµπαινε πιστοποιηµένος σπόρος, τότε θα µιλάγαµε για µία συνδεδεµένη κοντά στα 5,5 ευρώ το στρέµµα το 2023 (σ.σ η ενδεικτική τιµή είναι 10 ευρώ). Με αυτό σαν δεδοµένο, η ιδιοπαραγωγή σπόρου κοστίζει 500 ευρώ ο τόνος, και η αγορά πιστοποιηµένου 700 ευρώ. Τα 250 ευρώ από την αγορά θα καλυφθούν από τη συνδεδεµένη ενίσχυση», ανέφερε συγκεκριµένα o πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Alpha Seeds, Μιχάλης Ανατολίτης. Αναφορικά µε τη ζήτηση ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Αν λάβουµε υπόψη ότι κατά µέσο όρο ένας παραγωγός βάζει 22 κιλά το στρέµµα σπόρο, ο πιστοποιηµένος σπόρος θα έχει µερίδιο 50% στους τόνους που θα µπουν, οπότε θα ανέβει προφανώς και η ζήτηση».

Από την άλλη, ο προϊστάµενος Ανάπτυξης Προϊόντων στον Τοµέα Σπόρων Σποράς της Κ&Ν Ευθυµιάδης, Γιάννης Εµµανουήλ, υποστηρίζει ότι η αγορά θα εξισορροπήσει όσον αφορά τους τόνους πιστοποιηµένου σπόρου που θα κληθεί να καλύψει, καθώς θα αγοράσουν λιγότεροι αλλά περισσότερα κιλά. «Η αγορά θα εξισορροπήσει όσον αφορά τους τόνους, καθώς κάποιοι παραγωγοί ίσως νοµίζουν ότι τελικά θα χάσουν από τη συνδεδεµένη», ανέφερε στην Agrenda λέγοντας πάντως χαρακτηριστικά πως «µε τη συνδεδεµένη ο παραγωγός θα βάλει σπόρο χωρίς επιπλέον κόστος», θεωρώντας και αυτός πως το ποσό που θα δοθεί θα είναι σε θέση να καλύψει τη διαφορά. Απόλυτα σίγουρος πως η αγορά δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβληµα να καλύψει τη ζήτηση για πιστοποιηµένο σπόρο όχι µόνο σε σκληρό σιτάρι αλλά και σε µαλακό και κριθάρι, δήλωσε µε τη σειρά του ο επικεφαλής της F.A.S. Βασίλης Μιχαήλ. Αναφορικά µε τις προθέσεις σποράς, αν και οµολογουµένως είναι ακόµη αρκετά νωρίς για ασφαλείς εκτιµήσεις, ο ίδιος είπε ότι το σκληρό φέτος µπορεί να πάρει κάποια στρέµµατα από την ελαιοκράµβη και αν είναι να χάσει από κάπου είναι από τη µηδική κυρίως στη Β. Ελλάδα λόγω του προγράµµατος βιολογικής γεωργίας που έτρεξε φέτος.

Οι γενικοί κανόνες για να µην υπάρξουν απώλειες στη µηχανή

Ανοµοιόµορφο βάθος σποράς συνεπάγεται ανοµοιόµορφη ανάπτυξη των σποροφύτων, κάτι που οδηγεί σε προβλήµατα κατά την µηχανική συγκοµιδή. Αυτό που ισχύει ως γενικός κανόνας είναι ότι οι σπόροι σπέρνονται σε βάθος 3-4 φορές µεγαλύτερο από το µέγεθος τους. Συνήθως αν υπάρχει λίγη υγρασία στην επιφάνεια και αναµένονται βροχοπτώσεις, τα χειµερινά σιτηρά σπέρνονται ρηχά στα 2,5 µε 4 εκατοστά βάθος.

Ειδικότερα οι παράγοντες που επηρεάζουν το βάθος της σποράς είναι:

 Το µέγεθος του σπόρου: Οι µεγάλοι σπόροι έχουν περισσότερα αποθηκευµένα συστατικά, µπορούν να βγουν από µεγαλύτερο βάθος εδάφους. Οι µικροί σπόροι έχουν αποθηκευµένα λιγότερα θρεπτικά συστατικά και τοποθετούνται σε µικρότερο βάθος.

Ο τύπος του εδάφους. Το βάθος σποράς θα πρέπει να είναι µικρό σε ένα βαρύ -αργυλώδες- έδαφος. Από την άλλη µεριά σε ελαφρά εδάφη -αµµώδη-, υπάρχει γρήγορη στράγγιση και ξήρανση ειδικά στην επιφάνεια του εδάφους και είναι πιο εύκολο να βγει το φυτό
στην επιφάνεια του εδάφους. Εποµένως, η επιφανειακή σπορά µπορεί µετά από την απορρόφηση της υγρασίας από το σπόρο να προκαλέσει ξήρανση του σπόρου και γι’ αυτό το λόγο οι σπόροι θα πρέπει να τοποθετηθούν σε µεγαλύτερο βάθος.

 Η υγρασία του εδάφους: Το χαρακτηριστικό αυτό συνδέεται µε τη µηχανική σύσταση του εδάφους. Τα αργιλώδη εδάφη έχουν µεγαλύτερη υδατοχωρητικότητα από τα αµµώδη εδάφη τα οποία ξηραίνονται πιο εύκολα και όταν δεν είναι δυνατή
η άρδευση τους θα πρέπει οι σπόροι να τοποθετούνται σε µεγαλύτερο βάθος για να µην υπάρχει ο κίνδυνος της ξήρανσης των σπόρων.

Η φετινή σοδειά δεν «χόρτασε» την αγορά, κρατά ανοδικά το σκληρό

του Πέτρου Γκόγκου

Φρένο στην πτώση έφεραν οι εξελίξεις των τελευταίων ηµερών στην αγορά σκληρού σίτου, διαµορφώνοντας νέες ισορροπίες που αφήνει σηµαντικά περιθώρια για διατήρηση των τιµών στα υψηλά του ιστορικού εύρους τιµών τους επόµενους µήνες. Οι δυνάµεις ανάσχεσης των πτωτικών πιέσεων στην αγορά, βασίζονται τόσο στην κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, όπου οι εξαγγελίες Πούτιν για επιστράτευση αναστάτωσαν τις αγορές σιτηρών, που µε τη σειρά τους παρέσυραν την πιο αυτόνοµη αγορά σκληρού σίτου, όσο και στα νέα δεδοµένα που παρουσιάζει η σοδειά του Καναδά.

Η στατιστική υπηρεσία του Καναδά αλλά και το υπουργείο Γεωργίας της χώρας, αναθεώρησαν τις αισιόδοξες εκτιµήσεις τους για την επερχόµενη σοδειά, κόβοντας τουλάχιστον 400.000 τόνους από την συνολική παραγωγή της χώρας. Λίγες εβδοµάδες πριν, οι ίδιες αρχές µιλούσαν για µια παραγωγή µεταξύ των 6,3 έως 6,6 εκατ. τόνων, που πλέον υποχωρούν στους 5,8 έως 6,1 εκατ. τόνους. Με εξαίρεση την περσινή καταστροφική σοδειά τους, ο Καναδά πετυχαίνει συνήθως µέσες αποδόσεις κοντά στα 250 κιλά το στρέµµα, ενώ οι τελευταίες εκτιµήσεις, τοποθετούν τη µέση απόδοση στα 200 κιλά το στρέµµα. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς, ιδίως στην Ιταλία, αναφέρουν ότι η τελική παραγωγή στον Καναδά, ίσως βρεθεί και λίγο πάνω από τους 5,5 εκατ. τόνους. Σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται για έναν διπλασιασµό έναντι των περσινών επιδόσεων της χώρας. Υπό αυτήν την έννοια, τα FOB του Καναδά επιστρέφουν στα 411 ευρώ ο τόνος, έναντι των 360 ευρώ που βρίσκονταν την προηγούµενη εβδοµάδα. Ανοδικά κινήθηκε και η αγορά στη Γαλλία, που ανέκτησε 20 ευρώ
ο τόνος επιστρέφοντας στα 450 ευρώ, επίπεδα που διατήρησε καθ΄όλη τη διάρκεια του Αυγούστου. Στην Φότζια, οι τιµές έµειναν αµετάβλητες, στα 487,5 ευρώ ο τόνος, επιβεβαιώνοντας το σενάριο που ήθελε την αγορά να βρίσκει τα χαµηλά της.

Στην ελληνική αγορά, όπου η τελευταία µεγάλη πράξη αφορά στα 44 λεπτά το κιλό από τον συνεταιρισµό Νίκαιας για τα ελεύθερα σιτάρια των µελών του, τα οποία απορρόφησε η Μέλισσα, παρατηρείται προς το παρόν µια στασιµότητα.
Το ελεύθερο εµπόριο επιµένει στα 40 λεπτά το κιλό, επίπεδα που διαµόρφωσε ήδη από τον περασµένο Ιούλιο, ενώ µικρότεροι µεσίτες πιέζουν ακόµα και
για 38 λεπτά το κιλό.

Σ’ αυτή τη συγκυρία, οποιαδήποτε εκτίµηση για την πορεία της αγοράς τους επόµενους µήνες θα στηριζόταν στο κενό, αφού οι εξελίξεις και τα δεδοµένα αλλάζουν διαρκώς. Το µοτίβο της αγοράς, που θέλει τις τιµές να διαγράφουν µια ανοδική πορεία κατά τους χειµερινούς µήνες, δεν µπορεί να αποκλειστεί, ειδικά σε µια χρονιά κατά την οποία ο Καναδάς εισέρχεται µε άδεια αποθέµατα, η παραγωγή της Ιταλίας και της υπόλοιπης Ευρώπης είναι σηµαντικά περιορισµένη, ενώ µεγάλες ανάγκες αναφέρονται και στις αγορές της βόρειας Αφρικής.

Το µόνο βέβαιο είναι ότι η φετινή σοδειά σκληρού σίτου δεν είναι αρκετή για αναπλήρωση των αποθεµάτων που εξαντλήθηκαν την τελευταία διετία, αφήνοντας υποσχέσεις και για την επόµενη εµπορική περίοδο που ξεκινά το 2023. Άλλωστε και η καλλιεργητική δαπάνη είναι τέτοια που δεν θα µπορούσε να δικαιολογήσει µια επιστροφή στα επίπεδα τιµών των προηγούµενων ετών.

Μεγιστοποίηση της παραγωγής µε ισορροπηµένη παροχή  αζώτου

του Γιάννη Ρούπα 

Με τη συγκυρία στις τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων να παραµένει και φέτος ευνοϊκή, η επένδυση στο λίπασµα µε σκοπό τη µεγιστοποίηση της παραγωγής σκληρού σίτου αποτελεί µία σίγουρη επένδυση µέσα σε ένα αβέβαιο οικονοµικό περιβάλλον. Επιτυγχάνοντας την αρχική ισορροπία σε θρεπτικά στοιχεία, καθίσταται αυτοµάτως δυνατή η επίτευξη του µέγιστου οικονοµικού αποτελέσµατος στη σοδειά, µε κάθε ευρώ εισροής να αποφέρει τη µέγιστη επιστροφή στην τσέπη του παραγωγού. Άλλωστε, πειραµατικά δεδοµένα έχουν αποδείξει πως µία ορθή βασική λίπανση σε ένα γόνιµο αρδευόµενο χωράφι µπορεί να αποφέρει στρεµµατικές αποδόσεις έως 700-800 κιλά ποιοτικού σκληρού σιταριού.

Η βασική αζωτούχα λίπανση αποτελεί τον πιο κρίσιµο παράγοντα ανάπτυξης των εµβρυακών ριζών και δηµιουργίας επαρκούς αριθµού κόµβων στο σταυρό, ώστε να σχηµατιστούν πολυπληθή «αδέλφια» µε δυνατό ριζικό σύστηµα. Επιπροσθέτως, βοηθάει στην ανάπτυξη ικανοποιητικής φυλλικής επιφάνειας ενώ συνεισφέρει στην αύξηση τόσο του αριθµού όσο και του βάρους των σπόρων. Σύµφωνα µε στοιχεία του Ινστιτούτου Σιτηρών ΕΘΙΑΓΕ, για να αποδώσει η καλλιέργεια πάνω από 400 κιλά κόκκο το στρέµµα απαιτούνται τουλάχιστον 12 κιλά αζώτου, ενώ κάθε 100 κιλά επιπλέον παραγωγής ανά στρέµµα προϋποθέτουν την επένδυση σε 3 κιλά περισσότερο άζωτο. Να σηµειωθεί επίσης πως σύµφωνα µε µελέτη του Παγκόσµιου Ινστιτούτου Θρέψης Φυτών, η σχέση µεταξύ της αναµενόµενης παραγωγής κόκκων στο σιτάρι και της περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη συνδέεται µε την επάρκεια και την υψηλότερη παροχή αζώτου.

Όσον αφορά τον φώσφορο, συνιστάται να χορηγείται σε υδατοδιαλυτή µορφή στη βασική λίπανση καθώς αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης του εµβρυακού και κύριου ριζικού συστήµατος αλλά και πρόσληψης αζώτου. Παράλληλα, σε περιοχές χαµηλής βροχόπτωσης αποτελεί κρίσιµο παράγοντα παραγωγής υψηλού ποσοστού ξηράς ουσίας. Οι συνολικές ανάγκες σε φώσφορο για το σκληρό σιτάρι υπολογίζονται από 3-5 έως 5,5 κιλά το στρέµµα.

Αξίζει να τονιστεί πως πριν ο παραγωγός προχωρήσει σε αγορές και εφαρµογές, θα πρέπει να θυµάται τους τρεις κανόνες που διέπουν τη χορήγηση λιπασµάτων: Πρώτον, το νόµο της αντικατάστασης, δηλαδή όσα θρεπτικά από το χωράφι αποµακρύνθηκαν, θα πρέπει µε κάποια λίπανση να επιστραφούν. ∆εύτερον, το νόµο του ελαχίστου, που αναφέρει πως η απόδοση θα εξαρτηθεί από το στοιχείο που βρίσκεται σε έλλειψη. Και τρίτον, το νόµο της φθίνουσας απόδοσης, που σηµαίνει ότι όταν φτάσει ένα όριο η παραγωγή, µετά από λίγο θα πέφτει ανεξάρτητα της λίπανσης.

Το φθηνό κοστίζει πάντα ακριβά

Μπορεί η ποσότητα της απαιτούµενης λίπανσης να καθορίζεται συνήθως από
τα αποτελέσµατα της εδαφολογικής ανάλυσης, ωστόσο εξίσου σηµαντικό ρόλο παίζει και η στόχευση του παραγωγού. Η ορθολογική χρήση των εισροών, έχοντας κατά νου τυχόν περιορισµούς (όπως π.χ. το µικροκλίµα της περιοχής και οι καλλιεργητικές τεχνικές) είναι µονόδροµος, ιδίως στο σηµερινό σκηνικό ανατιµήσεων στα γεωργικά εφόδια. ∆εν µπορεί επίσης να παραλειφθεί η σηµασία της χρήσης των κατάλληλων σκευασµάτων µετά από ενδελεχής έρευνα αγοράς. Σηµασία δεν έχει µόνο
η παροχή της αναγκαίας ποσότητας θρεπτικών στοιχείων, αλλά και το σε ποια µορφή θα προσφερθούν στα φυτά. Η επιλογή µίας φθηνότερης πρώτης ύλης ή ενός ακατάλληλου προϊόντος µπορεί τελικώς να αποβεί οικονοµικά επιζήµια επιλογή για τον καλλιεργητή.

Από την άλλη, σύµφωνα µε στοιχεία του ΣΠΕΛ, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια µία µείωση της χρήσης λιπασµάτων, η οποία επηρεάζει τόσο το ύψος της παραγωγής σιτηρών όσο και την περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη, χαρακτηριστικό που καθιστά τον τελικό κόκκο ακατάλληλο στα µάτια αγοραστών όπως η ιταλική βιοµηχανία ζυµαρικών.

Κ&Ν Ευθυμιάδης

Carmina MAX SC για σωστή εκκίνηση

του Χρήστου Τέγου*

Για την προστασία της καλλιέργειας των σιτηρών και την οµαλή ανάπτυξή τους σε αγρούς µε ιστορικό υψηλής προσβολής από ήρα καθώς και από άλλα πλατύφυλλα ζιζάνια είναι αναγκαία η εφαρµογή προφυτρωτικής ζιζανιοκτονίας. Με την προφυτρωτική εφαρµογή τα φυτά της καλλιέργειας αναπτύσσονται από τα πρώτα τους στάδια ανενόχλητα, χωρίς τον ανταγωνισµό των ζιζανίων για νερό, φως, θρεπτικά στοιχεία, µε αποτέλεσµα την αύξηση της απόδοσης της καλλιέργειας και του εισοδήµατος του καλλιεργητή. Στο πλαίσιο µιας στοχευµένης αντιµετώπισης η Κ&Ν Ευθυµιάδης προτείνει την εφαρµογή του ζιζανιοκτόνου CARMINA MAX SC για σωστή και αποτελεσµατική ζιζανιοκτονία.

Τι είναι το CARMINA MAX SC

Το Carmina Max είναι ζιζανιοκτόνο για την προφυτρωτική ή µεταφυτρωτική καταπολέµηση πλατύφυλλων και αγρωστωδών ζιζανίων σε καλλιέργειες σιτηρών. Απορροφάται από το φύλλωµα και τις ρίζες. ∆ρα τόσο σε ζιζάνια που έχουν φυτρώσει κατά τη στιγµή της εφαρµογής, όσο και σε ζιζάνια που βλαστάνουν σε διάστηµα µερικών εβδοµάδων µετά από την εφαρµογή. Περιέχει δύο δραστικές ουσίες µε διαφορετικό τρόπο δράσης το Chlorotoluron και το Diflufenican οι οποίες δρουν συµπληρωµατικά αλλά και συνεργιστικά προσδίδοντας στο Carmina Max µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα. Λόγω του διαφορετικού τρόπου δράσης από τα υπόλοιπα ζιζανιοκτόνα το Carmina Max SC αποτελεί σηµαντικό εργαλείο διαχείρησης της ανθεκτικότητας δύσκολων ζιζανίων (ήρας, άγριου σιναπιού κλπ).

Πλεονεκτήµατα χρήσης CARMINA MAX SC

 Ιδανική λύση για τη διαχείριση χωραφιών µε ιστορικό υψηλής προσβολής από την ήρα.

 Μίγµα δύο δραστικών ουσιών µε συµπληρωµατική και συνεργιστική δράση για µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα.

 Εφαρµόζεται προφυτρωτικά για την έγκαιρη καταπολέµηση ζιζανίων (λιγότερος ανταγωνισµός, µεγαλύτερη απόδοση - εισόδηµα).

 Έλεγχος των ζιζανίων ακόµα και αυτών που φυτρώνουν µερικές εβδοµάδες µετά την εφαρµογή. Σηµαντικό εργαλείο στη διαχείριση φαινοµένων ανθεκτικότητας.

 Πολύ αποτελεσµατικό ενάντια σε ευρύ φάσµα ζιζανίων.

*Υπεύθυνος Ανάπτυξης Καλλιεργειών, Τεχνικής Υποστήριξης & Mkt Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας – Κ&Ν Ευθυµιάδης Μ.ΑΒΕΕ

Gavriel

Υψηλές αποδόσεις στα σιτηρά με βασική λίπανση Nutrimore

του Γιάννη Παπαπάνου*

H περίοδος σποράς σιταριού πλησιάζει χρονικά, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες σε µεγάλο βαθµό. Η διαδικασία προετοιµασίας της καλλιεργούµενης γης είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε την βασική λίπανση του σιταριού. Το κόστος του λιπάσµατος, για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά, παραµένει σε υψηλά επίπεδα και όπως διαφαίνεται µε τις παρούσες συνθήκες, ενδεχοµένως, να διατηρηθούν οι ανοδικές τάσεις. Κατά αυτόν τον τρόπο, γίνεται αντιληπτό ότι η εύρεση και υιοθέτηση ορθών οικονοµικών, στοχευµένων και αποδοτικών καλλιεργητικών τεχνικών είναι επιτακτική.

Η στοχευµένη και ορθή χρήση λιπασµάτων είναι άµεσα συνδεδεµένη µε την αποδοτικότητα των καλλιεργειών. Πολλές φορές, παρατηρείται το φαινόµενο ότι η επιλογή του λιπάσµατος γίνεται µε βάση την τιµή του σακιού αγνοώντας πολλές βασικές πληροφορίες. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το «φθηνό» σακί δεν αποδεικνύεται οικονοµικό. Το παραπάνω φαινόµενο εγκυµονεί αρκετούς κινδύνους για την πορεία της καλλιέργειας. Συνήθως, τέτοιου είδους προϊόντα περιέχουν µορφές αζώτου που οδηγούν σε µεγάλες απώλειες και φώσφορο σε µορφές µη υδατοδιαλυτές. Επίσης, το «φθηνό» σακί εγκυµονεί τον κίνδυνο να περιέχει λίγες µονάδες θρεπτικών στοιχείων, αυξάνοντας ,κατά αυτόν τον τρόπο, τον συνολικό όγκο λιπάσµατος που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες της καλλιέργειας. Παράλληλα, ένα «φθηνό» σακί αραιού τύπου αυξάνει κατά πολύ το συνολικό κόστος παραγωγής, καθώς η διασπορά µεγαλύτερου όγκου λιπάσµατος στο χωράφι απαιτεί περισσότερες εργατοώρες και κατανάλωση µεγαλύτερης ποσότητας καυσίµου. Συµπερασµατικά, η επιλογή του «φθηνού» σακιού είτε δεν καλύπτει τις ανάγκες καλλιέργειας έχοντας σαν αποτέλεσµα τις µειωµένες αποδόσεις και τα µειωµένα έσοδα κατά την συγκοµιδή, είτε αποδεικνύεται δαπανηρή σπαταλώντας πόρους
όπως καύσιµα και εργατοώρες.

Για αυξηµένη απόδοση σοδειάς και παράλληλη µείωση κόστους καλλιέργειας, η εταιρεία Gavriel προτείνει τα Nutrimore.

Μηδενικές απώλειες Αζώτου

Τα περισσότερα χηµικά λιπάσµατα όπως το 20-10-0, 16-20-0, 20-20-0 κ.α. περιέχουν υψηλό ποσοστό νιτρικού αζώτου. Το νιτρικό άζωτο, ξεπλένεται πολύ γρήγορα. Από την σπορά µέχρι το φύτρωµα µεσολαβούν τουλάχιστον 15-20 ηµέρες, συνεπώς το νιτρικό άζωτο δεν φτάνει στο σιτάρι ποτέ. Επίσης, λιπάσµατα που περιέχουν κοινή ουρία όπως τα κοινά blending, χάνουν, λόγω εξαέρωσης της αµµωνίας, 30-50% του ουρεϊκού αζώτου που περιέχουν, από τις πρώτες µέρες της εφαρµογής. Για κάθε τρεις µονάδες αζώτου που δεν φτάνουν στο φυτό η παραγωγή µειώνεται 100 κιλά/στρέµµα.

Τα προϊόντα Nutrimore αποτελούν µία ολοκληρωµένη σειρά σταθεροποιηµένων λιπασµάτων ενισχυµένων µε τον σταθεροποιητή ουρεάσης AGROTAIN.
Περιέχουν κυρίως ουρεϊκό άζωτο, το οποίο είναι σταθεροποιηµένο, εκµηδενίζοντας τις απώλειες του αζώτου κατά την εξαέρωση της αµµωνίας, και ένα µέρος αµµωνιακού αζώτου. Αντιθέτως, δεν περιέχεται νιτρικό άζωτο όπου σε µεγάλο βαθµό ξεπλένεται και οδηγείται στον υδροφόρο ορίζοντα. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται µηδενικές απώλειες, µεγιστοποίηση της απορρόφησης αζώτου και αύξηση σοδειάς κατά 10% τουλάχιστον.

Φώσφορος που δεν φτάνει στα φυτά είναι σπατάλη

Η δεύτερη παγίδα αφορά στο φώσφορο καθώς πολλά λιπάσµατα περιέχουν φώσφορο χαµηλής υδατοδιαλυτότητας. Τα φυτά απορροφούν µόνο τον υδατοδιαλυτό φώσφορο. Τα Nutrimore περιέχουν φώσφορο 95% υδατοδιαλυτό, έτσι πετυχαίνουµε άριστη ανάπτυξη της ρίζας και ανάπτυξη εύρωστων φυτών µε ανθεκτικότητα στις ασθένειες.

Επιπλέον τα Nutrimore περιέχουν υψηλό ποσοστό θείου, στοιχείο που ενισχύει την αξιοποίηση του αζώτου και την παραγωγή πρωτεΐνης, βελτιώνει την ποιότητα του σιταριού. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα, την αύξηση της κερδοφορίας κατά την συγκοµιδή.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάµε πως τα φυτά αντιλαµβάνονται µονάδες θρέψης και όχι κιλά λιπάσµατος.

Τα Nutrimore παρέχουν πυκνούς τύπους λιπάσµατος. Για παράδειγµα, σε ένα χωράφι 500 στρ. που θα πέσουν 20 κιλά/στρέµµα 16-20-0 θα χρειαστούν 10 τόνοι λίπασµα ενώ εάν χρησιµοποιηθεί λίπασµα Nutrimore 20-24-0 θα πρέπει να πέσουν 13,5 κιλά/στρέµµα άρα 6,75 τόνους λιπάσµατος συνολικά. Το κόστος λίπανσης µε Nutrimore είναι 15-20% χαµηλότερο σε σχέση µε λιπάσµατα που ξεγελούν µε την φθηνή τιµή ανά σακί.

Αύξηση των αποδόσεων και παράλληλη µείωση του κόστους

Επιλέγοντας πυκνούς τύπους Nutrimore, όλες οι µονάδες θρέψης που πληρώνει ο παραγωγός φτάνουν στα φυτά. Συµπερασµατικά, µε λιγότερα κιλά, µειώνεται το κόστος λίπανσης και παράλληλα αυξάνεται
η απόδοση τουλάχιστον κατά 10%.

Για οικονοµική και αποδοτική καλλιέργεια στα σιτηρά λοιπόν,
δε θέλει κόπο, θέλει Nutrimore.

*Marketing Manager, GAVRIEL



Agrohellas

Η στρατηγική της βασικής λίπανσης αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της παραγωγής

του Γεώργιου Κοκογιαννίδη*

Ένας από τους σηµαντικότερους παράγοντες για τη µεγιστοποίηση των αποδόσεων στην καλλιέργεια του σκληρού σίτου είναι η θρέψη. Για να επιτευχθεί το µέγιστο των αποδόσεων και η οικονοµικότερη λύση θα πρέπει να γνωρίζει
ο παραγωγός τη γονιµότητα και τον τύπο του εδάφους, την αναµενόµενη απόδοση, τα υπολείµµατα της προηγούµενης καλλιέργειας, την υγρασία του εδάφους και τις κλιµατολογικές συνθήκες της περιοχής. Το άζωτο (N) είναι ένα από τα σηµαντικότερα θρεπτικά στοιχεία για την καλλιέργεια του σκληρού σιταριού τόσο για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων όσο και για την αύξηση της περιεκτικότητας
του κόκκου σε πρωτεΐνη που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό υψηλής ποιότητας.

Στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας, είναι απαραίτητο για τη γρήγορη και πρώιµη ανάπτυξη του φυτού. Συµβάλλει επίσης θετικά στην αύξηση του αδελφώµατος και στην ανάπτυξη πλούσιας φυλλικής επιφάνειας. Επιπλέον, το άζωτο ως δοµικό συστατικό της χλωροφύλλης επηρεάζει την ένταση της δραστηριότητας της φωτοσύνθεσης και συνεπακόλουθα το µέγεθος και τον αριθµό των κόκκων ανά στάχυ και το βάρος του κόκκου.

Οι απαιτήσεις του σιταριού είναι 10-15 κιλά/στρµ., οι οποίες θα πρέπει να εφαρµόζονται κατά 1/3 στη βασική λίπανση µε ενσωµάτωση και τα υπόλοιπα 2/3 σε µια µε δύο δόσεις επιφανειακά. Σε εδάφη µε σχετική επάρκεια φωσφόρου προτείνονται οι τύποι 25-15-0+21SO3 και 36-16-0 οι οποίοι είναι κατάλληλοι να εφοδιάσουν τα φυτά µε άζωτο από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης. Επίσης, η τεχνολογία διπλής παρεµπόδισης που διαθέτουν εκµηδενίζει τις απώλειες λόγω έκπλυσης και εξάτµισης. Στην επιφανειακή λίπανση ανάλογα µε τον τύπο του εδάφους και το στάδιο της καλλιέργειας συνίσταται η χρήση 46-0-0, 40-0-0+14SO3, 35-0-0 και 21-0-0+60SO3.

Το επόµενο σηµαντικό µακροστοιχείο είναι ο φώσφορος (P), ο οποίος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη πλούσιου ριζικού συστήµατος βοηθώντας έτσι το φυτό να προσαρµοστεί στις χαµηλές θερµοκρασίες του χειµώνα αλλά και στη σκλήρυνση των ιστών, χαρακτηριστικό που το προστατεύει από το πλάγιασµα. Οι λιπαντικές µονάδες που απαιτούνται σε φώσφορο είναι 2-5 κιλά/στρµ. Ολόκληρη η ποσότητα του φωσφόρου, θα πρέπει να εφαρµόζεται κατά τη βασική λίπανση και να ακολουθείται ενσωµάτωση. Σε εδάφη όπου κρίνεται αναγκαία η προσθήκη φωσφόρου κατάλληλη επιλογή αποτελούν οι τύποι 16-20-0, 12-27-0, 18-46-0 (DAP) λιπασµάτων υψηλής υδατοδιαλυτότητας φωσφόρου (>93%) και µε ολόκληρη την ποσότητα του αζώτου σε αµµωνιακή µορφή (µειωµένο ποσοστό έκπλυσης).

Το τρίτο µακροστοιχείο που απαιτείται είναι το κάλιο (Κ) που και αυτό συµβάλλει καθοριστικά τόσο στην απόδοση της καλλιέργειας όσο και στην ποιότητα του σιταριού. Το κάλιο επηρεάζει την υδατική ισορροπία των φυτών αξιοποιώντας αποτελεσµατικά το νερό (σηµαντική ιδιότητα λόγω των φαινοµένων ανοµβρίας κατά τις περιόδους ξεσταχιάσµατος και γεµίσµατος του σπόρου). Στη χώρα µας η λίπανση µε κάλιο (Κ) δεν είναι απαραίτητη σε όλα τα εδάφη. Παρόλα αυτά όµως, σε ορισµένες περιοχές, αναλύσεις εδάφους έδειξαν ότι η προσθήκη Κ είναι αναγκαία. Το 15-15-15 (MOP) είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες και των τριών µακροστοιχείων.

Επιπρόσθετα, η στρατηγική συνεργασία της Agrohellas µε την Ολλανδική εταιρεία Eurosolids αποδίδει καρπούς αξιοποιώντας εξειδικευµένα προϊόντα ειδικής θρέψης στην καλλιέργεια του σιταριού. ∆ιαφυλλικές εφαρµογές µε τους τύπους κρυσταλλικών λιπασµάτων WS NPK 20-20-20+TE και WS NPK 13-7-24+ MgO+7Cao+TE έδειξαν θεαµατικά αποτελέσµατα σε φαινόµενα τροφοπενιών και στη γενική αύξηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών. 

Συνοψίζοντας, µε συµµάχους την τεχνογνωσία, την ποιότητα και την άµεση εξυπηρέτηση, η Agrohellas προσφέρει ολιστικές λύσεις που υποστηρίζουν τον παραγωγό να πετύχει τα µέγιστα για ένα βιώσιµο µέλλον. Με αξίες της την αξιοπιστία, τη συνεργασία, τη συνέπεια και την αειφορία ευελπιστεί να συµβάλλει αποφασιστικά στον εκσυγχρονισµό της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

 

*υπεύθυνος θρέψης (Crops & Nutrition Manager)

F.A.S.

Μεγάλη γκάμα από ποικιλίες δημητριακών στο χαρτοφυλάκιο της Fyto-Animal Services

του Γιώργου Αλεξανδρή*

Η εταιρεία FAS έχει ένα µεγάλο portfolio από εµπορικές ποικιλίες που αποτελείται από 14 ποικιλίες Σίτου Σκληρού, πέντε Σίτου Μαλακού, πέντε Κριθαριού, τρεις Τριτικάλε και δύο Βρώµης. Το χαρτοφυλάκιο αυξάνεται ακόµα περισσότερο µε την παρουσία των ψυχανθών όπου διαθέτει δύο ποικιλίες Βίκου, µία Κτηνοτροφικό Μπιζέλι, δύο Κουκί, µία Λούπινο, δύο Φακή και τέσσερις Μηδική.

Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία δεν επαναπαύεται και επενδύει συνεχώς στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων ποικιλιών σιτηρών καθώς και ψυχανθών. Το breeding των νέων ποικιλιών λαµβάνει χώρα σε micro plots στους πειραµατικούς αγρούς της εταιρείας όπου κάθε χρόνο καταγράφονται οι παρατηρήσεις των φυτών σε όλα τα στάδια ανάπτυξης τους όπως προσβολές ή ανθεκτικότητα εντοµολογικών και µυκητολογικών ασθενειών, πρωιµότητα ως προς το ξεστάχυασµα και το αλώνισµα. Στη συνέχεια συγκεντρώνονται όλα τα στατιστικά των ποικιλιών και γίνονται αναλύσεις ως προς τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και έπειτα αξιολογούνται. Καρπός αυτού του breeding προγράµµατος είναι οι ποικιλίες σίτου σκληρού Pyrros, Danaos και Pelopas, κριθαριού Felix (βυνοποιήσιµη ποικιλία) και Kikeon, το τριτικάλε Nissos καθώς και φακής η ποικιλία Χαρά (µικρόσπερµη). Στο κοντινό µέλλον θα κυκλοφορήσει στο εµπόριο ποικιλία «γυµνού» κριθαριού ώστε να αλωνίζεται χωρίς λέπυρα και να το δίνουµε έτοιµο στην βιοµηχανία. Επίσης, είναι προς εγγραφή νέες ποικιλίες σίτου σκληρού, σίτου µαλακού και κριθαριού. Ένα ακόµα αρκετά καινοτόµο αντικείµενο που είναι ενταγµένο στο breeding πρόγραµµα είναι η πειραµατική καλλιέργεια υβριδίων σίτου σκληρού και µαλακού, τα οποία προέρχονται από διασταυρώσεις καθαρών σειρών. Οι παρατηρήσεις µέχρι στιγµής είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες καθώς οι παραγωγές των υβριδίων είναι αυξηµένες κατά 30% σε σχέση µε αυτές των ποικιλιών. Τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά ξεπερνούν αυτά που ζητάει η βιοµηχανία καθώς φτάνουν σε ποσοστά πρωτεΐνης 18-19% και πάνω από 90% δείκτη χρώµατος. Είµαστε αισιόδοξοι για το µέλλον καθώς το breeding πρόγραµµα υποστηρίζεται από πρωτόκολλα, µέθοδο, οργάνωση και τεχνογνωσία που συνεχώς εµπλουτίζεται από διάφορες δράσεις τις εταιρείας και από συνεργασίες στο εξωτερικό.

*Υπεύθυνος Σποροπαραγωγής και Ανάπτυξης Νέων Ποικιλιών

Οι κίνδυνοι από πρώιµες και όψιµες σπορές

Η εποχή σποράς ξεκινά από αρχές Οκτωβρίου έως µέσα Γενάρη, µε τον πιο σηµαντικό παράγοντα στην επιλογή του χρόνου να αποτελούν οι καιρικές συνθήκες, καθώς τα σιτηρά καλλιεργούνται σε ξερικά χωράφια µε την καλλιέργεια κοστολογικά να µην µπορεί να «σηκώσει» αρδευτικά κόστη. Για αυτό και οι πρώιµες σπορές το φθινόπωρο σε συνδυασµό µε έλλειψη βροχών οδηγούν σε προβληµατικές σπορές, µε εξαίρεση το κριθάρι, το οποίο έχει σηµαντικά λιγότερες απαιτήσεις σε νερό.

Μία πρώιµη σπορά µπορεί να εκθέσει την καλλιέργεια σε παγετό ή ξηρασία. Στην πολύ πρώιµη σπορά µπορεί να παρουσιαστούν προβλήµατα στο φύτρωµα λόγω ξηρασίας ή υπερβολική βλαστική ανάπτυξη ενώ σε περίπτωση που η σπορά γίνει νωρίς το φθινόπωρο, αυξάνονται οι ζηµιές από το ψύχος και αυξάνονται
οι προσβολές των ριζών από σήψεις, ενώ παράλληλα µπορεί να εξαντληθεί νωρίς η υγρασία του εδάφους.

Η όψιµη σπορά µπορεί να οδηγήσει σε µείωση των αποδόσεων λόγω µικρότερης διάρκειας της καλλιεργητικής περιόδου. Στην όψιµη σπορά καθυστερεί το φύτρωµα, µειώνονται οι αποδόσεις, το ριζικό σύστηµα δεν αναπτύσσεται ικανοποιητικά, παρατηρείται καθυστέρηση στην άνθηση, τα φυτά υφίστανται εντονότερα την επίδραση των υψηλών θερµοκρασιών και της µειωµένης υγρασίας του εδάφους.

Ικανοποιητική πυκνότητα σποράς

Ο σωστός ρυθµός σποράς αποτελεί έναν πολύ σηµαντικό παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η σπορά καθυστερήσει (πχ αργοπορηµένες σπορές λόγω καιρικών συνθηκών στα τέλη ∆εκεµβρίου), τότε αυτοµάτως ο αριθµός των σπόρων θα πρέπει να αυξηθεί. Ενδεικτική ποσότητα σπόρου σποράς είναι για το σιτάρι τα 10-25 κιλό/στρέµµα, στο κριθάρι τα 8-20 κιλά/στρέµµα, στη βρώµη τα 8-16 κιλά/στρέµµα και στη σίκαλη τα 6-14 κιλά/στρέµµα. Επίσης, στα χειµερινά σιτηρά εφαρµόζεται γραµµική σπορά µε ελαφρά κάλυψη του σπόρου µε σβάρνισµα, ενώ σηµαντικό είναι να αφήνονται οι κατάλληλες και ενδεδειγµένες αποστάσεις, σπέρνοντας αυστηρά περίπου 2-2,5 εκατοστά φυτό από φυτό εντός της γραµµής και 12 εκατοστά γραµµή από γραµµή αναλόγως µε τις δυνατότητες της εκάστοτε σιταροµηχανής.

Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda στο σκληρό σιτάρι διαθέσιμο εδώ





Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

26-09-2022 16:30Γιώργος Λαρισα

Καλά όλα αυτά με τη σπορά και τα λιπασματα αλλά το λιβα τον σκεφτήκατε; Την ξηρασία ουτε. Την κοροϊδία των εμπορων; Έλα μωρέ σιγα... Τα 11 ευρω θα τα εξαντλήσει η αγορά σπόρου. Ωραιους λογαριασμούς κάνετε.Αναρωτιεμαι στις δικές σας επιχειρήσεις έτσι κάνετε; Όχι βέβαια μιας και αρκετοί γνωριζόμαστε.

Απάντηση

25-09-2022 19:05THEODOR

ΑΓΡΟΝΙΟΥΣ ενταξει το κατανοησαμε ,λογω εποχής εχετε φαγωθεί με τις συνδεδεμένες,τοσα το σιτάρι τόσα το κριθάρι ,τοσα εκείνο, τοσα το αλλο, κατανοησαμε ξεκάθαρα ποιές εταιρίες διαφημίζετε( σποροπαραγωγικές εννοώ)...

Απάντηση

25-09-2022 16:12ΝΔ

Κύριε κοντονη μια και είστε γνωστης της καλλιέργειας δεν βάζετε εσείς να εισπράξετε τα 11 ολόκληρα ευρώ εγώ θα έλεγα στους φίλους αγρότες ούτε σπυρί να μην σπυρουν να τρώτε τουρισμό και υπηρεσίες φτάνει το δουλεμα με της δήθεν επιδοτήσεις και της πληρωμες

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία