BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Επενδύσεις και εκτάσεις σε κτηνοτρόφους για νέα αρχή στην προβατοτροφία

Με τη ζήτηση για ελληνικά γαλακτοκοµικά προϊόντα και ιδίως για Φέτα να βρίσκεται σε άνθιση, τα κίνητρα για υπέρβαση της υφιστάµενης κρίσης είναι χειροπιαστά. Οι εµπλεκόµενοι στον κλάδο συµφωνούν πως οι επενδύσεις µπορούν να δώσουν διέξοδο, στο βαθµό βέβαια που θα στηρίζουν την παραγωγικότητα. Τα επερχόµενα Σχέδια Βελτίωσης είναι µία καλή ευκαιρία. Μετρηµένη η βοήθεια του Αναπτυξιακού.

25-35_cover

36
3

του Πέτρου Γκόγκου

Εν µέσω µιας πρωτόγνωρης δοκιµασίας βρίσκεται η εγχώρια αιγοπροβατοτροφία, µε τον κλάδο να καλείται πλέον σε µια επενδυτική υπερπροσπάθεια προκειµένου να ξεπεράσει τις συµπληγάδες των αυξηµένων κοστολογίων και της µειωµένης παραγωγικότητας.

Με τη ζήτηση για ελληνικά γαλακτοκοµικά προϊόντα και ιδίως τη Φέτα να βρίσκεται σε άνθιση, τα κίνητρα για υπέρβαση της υφιστάµενης κρίσης είναι χειροπιαστά και όλοι οι εµπλεκόµενοι στον κλάδο συµφωνούν πως η µόνη βιώσιµη λύση για έξοδο από το τέλµα της συρρίκνωσης του ζωικού κεφαλαίου, είναι οι επενδύσεις. Υπό µια έννοια δηλαδή, η υφιστάµενη οριακή κατάσταση γίνεται και αφορµή για το επόµενο εξελικτικό στάδιο της αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα.

Ήδη αρκετές βιοµηχανίες σε συνεργασία µε καλά οργανωµένες µονάδες βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης επενδύσεων εκσυγχρονισµού, µε στόχο τη βελτίωση των αποδόσεων και την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου, ακολουθώντας τις λύσεις µιας αναπτυξιακής κατεύθυνσης.

Σχέδια Βελτίωσης, Αναπτυξιακός νόµος και οι πόροι από το ταµείο Ανάκαµψης έρχονται να διευκολύνουν την προσπάθεια εκσυγχρονισµού του κλάδου.

Συγκεκριµένα, η επενδυτική προσπάθεια ευνοείται από τη συγκυρία, που θέλει έναν νέο κύκλο του Αναπτυξιακού να συµπίπτει µε τα Σχέδια Βελτίωσης της µεταβατικής περιόδου, ενώ βάσει του σχεδιασµού της νέας ΚΑΠ, νέα Σχέδια Βελτίωσης µε ετήσιες προκηρύξεις ξεκινούν και από το 2023. Εν προκειµένω ο Αναπτυξιακός νόµος που θα παραµείνει ανοιχτός µέχρι τις 30 ∆εκεµβρίου προβλέπει ενισχυόµενο κόστος επενδυτικών σχεδίων για τα φυσικά πρόσωπα κτηνοτρόφους 50.000 έως 200.000 ευρώ. Οι δαπάνες για σταβλικές εγκαταστάσεις και γενικότερα κτιριακές υποδοµές δεν µπορούν να υπερβαίνουν το 45% του συνόλου των ενισχυόµενων δαπανών, ενώ ειδικά για τους κτηνοτρόφους δεν τίθεται θέµα περιορισµού στο 30% του ενισχυόµενου κόστους για αγορά µηχανηµάτων και εξοπλισµού, όπως συµβαίνει στην περίπτωση της φυτικής παραγωγής. Τις προσεχείς εβδοµάδες αναµένεται η προδηµοσίευση για τα Σχέδια Βελτίωσης, κάτι το οποίο περιµένει η αγορά για τη διαµόρφωση όσων επενδυτικών σχεδίων κτηνοτρόφων δεν εξυπηρετούνται από τον Αναπτυξιακό.

Ως αφετηρία εξελίξεων, πιθανά προς όφελος των παραγωγών, φαίνεται ότι λειτουργεί και η πρόσφατη συµφωνία µεταξύ της γαλακτοβιοµηχανίας  Όµηρος και των κτηνοτρόφων από το Λιβάδι Ολύµπου, οι οποίοι έλαβαν συµβόλαιο για 4.000 τόνους γάλακτος µε τιµή 1,65 ευρώ το κιλό στο πρόβειο και 1 ευρώ στο γίδινο. Με τη συµφωνία αυτή σπάει και η σιωπή των ανοιχτών τιµών, που κράτησαν στην αβεβαιότητα τον κλάδο για αρκετούς µήνες, αφού συνήθως αντίστοιχες ενέργειες ανακοινώνοντας ήδη από το καλοκαίρι.

Οι πληροφορίες θέλουν αρκετές βιοµηχανίες να δροµολογούν συµφωνίες µε αλυσίδες λιανικής της Ευρώπης στο περιθώριο της έκθεσης τροφίµων SIAL στο Παρίσι, αυτές τις ηµέρες, κάτι που δεν αποκλείεται να µεταφραστεί σε µια νέα ανοδική πίεση στην εγχώρια ζώνη γάλακτος, προκειµένου να επιτευχθούν τιµές πιο κοντά στις προσδοκίες των κτηνοτρόφων. 

Στο πεδίο των θεσµικών, η καθυστέρηση στη διαχείριση της υπόθεσης των βοσκοτόπων αποτελεί ένα µείζον προς διευθέτηση ζήτηµα, το οποίο αν είχε διευθετηθεί εγκαίρως θα µπορούσε να διευκολύνει τη θέση των κτηνοτρόφων στο πεδίο των κοινοτικών ενισχύσεων.

Παραχωρήσεις δηµοσίων εκτάσεων µόνο για ορεινούς κτηνοτρόφους

H παραχώρηση δηµόσιων εκτάσεων σε κτηνοτρόφους βρίσκεται ψηλά στη λίστα µε τις θεσµικές παρεµβάσεις που φέρεται ότι ετοιµάζει η κυβέρνηση για το προσεχές διάστηµα. Με µια παρέµβαση στο ισχύον καθεστώς που διέπει το πλαίσιο παραχωρήσεων εκτάσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φιλοδοξεί στο να προωθήσει την ανάπτυξη κτηνοτροφικής δραστηριότητας ιδίως στα ορεινά (όπου υπάρχει και πλεόνασµα εκτάσεων) και στα µικρά νησιά του Αιγαίου.

Πηγές από τη Βάθη, αναφέρουν ότι ετοιµάζεται ένα θεσµικό πλαίσιο το οποίο θα τροποποιήσει το νόµο 4061/12 «∆ιαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων». Με την παρέµβαση αυτή, δροµολογείται η απόδοση εκτάσεων σε ορεινούς κτηνοτρόφους, σε µια ρύθµιση µε την οποία οι ιθύνοντες εκτιµούν ότι ευνοείται σηµαντικά η ορεινή κτηνοτροφία. Ο σχεδιασµός δεν περιορίζεται στην παραχώρηση βοσκοτόπων για βοσκή αλλά θα δίνει την δυνατότητα επενδύσεων στις εκτάσεις που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη παραγωγικής δραστηριότητας. Προβλέπεται δηλαδή να δίνεται η δυνατότητα σε ορεινούς και µετακινούµενους κτηνοτρόφους, να διαµορφώνουν βασικές δοµές πρώτης µεταποίησης καθώς και φωτοβολταϊκά για ενεργειακή αυτάρκεια των υποδοµών. Επίσηµες ανακοινώσεις για το εν µέτρο, το οποίο διευκολύνει την ενίσχυση της παραγωγικότητας των ορεινών κτηνοτρόφων, απαλείφοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες προγραµµατίζονταν να γίνουν τον περασµένο Σεπτέµβριο, ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν τα αρµόδια υπουργεία να καταπιάνονται εκ νέου µε την υπόθεση τις επόµενες εβδοµάδες.

Lakon Farm

Βιοζωκάτ


DTB Dairy Breeding Technics

Farmsystems Europe

SYLCO Hellas

Περιστροφικό αρμεκτήριο αιγοπροβάτων SYLCO ROTO-S External Gen 3

του Νίκου Συλαίου

Tο Sylco ROTO-S External Gen 3 είναι 3ης γενιάς περιστροφικό αρµεκτήριο, 48 έως 120 θέσεων. Αποτελεί εξέλιξη των ήδη πολύ πετυχηµένων µοντέλων της και είναι το µόνο που κατασκευάζεται εξολοκλήρου στη Ελλάδα. ∆ιαθέτει:

■ Ανοξείδωτο σκελετό και θέσεις.

■ Ανοξείδωτες σκάφες τροφής για τα ζώα.

■ Ελαστικό δάπεδο για τα ζώα ,όπως και στις ράµπες εισόδου – εξόδου.

■ Νέο περιστροφικό κόµβο µε περισσότερες θέσεις.

■ Νέο σύστηµα παγίδευσης.

■ Σύστηµα Εasy Αttach. To αµελκτικό σετ έρχεται αυτόµατα στα χέρια του αρµεχτή, διευκολύνοντας- επιταχύνοντας την τοποθέτηση. Αυξάνεται έτσι η µέγιστη ταχύτητα περιστροφής.

Το Sylco ROTO-S External Gen 3 είναι περιστροφικό αρµεκτήριο µε τον αρµεχτή στην έξω πλευρά του κύκλου µε µοναδικά πλεονεκτήµατα:

■ Τα ζώα βλέπουν το υπόλοιπα ζώα στο αρµεκτήριο και είναι πιο ήρεµα.

■ Αν ένα ζώο δεν προλάβει να αρµεχτεί ή πέσει το θήλαστρο του, µπορεί να µείνει και για δεύτερο γύρο. ∆ε χρειάζεται να σταµατήσει το αρµεκτήριο περιµένοντας ένα ζώο να τελειώσει.

■ Επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση ή την αλλαγή του αρµεχτή, χωρίς να σταµατήσει.

■ Ο αρµεχτής δεν χρειάζεται να ανέβει και να κατέβει στο αρµεκτήριο για να πάει στη θέση αρµέγµατος.

■ Μπορεί να τοποθετηθεί πλαστικό δάπεδο στο χώρο των αρµεκτών .Το πλαστικό δάπεδο αποτελείται από µεγάλες πλάκες 60 Χ 40 οι οποίες είναι διάτρητες. Το πάτωµα µένει πάντα στεγνό και απορροφά τους κραδασµούς.

Σύστηµα γαλακτοµέτρησης

Ο ηλεκτρονικός γαλακτοµετρητής αναπτύχθηκε από την Sylco Hellas για χρήση σε µονάδες αιγοπροβάτων.  Είναι εύκολος στη χρήση και απαιτεί ελάχιστη συντήρηση. Η ακρίβεια στις µετρήσεις είναι κατά πολύ ανώτερη από οποιοδήποτε άλλο σύστηµα και η µέγιστη απόκλιση φτάνει τα 20 γραµµάρια ανά άρµεγµα.  Όλα τα µενού στον πίνακα ελέγχου είναι στα ελληνικά αλλά υπάρχει επιλογή και άλλων γλωσσών  Ο µετρητής έχει τη δυνατότητα να µετρήσει αγωγιµότητα αλλά και θερµοκρασία. Για τη εγκατάσταση του απαιτείται µόνο ένα καλώδιο που τροφοδοτεί µε ρεύµα κα µεταφέρει τα δεδοµένα. Τα δεδοµένα συλλέγονται αυτόµατα και µεταφέρονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή όπου υπάρχει εγκατεστηµένο και το λογισµικό i-farm . 

Το λογισµικό i-farm αποτελεί την καρδιά του συστήµατος από το οποίο µπορούµε να ελέγξουµε τις αποδόσεις των ζώων αλλά και να γίνει η πλήρης διαχείριση της µονάδας. Μπορούµε επίσης να επέµβουµε στις ρυθµίσεις αρµεγής του κάθε µετρητή και να τους προγραµµατίσουµε όλους µαζί και τον καθένα ξεχωριστά, επιλέγοντας διαφορετικές ρυθµίσεις αρµέγµατος για το κάθε ζώο ή για το κάθε γκρουπ ζώων.  Με την τηλεδιάγνωση ο τεχνικός δεν χρειάζεται να µεταβεί στο στάβλο µειώνοντας έτσι και το συνολικό κόστος λειτουργίας. Το σύστηµα καταγράφει ακόµη δεδοµένα για το πλύσιµο του αρµεκτηριου .  Η ηλεκτρονική γαλακτοµέτρηση όµως αποτελεί ένα µόνο κοµµάτι του συστήµατος.  Το σύστηµα µπορεί να αναβαθµιστεί και µε σταθµούς τροφοδοσίας και, επιπρόσθετα, στο σύστηµα µπορούν να τοποθετηθούν πύλες διαχωρισµού και να συνδεθεί µε ζυγαριές. 

ΜΗΧΑΝΗ ΤΕΧΝHΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ SYLCO i-Nurse 

H i-Nurse είναι η πιο εξελιγµένη και καινοτόµα µηχανή τεχνητού θηλασµού , που αναπτύχθηκε χρησιµοποιώντας την µεγάλη τεχνογνωσία της SYLCO στον τοµέα αυτό. Είναι η µόνη που µπορείς να δει ο χειριστής δεδοµένα και να την ρυθµίσει αποµακρυσµένα µε την υπηρεσία cloud. Η µηχανή είναι διαθέσιµη σε 4 διαφορετικές εκδόσεις για να καλύψει τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού. Όλα τα µοντέλα µπορούν να αναβαθµιστούν αργότερα στις πιο µεγάλες εκδόσεις. Ο έλεγχος και προγραµµατισµός της γίνεται ηλεκτρονικά, όπως και ο καθορισµός της δοσολογίας. Το µενού είναι στα Ελληνικά, ενώ µπορεί να γίνει επιλογή και οποιαδήποτε άλλης γλώσσας.

■ ∆ιαθέτει ξεχωριστή αντλία νερού και λειτουργεί ανεξάρτητα από την πίεση του δικτύου.

■ ∆ιαθέτει ξεχωριστό σύστηµα ανάδευσης της σκόνης και δοσολογίας της.

■ Έχει δυνατότητα να ταΐσει 600 αµνοερίφια ή 45 µοσχάρια.

■ Κρατά το γάλα στο µπολ ανάµειξης ζεστό.

■ ∆ιαθέτει διαφανές δοχείο ανάδευσης για εύκολη παρακολούθηση και καθαρισµό.

Τα διαθέσιµα µοντέλα είναι:

EASY: Η πιο εύκολη λύση. Έχει όλα τα πλεονεκτήµατα που αναφέρονται πιο πάνω και την καλλίτερη τιµή. ∆ιαθέτει σαν επιλογή κυκλοφορητή

COMFORT: ∆ιαθέτει ό,τι και η EASY και επιπρόσθετα έχει ενσωµατωµένο κυκλοφορητή και αυτόµατο πλύσιµο , που λειτουργεί χωρίς την παρουσία χειριστή.

ADVANCED: ∆ιαθέτει ό,τι και η COMFORT και επιπρόσθετα έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί στο δίκτυο και γίνει παρακολούθηση και τηλεχειρισµός της µέσω της εφαρµογής µας για android τηλέφωνα.

ULTIMATE: Η ULTIMATE είναι η έκδοση που υποστηρίζει το εξατοµικευµένο τάισµα των ζώων µέσω ασύρµατης αναγνώρισης. Για το κάθε ζώο µπορεί να ρυθµιστεί η ποσότητα και η συχνότητα που αυτό µπορεί να φάει.



Τimac Agro | ΛΥΔΑ

Προϊόν που εξασφαλίζει την ευζωία το καινοτόμο καθαριστικό Actisan 360

του Γιώργου Καραµήτρου

Η ζωική παραγωγή στη χώρα µας κατέχει σηµαντικό ρόλο στην εθνική οικονοµία, καθώς παρέχει εργασία και εισόδηµα σε χιλιάδες οικογένειες. Σηµαντικότερη πτυχή της αποτελεί η αιγοπροβατοτροφία, καθώς βάση στατιστικών, η Ελλάδα κατέχει την 1η  θέση σε αριθµό αιγών και την 4η σε αριθµό προβάτων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόλα αυτά, ο συγκεκριµένος κλάδος παρουσιάζει προβλήµατα και δυσκολίες προσαρµογής στις σύγχρονες απαιτήσεις, οι οποίες µεταφράζονται σε απώλεια εισοδήµατος για τον κτηνοτρόφο. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, το κόστος παραγωγής τόσο του γάλακτος όσο και του κρέατος σε πολλές περιπτώσεις µπορεί να ξεπερνά την τιµή πώλησής τους σε επίπεδο παραγωγού.

Βασικοί πυλώνες για την επίτευξη βιωσιµότητας και την αύξηση της κερδοφορίας µιας εκµετάλλευσης είναι η µείωση του κόστους παραγωγής των τελικών προϊόντων, µε παράλληλη αύξηση της απόδοσης.

Για την υλοποίηση των παραπάνω απαιτείται:

  1. Κατάρτιση ορθολογικών σιτηρεσίων µε σκοπό την πλήρη κάλυψη των θρεπτικών αναγκών των ζώων
  2. Αποτελεσµατικότερη σύνδεση της φυτικής και ζωικής παραγωγής
  3. Εκσυγχρονισµός των εγκαταστάσεων και του κτηνοτροφικού εξοπλισµού
  4. Γενετική βελτίωση και αναπαραγωγική διαχείριση του κοπαδιού µε χρήση των κατάλληλων ζώων
  5. ∆ιασφάλιση υψηλού επιπέδου υγείας και ευζωίας για τα ζώα µε παράλληλη εφαρµογή προληπτικής υγιεινής

Η κακή υγιεινή έχει σοβαρές συνέπειες, όχι µόνο στην καλή διαβίωση των ζώων (άνεση, υγεία και ευζωία), αλλά και στην παραγωγή, την αναπαραγωγή και την κερδοφορία των κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων. H ανεξέλεγκτη παραµονή των απεκκριµάτων των ζώων στο δάπεδο του στάβλου, για µεγάλη χρονική περίοδο, µπορεί να αποβεί σηµαντικά επιζήµια για την υγεία και την παραγωγικότητα µιας κτηνοτροφικής εκµετάλλευσης:

■ Η παρουσία παθογόνων µικροοργανισµών και εντόµων λόγω συσσώρευσης αποβλήτων έχει άµεσες συνέπειες στην υγεία των ζώων: µαστίτιδα, µητρίτιδα, χωλότητα και διάρροιες στα νεαρά ζώα. 

■ Η αύξηση της υγρασίας δηµιουργεί το αίσθηµα κρύου στα ζώα όταν ξαπλώνουν, µε κίνδυνο τραυµατισµών όταν αυτά σηκώνονται, µειώνοντας τις περιόδους ανάπαυσης (µηρυκασµός) και αυξάνοντας το στρες της εκτροφής. 

■ Οι εκποµπές αµµωνίας και θειούχων αερίων δηµιουργούν αναπνευστικά, οφθαλµικά και δερµατικά προβλήµατα στο κοπάδι, στον εκτροφέα και στο προσωπικό της µονάδας, ενώ παράλληλα µειώνεται και η απόδοση των ζώων.

■ Σηµαντική επίσης είναι η απώλεια λιπαντικών µονάδων (N, S) στην παραγωγή κοπριάς. 

H ευζωία κατά την εκτροφή αποτελεί προαπαιτούµενο για όλα τα εκτρεφόµενα ζώα βάσει Ευρωπαϊκής Νοµοθεσίας. Για αυτό η Timac Agro πρωτοπορεί µε την εισαγωγή του Actisan 360, ενός σύγχρονου προϊόντος µε στόχο την ευζωία, την υγιεινή και την ασφάλεια του ζωικού κεφαλαίου, καθώς και του ανθρώπινου δυναµικού που εργάζεται στις κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις. 

Το Actisan 360 αποτελεί ένα προϊόν καθαρισµού και υγιεινής και η τεχνολογία 360:

  • Aπορροφά την περιττή υγρασία που προκαλείται από τα απεκκρίµατα των ζώων, έχοντας ως αποτέλεσµα ένα στεγνό πάτωµα που προσδίδει ελευθερία κίνησης και µεγαλύτερη άνεση.
  • Προσδίδει άρωµα φρεσκάδας που διαρκεί, βελτιώνοντας τις συνθήκες υγιεινής των σταβλιζόµενων ζώων και των εργαζόµενων στο στάβλο, χάρη στις αρωµατικές ουσίες που περιέχει.
  • Προκαλεί οξίνιση της επιφάνειας του δαπέδου παρεµποδίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη παθογόνων µικροβίων, χάρη στις οξεοποιητικές ουσίες που εµπεριέχει.
  • ∆εσµεύει την αµµωνία που εκλύεται, επιτρέποντας την ελάττωση των προβληµάτων υγείας, την βελτίωση της παραγωγής και την αύξηση του προσδόκιµου εισοδήµατος του παραγωγού.

Σκέψου διαφορετικά, καλλιέργησε καλύτερα

Με περισσότερους από 40 γεωπόνους - συµβούλους θρέψης, η εταιρεία Timac Agro | ΛΥ∆Α, πάντα σε συνεργασία µε τον τοπικό συνεργάτη, βρίσκεται καθηµερινά δίπλα στον Έλληνα παραγωγό και κτηνοτρόφο παρέχοντας καινοτόµες λύσεις.

*Animal Nutrition Developer



Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda στη σύγχρονη αιγοπροβατοτροφία διαθέσιμο εδώ



Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

29-06-2024 21:32Donalddaync

mexico drug stores pharmacies http://cmqpharma.com/# pharmacies in mexico that ship to usa mexican pharmaceuticals online

Απάντηση

29-06-2024 15:12Stepheninady

medicine in mexico pharmacies: <a href=" https://cmqpharma.com/# ">cmq mexican pharmacy online</a> - mexican rx online

Απάντηση

15-10-2022 09:14Ενας

Ωραίο ανέκδοτο μάλλον αλλού ζείτε νέα αρχή στην κτηνοτρόφια καλό καλό πες και το άλλο με τον τοτο κτηνοτρόφο φροντίσαν όλοι να πιούν το αίμα του κτηνοτροφου και τώρα μιλάτε για νέα αρχή ορίστε πεδίον δόξης λαμπρόν κάντε εσείς την νέα αρχή της κτηνοτρόφιας

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία