BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Εγγυημένες αποδόσεις στα χειμερινά σιτηρά με μετρημένο πλάνο θρέψης

Το πρώτο βήµα για µία επιτυχηµένη σοδειά στα χειµερινά σιτηρά αποτελεί η κατάρτιση ενός ολοκληρωµένου προγράµµατος θρέψης, βασισµένο σε εδαφολογική ανάλυση και δίχως υπερβολές που οδηγούν σε αναποτελεσµατικότητες. Τα βασικά µακροθρεπτικά στοιχεία που απαιτεί η καλλιέργεια είναι το άζωτο, ο φώσφορος, το κάλιο και το θείο και θα πρέπει να παρέχονται µε συνέπεια ώστε να διασφαλιστεί το µέγιστο δυναµικό της παραγωγής, αλλά και υψηλή πρωτεϊνική περιεκτικότητα.

27-30_cover_11

26
0

του Γιάννη Ρούπα

Βάσεις για µία χρονιά καλών στρεµµατικών αποδόσεων, υψηλής ποιότητας κόκκου και µακροχρόνιας διατήρησης της εδαφικής γονιµότητας χτίζει η παροχή ορθολογικής λίπανσης στα χειµερινά σιτηρά το φθινόπωρο.

Να σηµειωθεί πως άµεσα και έµµεσα, όλα τα θρεπτικά στοιχεία είναι απαραίτητα για τα σιτηρά, συµβάλλοντας σηµαντικά στη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία τους. Ωστόσο, τα κυριότερα µακροθρεπτικά στοιχεία είναι το άζωτο, ο φώσφορος, το κάλιο και το θείο που θα πρέπει να χορηγούνται µε συνέπεια ώστε να διασφαλιστεί το µέγιστο δυναµικό της παραγωγής. Στα σιτηρά, η περιεκτικότητα των καρπών σε πρωτεΐνη αποτελεί το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό και εξαρτάται από την επάρκεια των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους, ενώ αυξάνεται σηµαντικά όταν ακολουθείται η ενδεδειγµένη λίπανση.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι συνολικές ανάγκες θρέψης των σιτηρών στα 3 γνωστά µακροστοιχεία: άζωτο (Ν) για το σκληρό σιτάρι 14-16 κιλά/στρέµµα, για το µαλακό σιτάρι 16-18 κιλά/στρέµµα και για το κριθάρι 8-16 κιλά/στρέµµα, φώσφορος (Ρ2Ο5) το σκληρό σιτάρι 5-6 κιλά/στρέµµα, για το µαλακό σιτάρι 6-8 κιλά/στρέµµα και για το κριθάρι 4-8 κιλά/στρέµµα και κάλιο (Κ2Ο) το σκληρό σιτάρι 5-6 κιλά/στρέµµα, για το µαλακό σιτάρι 6-8 κιλά/στρέµµα και για το κριθάρι 4-6 κιλά/στρέµµα.

Ωστόσο προτού καταρτηθεί το σχέδιο λίπανσης, είναι απαραίτητο ο παραγωγός, ιδίως ο νέος, να έχει λάβει γνώση κάποιων επικαιροποιηµένων στοιχείων για το χωράφι του. Για να επιτευχθεί το µέγιστο των αποδόσεων και να προκύψει η οικονοµικότερη και αποτελεσµατικότερη λύση θρέψης ο παραγωγός θα πρέπει να γνωρίζει τη γονιµότητα και τον τύπο του εδάφους, την αναµενόµενη απόδοση, τα υπολείµµατα της προηγούµενης καλλιέργειας, την υγρασία του εδάφους και τις κλιµατολογικές συνθήκες της περιοχής.

Μισό άζωτο το φθινόπωρο  και το άλλο µισό την άνοιξη

Στα χειµερινά σιτηρά, η βασική λίπανση πραγµατοποιείται συνήθως το φθινόπωρο, οπότε και χορηγείται κατά τη σπορά η µισή ποσότητα του αζώτου και όλος ο φώσφορος. Επακολούθως την άνοιξη, πραγµατοποιούνται οι επιφανειακές λιπάνσεις, την περίοδο που παρατηρείται η µέγιστη ανάγκη της καλλιέργειας. Στην επιφανειακή λίπανση, χορηγείται η υπόλοιπη µισή ποσότητα του αζώτου, σε µία ή περισσότερες δόσεις, ανάλογα µε την επιδιωκόµενη ποσότητα του παραγόµενου προϊόντος.

Να αναφερθεί πως στόχος είναι η διατήρηση µε επιµέλεια της ισορροπίας βλαστικών και καρποφόρων οργάνων των φυτών, η αποφυγή υπερβολικής και τρυφερής βλάστησης καθώς και του υπερβολικού ύψους φυτών σε όλη την καλλιεργητική περίοδο. Αυτή επιτυγχάνεται µε την ορθολογική και όχι υπερβολική εφαρµογή των αζωτούχων λιπασµάτων, τη χρήση της αναγκαίας και µόνο ποσότητας νερού κατά αρδευτική δόση και συχνότητα αρδεύσεων καθώς και µε τη χρήση ρυθµιστών ανάπτυξης των φυτών στις περιπτώσεις εκείνες που λόγω καλλιεργητικών αστοχιών υπάρχει κίνδυνος το φυτό να αναπτύξει υπερβολικό ύψος µε µεγάλα µεσογονάτια διαστήµατα.

Λιγότερο άζωτο στο βυνοποιήσιµο κριθάρι για κόκκο χαµηλής πρωτεΐνης

Ψηλά τον πήχη σε θέµατα ποιότητας καλείται φέτος να θέσει ο παραγωγός για να διεκδικήσει το µέγιστο από πλευράς τιµής στο κριθάρι. Με τις απαιτήσεις της καλλιέργειας να είναι µικρότερες σε σχέση µε το σκληρό και το µαλακό σιτάρι και την τιµή παραγωγού ψηλά, η παραγωγή ποιοτικού κριθαριού αποτελεί µία επένδυση µε καλές προοπτικές ανεξαρτήτως παραγωγικής κατεύθυνσης.

Οι δύο πιο σηµαντικές κατηγορίες των ποικιλιών κριθαριού είναι οι βυνοποιητικές, που χρησιµοποιούνται στην παραγωγή µπύρας, και οι ζωοτροφικές. Οι ποικιλίες αυτές έχουν κατά περίπτωση ωστόσο διαφορετικές ανάγκες λίπανσης. Τα βυνοποιήσιµα κριθάρια που καλλιεργούνται διαχωρίζονται σε ποικιλίες δίστιχες και εξάστιχες, µε τις δίστιχες να θεωρούνται οι πλέον κατάλληλες για βυνοποίηση.

Στις περιπτώσεις που το κριθάρι προορίζεται για βυνοποίηση, προτείνεται η συνολική ποσότητα αζώτου να καλύπτει µόνο τα ελάχιστα συνιστώµενα επίπεδα (8 κιλά άζωτο το στρέμμα), ώστε να διασφαλισθεί η βέλτιστη περιεκτικότητα των κόκκων σε πρωτεΐνη.

Σύµφωνα µε υπολογισµούς του ΣΠΕΛ, oι ανάγκες θρέψης του κριθαριού στα 3 κύρια µακροστοιχεία υπολογίζονται σε 8-16 κιλά το στρέµµα άζωτο (Ν), 4-8 κιλά το στρέµµα φώσφορο (Ρ2Ο5) και από 0 έως 6 κιλά το στρέµµα κάλιο (Κ2Ο). Για την εύρωστη ανάπτυξη του κριθαριού, είναι απαραίτητο να καλύπτονται οι ανάγκες της καλλιέργειας σε µακροστοιχεία και σε ιχνοστοιχεία. Κάθε θρεπτικό στοιχείο, έχει συγκεκριµένο ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών και σε συνθήκες έλλειψής του, υποβαθµίζεται η ποσότητα και η ποιότητα των παραγόµενων προϊόντων.

ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ

Φρέσκια πνοή στην καλλιέργεια τω σιτηρών

Oι σύγχρονες ποικιλίες των χειµερινών σιτηρών, απαιτούν ευνοϊκές εδαφοκλιµατικές συνθήκες καθώς και επάρκεια θρεπτικών στοιχείων προκειµένου να εκδηλώσουν το παραγωγικό δυναµικό τους. Στα σιτηρά, η εύρωστη ανάπτυξη των φυτών και η επίτευξη υψηλών στρεµµατικών αποδόσεων σε καρπό, προϋποθέτουν την ικανοποιητική τροφοδοσία της καλλιέργειας µε Άζωτο και Φώσφορο. Η επάρκεια των στοιχείων αυτών σε συγκεκριµένα στάδια της ανάπτυξης επηρεάζει καθοριστικά την εξέλιξη της καλλιέργειας και διαµορφώνει το τελικό ύψος και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής:

■ Από τη σπορά έως την έναρξη του αδελφώµατος, το Άζωτο και ο Φώσφορος ευνοούν την ανάπτυξη πλούσιου ριζικού συστήµατος και προάγουν την απορρόφηση του νερού και των θρεπτικών στοιχείων, καθώς και το γέµισµα του καρπού σε µεταγενέστερα στάδια της ανάπτυξης. Η βασική λίπανση της καλλιέργειας µε τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή εγκατάσταση της καλλιέργειας και την ανάπτυξη των βλαστικών οργάνων και των ανθικών καταβολών.

■ Στο αδέλφωµα, το Άζωτο και ο Φώσφορος προωθούν τον σχηµατισµό παραγωγικών αδελφιών, αυξάνουν τον αριθµό των στάχεων και την ολική φυλλική επιφάνεια ανά στρέµµα και δηµιουργούν τις προϋποθέσεις για υψηλή παραγωγικότητα της καλλιέργειας.

■ Στο καλάµωµα, η επάρκεια Αζώτου βοηθά τα αδέλφια να επιζήσουν, αυξάνει τον αριθµό των στάχεων ανά στρέµµα και τον αριθµό των κόκκων ανά στάχυ, επιµηκύνει το χρόνο ζωής των φυτών και αυξάνει την παραγωγή καρπού.

■ Στο ξεστάχυασµα, το Άζωτο παρατείνει το χρόνο ζωής και την δραστηριότητα των φύλλων, αυξάνει το βάρος των κόκκων και την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη και βελτιώνει την ποιότητα της παραγωγής, ειδικά στο σκληρό σιτάρι.

Γιατί είναι απαραίτητη η βασική λίπανση

Η βασική λίπανση είναι απολύτως απαραίτητη καθώς είναι αδύνατο να αναπτυχθούν κανονικά τα σιτηρά και να επιτύχουν υψηλές αποδόσεις σε εδάφη χαµηλής γονιµότητας, χωρίς την επάρκεια θρεπτικών στοιχείων. Για τον προσδιορισµό της ποσότητας καθώς και του τύπου του λιπάσµατος που θα χρησιµοποιηθεί πρέπει να λαµβάνονται υπόψη η δοµή του εδάφους, το ύψος και η κατανοµή των ετήσιων βροχοπτώσεων της περιοχής.

Χορηγείτε όλη η ποσότητα του απαιτούµενου Φωσφόρου (3-6kg/στρ.) και το 1/2 ή το 1/3 ( 5-8kg/στρ.) του συνολικού Αζώτου, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για τον σχηµατισµό των οργάνων (φύλλα - ρίζα), να εξασφαλιστεί η εύρωστη ανάπτυξη των φυτών κατά τη διάρκεια του χειµώνα και να ευνοηθεί ο σχηµατισµός αδερφιών στο επόµενο στάδιο της ανάπτυξης. Η προσθήκη Αζώτου κατά τη βασική λίπανση είναι πρωταρχικής σηµασίας στις ξηροθερµικές συνθήκες της χώρας µας, καθώς η συχνή ανοµβρία της άνοιξης µειώνει, πολλές χρονιές, την αποτελεσµατικότητα της επιφανειακής Αζωτούχας λίπανσης.

Επειδή ο ρυθµός πρόσληψης των θρεπτικών στοιχείων στα αρχικά στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας είναι αργός, συνιστάται η εφαρµογή λιπασµάτων πλούσια Αµµωνιακό ή Σταθεροποιηµένο Αµµωνιακό Άζωτο (Ωmega© fert - Opera© - NutrActive©), ώστε να αποφεύγονται οι απώλειες λόγω έκπλυσης.

Επιφανειακή λίπανση

Με την επιφανειακή λίπανση χορηγείται το υπόλοιπο της συνολικής ποσότητας του Αζώτου, σε µια ή δυο δόσεις, ανάλογα µε το είδος της καλλιέργειας. Στο µαλακό σιτάρι συνιστάται η εφάπαξ εφαρµογή της επιφανειακής λίπανσης κατά το στάδιο του αδελφώµατος, ενώ στο σκληρό σιτάρι µπορεί να γίνει και µια επιπλέον εφαρµογή λίγο πριν το ξεστάχυασµα για την αύξηση της παραγωγής και για τη βελτίωση της ποιότητας.

Συνίσταται η χρήση των λιπασµάτων Nutrammon© και Nitrocan© που έχουν ισορροπηµένη σχέση µεταξύ Αµµωνιακού και Νιτρικού Αζώτου και εξασφαλίζουν τόσο την άµεση όσο και την µακροπρόθεσµη τροφοδοσία της καλλιέργειας.

Ειδικότερα στις πρώιµες εφαρµογές, πριν και κατά την περίοδο του αδελφώµατος, συνίσταται η χρήση των λιπασµάτων ΝutrActive© και Ωmega© 26N, που επιτρέπουν την εφάπαξ εφαρµογή του επιφανειακού Αζώτου, σε µια δόση, και εξασφαλίζουν επαρκή τροφή στα φυτά, ακόµη και στα τελευταία κρίσιµα στάδια του ξεσταχυάσµατος και του γεµίσµατος των κόκκων, αυξάνοντας καθοριστικά την παραγωγή.

Τον τρόπο µε τον οποία τα NutrActive©, Ωmega© fert, Opera© και Nutrammon και Nitrocan µπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά την παραγωγή, περιγράφει παρακάτω η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ:

Πλεονεκτήµατα των NutrActive® στη λίπανση των σιτηρών (Βασική - Επιφανειακή λίπανση)

■ Παρατεταµένη θρέψη της καλλιέργειας, για µεγάλο χρονικό διάστηµα, µε Άζωτο βραδείας αποδέσµευσης

■ Ολοκληρωµένη θρέψη σύµφωνα µε τις απαιτήσεις της καλλιέργειας σε κάθε στάδιο ανάπτυξης

■ Αύξηση των στρεµµατικών αποδόσεων από την τροφοδοσία των φυτών και µε τις δύο µορφές Αζώτου

■ Ελαχιστοποίηση των απωλειών από έκπλυση και εξαέρωσης

■ Ισχυρή ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος και καλύτερη πρόσληψη του νερού και των θρεπτικών στοιχείων

■ Ευελιξία στον χρόνο εφαρµογής της λίπανσης και εγγυηµένη παροχή Αζώτου σε όλες τις καιρικές συνθήκες

■ ∆υνατότητα εφάπαξ και πρωιµότερης εφαρµογής της επιφανειακής λίπανσης σε ξηρικές ή υγρές περιοχές, χωρίς τον κίνδυνο απώλειας του λιπάσµατος

■ Εξοικονόµηση εργασίας και κόστους, λόγω µειωµένου αριθµού εφαρµογών και ποσότητας λιπάσµατος

Πλεονεκτήµατα των Ωmega® fert  στη λίπανση των σιτηρών (Βασική - Επιφανειακή λίπανση)

■ Προστασία των θρεπτικών στοιχείων του λιπάσµατος από τα συστατικά του εδάφους και αύξηση της διαθεσιµότητά τους για τα σιτηρά.

■ Άµεση και µεσοπρόθεσµη παροχή Αζώτου, προσαρµοσµένη στις ανάγκες των σιτηρών.

■ Αυξηµένη πρόσληψη και αξιοποίηση του Φωσφόρου και των βασικών κατιόντων (Κ, Mg, Ca) από τα φυτά, για µεγάλο χρονικό διάστηµα.

■ Χηλικοποίηση των Ιχνοστοιχείων (B, Zn) του λιπάσµατος, διατηρώντας τα ενεργά για τα φυτά σε περιόδους υψηλής ζήτησης.

■ ∆ηµιουργία ισχυρού ριζικού συστήµατος, για καλύτερη πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων και του νερού.

■ Πλουσιότερο αδέλφωµα και καλύτερο γέµισµα των κόκκων από την ολοκληρωµένη θρέψη της καλλιέργειας, µε το σύνολο των θρεπτικών στοιχείων.

■ Μείωση της υδατικής καταπόνηση των φυτών, σε συνθήκες χαµηλής εδαφικής υγρασίας.

■ Κινητοποίηση των δεσµευµένων θρεπτικών στοιχείων του εδάφους και αξιοποίησή τους από την καλλιέργεια.

■ Πρόσθετος εφοδιασµός µε Θείο, για καλύτερη εκµετάλλευση του Αζώτου και του Φωσφόρου.

■ Αύξηση των στρεµµατικών αποδόσεων, σε οποιεσδήποτε εδαφικές και κλιµατικές συνθήκες.

Πλεονεκτήµατα των Nutrammon και Nitrocan στη λίπανση των σιτηρών (Επιφανειακή λίπανση)

■ Εφοδιάζουν άµεσα την καλλιέργεια µε πλήρως υδατοδιαλυτό και αφοµοιώσιµο Άζωτο και τις παρέχουν στην καλλιέργεια την απαιτούµενη ενέργεια για ταχεία ανάπτυξη

■ Η χηµική τους σύνθεση βελτιώνει την πρόσληψη άλλων στοιχείων (Κ, Ca, Mg), προωθεί την καρποφορία και συµβάλει καθοριστικά στην αύξηση της παραγωγής

■ Έχουν αµελητέα επίδραση στην οξύτητα του εδάφους και µικρότερες απαιτήσεις σε νερό σε σύγκριση µε άλλα Αζωτούχα λιπάσµατα

■ Αυξάνουν τις στρεµµατικές αποδόσεις και την περιεκτικότητα του καρπού σε πρωτεΐνη βελτιώνοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σκληρού σιταριού

Λιπάσµατα σιτηρών

Βασικά λιπάσµατα Σιτηρών NutrActive©

NutrActive© 20-10 20-10-0 (+20)

NutrActive© smart 24-12-0 (+20)

Βασικά λιπάσµατα Σιτηρών Ωmega© fert

Ωmega© fert 15-25-0 (+29)

Ωmega© fert 16-20-0 (+32)

Ωmega© fert 18-18-0 (+38) +0,1Cu

Ωmega© fert 18-23-0 (+23)

Ωmega© fert 20-20-0 (+22)

Βασικά λιπάσµατα Σιτηρών Opera NP Mycofert

Opera© NP Mycofert 8-22-0 (+22) +5CaO

Opera© NP Mycofert 10-25-0 (+20)

Opera© NP Mycofert 20-10-0 (+20)

Επιφανειακά Αζωτούχα λιπάσµατα

NutrActive© 27N 27-0-0 (+27)

Ωmega© 26N 26-0-0 (+29)

Fertammon© 26 26-0-0 (+29)

Nutrammon© 33,5 33,5-0-0

Nutrammon© 34,5 34,5-0-0

Nitrocan© 26-0-0

Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda στη λίπανση χειμερινών σιτηρών διαθέσιμο εδώ





Agrohellas
Timac Agro | ΛΥΔΑ

Compo Expert



 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία