BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Οι 200 ντόπιες ποικιλίες με πριμ έως 278 ευρώ το στρέμμα στο νέο ΠΑΑ

Μέσα από έναν κατάλογο 53 καλλιεργειών και πάνω από 200 τοπικών ποικιλιών, θα είναι σε θέση να επιλέξουν οι αγρότες στα πλαίσια του Μέτρου «Προστασία και διατήρηση τοπικών αβελτίωτων πληθυσµών - ποικιλιών (φυτογενετικού υλικού) που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση», το οποίο προβλέπεται στο ΠΑΑ της νέας περιόδου.

27-30_COVER8θ8ιξ

82
36
του Γιώργου Κοντονή

Γι’ αυτή τους την ενέργεια οι αγρότες θα αποζηµιωθούν ανάλογα µε την καλλιέργεια µε τα ποσά να κυµαίνονται µεταξύ των 43,5 ευρώ το στρέµµα (χειµερινά σιτηρά) και να φτάνουν έως και τα 278 ευρώ το στρέµµα για δενδρώδεις καλλιέργειες (78,2 για ελιές και 69 στο αµπέλι).

Το πρόγραµµα είναι ουσιαστικά περιορισµένων θέσεων, καθώς οι αρχές έχουν θέσει συγκεκριµένο στρεµµατικό στόχο ανά ποικιλία και περιοχή. Η προµήθεια του πολλαπλασιαστικού υλικού θα γίνεται από Φορείς όπως διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Ερευνητικά Κέντρα, Γεωπονικά Πανεπιστήµια, ΜΚΟ τον ΕΛΓΟ-∆ήµητρα κ.λπ. Να σηµειωθεί εδώ πως, ένα παρόµοιο πρόγραµµα προβλεπόταν και στο τρέχον ΠΑΑ, ωστόσο τελικά δεν προχώρησε µε τις αρχές να δεσµεύονται πως θα το ενεργοποιήσουν την ερχόµενη προγραµµατική.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι το Μέτρο για τις τοπικές ποικιλίες, είναι ξεχωριστό σε σχέση µε το οικολογικό σχήµα (νέο πρασίνισµα) µε τίτλο «Χρήση ανθεκτικών και προσαρµοσµένων ειδών και ποικιλιών». Στη δράση αυτή το ένα µέρος της επιδότησης αφορά αποκλειστικά τον βίκο και χειµερινά σιτηρά (π.χ κριθάρι) µικρού βιολογικού κύκλου όταν αντικαθιστούν το βαµβάκι, το καλαµπόκι ή τη µηδική. ∆εύτερον, το άλλο µέρος της επιδότησης αφορά καινοτόµες καλλιέργειες σε οποιοδήποτε αγροτεµάχιο (δεν απαιτείται αντικατάσταση καλλιέργειας). Αφορά Κινόα, Χια, Τεφ, Μαύρο Σινάπι, Νιγκέλα, Καµελίνα, Μουκούνα, Σιταροκρίθαρο, Γλυκοπατάτα, Τσουκνίδα και Λινάρι. Τρίτον, το τελευταίο µέρος αφορά «προσαρµοσµένες, τοπικές ποικιλίες» από χειµερινά σιτηρά, ψυχανθή και αρωµατικά φυτά. Εδώ το ΥΠΑΑΤ «δουλεύει» µία λίστα διαφορετικών ποικιλιών ανά περιοχή, την οποία θα γνωστοποιήσει το επόµενο διάστηµα.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Ανά περιοχή, διαφορετική ποικιλία θα πριμοδοτείται

Για να διατηρούν στην εκµετάλλευσή τους τοπικές ποικιλίες από σιτηρά και ψυχανθή, µέχρι οινάµπελα, θα πριµοδοτούνται οι αγρότες στη νέα περίοδο που θα δείξουν ενδιαφέρον ένταξης στο Μέτρο «Προστασία και διατήρηση τοπικών αβελτίωτων πληθυσµών - ποικιλιών (φυτογενετικού υλικού) που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση». Σε κάθε περιοχή, υπάρχει συγκεκριµένη ποικιλία που µπορεί να µπει για το πριµ: Για παράδειγµα ο Καπλουτζάς (µονόκκοκο σιτάρι) µπορεί να µπει µόνο σε Θεσσαλία, Μακεδονία ενώ το κριθάρι Νάξου σε Αιγαίο, Ήπειρο, Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα.

Οι συνήθως χαµηλές αποδόσεις των αβελτίωτων τοπικών ποικιλιών έχουν ως αποτέλεσµα την απώλεια εισοδήµατος των παραγωγών που επιλέγουν να τις καλλιεργήσουν. Συνεπώς, η οικονοµική στήριξη µέσω της δράσης αποτελεί βασικό κίνητρο για τη διατήρηση των τοπικών αβελτίωτων πληθυσµών - ποικιλιών αφού αναπληρώνει την ως άνω αναφερόµενη απώλεια εισοδήµατος. Σκοπός της Παρέµβασης είναι:

  • Η προστασία της γεωργικής βιοποικιλότητας και της γενετικής ποικιλότητας, µεταξύ των ειδών και εντός των ειδών και η προστασία των αγροτικών οικοσυστηµάτων.
  • Η προστασία και αειφορική διαχείριση των φυτογενετικών πόρων.
  • Η προώθηση καλλιέργειας τοπικών αβελτίωτων πληθυσµών – ποικιλιών, οι οποίες είναι κατά τεκµήριο περισσότερο προσαρµοσµένες στις τοπικές συνθήκες συνεπώς µειώνεται µε αυτόν τον τρόπο η χρήση εισροών µε αποτέλεσµα τις µειωµένες πιέσεις στους φυσικούς πόρους (π.χ. ποιότητα και ποσότητα υδατικών πόρων).
  • Η προσαρµογή στην κλιµατική αλλαγή αφού οι τοπικές ποικιλίες είναι κατά τεκµήριο περισσότερο ανθεκτικές στις ξηροθερµικές συνθήκες που αναµένεται να ενταθούν λόγω της κλιµατικής αλλαγής.
  • Η στήριξη µικροκαλλιεργητών και γεωργών που διατηρούν ή επιθυµούν να καλλιεργήσουν τοπικούς αβελτίωτους πληθυσµούς - ποικιλίες.
  • Η προστασία του δικαιώµατος των καταναλωτών να επιλέγουν τροφή από τοπικούς αβελτίωτους πληθυσµούς – ποικιλίες.

Ο κατάλογος των τοπικών αβελτίωτων πληθυσµών - ποικιλιών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση είναι αποτέλεσµα διαβούλευσης των φορέων που εµπλέκονται σε θέµατα φυτογενετικών πόρων (Υπηρεσίες Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Ερευνητικά Κέντρα, Γεωπονικά Πανεπιστήµια, ΜΚΟ, κ.λπ.) και έχει καταρτιστεί µε βάση:

  • Τις υπάρχουσες και υπό δηµοσίευση µελέτες.
  • Την ύπαρξη δείγµατος αναφοράς για κάθε τοπικό αβελτίωτο πληθυσµό/ποικιλία.
  • Την ύπαρξη ολοκληρωµένων στοιχείων περιγραφής και ιστορικών στοιχείων. Για τις µόνιµες καλλιέργειες (δενδρώδεις και αµπέλια) η δέσµευση εφαρµόζεται σε σταθερά αγροτεµάχια καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου των δεσµεύσεων.

Τα ποσά ενίσχυσης, σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της µελέτης υπολογισµού είναι:

  • Ψυχανθή: 75,3 ευρώ το στρέµµα.
  • Λαχανικά υπαίθρου: 250 ευρώ το στρέµµα.
  • Αραβόσιτος: 72,2 ευρώ το στρέµµα.
  • Χειµερινά σιτηρά: 43,5 ευρώ το στρέµµα.
  • Αρωµατικά - Φαρµακευτικά φυτά: 98,9 ευρώ το στρέµµα.
  • Ελιές: 78,2 ευρώ το στρέµµα.
  • Αµπέλι: 69 ευρώ το στρέµµα.
  • Λοιπές δενδρώδεις: 278,9 ευρώ το στρέµµα.

Επανεκτιµάται η αξία των ντόπιων ποικιλιών

Τις τελευταίες δεκαετίες η αξία των τοπικών ποικιλιών επανεκτιµάται διεπιστηµονικά. Λόγω των ποιοτικών και ποικίλων χαρακτηριστικών τους (γεύση, άρωµα) πολλές από αυτές γίνονται  περιζήτητες έτσι ώστε η παραγωγή και µεταποίηση τους να συµβάλει στην ανάπτυξη των τοπικών οικονοµιών. Φυσικά η καλλιέργεια των τοπικών ποικιλιών έχει τα δικά της όρια, όπως την ευπάθεια των προϊόντων, την µικρή παραγωγή - σε ορισµένες περιπτώσεις-, την δυσκολία προσαρµογής τους σε εντατικά συστήµατα παραγωγής. Γι’ αυτό το λόγο δίνεται και µία σηµαντική ενίσχυση για τις ανάγκες της καλλιέργειάς τους. Πάντως, το δύσκολο µε το συγκεκριµένο Μέτρο θα είναι να βρεθεί το πολλαπλασιαστικό υλικό, καθώς, πρόθυµοι για να αναλάβουν τη διατήρηση τέτοιων ποικιλιών σε λίγα στρέµµατα αναµένεται να βρεθούν.

Ξεκινάει πιλοτικά με 10 εκατ. ευρώ κονδύλια

∆ικαιούχοι του Μέτρου «Προστασία και διατήρηση τοπικών αβελτίωτων πληθυσµών - ποικιλιών (φυτογενετικού υλικού) που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση», θα είναι γεωργοί, φυσικά και νοµικά πρόσωπα ή οµάδες αυτών, οι οποίοι κατέχουν γεωργική εκµετάλλευση και καλλιεργούν µία ή περισσότερες ποικιλίες από τον «Κατάλογο τοπικών αβελτίωτων πληθυσµών - ποικιλιών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση» (βλ. πίνακα). Πρόθεση των αρχών είναι να µπορέσουν µε αυτήν τη δράση να χρηµατοδοτήσουν περί τα 22.000 στρέµµατα µε τοπικές ποικιλίες, προκηρύσσοντας πρόγραµµα µε κονδύλια ύψους περί τα 10 εκατ. ευρώ. Το αν τώρα θα υπάρξει κάποια πρόσκληση άµεσα δηλαδή µέσα στο 2023 µε την έναρξη της νέας προγραµµατικής περιόδου, µένει να φανεί. Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως, ένα παρόµοιο πρόγραµµα προβλεπόταν και στο τρέχον ΠΑΑ, ωστόσο τελικά δεν προχώρησε µε τις αρχές να δεσµεύονται πως θα το ενεργοποιήσουν την ερχόµενη προγραµµατική. Το εγχείρηµα πάντως είναι δύσκολο από τη στιγµή που δεν υπάρχει η προηγούµενη εµπειρία από σχετική προκήρυξη. Αν «τρέξει» όµως τελικά το πρόγραµµα µπορεί να ανοίξει και νέες επιχειρηµατικές ευκαιρίες σε κάποιους κλάδους της µεταποίησης ή να οδηγήσει σε ανάπτυξη νέων κωδικών.

H κατάρτιση του καταλόγου

Ο κατάλογος των τοπικών αβελτίωτων πληθυσµών - ποικιλιών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση είναι αποτέλεσµα διαβούλευσης των φορέων που εµπλέκονται λόγω αρµοδιότητας σε θέµατα φυτογενετικών πόρων (Υπηρεσίες Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Ερευνητικά Κέντρα, Γεωπονικά Πανεπιστήµια, ΜΚΟ, κτλ.) και έχει καταρτιστεί µε βάση:

  • Τις υπάρχουσες και υπό δηµοσίευση µελέτες.
  • Την ύπαρξη δείγµατος αναφοράς για κάθε τοπικό αβελτίωτο πληθυσµό/ποικιλία.
  • Την ύπαρξη ολοκληρωµένων στοιχείων περιγραφής και ιστορικών στοιχείων.

Οι δεσµεύσεις των δικαιούχων

Οι δικαιούχοι ενισχύονται για την απώλεια εισοδήµατος που η συγκεκριµένη καλλιέργεια επιφέρει και αναλαµβάνουν τη δέσµευση να:

  • καλλιεργούν τους αβελτίωτους πληθυσµούς – ποικιλίες, στις συγκεκριµένες περιοχές κατανοµής ανά πληθυσµό - ποικιλία του σχετικού πίνακα,
  • συνεργάζονται και να χορηγούν δείγµα σπόρου ή άλλου πολλαπλασιαστικού υλικού ή κάθε άλλη σχετική πληροφορία στις υπηρεσίες και αρµόδιους φορείς του ΥΠΑΑΤ.

Οι ενισχύσεις αποζηµιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδηµα και το κόστος συναλλαγής, ως αποτέλεσµα των δεσµεύσεων που ελήφθησαν.

Το κόστος συναλλαγής περιλαµβάνει:

  • Έξοδα αποστολής σπόρων ή άλλων µερών του φυτού, από και προς τον αρµόδιο, κατά περίπτωση, φορέα.
  • Το κόστος των εργαστηριακών ελέγχων του αρµόδιου, κατά περίπτωση, φορέα.
  • Τα έξοδα αναπαραγωγής και πολλαπλασιασµού για τις ανάγκες σποράς ή φύτευσης του επιλέξιµου αγροτεµαχίου.

Πρέπει να γίνει σαφές πάντως ότι το Μέτρο για τις τοπικές ποικιλίες, είναι ξεχωριστό σε σχέση µε το οικολογικό σχήµα (νέο πρασίνισµα) µε τίτλο «Χρήση ανθεκτικών και προσαρµοσµένων ειδών και ποικιλιών».

Μονόδρομος η οργάνωση σε σχήματα για καλή τιμή στη λεβάντα 

του Γιάννη Ρούπα 

Σε ιδιαίτερα οργανωµένους και υποµονετικούς αγρότες απευθύνεται η λεβάντα, µε την καλλιέργειά της να εµφανίζει ιδιαιτερότητες και ευκαιρίες που δύσκολα θα συναντήσει κανείς σε άλλο αγροτικό προϊόν στην Ελλάδα. Αποτελεί επίσης µία καλλιέργεια που ενισχύεται µε ειδικό πριµ 82,4 ευρώ το στρέµµα στη νέα ΚΑΠ.

Αρχικώς, πρέπει να σηµειωθεί πως η καλλιέργεια λεβάντας αποτελεί ένα σπορ για «οµαδικούς παίχτες» όπως εξηγεί στην Agrenda ο Πασχάλης Παπαδάκης, ειδικός σύµβουλος στον Αγροτικό Συνεταιρισµό Έβρου – Ροδόπης για Αρωµατικά Φυτά «Θράκης Θησαυρός». Όπως άλλωστε λέει ένα ρητό, ιδιαίτερα αγαπητό στα 25 µέλη του συνεταιρισµού, «αν θέλεις να πας γρήγορα, πήγαινε µόνος. Αλλά αν θες να πάτε µακριά, πηγαίνετε µαζί». Η ρήση αυτή ταιριάζει γάντι στη περίπτωση της λεβάντας, αφού η ζήτηση για έλαιο είναι έντονα συνδεδεµένη µε τον όγκο της προσφερόµενης ποσότητας. Αυτό σηµαίνει πως όσο συγκεντρώνονται οι τόνοι του ελαίου, τόσο ισχυροποιείται η θέση των παραγωγών και έτσι γίνονται εφικτές οι υψηλότερες τιµές των 70 και 80 ευρώ το κιλό για έλαιο.

Έως και 3 χρόνια διατηρησιµότητα

Η διατηρησιµότητα του ελαίου είναι καλή, αφού µπορεί να διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση για έως και 3 χρόνια υπό ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης. Αυτό σηµαίνει πως ακόµη και όσοι έχουν αποθηκευµένες ποσότητες ελαίου λεβάντας από το καλοκαίρι του 2020 µπορούν ακόµη να το διαθέσουν το 2023, προτού παρουσιάσει σηµάδια υποβάθµισης της ποιότητας.

Από κει και πέρα, η επένδυση στην λεβάντα αποτελεί ένα εγχείρηµα 10ετίας. Μετά τη σπορά, που µπορεί να πραγµατοποιηθεί Νοέµβριο ή Μάρτιο, τα φυτά απαιτούν 2 χρόνια ωρίµανσης προτού αρχίσει η συλλογή της δρόγης τον 3ο χρόνο. Το κόστος όλης αυτής της περιόδου (σποράς, σκαλισµάτων, εισροών)  υπολογίζεται σύµφωνα µε επικαιροποιηµένα στοιχεία στα 400 ευρώ το στρέµµα. Επιπλέον, η καλλιέργεια, δεδοµένου ότι πρόκειται για πολυετή φυτεία µε 7 συνήθως συµφέρουσες παραγωγικές χρονιές, πρέπει να καθαρίζεται από ανεπιθύµητα ζιζάνια που δρουν ανταγωνιστικά µε τα οικονοµικά φυτά. Τα κόστη σκαλίσµατος υπολογίζονται σε 100 ευρώ το στρέµµα ανά χρόνο ή αλλιώς σε 700 ευρώ στη 10ετία.

Η συγκοµιδή της δρόγης γίνεται αυστηρά µέσα στο πρώτο 10ήµερο του Ιουλίου στην περιοχή του Έβρου σύµφωνα µε τα όσα εξηγεί ο Πασχάλης Παπαδάκης, µε τα έξοδα συλλογής να βρίσκονται πέριξ των 40 ευρώ το στρέµµα. Για 7 παραγωγικές χρονιές το συνολικό κόστος ανάγεται στα 280 µε 300 ευρώ το στρέµµα.

Υψηλό το κόστος στο αποστακτήριο

Αναµφισβήτητα όµως, το µεγαλύτερο κόστος για τον παραγωγό βρίσκεται στο αποστακτήριο. Εκεί ο παραγωγός θα πρέπει να βγάλει από την τσέπη του ένα ποσό της τάξης των 260 ευρώ ανά τόνο µάζας, που µε αθροιστική απόδοση 5-6 τόνων δρόγης το στρέµµα βγάζει 1120-1380 ευρώ κόστος απόσταξης ανά στρέµµα.

Αθροιστικά, τα έξοδα χωραφιού σε βάθος 10ετίας -όσο δηλαδή η µέση διάρκεια ζωής των φυτών λεβάντας- υπολογίζονται χονδρικά σε 2.500-2.780 ευρώ το στρέµµα.

Από την πλευρά των εσόδων, όλα καθορίζονται από την ελαιοαπόδοση του χωραφιού, τον όγκο που µπορούν να συλλέξουν µαζί οι παραγωγοί και την ζήτηση από το εξωτερικό. Κάνοντας µια µικρή ιστορική αναδροµή, ο συνταξιούχος γεωπόνος Πασχάλης Παπαδάκης εξηγεί πως στην περιοχή του Έβρου οι πρώτες σπορές λεβάντας έγιναν το 2015 και πρώτη φορά µαζεύτηκε προϊόν το 2018. «Επειδή το αποστακτήριο ήταν νέο πήραµε αρχικά 4-5 κιλά έλαιο το στρέµµα, το 2019 όµως βγάλαµε 7-8 κιλά το στρέµµα και σε αυτά τα νούµερα παίζουµε έκτοτε».

Με πάνω από 8 κιλά έλαιο το κέρδος

Με µία µέση απόδοση των 7-8 κιλών ελαίου το στρέµµα και µία τιµή στα 50 ευρώ το κιλό, ο παραγωγός µπορεί να πιάσει από 350-400 ευρώ το στρέµµα ανά παραγωγική χρονιά. ∆ηλαδή από 2.240 έως 2.800 ευρώ το στρέµµα σε βάθος 7 ετών. Με µία προσθαφαίρεση, γίνεται κατανοητό πως για να βγάλει κέρδος η επένδυση σε βάθος 10ετίας, ένας παραγωγός στον Έβρο θα πρέπει να είναι σε θέση να παράγει 8 κιλά έλαιο λεβάντας ανά στρέµµα και να το διαθέτει σε καθαρή τιµή άνω των 50-55 ευρώ το κιλό. Η οργάνωση σε συνεταιρισµούς είναι µία ορθολογική και αναγκαία επιλογή, ώστε να µαζεύεται καλό και αρκετό έλαιο µε αποτέλεσµα να µπορεί µία εταιρεία να καλύψει τις ανάγκες της από τον εκάστοτε συνεταιρισµό.

Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda στις τοπικές ποικιλίες διαθέσιμο εδώ




Σχόλια (36)
Προσθήκη σχολίου

05-12-2022 20:15ΡΙΓΑΝΑΣ

Παιδιά προσωπικά έχω άλλη άποψη για τα αρωματικά φυτά. Στη περιοχή της Λάρισας καλλιεργώ 400 στρέμματα ΡΙΓΑΝΗ .φέτος μάζεψα 90 τόνους από την ΚΟΜΠΙΝΑ.την έδωσα σε Έλληνες εμπόρους με 1,80 το κιλο .πήρα περίπου 160 χιλιάδες ευρώ με έξοδα περίπου 35000 Θα φυτέψω αλλά 100 στρέμματα φέτος. Αν έρθει και η συνδεδεμένη μιλάμε για πολλά λεφτα!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

05-12-2022 16:02Ντίνος

Τα ίδια και με το τσάι τα ίδια και με ελίχρυσο τα ίδια με ρίγανη και με την λεβάντα. Οι έμποροι είναι τέρμα απατεώνες. Και με τα αποστακτήρια δεν πάνε πίσω έχου φτάσει την απόσταξη 200 ευρώ τον τόνο. Μέχρι πριν λίγα χρόνια η απόσταξη είχε 120 και 140 ευρώ. Τα αύξησαν κατακόρυφα με την παροδική άνοδο της λεβάντας και παρότι έπεσε η τιμή αυτοί συνέχιζαν να ανεβάζουν τα κοσμολογία τους και σου έλεγαν άμα θες. Ξεδιάντροποι όλοι τους και κλέφτες. Συζητάμε με μια εταιρεία μεγάλη του εξωτερικού αν βρούμε άκρη θα πετάξουμε όλους τους μεσάζοντες τους κλεφταράδες. Οι τιμές πάντως που μας δίνουν δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που πληρώνουν οι έμποροι εδώ. Μιλάμε για μεγάλη διαφορά. Μακάρι να ταιριάσει και θα τους ξεβρακώσουμε όλους αυτούς τους απατεώνες για να δείτε όλοι με ποιους είχαμε να κάνουμε. Το πρόβλημα με την εταιρεία αυτή είναι ότι ζητάει πολλές πιστοποίησεις και δεν ξέρω αν μπορέσουμε να βγάλουμε άκρη. Αν δεν βγάλουμε άκρη πολύ απλά δεν θερίζουμε.

Απάντηση

05-12-2022 15:43Φώτης

Με τη λεβάντα πλέον θα ασχοληθούν μόνο όσοι τα έχουν σε πρόγραμμα και έχουν δεσμεύσεις για μερικά χρόνια αναγκαστικά ακόμα και αυτοί αν δεν στηριχθούν όμως από εμπόρους και αποστακτήρια στο τέλος θα τα παρατήσουν και αυτοί. Οι υπόλοιποι που τα έχουν σε νταμάρια θα τα αφήσουν μήπως και ανέβει η τιμή διαφορετικά δεν βλέπω στο άμεσο μέλλον να ασχοληθεί κανείς. Ευτυχώς εγώ έβαλα λίγα στρέμματα αν και είχα σκοπό να βάλω κι άλλα αλλά ούτε για αστείο τώρα ευτυχώς έχω άλλες καλλιέργειες γιατί αν περιμέναμε από την λεβάντα τώρα θα περνούσαμε. Όπως ακριβώς είπαν και η υπόλοιποι την λεβάντα και τα υπόλοιπα αρωματικά φυτά τα κατέστρεψαν οι έμποροι και τα αποστακτήρια. Δεν χορταίνουν με τίποτα οι άτιμοι. Στους γιατρούς να τα δώσουν τα λεφτά που μας έκλεψαν.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

05-12-2022 15:20Γιώτα

Τα οχτώ κιλά το στρέμμα είναι παραμύθια τις χαλιμάς άλλο χωράφι δίνει 5 κιλά άλλο 6 και μπορεί κάποιο να δώσει οχτώ δηλαδή στήσιμο μέσος όρος 6 με 6,5 το πολύ άντε σε μια καλή χρονιά 7 κιλά το στρέμμα με τις τιμές που δίνουν οι έμποροι και με τα αποστακτικά στο Θεό είσαι μέσα αυτή είναι η αλήθεια μην λέτε ψέμματα στον κόσμο. Το θέρισμα κοστίζει 35 ευρώ το στρέμμα συν εργατικά συν απόσταξη από 180 και πάνω ο τόνος τι θα μείνει στον παραγωγό η τυραννία? Και αν προσθέσουμε λιπάσματα, σκάλισμα, λογιστές και άλλα κόστη δεν μένει τίποτα. Εμείς έχουμε 46 στρέμματα και μεταβείωσαμε που θερίσαμε φέτος του χρόνου αν δεν ανέβει η τιμή δεν θα θερίσει κάνεις. Να δω τότε όλους τους εμπόρους και τα αποστακτήρια που θα βρούνε πελάτες να τους κλέβουν. Αρπαχτή έκαναν όλοι αυτοί και φάνηκε τώρα ξεκάθαρα. Αν ήταν σοβαροί θα είχαν στηρίξει τους παραγωγούς στα δύσκολα για να αξίζει για όλους όμως αυτοί θέλουν να κερδίζουν μόνο αυτοί. Την λεβάντα αυτοί την κατέστρεψαν και η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο. Θα μας ξαναδείτε στα αποστακτήρια σας με αυτό το πλευρό να κοιμάστε αν δεν αλλάξετε τακτική. Τέρμα τα κορόιδα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

05-12-2022 14:59Μιχάλης

Μακριά από λεβάντα και αρωματικά φυτά. Τη λεβάντα που είχα την ξήλωσα και ησύχασα. Έχω έμπορο γνωστό που πουλάει τη δική του παραγωγή σε φαρμακευτική του εξωτερικού με 60 - 70 ευρώ το κιλό και στους λεβαντάδες που αποστάζουν σε αυτόν με τη δέσμευση τάχα μου να τα πουλήσει τα δίνει σε άλλες εταιρείες με πολύ χαμηλότερη τιμή. Όταν δε οι παραγωγοί που συνεργάζεται έχουν ποιοτικά έλαια τους πληρώνει 30 και 40 και αν θέλουν γιατί δήθεν δεν υπάρχει κάτι καλύτερο παίρνει αυτός τα ποιοτικά λάδια τους και τα πουλάει σαν δικά του στη φαρμακευτική με 60 - 70 το κιλό. Τον θεωρούσα φίλο μου και τον είχα βοηθήσει άπειρες φορές αλλά είναι πολύ παραδόπιστος αχάριστος και απατεώνας. Σιχάθηκα και αυτόν και τη λεβάντα και ούτε να ακούω πλέον δεν θέλω ούτε για αυτόν ούτε για λεβάντα. Λυπάμαι τους ανθρώπους του μόχθου τους πρώην συναδέλφους μου λεβαντάδες που έχουν μπλέξει με όλους αυτούς τους απατεώνες. Οι τύποι δεν νιώθουν είναι αδίστακτοι.

Απάντηση

05-12-2022 14:48Παύλος

Μην σας παραμυθιάζουν τη λεβάντα την κατέστρεψαν οι έμποροι και τα αποστακτήρια.

Απάντηση

05-12-2022 14:46Jimmy

Οι τιμές που λέει ο κύριος 70 - 80 το κιλό δεν ισχύουν είναι ψέματα. Προσωπικά γνωρίζω έμπορο που έχει αποστακτήριο καλλιεργεί και ο ίδιος πολλά στρέμματα έχει μια εταιρεία στο εξωτερικό που παίρνουν κάποιες ποσότητες σε καλές τιμές από 55 μέχρι 60+ αλλά πουλάει τα δικά του μόνο στους παραγωγούς που αποστάζουν σε αυτόν με την προοπτική να πουλήσουν τα δίνει σε άλλες εταιρείες με εξευτελιστικές τιμές και τους λέει άμα θέλετε κιόλας δεν υπάρχει κάτι άλλο. Οι εξευτέλιστικές αυτές τιμές είναι για συμβατικά έλαια λεβάντας από 30 μέχρι 33 και για βιολογικά το πολύ 40 ευρώ το κιλό. Με αυτές τις τιμές δεν βγαίνουν τα έξοδα παραγωγής. Στο χώρο υπάρχουν πολλοί κλέφτες και απατεώνες που ρουφάνε το αίμα των λεβαντοπαραγωγών. Και αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν το εμπόριο της λεβάντας και αποστακτήρια. Όσοι νέοι θέλουν να ασχοληθούν μπαίνοντας σε πειρασμό λόγω του πριμ στη νέα καπ να μην κάνουν το λάθος γιατί θα χρεοκοπήσουν. Στην αρχή θα σας γλυκάνουν με ψέματα και δήθεν προοπτικές για να σας φάνε τα λεφτά. Οι μόνοι που θα κερδίσουν είναι οι έμποροι και αυτοί που έχουν τα καζάνια στην απόσταξη.

Απάντηση

05-12-2022 09:11Νίκη

Οι έμποροι βούλιαξαν την καλλιέργεια της λεβάντας. Είναι ελάχιστοι και σε ξεζουμίζουν. Ήθελα να ξερα, δε βλέπουν ότι όλο και περισσότεροι χαλούν τις λεβάντες και στρέφονται αλλού; Στο τέλος θα αποστάζουν πέτρες

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

04-12-2022 20:47Νέος Αγρότης

Η στήριξη της κυβέρνησης στα αρωματικά φυτά είναι που θα μας σώσει αν περιμέναμε από τους εμπόρους θα είχαμε χρεοκοπήσει. Και αυτοί με τα αποστακτήρια μεγάλοι κατσαπλιάδες. Όπου θα ανακατευτεί ο έμπορος μ@λάκας νεοέλληνας το λαμόγιο θα τα κάνει μαντάρα. Αυτοί που πουλάνε λεβάντα συνήθως έχουν και αποστακτήρια είναι 5 με 6 σε όλη την Ελλάδα έχουν φτιάξει καρτέλ και εκμεταλλεύονται τους παραγωγούς. Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο στους γιατρούς να τα δώσετε ρε κοπρόσκυλ@ που κλέβετε τους παραγωγούς. Κονομανε από τα φυτώρια κονομάνε από τα αποστακτήρια κονομάνε και από τη μεσιτικά στην πώληση και πάλι δεν χορταίνουν και πάλι θέλουν να φάνε και από την τιμή της λεβάντας. Τόσο αδίστακτοι τόσο λαμόγια τόσο αχόρταγοι στους γιατρούς να τα δώσετε ρε κλέφτες. Όλα εδώ πληρώνονται

Απάντηση

04-12-2022 20:38Λευτέρη

Όπως ακριβώς τα είπαν παραπάνω οι συνάδελφοι για τη λεβάντα και ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα. Σου λένε λεβάντα μετά μόλις δεν τραβάει η λεβάντα σε παραμύθια ζουν με ρίγανη και τσάγια και στο τέλος παίρνεις τι μάκα. Κρίμα που κάποιοι ασχοληθήκαμε με όρεξη βάλαμε δουλειά λεφτά και μεράκι για την καλλιέργεια της λεβάντας και στο τέλος μας εκμεταλλεύτηκαν οι έμποροι και τα αποστακτήρια. Αεριτζήδες που πούλησαν παραμύθι και τίποτα άλλο και φάνηκε στα δύσκολα που δεν στηρίξατε τους παραγωγούς. Ο κλασσικός νεοελληναράς έμπορος που κλέβει τους πάντες αρκεί να κονομήσεις αυτός και ας καταστρέφουν οι παραγωγοί. Ειδικά με τα αποστακτήρια μας έχουν κατακλέψει. Κρίμα που στο χώρο δεν υπάρχουν σωστοί επαγγελματίες έμποροι και με αποστακτήρια κάνουν αρπαχτές και κατέστρεψαν ανθρώπους που έβαλαν λεφτά μεράκι μόχθο και χρόνο. Κρίμα αλλά τελικά η λεβάντα ήταν μια φούσκα και ήταν φούσκα γιατί με το χώρο αυτό ασχολούνται κατά βάση λαμόγια αποστακτήρια και έμποροι. Κάποιοι έγραψαν ότι είναι μαυραγορίτες στην κατοχή εγώ θα πω πως τους ξεπέρασαν κατά πολύ. Όλοι αυτοί αν ζούσαν στην κατοχή θα ήταν χειρότεροι.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία