BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Με πλάνο θρέψη ελαιώνα για καλή καρπόδεση και σταθερά κιλά κάθε χρόνο

Έχοντας στόχο τη σταθεροποίηση των ετήσιων αποδόσεων καταρτίζουν οι γεωπόνοι τη βασική λίπανση στον ελαιώνα. Προϋπόθεση για να αποδίδει το πλάνο θρέψης αποτελεί η πραγµατοποίηση εδαφολογικής ανάλυσης και φυλλοδιαγνωστικής στον κατάλληλο χρόνο, σίγουρα µέσα στο χειµώνα και µετά το πέρας του στρες συγκοµιδής. Έτσι, µπορεί έπειτα να πραγµατοποιηθεί έγκαιρα και µε ακρίβεια η αναπλήρωση των θρεπτικών στοιχείων που απορροφήθηκαν από τα δέντρα την προηγούµενη χρονιά, ισορροπώντας τις επερχόµενες αποδόσεις.

25-32_cover_5

360
1

Με πλάνο η βασική λίπανση ελαιώνα για καλή καρπόδεση και σταθερά κιλά κάθε χρόνο

του Γιάννη Ρούπα

H ορθολογική βασική λίπανση στην ελιά αποτελεί το Α και το Ω για την επίτευξη ενός ικανοποιητικού ύψους παραγωγής σε ετήσια βάση. Η ελιά όπως κάθε φυτό χρειάζεται τροφή κάθε χρόνο. Η ποσότητα, ο τύπος λιπάσµατος και ο χρόνος εφαρµογής του καθορίζονται µετά από µελέτη και πάντα έχοντας στα χέρια µία πρόσφατη φυλλοδιαγνωστική και εδαφολογική ανάλυση.

Μέσω της βασικής λίπανσης επιδιώκεται να καλυφθούν οι πρωταρχικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της βλάστησης, τη διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλµών, την άνθιση και την καρπόδεση. Συνήθως πραγµατοποιείται την περίοδο ∆εκεµβρίου-Φεβρουαρίου µετά την συγκοµιδή και πριν την έναρξη της ετήσιας βλάστησης. Συµπληρωµατικά, η λίπανση µε διαφυλλικά γίνεται σε διάφορα στάδια της ελαιοκαλλιεργητικής περιόδου, όπως κατά την περίοδο της ανθοφορίας, της καρπόδεσης, της ανάπτυξης του καρπού και της ωρίµανσης, ανάλογα µε τους εκάστοτε στόχους του προγράµµατος θρέψης και την παραγωγική κατεύθυνση των δέντρων.

Επισηµαίνεται πως στους ξηρικούς ελαιώνες χορηγείται σε µία δόση όλη η ποσότητα του λιπάσµατος µέσω της βασικής λίπανσης, ενώ στους αρδευόµενους και κυρίως στους ελαιώνες επιτραπέζιας ελιάς µε την βασική λίπανση χορηγούνται συνήθως τα 2/3 της συνολικής ποσότητας του αζώτου και του καλίου και όλη η ποσότητα του φωσφόρου.

Καλή παραγωγή κάθε χρόνο

Το άζωτο επηρεάζει άµεσα τόσο την βλάστηση όσο και την καρποφορία. Η ελιά αντιδράει άµεσα στην προσθήκη αζωτούχας θρέψης, ειδικά όταν συνδυάζεται µε σύγχρονο σύστηµα άρδευσης. Σε πρώτο βαθµό, η αζωτούχος λίπανση αυξάνει το ποσοστό καρπόδεσης και δεύτερον συµβάλλει στην µείωση των αρνητικών επιπτώσεων της παρενιαυτοφορίας στο µέσο ύψος της παραγωγής.

Το πόσο άζωτο θα παρέχει ο καλλιεργητής στο δέντρο εξαρτάται σε έναν πολύ µεγάλο βαθµό από την διαθέσιµη ποσότητα νερού, διότι περισσότερες βροχές συνεπάγεται και εντονότερα φαινόµενα έκπλυσης. Για παράδειγµα, σύµφωνα µε γεωπόνους, για διαθέσιµη ποσότητα νερού έως 400 χιλιοστά συστήνεται η παροχή 100 γραµµαρίων N ανά δέντρο ανά 100 χιλιοστά νερού, ενώ σε περιοχές που δέχονται πάνω από 700 χιλιοστά νερού η προτεινόµενη λίπανση αζώτου ανατιµάται σε 200+ γραµµάρια Ν ανά δέντρο ανά 100 χιλιοστά νερού.

Η υπερβολή στο άζωτο κοστίζει

Αξίζει να επισηµανθεί πως η υπερβολική αζωτούχος λίπανση πριν από την καρπόδεση, οδηγεί µεν συνήθως σε παραγωγή πολλών καρπών, όµως αυτοί αδυνατούν να µεγαλώσουν αρκετά και παραµένουν µικροί. Η συγκεκριµένη ιδιότητα έχει περισσότερη σηµασία στις επιτραπέζιες ποικιλίες, όπου το µεγαλύτερο µέγεθος καρπού πληρώνεται (πολύ) καλύτερα. Πολλοί καλλιεργητές στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν µεγάλο ύψος παραγωγής, καταλήγουν να έχουν πολλά κιλά καρπό ανά δέντρο αλλά µη εµπορεύσιµου µεγέθους.

Κάθε 20 στρέµµατα και µία ανάλυση εδάφους για µεστό πλάνο θρέψης

Η γνώση είναι δύναµη λέγανε οι µεγαλύτεροι, µε τη ρήση να βρίσκει
την τέλεια εφαρµογή στην περίπτωση του προγραµµατισµού ενός πλάνου λίπανσης στον ελληνικό ελαιώνα. ∆ίχως την γνώση της συγκέντρωσης των υπολειµµάτων χηµικών στοιχείων από προηγούµενες λιπάνσεις, της οξύτητας του εδάφους και της µηχανικής σύστασής του, είναι αδύνατον να υπολογιστεί η βέλτιστη ποσότητα λιπάσµατος και το είδος αυτού που θα πρέπει να χρησιµοποιηθεί. Άλλωστε, η τρέχουσα συγκυρία επιτάσσει την άριστη αξιοποίηση του λιπάσµατος, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο οικονοµικός αντίχτυπος στα κέρδη των παραγωγών. Επιπροσθέτως, χρησιµοποιώντας την ιδανική ποσότητα θρέψης ο αγρότης «πρασινίζει» την δραστηριότητά του. Αξίζει όµως να σηµειωθεί πως η πραγµατοποίηση µίας µόνο εδαφολογικής ανάλυσης έχει νόηµα µόνο σε περιπτώσεις πολύ µικρού κλήρου. Έχοντας κατά νου τις συµβουλές γεωπόνων, ξεχωριστή ανάλυση θα πρέπει να πραγµατοποιείται κάθε 20 στρέµµατα -σε περίπτωση οµοιογενούς εδάφους- και σε 5-10 στρέµµατα εάν το αγροτεµάχιο παρουσιάζει ανοµοιογένειες (π.χ. απότοµη κλίση). Ας σηµειωθεί πως η αξία µίας ανάλυσης κυµαίνεται συνήθως από 50 έως 100 ευρώ η µία, ανάλογα µε τις ιδιαιτερότητες στην εδαφολογική σύσταση της εκάστοτε περιοχής.

Βόριο και Κάλιο πριν την άνθηση για µεγαλύτερη περιεκτικότητα σε έλαιο

Κρίσιµο ρόλο στον σωστό σχηµατισµό των άνθεων, την οµαλή εξέλιξη της γονιµοποίησης και εν τέλει στην καρπόδεση παίζει το βόριο. Ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα θρέψης στην ελιά πρέπει να προβλέπει την παροχή βορίου είτε µε τη µορφή βόρακα είτε µε τη χρήση σύνθετων λιπασµάτων που περιέχουν το στοιχείο. Κατά µέσο όρο συστήνεται η παροχή 250 µε 400 γραµµαρίων βορίου ανά δέντρο ανά 2 ή τρία χρόνια. Σηµειώνεται πως σε περιπτώσεις τροφοπενιών βορίου παρατηρούνται καρπόπτωση, µικροί και παραµορφωµένοι καρποί, φυλλόπτωση αλλά και ξήρανση βλαστών. Η διαφυλλική εφαρµογή βορίου λίγο πριν την άνθηση µπορεί να αυξήσει σηµαντικά το ποσοστό της καρπόδεσης, ακόµη και στην περίπτωση που δεν παρατηρείται ένδειξη έλλειψης στο φύλλο. Επίσης, καλό είναι να επισηµανθεί πως τα µικτά λιπάσµατα ελιάς περιέχουν συνήθως µικρή ποσότητα βορίου 0,3-0,5% που αντιστοιχεί πάνω κάτω στις ετήσιες ανάγκες λίπανσης των ελαιόδεντρων σε βόριο.

Αυξηµένη παροχή καλίου κάθε διετία

Συντονισµένη µε τον κύκλο παρενιαυτοφορίας στην ελιά πρέπει να είναι η θρέψη µε κάλιο, καθώς η απορρόφηση του στοιχείου από τα δέντρα είναι στενά συνδεδεµένη µε τις αναµενόµενες αποδόσεις. Το κάλιο είναι σηµαντικό στοιχείο για την ελαιογένεση, δηλαδή την επί τοις εκατό (%) περιεκτικότητα σε λάδι του ελαιοκάρπου, ενώ παράλληλα καθιστά το φυτό πιο ανθεκτικό σε µυκητολογικές παθήσεις, την ξηρασία και τον παγετό. Πέραν της αυξηµένης αντοχής του δέντρου στο βιοτικό και αβιοτικό στρες, η επάρκεια καλίου συµβάλλει και στην ποιοτική βελτίωση του ελαιολάδου, αφού αυξάνει τη συγκέντρωση φαινολικών ενώσεων. Επίσης, συντελεί σε αύξηση του ποσοστού της σάρκας στον καρπό.

Timac Agro | ΛΥΔΑ

Αναβίωση του ελαιώνα με τη στήριξη της Timac Agro | ΛΥΔΑ

του Γιάννη Ρούπα

Στις πλαγιές του Ταϋγέτου βρίσκεται o ελαιώνας της Βασιλικής Κουτσουµπού, όπου µε µεράκι αναζητά διαρκώς τρόπους βελτίωσης της παραγωγής της τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, επαναφέροντας σταδιακά ακόµη και τα πλέον προβληµατικά δέντρα.

Στο κυνήγι της τελειότητας, η Βασιλική Κουτσουµπού έχει σύµµαχο την οικογένειά της, η οποία συντηρεί περισσότερα από 4.500 ελαιόδεντρα, τόσο ελαιοποιήσιµων όσο και επιτραπέζιων ποικιλιών,

Ωστόσο, η διατήρηση των ελαιόδεντρων σε καλή κατάσταση δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αφού η κλιµατική αλλαγή και διάφοροι αστάθµητοι παράγοντες µπορούν πολλές φορές να δηµιουργήσουν εµπόδια στους παραγωγούς που εκ πρώτης όψης µοιάζουν ανυπέρβλητα. Αρωγός στην προσπάθεια της Βασιλικής Κουτσουµπού έχει σταθεί την τελευταία διετία η Timac Agro | ΛΥ∆Α, η οποία προσέφερε λύσεις κοµµένες και ραµµένες στα µέτρα του χωραφιού της, µε την συνεργασία να ενισχύεται χρόνο µε το χρόνο.

Όπως εξηγεί στην Agrenda, τα δέντρα απέκτησαν µία «δεύτερη ζωή» από όταν ξεκίνησε τις εφαρµογές. «Πολλά δέντρα άλλαξαν πλήρως όψη, έχοντας πλέον ωραίο πράσινο χρώµα και µεγάλο µήκος βλάστησης. Προηγουµένως αρκετά ήταν κίτρινα και καχεκτικά λόγω µυκητολογικών προσβολών, ενώ το όξινο έδαφος δηµιουργούσε ακόµη περισσότερα προβλήµατα», εξηγεί.

Παράλληλα, τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α έχουν παίξει τον δικό τους ρόλο στην αύξηση των αποδόσεων τα τελευταία χρόνια στα ελαιόδενδρα της Βασιλικής Κουτσουµπού, µε τα νεαρά δέντρα Καλαµών να αναµένεται να δώσουν 12-15 κιλά καρπό έκαστος από τον 7ο χρόνο ζωής τους και τα ελαιόδενδρα  να αυξάνουν σηµαντικά την απόδοσή τους χρόνο µε το χρόνο.

Κατάλληλο για βιολογικές πρακτικές  το Fertileader Rame

∆εν είναι τυχαίο πως το Fertileader Rame χαίρει της εκτίµησης τόσων ελαιοκαλλιεργητών, αφού το προϊόν στοχεύει στην αντιµετώπιση των αβιοτικών καταπονήσεων, επιτρέποντας σταθερή ανάπτυξη της καλλιέργειας, καθώς και την µεγιστοποίηση των αποδόσεων.

Όπως συµπληρώνει ο Γιώργος Κρητικάκος, τοπικός Σύµβουλος Θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α, το Fertileader Rame µε τεχνολογία SEACTIV αποτελεί ένα σκεύασµα διπλής δράσης, τόσο ως λίπασµα αλλά και ως βιοδιεγέρτης, κατάλληλο για διαφυλλικές εφαρµογές και ειδικά σχεδιασµένο για καλλιέργειες που εµφανίζουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χαλκό. Ουσιαστικά το σκεύασµα αυξάνει την αντοχή των φυτών στο αβιοτικό stress και ενισχύει τις φυσιολογικές διαδικασίες τους, εξοικονοµώντας ενέργεια από τις µεταβολικές διεργασίες των δένδρων η οποία µπορεί να διοχετευτεί τελικά στη µεγιστοποίηση του παραγωγικού δυναµικού.

Προστασία από κάθε είδους στρες µε το Vitalfit

Για αρκετά χρόνια ο ελαιώνας της Βασιλικής Κουτσουµπού υπέφερε λόγω υψοµέτρου από φαινόµενα παγετού, µε την ίδια να ξεχωρίζει τρεις χρονιές που η ζηµιά ήταν ιδιαίτερα σηµαντική. Λύση στο πρόβληµα της έδωσε το  Vitalfit της Timac Agro | ΛΥ∆Α, το οποίο βοήθησε τα δέντρα να φθάσουν άµεσα στη πρότερη υγιή κατάσταση και τις µεταβολικές διεργασίες των ελαιόδεντρων να επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το Vitalfit αποτελεί ένα βιοδιεγέρτη πλούσιο σε Φώσφορο και ξεχωρίζει διότι περιέχει την οµώνυµη τεχνολογία, η οποία βασίζεται τόσο στην πρόληψη όσο και στην θεράπευση του οξειδωτικού στρες των φυτικών οργανισµών. Το Vitalfit ενεργοποιεί τάχιστα τους αµυντικούς µηχανισµούς του φυτού, εξηγεί στην Agrenda ο Χρήστος Μπαµπάτσικος, Επικεφαλής του τµήµατος Μάρκετινγκ της Timac Agro | ΛΥ∆Α. Σηµαντικό πλεονέκτηµα της τεχνολογίας Vitalfit είναι πως αποτελεί ένα προϊόν κατάλληλο για όλους τους τύπους καλλιεργειών και µπορεί να εφαρµοστεί τόσο διαφυλλικά όσο και ριζοποτιστά, ανεξαρτήτως σταδίου της καλλιέργειας.

Εφαρµογή στο δύσκολο όξινο έδαφος του ελαιώνα βρήκε και το Physiolith, συντελώντας σε άµεση διόρθωση του εδάφους τόσο όσον αφορά στην οξύτητα (δείκτης pH) όσο και τυχόν έλλειψη ασβεστίου. Το Physiolith έχει σχεδιαστεί ώστε να ενισχύει τη µικροβιακή δραστηριότητα του εδάφους, βελτιώνοντας τη δοµή και τη γονιµότητά του. Με την ειδική σύνθεση του πλούσια σε ανθρακικό ασβέστιο θαλάσσιας προέλευσης (36% CaO), επιτυγχάνεται ταχύτατη βελτίωση της δοµής του εδάφους. Επιπλέον, η τεχνολογία Physio Pro προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου, προωθώντας την πιο γρήγορη και ισχυρή ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος.

Στοχευµένες λύσεις για απαιτητικούς παραγωγούς

Προσοχή στη λεπτοµέρεια επιδεικνύει από την αρχή της σταδιοδροµίας του ο Γιώργος Κορίννης, ιδιοκτήτης καταστήµατος γεωργικών εφοδίων στη Τραπεζαντή Λακωνίας, µε το κατάστηµα να βρίσκεται ακριβώς πάνω στο 11ο χιλιόµετρο της Εθνικής Οδού Σπάρτης - Γυθείου. Προικισµένος µε εµπειρία σχεδόν 25 ετών στο χώρο, έχει καταφέρει να περάσει τη φιλοσοφία του σε συνεργαζόµενους παραγωγούς, όπως η Βασιλική Κουτσουµπού, η οποία συµπυκνώνεται στη ρήση «τα κατάλληλα όπλα, στον κατάλληλο χρόνο και την κατάλληλη στιγµή».

Ο Γιώργος Κορίννης διατηρεί δικιά του επιχείρηση από το 2002, η οποία µετασχηµατίστηκε σε εταιρεία (ΙΚΕ) το 2019 µε πλούσιο πελατολόγιο που απλώνεται σε όλη τη Λακωνία και σε όλες τις ενεργές καλλιέργειες. Η γεωπονία αποτελούσε από τα παιδικά του χρόνια το πάθος του και εν τέλει το επαγγελµατικό του όνειρο, επιζητώντας να προσφέρει εξατοµικευµένες και δοκιµασµένες λύσεις στους παραγωγούς. Η νοοτροπία αυτή ταιριάζει γάντι µε τη φιλοσοφία της Timac Agro | ΛΥ∆Α και ήταν επόµενο να προκύψει µε τα χρόνια η σηµερινή στενή συνεργασία, η οποία επεκτείνεται και δυναµώνει χρόνο µε το χρόνο.

Έµφαση στη µετάδοση της τεχνογνωσίας

«Η ποιότητα των προϊόντων είναι γνωστή, υποστήριξη από την εταιρεία υπάρχει και είναι µεγάλη, η τεχνογνωσία των συµβούλων της Timac Agro | ΛΥ∆Α είναι εντυπωσιακή και την είδα µε τα µάτια µου όταν επισκέφτηκα το Κέντρο Ερευνών της εταιρείας (CΜI) στις ακτές της Βορειοδυτικής Γαλλίας», σηµειώνει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κορίννης.

«Για εµάς παίζει πολύ σηµαντικό ρόλο η µετάδοση της τεχνογνωσίας στον συνεργάτη µας, µε απώτερο σκοπό την ανάδειξη των καλλιεργειών ώστε να κάνουµε ακριβώς αυτό που περιγράφει ο Γιώργος Κορίννης και να υπάρχει µία τελική υπεραξία στο αγροτικό προϊόν, τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική», συµπληρώνει ο Βασίλης Αντωνόπουλος, ∆ιευθυντής Πωλήσεων Νοτιοανατολικής Ελλάδας της Timac Agro | ΛΥ∆Α.

Με βάση τη φιλοσοφία του Γιώργου Κορίννη, είναι λογικό το Fertileader Rame να έχει γνωρίσει την αποθέωση µεταξύ των καλλιεργητών, αφού η περιοχή είναι γεµάτη ελαιόδεντρα και ο χαλκός παίζει µεγάλη σηµασία τόσο στην υγεία των δέντρων όσο και στις αποδόσεις.

Άλλωστε, η συγκοµιδή της ελιάς αποτελεί από τη φύση της ένα στρεσάρισµα των δέντρων, καθώς αποκόβεται ο καρπός, δηµιουργούνται πληγές από τα ελαιοραβδιστικά µηχανήµατα, ενώ επικρατούν χαµηλές θερµοκρασίες, αφού βρισκόµαστε στη καρδιά του χειµώνα. Το Fertileader Rame είναι σχεδιασµένο ώστε να βοηθάει το δέντρο να αντιµετωπίσει αποτελεσµατικά τις αβιοτικές καταπονήσεις. Αποτελεί ένα προϊόν διπλής δράσης, τόσο ως λίπασµα αλλά και ως βιοδιεγέρτης, κατάλληλο για διαφυλλικές εφαρµογές και ειδικά σχεδιασµένο για καλλιέργειες που


Gavriel 

Μεγιστοποίηση των αποδόσεων με χρήση ορθών και ανταποδοτικών εφαρμογών θρέψης

του Παπαπάνου Γιάννη*

Η ελιά αποτελεί µία από τις πλέον ανθεκτικές δενδρώδεις καλλιέργειες καταλαµβάνοντας σηµαντικές εκτάσεις στον ελλαδικό χώρο. Η υψηλή ανθεκτικότητα της ελιάς, δυστυχώς µας ξεγελάει και πολλές φορές παραµελούµε την ορθή θρέψη της, την παροχή κατάλληλων καθώς και επαρκών µάκρο και ιχνοστοιχείων. Η απόδοση και η ανταποδοτικότητα της καλλιέργειας της ελιάς, είτε αναφερόµαστε σε βρώσιµη είτε σε ελαιποιήσιµη ποικιλία, είναι άµεσα συνδεδεµένη µε την εφαρµογή κατάλληλου και πλήρους προγράµµατος θρέψης.

Η σηµασία των µακροστοιχείων στην καλλιέργεια της ελιάς:

Άζωτο: Αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα στοιχεία θρέψης για την καλλιέργεια της ελιάς, καθώς συµµετέχει στην διαφοροποίηση των οφθαλµών σε ανθοφόρους και βλαστοφόρους. Εν συνεχεία, συντελεί στην ανάπτυξη της ανοιξιάτικης βλάστησης. Τέλος η επαρκής ποσότητα αζώτου, αυξάνει σηµαντικά τα ποσοστά σχηµατισµού τέλειων άνθεων κατά την περίοδο της ανθοφορίας, επιδρώντας κατά αυτόν τον τρόπο θετικά στην ανάλογη αύξηση της καρπόδεσης. Συµπερασµατικά η παρουσία και η επάρκεια του αζώτου στην καλλιέργεια της ελιάς εξασφαλίζει καλύτερη και µεγαλύτερη σοδειά για την επόµενη χρονιά. Η µορφή του αζώτου που θα επιλεχθεί για την θρέψη των ελαιόδεντρων παίζει πολύ σηµαντικό ρόλο στην ανταποδοτικότητα της σοδειάς. Η χρήση σταθεροποιηµένων ουρικών λιπασµάτων οδηγεί την καλλιέργεια της ελιάς σε µεγαλύτερες αποδόσεις, άρα και σε υψηλότερη κερδοφορία, καθώς εξασφαλίζουµε µηδενικές απώλειες και ταυτόχρονα την βέλτιστη θρέψη στην καλλιέργεια µας.

Φώσφορος: Είναι µικρότερης σηµασίας στις δενδρώδεις καλλιέργειες λόγω του µεγάλου όγκου του ριζικού συστήµατος. Παρόλα αυτά, είναι ιδιαίτερα σηµαντική η εφαρµογή του σε αβεστολιθικά εδάφη, όπου είναι εγκατεστηµένο το µεγαλύτερο ποσοστό ελαιόδεντρων στην Ελλάδα. Σε αντίθετη περίπτωση, µπορούν να παρατηρηθούν µικροφυλλίες, χλωρώσεις φύλλων καθώς και ξήρανση βλαστών. Η υψηλή υδατοδιαλυτότητα του φωσφόρου στα προϊόντα θρέψης που χρησιµοποιούνται, είναι πολύ σηµαντική, καθώς είναι άµεσα συνδεδεµένη µε την απορρόφηση του συγκεκριµένου στοιχείου από την ελιά.

Κάλιο: Συµµετέχει στην παραγωγή και ανάπτυξη του καρπού, εξασφαλίζοντας βάρος, µέγεθος και υψηλή ελαιοπεριεκτικότητα. Επίσης, προσδίδει ανθεκτικότητα στο κυκλοκόνιο και άλλες ασθένειες. Παράλληλα είναι ιδιαίτερα σηµαντικό στοιχείο για τις περιοχές όπου χαρακτηρίζονται από χαµηλές θερµοκρασίες καθώς προσδίδει ανθεκτικότητα.

Μαγνήσιο: Βασικό δοµικό συστατικό της χλωροφύλλης επιδρά άµεσα στην φωτοσύνθεση. Έλλειψη µαγνησίου επηρεάζει την ανάπτυξη των ελαιοδένδρων και µειώνει τις τελικές αποδόσεις.

Βόριο: Είναι αναντικατάστατο στοιχείο για την ελιά. Χαρακτηρίζεται ως το µυστικό της επιτυχίας για την καλλιέργεια της ελιάς, καθώς συµµετέχει σε µεγάλο βαθµό στην αύξηση των βλαστών. Επίσης,συµβάλει στον σχηµατισµό των ανθέων, την γονιµοποίηση, αυξάνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τα ποσοστά καρπόδεσης  Σε σοβαρές τροφοπενίες παρατηρείται αυξηµένη καρπόπτωση και παραµόρφωση των καρπών.

Η εταιρεία Gavriel προτείνει τα λιπάσµατα αυξηµένης αποδοτικότητας Nutrimore και εγγυάται αποτελεσµατική λίπανση µε µικρές απώλειες και αύξηση των αποδόσεων της ελιάς χωρίς σπατάλες. Προτείνει Nutrimore 20-7-12+2MgO+B ή 20-6-14+Β στην βασική λίπανση της ελιάς για κέρδος σε:

■ Υψηλές µονάδες αζώτου µε µηδενικές απώλειες που παρέχονται σε ιδανικό ρυθµό: Το άζωτο στα Nutrimore αποτελείται από ουρεϊκό άζωτο που προστατεύεται 100% από το Agrotain και ένα µέρος αµµωνιακό-σταθερό άζωτο. ∆εν περιέχουν νιτρικό άζωτο το οποίο και παρουσιάζει µεγάλες απώλειες λόγω έκπλυσης, φαινόµενο έντονο ιδιαίτερα κατά την χειµερινή περίοδο λόγω των βροχοπτώσεων. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται, οµαλή και παρατεταµένη θρέψη εξασφαλίζοντας τέλεια ισορροπία βλάστησης - καρποφορίας.

■ Φώσφορο: Πάνω από 95% υδατοδιαλυτός που είναι πλήρως διαθέσιµος για τα δέντρα. Αφοµοιώσιµος από τα φυτά είναι ο υδατοδιαλυτός φώσφορος.

■ Υψηλές µονάδες 100% υδατοδιάλυτου καλίου: Για αυξηµένο µέγεθος καρπών και υψηλή ελαιοπεριεκτικότητα.  ∆υνατότητα για επιλογή τύπων που συνδυάζουν άζωτο, φώσφορο, και κάλιο µε Βόριο µε την καινοτόµο µορφή DDP που είναι 10 φορές πιο ισχυρό από τις υπόλοιπες µορφές Βορίου και απορροφάται στο 100% από τα δέντρα για επιτυχηµένη γονιµοποίηση και αυξηµένη καρποφορία ή και Μαγνήσιο για παραγωγή χλωροφύλλης και τέλεια καρπόδεση.

Με τα προϊόντα θρέψης Gavriel, επιτυγχάνεται η µέγιστη κάλυψη των αναγκών της καλλιέργειας της ελιάς. Η εταιρεία Gavriel έχει ως κύριο γνώµονά της, την αύξηση της αποδοτικότητας και της ανταποδοτικότητας της ελαιοκαλλιέργειας.

*ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΓΠΑ- MBA AUA, GAVRIEL MARKETING MANAGER


Agrohellas
Yara Hellas

Απαντήσεις σε ερωτήματα για τη λίπανση ελιάς

H Ελλάδα είναι από τις µεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές χώρες στον κόσµο, καλύπτοντας σχεδόν το 10% της παγκόσµιας παραγωγής σε ελαιόλαδο, ενώ δυναµική είναι η παρουσία της χώρας και στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς. Για αυτό, η εταιρεία YARA Ελλάς δηµιούργησε κάποια videos στα οποία προσεγγίζει τις ανάγκες της καλλιέργειας και παρουσιάζει πώς µε την γνώση που διαθέτει, αλλά και µε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της µπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες αυτές εξασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα και την ποσότητα παραγωγής.

Καθηµερινά η οµάδα της YARA Ελλάς, καλείται να απαντήσει σε κρίσιµα ερωτήµατα που κάνουν οι παραγωγοί, όπως:

■ Ποιοι όµως είναι οι παράγοντες αυτοί που επηρεάζουν την απόδοση ενός ελαιώνα;

■ Ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεται η ελιά για να αποδώσει σωστά;

■ Πότε πρέπει να λιπάνω και τι είδους λιπάσµατα να χρησιµοποιήσω;

Απαντήσεις για αυτά τα ερωτήµατα δίνονται στο δεύτερο video της Yara Ελλάς για τη Λίπανση της Ελιάς, όπου η Μαρία Ψαρρού, Marketing Operations & Content Manager, αναφέρεται στην αξία της καλλιέργειας για τη χώρα µας και ο Νίκος Μυτιλέκας, Marketing & Agronomy Manager αναλύει τις ανάγκες της καλλιέργειας σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και προτείνει εφαρµογές µε τα προϊόντα λίπανσης της Yara, για επιφανειακές εφαρµογές, αλλά και για εφαρµογές µέσω υδρολίπανσης ή διαφυλλικά.

Eurochem
Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda στην λίπανση ελιάς διαθέσιμο εδώ




  

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

11-12-2022 14:16Lazaros Kouroukehagias

Μαρκετινγκ Μαρκετινγκ Μερκετινγκ ...μονο μαρκετινγκ!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία