BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Οδηγός ορθών πρακτικών για γλυκάδα και αντοχή στην επιτραπέζια ντομάτα

Μόνο µια επιτραπέζια ντοµάτα µε υψηλή διατηρησιµότητα, εντυπωσιακή όψη και γλυκάδα στη γεύση µπορεί να διεκδικήσει υπεραξία, καθώς το τιµολογιακό χάσµα µεταξύ α’ και β' κατηγορίας βαίνει τα τελευταία χρόνια αυξανόµενο.

25-32_COVER_6

Γιάννης Ρούπας

51
0

Οδηγός ορθών πρακτικών για όψη, γλυκάδα και αντοχή  στην επιτραπέζια ντομάτα

Το κυνήγι της ποιότητας µέσω ενός ολοκληρωµένου προγράµµατος θρέψης δηµιουργεί υποθήκη για βελτιστοποίηση των κερδών. Αυτό δεν σηµαίνει πως ο παραγωγός δεν θα πρέπει να έχει µόνιµα στραµµένη την προσοχή του στους καλλιεργητικούς εχθρούς, οι οποίοι, λόγω της εντεινόµενης κλιµατικής αλλαγής απασχολούν όλο και συχνότερα τις ντοµατοφυτείες.

Στο 1,50 ευρώ το Πάσχα η τιμή της ντομάτας

Ασφαλές καταφύγιο για τη θερµοκηπιακή ντοµάτα αποτελούν τα 1,40 - 1,50 ευρώ το κιλό κατά την περίοδο του Πάσχα, τιµή η οποία ικανοποιεί τους παραγωγούς αφήνοντας ένα σεβαστό περιθώριο κέρδους, ευνοεί την ευρεία κατανάλωση κρατώντας τις τιµές λιανικής σε αποδεκτά επίπεδα και δεν δηµιουργεί αρκετά κίνητρα στο εµπόριο να ψαχτεί για µαζικές εισαγωγές από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Σύµφωνα µε τα όσα εξηγεί στην Agrenda ο Νίκος Τριανταφυλλόπουλος, υπεύθυνος πωλήσεων στον Αγροτικό Συνεταιρισµό Ανατολή, τις τελευταίες µέρες καταγράφεται µία άνοδο της τιµής παραγωγού στα επίπεδα του 1,20 µε 1,30 ευρώ το κιλό, ενώ µε δύο εβδοµάδες να αποµένουν για το ορθόδοξο Πάσχα, τόσο η ζήτηση όσο και οι τιµές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Η φετινή σεζόν µπορεί να µην έχει ως τώρα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τους καλλιεργητές, ωστόσο ένας καλός Απρίλιος είναι αρκετός για να επαναφέρει κάποια χαµόγελα στις τάξεις των παραγωγών στα κρητικά θερµοκήπια, αφού ένα µεγάλο µέρος της ετήσιας προσόδου βγαίνει παραδοσιακά την αµέσως επόµενη περίοδο.

Παρόµοια κατάσταση επικράτησε και πέρυσι, όταν οι τιµές άρχισαν να τσιµπούν µερικά λεπτά κάθε µέρα από το τελευταίο 10ήµερο του Μαρτίου.

Έως την τελευταία ταξιανθία υψηλές οι θρεπτικές ανάγκες

Αυξηµένες και διαφορετικές εν συγκρίσει µε τα υπόλοιπα κηπευτικά (π.χ. µελιτζάνες, πιπεριές) είναι οι απαιτήσεις της ντοµάτας (τόσο θερµοκηπιακής όσο και υπαίθριας) σε λίπανση. Η καλλιέργεια έχει σηµαντικές ανάγκες σε λίπανση -υψηλότερες στην περίπτωση της θερµοκηπιακής καλλιέργειας- για να αποδώσει πλούσια καρποφορία και ζουµερούς, γλυκούς καρπούς. Πρέπει να επισηµανθεί πως οι ντοµατιές είναι εξίσου ευαίσθητες και στο πλεονάζον λίπασµα. Τα συµπτώµατα της υπερβολής στο άζωτο περιλαµβάνουν αύξηση της ευαισθησίας στους παθογόνους µικροοργανισµούς, µείωση της παραγωγής λόγω παράτασης της άνθισης, οψίµιση της ωρίµανσης και επιπλέον µαλάκωµα των καρπών.

Ο βιολογικός κύκλος της καλλιέργειας διακρίνεται σε 4 περιόδους µε διαφορετικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Κατά την πρώτη περίοδο, από τη φύτευση µέχρι το δέσιµο  του πρώτου σταυρού η συνολική ζήτηση είναι µικρή. Ακολουθεί η περίοδος µετά και µέχρι τον σχηµατισµό της τελευταίας ταξιανθίας όπου οι ανάγκες για άζωτο, φώσφορο και κάλιο είναι αυξηµένες.

Ακολούθως και µέχρι το 85% της ανάπτυξης, σε περίπου 5 εβδοµάδες, η ζήτηση για κάλιο είναι µικρή, κανονική για τον φωσφόρο και µεγάλη για άζωτο, ασβέστιο και µαγνήσιο. Λίγες βδοµάδες µετά σταµατά η δηµιουργία ξηρής µάζας άρα και η έντονη ζήτηση για θρεπτικά στοιχεία. Μόνο ο φωσφόρος απορροφάται σε λογικά επίπεδα αν και συνήθως προσφέρεται ασβέστιο που ενισχύει τη µετασυλλεκτική διατηρησιµότητα.

Λεπτή ισορροπία για αποφυγή τροφοπενίας

Η ντοµάτα αποτελεί µία ιδιαίτερα καλιόφιλη καλλιέργεια, µε το στοιχείο να παίζει σηµαντικό ρόλο σε πολλές µεταβολικές και καρποδοτικές λειτουργίες του φυτού. Η προσθήκη µεγαλύτερων ποσοτήτων καλίου δίχως όµως υπερβολές βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα, το σχήµα, τη συνεκτικότητα και την οµοιοµορφία στο χρώµα του καρπού. Η έλλειψη του καλίου εµφανίζεται συνήθως µε περιφερειακή χλώρωση και νέκρωση των φύλλων, ξεκινώντας από τα φύλλα της βάσης, ενώ προκαλεί ανοµοιόµορφη εµφάνιση χρώµατος στους ώριµους καρπούς. Η υπερβολική όµως καλιούχος λίπανση συχνά προκαλεί τροφοπενία µαγνησίου στην τοµάτα, λόγω ανταγωνισµού των δύο θρεπτικών στοιχείων.

Χτίσιµο της ντοµατιάς µε άζωτο και φώσφορο

Όσον αφορά τα άλλα δύο θεµελιώδη στοιχεία κάθε προγράµµατος θρέψης, το άζωτο έχει σηµαντική επίδραση στη βλαστική ανάπτυξη και την αγρονοµική απόδοση του φυτού, ενώ ο φώσφορος επηρεάζει δοµικά την καλλιέργεια. Από τη µία βοηθάει στην καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος και την οµοιόµορφη ανάπτυξη του χρώµατος του καρπού κατά την ωρίµανση, από την άλλη όµως, τυχόν υπερβολή µε τον φώσφορο προκαλεί ανοµοιόµορφο χρωµατισµό των καρπών και ποιοτική υποβάθµισή τους (αύξηση των κενών χώρων στο εσωτερικό του καρπού, µείωση οξύτητας).

Η έλλειψη φωσφόρου γίνεται εύκολα αντιληπτή στο χωράφι/θερµοκήπιο από τον µωβ χρωµατισµό στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Η χορήγηση των θρεπτικών στοιχείων αζώτου και καλίου πρέπει να επιµερίζεται κατά τη διάρκεια του βλαστικού κύκλου. Επίσης, στην καλλιέργεια υπαίθριας καλλιέργειας ντοµάτας, όλη η ποσότητα του φωσφόρου χορηγείται εφ’ άπαξ στην αρχή της καλλιέργειας µέσω της βασικής λίπανσης.

 

Κ&Ν ΕΥΘΥΜΙΑ∆ΗΣ Μ.ΑΒΕΕ

Έλεγχος Tuta Absoluta
του Γιάννη Σµυρνάκη*

Η Κ&Ν ΕΥΘΥΜΙΑ∆ΗΣ Μ.ΑΒΕΕ εξειδικεύεται στην πρόληψη και τον έλεγχο εχθρών και παθογόνων που επηρεάζουν διαφορετικές καλλιέργειες. Τα προϊόντα της έχουν σχεδιαστεί για να προάγουν τη βιωσιµότητα, τη φροντίδα του περιβάλλοντος και του εδάφους, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ένα εξαιρετικό εργαλείο για την εξάλειψη των διαφόρων εχθρών και παθογόνων που µπορεί να προσβάλλουν τις καλλιέργειες.

Για τον έλεγχο της Tuta Absoluta στην τοµάτα η Κ&Ν ΕΥΘΥΜΙΑ∆ΗΣ Μ.ΑΒΕΕ προτείνει τα βιοδραστικά εντοµοκτόνα AZATIN EC και COSTAR WG:

n AZATIN EC: εντοµοκτόνο επαφής και στοµάχου µε διασυστηµατική δράση, περιέχει ως δραστική ουσία εκχύλισµα από τους σπόρους του τροπικού φυτού Azadirachta indica (azadirachtin A 2,6% β/ο). Ως προς τον τρόπο δράσης του παρεµβαίνει στην εξέλιξη των ατελών σταδίων και αναστέλλει τις κυτταρικές λειτουργίες των εντόµων, έχει αντιτροφικές και εντοµοαπωθητικές ιδιότητες, ενώ επίσης προκαλεί µείωση της γονιµότητας των εντόµων- στόχων. Το AZATIN είναι ήπιο ως προς τα κύρια ωφέλιµα έντοµα και µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε Προγράµµατα Ολοκληρωµένης ∆ιαχείρισης και στη Βιολογική Γεωργία (σύµφωνα µε τους Καν. (ΕΕ) 2021/1165 και Καν.(ΕΕ) 2018/848, όπως κάθε φορά ισχύουν).

n COSTAR WG: Νέο εντοµοκτόνο που αποτελείται από Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki strain SA-12 85% β/β που ισοδυναµεί µε 8.5×1012CFU, 90000 IU/mg σε ενεργό πρωτεΐνη δ-endotoxin 18%, που τον καθιστά τον πιο πυκνό εγκεκριµένο βάκιλλο. Είναι αποτελεσµατικός στον έλεγχο της Tuta Absoluta, καθώς ενάντια και σε άλλες προνύµφες λεπιδοπτέρων. Είναι ένα επιλεκτικό εντοµοκτόνο που δρα µε κατάποση στις προνύµφες των πρώτων σταδίων ανάπτυξης. Το COSTAR δεν έχει καµία επίδραση στα ωφέλιµα έντοµα, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους αγρότες που εφαρµόζουν Πρόγραµµα Ολοκληρωµένης ∆ιαχείρισης. Το COSTAR επιτρέπεται για χρήση στη Βιολογική Γεωργία, σύµφωνα µε τους Καν. (ΕΕ) 2021/1165 και Καν.(ΕΕ) 2018/848, όπως κάθε φορά ισχύουν.

*Υπεύθυνος Ανάπτυξης Καλλιεργειών, Tεχνικής Υποστήριξης & Marketing - Πατάτες, Κηπευτικά



COMPO EXPERT

Κλειδί για υψηλές αποδόσεις οι εφαρµογές στα κρίσιµα στάδια της καλλιέργειας τοµάτας

του Φώτη Τυρογαλά*

Η   εφαρµογή του σωστού λιπάσµατος, στις σωστές δόσεις και τη σωστή στιγµή είναι το κλειδί για υψηλές αποδόσεις στην καλλιέργεια τοµάτας. Η COMPO EXPERT συνιστά το παρακάτω πλήρες πρόγραµµα λίπανσης:

Στάδιο 1 από την µεταφύτευση µέχρι την έναρξη καρπόδεσης (4ος µε 5ος  σταυρός)

Συνίσταται εφαρµογή µε  Basaplant® Starter. Το Basaplant® Starter είναι ένα υδατοδιαλυτό σύνθετο λίπασµα NPK 13-36-13 µε µικροθρεπτικά συστατικά, τύπος που ενδείκνυται για την έναρξη της καλλιέργειας.

Στάδιο 2 από έναρξη καρπόδεσης (4ος µε 5ος  σταυρός) µέχρι έναρξης ωρίµανσης

Τα προτεινόµενα προϊόντα είναι Complesal® Solub 20-19-19 +TE ή Complesal® Drip 20-20-20. Στόχος να υπάρξει η ισορροπία µεταξύ της βλαστικής και της αναπαραγωγικής φάσης και να τροφοδοτήσουµε το φυτό µε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία µε σκοπό να καλυφθούν οι υψηλές του ανάγκες λόγω του υψηλού ρυθµού ανάπτυξης. Το Complesal® Solub 20-19-19 +TE είναι ένα υδατοδιαλυτό NPK λίπασµα πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, το οποίο ενισχύει την καλλιέργεια στις φάσεις υψηλής δραστηριότητας. Από την άλλη πλευρά το νέο προϊόν, της COMPO EXPERT, Complesal® Drip 20-20-20 το οποίο είναι ειδικά σχεδιασµένο για τις ιδιαίτερες κλιµατικές και εδαφικές συνθήκες της Ελλάδας, είναι ένα ισόρροπο κρυσταλλικό λίπασµα, µε εδαφικό σίδηρο EDDHA, για µέγιστη διαθεσιµότητα σε εδάφη µε υψηλό pH.

Στάδιο 3 από έναρξη ωρίµανσης µέχρι τέλος συγκοµιδής

Συστήνονται τα υδατοδιαλυτά σύνθετα λιπάσµατα Basaplant® Orange ή Complesal® Drip 10-5-35 , πλούσια σε κάλιο και µικροθρεπτικά συστατικά. Φόρµουλες που συνίστανται για τα στάδια αυξηµένων αναγκών σε κάλιο, από την καρπόδεση έως την συγκοµιδή.  Στις περιπτώσεις που ο παράγωγος θέλει να συνδυάσει τον εφοδιασµό του φυτού µε κάλιο και ασβέστιο συνίσταται η εφαρµογή του Hakaphos® Calcidic Plus K 14-5-24 (+10 CaO), το οποίο παρά την παρουσία 10 µονάδων ασβεστίου έχει πολύ χαµηλό, όξινο pH.

Ειδική θρέψη – Εδαφοβελτίωση (υδρολίπανση)

Κατά την διάρκεια του δεύτερου ποτίσµατος από την µεταφύτευση και για 2 µε 3 επαναλήψεις προτείνεται η εφαρµογή υδρολίπανσης µε Vitanica® RZ. Το Vitanica® RZ είναι ένα υγρό οργανο-ανόργανο λίπασµα NK το οποίο περιέχει εκχύλισµα φυκιών από το Ecklonia maxima που παρέχει βιοδραστικά οργανικά συστατικά (αµινοξέα, βιταµίνες) στο φυτό. Με την δράση του Bacillus amyloliquefaciens το Vitanica® RZ έχει µια διεγερτική επίδραση στην ανάπτυξη των ριζών και υποστηρίζει τη ζωτικότητα και την αντοχή στο στρες.

Καθ’όλη την περίοδο της καλλιέργειας συνίστανται εφαρµογές µε Complesal® Black και Basfoliar® Triple Flo. Με το Complesal® Black το οποίο είναι υγρό λίπασµα χουµικών (7,5%) και φουλβικών (7,5%) οξέων αρίστης διαλυτότητας, επιτυγχάνεται βελτίωση της σύστασης του εδάφους ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και η απορρόφηση των ανόργανων στοιχείων.

Ειδική θρέψη (διαφυλλικές εφαρµογές)

Από την έναρξη της ανθοφορίας και ανά 15 µε 20 ηµέρες προτείνεται διαφυλλική εφαρµογή µε συνδυασµό του Basfoliar® Kelp O SL και TerraPlus® Ca Fluid, για να επιτευχθεί οµοιόµορφη καρπόδεση, µέγεθος καρπού, µετασυλλεκτική συντήρηση, αλλά και για αντοχή σε αβιοτικά στρες (παγετός, καύσωνας).. Την ίδια στιγµή ο βιοδιεγέρτης Basfoliar® Kelp O SL µε εκχύλισµα από το φύκος Ecklonia maxima, το οποίο περιέχει φυτορµόνες, πρωτεΐνες και αµινοξέα  θα ενισχύσει την ανάπτυξη της ρίζας και θα προσφέρει σταθερότητα στο φυτό έναντι του stress.  Από την έναρξη της ωρίµανσης µέχρι το τέλος της συγκοµιδής προτείνεται διαφυλλική εφαρµογή µε τον καινοτόµο βιοδιεγέρτη Basfoliar® Plantae Bio SL, ώστε να επιτευχθεί οµοιοµορφία χρώµατος και µεγέθους.  Σε όλη την διάρκεια της καλλιέργειας και αναλόγως µε τις συνθήκες και τις ανάγκες η COMPO EXPERT συνιστά την διαφυλλική εφαρµογή µε το Basfoliar® Triple Flo, ενός πυκνού εναιωρήµατος που εφοδιάζει το φυτό µε τα ιχνοστοιχεία (5% Cu, 12% Mn, 18% Zn). 

*Γεωπόνος COMPO EXPERT

Syngenta

Συνέδριο Syngenta για τους τρόπους διαχείρισης των εντόµων και των ιών στα κηπευτικά

του ∆εληµπαλταδάκη Μανώλη*

Οι ιώσεις που µεταδίδονται από έντοµα αποτελούν τις σηµαντικότερες απειλές για όλες τις καλλιέργειες των κηπευτικών.

Η Syngenta Hellas, µε γνώµονα τη συνεχή ενηµέρωση και παροχή ολοκληρωµένων λύσεων, διοργάνωσε στις 18 Μαρτίου 2023, στο Ηράκλειο Κρήτης, ένα συνέδριο µε θέµα «Προστασία των κηπευτικών από έντοµό-µεταδιδόµενες ιώσεις».

Στο συνέδριο συµµετείχαν κορυφαίοι επιστήµονες και ακαδηµαϊκοί, οι οποίοι µίλησαν για τη διαχείριση των µυζητικών εντόµων και ιώσεων.

Πιο συγκεκριµένα ο κύριος Ροδιτάκης Ε.- Καθηγητής Γ. Εντοµολογίας & Φαρµακολογίας ΕΛΜΕΠΑ στο Τµήµα Γεωπονίας, σε συνεργασία µε τον κύριο Βόντα Γ. - Καθηγητής Γ. Φαρµακολογίας, ΓΠΑ, ΙΤΕ, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, παρουσίασαν τους «Τρόπους ∆ιαχείρισης των Μυζητικών Εντόµων, στα πλαίσια της Πράσινης Συµφωνίας, στις καλλιέργειες των Κηπευτικών». Ακολούθησε η παρουσίαση του κύριου Κατή Ν. – Καθηγητή Ιολογιάς στο ΑΠΘ – Τµήµα Γεωπονίας µε θέµα «Σηµαντικότερες Ιολογικές Ασθένειες και τρόποι Αντιµετώπισή τους».

Επιπλέον έγινε ανάλυση του Σύγχρονου Περιβάλλοντος της Φυτοπροστασίας και στις προκλήσεις που καλείται να αντιµετωπίσει η Ελληνική γεωργία στο κοντινό µέλλον από τον κύριο Ποντίκα Γ. – Πρόεδρος & ∆ιευθύνων Σύµβουλος της Syngenta Hellas και τον κύριο Οικονοµίδη Κ. - CP Marketing & Technical Head Mediterranean της Syngenta Hellas.

Ενώ παρουσιάστηκαν στους συµµετέχοντες τα αποτελέσµατα των πειραµάτων που διενεργήθηκαν µέσα από την συνεργασία της Syngenta Hellas µε τα Ελληνικά Πανεπιστηµιακά Ιδρύµατα.

Πιο συγκεκριµένα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσµατα της υψηλής και ταυτόχρονης προστασίας που προσφέρει το Minecto Alpha 10/1,25 SC από ιούς λόγω της πολύ υψηλής συνεργίας εντοµοκτόνου δράσης και ενεργοποίησης των φυσικών µηχανισµών άµυνας των φυτών.

Και του Clavitus 13SL το οποίο αποτελεί το πρώτο βιολογικό εντοµοκτόνο που προσφέρει υψηλή προστασία από µυζητικά έντοµα και τετράνυχους, έχοντας υψηλή συµβατότητα µε τα περισσότερα ωφέλιµα έντοµα και επικονιαστές.

Ο στόχος της Syngenta είναι να βρίσκεται µπροστά από τις εξελίξεις, µε επιστηµονική γνώση προσφέροντας λύσεις στο δυναµικό περιβάλλον
της σύγχρονης γεωργίας.

Θα θέλαµε να ευχαριστήσουµε όλους τους συµµετέχοντες για την ενεργή παρουσία τους και την άψογη συνεργασία.

*Campaign Manager Κηπευτικών καλλιεργειών


Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda για την επιτραπέζια ντομάτα διαθέσιμο εδώ




Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία