Ο καλλιεργητικός χάρτης που διαμορφώνεται ειδικά μετά από τον κατακλυσμό στη Θεσσαλία, προϊδεάζει για μια αύξηση των εκτάσεων που
θα καλλιεργηθούν αυτό το φθινόπωρο με σκληρό σιτάρι, μια επιλογή που φαίνεται να κουμπώνει καλύτερα στα δεδομένα χαμηλής ρευστότητας τα οποία καλούνται να διαχειριστούν οι παραγωγοί. Βασική προϋπόθεση, στην περίπτωση της Θεσσαλίας, να αποτραβηχτούν πλήρως τα νερά για να μπορέσουν να μπουν οι αγρότες τις επόμενες εβδομάδες στα χωράφια και να ξεκινήσουν την προεργασία των εδαφών.
Σε κάθε περίπτωση, η συνθήκη που έχει διαμορφωθεί, δείχνει πως φέτος ευνοεί το σκληρό σιτάρι αρκετά. Σημαντικός παράγοντας, πέρα από τις χαμηλές απαιτήσεις της καλλιέργειας, συγκριτικά με τις εαρινές επιλογές που συνήθως έχουν οι παραγωγοί, είναι και τα επίπεδα τιμών. Παρά το πισωγύρισμα που επιχειρήθηκε κατά τον αλωνισμό τον περασμένο Ιούνιο, το οποίο είδε τις τιμές να γράφουν πέραν της νέας πραγματικότητας χαμηλά, ήτοι 21 και 22 λεπτά που ακούγονταν στην προ πανδημίας περίοδο, η αγορά έδειξε αντοχές. Οι τιμές, μόλις διαπιστώθηκε η ποσότητα αλλά κυρίως η ποιότητα της φετινής παραγωγής, ανέκαμψαν γρήγορα σε υψηλά που είχαν χαθεί από τον Σεπτέμβριο πέρυσι, με παραγωγούς να πετυχαίνουν ακόμα και 40 λεπτά για τις παραγωγές τους. Πλέον οι τιμές δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης στην περιοχή των 30 με 32 λεπτών το κιλό, αφού η ιταλική αγορά βρήκε λύση στη σοδειά της Τουρκίας, μια χώρα εξαφανισμένη τα τελευταία χρόνια από τις λίστες των εξαγωγέων.
Ακόμα και έτσι, με τον αλωνισμό στον Καναδά που βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο αφού έχει συγκομιστεί το 90%, φαίνεται η παγκόσμια προσφορά να μην επαρκεί για τις ετήσιες ανάγκες των βιομηχανιών και της αγοράς. Με άλλα λόγια, πέρασε ακόμα μια σοδειά που δεν χόρτασε την παγκόσμια ζήτηση για σκληρό σιτάρι, με τα αποθέματα να βρίσκονται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σημειώνεται πως ο Καναδάς καλείται να διαχειριστεί μια σοδειά της τάξης των 4,2 εκατ. τόνων, έναντι των 6,1 εκατ. πέρυσι.
Αξίζει να αναφερθεί ακόμα και το ενδεχόμενο ελλείψεων φέτος σε πιστοποιημένο σπόρο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μεγάλο πρόβλημα καταγράφεται στην περίπτωση των σιτηρών αφού καταστράφηκαν έτοιμοι σπόροι σποράς, που προορίζονταν για πώληση ενόψει της νέας σποράς τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, και ήταν αποθηκευμένοι μέσα σε αποθήκες και σιλό
που πλημμύρισαν.
Timac Agro | ΛΥΔΑ
DUOFERTIL EUROCEREAL MPPA DUO:
Στην αιχμή του δόρατος για μέγιστες αποδόσεις
Της Έφης Πισκόπου*
Σε μια εποχή που η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια αποτελεί θέμα πρωταρχικής σημασίας, τα γεωργικά προϊόντα συνιστούν καθοριστικό πυλώνα για την εξασφάλιση της παγκόσμιας τροφής. Οι καλλιέργειες σιτηρών διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, καθώς μια πληθώρα τροφίμων έχουν ως βάση τους τα σιτηρά. Ωστόσο, για να καλυφθεί η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για αυτές τις βασικές καλλιέργειες, είναι απαραίτητη η ύπαρξη καινοτόμων λύσεων για την ενίσχυση των τελικών αποδόσεών τους, ακολουθώντας παράλληλα αειφόρες γεωργικές πρακτικές.
Τα προϊόντα εξειδικευμένης θρέψης φυτών συμβάλλουν στην αύξηση της τελικής παραγωγής, προάγοντας την αποτελεσματική πρόσληψη των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών από τα φυτά και επομένως τη βέλτιστη ανάπτυξη. Μια τέτοια λύση αποτελεί το εξειδικευμένο κοκκώδες λίπασμα DUOFERTIL EUROCEREAL MPPA DUO της Timac Agro | ΛΥΔΑ, ένα σύνθετο λίπασμα NP με βιοδιεγέρτη και ιδανική σύνθεση για την καλλιέργεια των σιτηρών.
Το διαφοροποιόν στοιχείο του προϊόντος αποτελεί η κατοχυρωμένη και πατενταρισμένη τεχνολογία MPPA DUO, ένα μείγμα χημικών ενώσεων φυσικής προέλευσης που συμβάλλει στην μεγιστοποίηση των αποδόσεων των καλλιεργειών μέσω της:
Προστασίας όλων των θρεπτικών στοιχείων του λιπάσματος
Η τεχνολογία MPPA DUO εξασφαλίζει την μακροπρόθεσμη παροχή όλων θρεπτικών στοιχείων, που παρέχονται μέσω του λιπάσματος, δηλαδή του Αζώτου (N), του Φωσφόρου (P), του Θείου (S), του Βορίου (B) και του Ψευδαργύρου (Zn), αποτρέποντας τη δέσμευσή τους από τα εδαφικά κολλοειδή.
Ειδικότερα, ο φώσφορος αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα θρεπτικά συστατικά καθώς συμβάλλει στην αποθήκευση και μεταφορά της ενέργειας, επηρεάζοντας την ανάπτυξη των φυτών, του ριζικού τους συστήματος, το βαθμό αδελφώματος αλλά και την πρώιμη ανθοφορία κα την ωρίμανση. Επομένως, η προστασία του φωσφόρου από φαινόμενα δέσμευσης στους διάφορους τύπους εδαφών είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Κινητοποίησης των θρεπτικών συστατικών
Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που παρέχονται μέσω του λιπάσματος, η τεχνολογία MPPA DUO αξιοποιεί τα θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν ήδη στο έδαφος από προηγούμενες λιπάνσεις. Επομένως, παρέχονται επιπλέον λιπαντικές μονάδες μακροστοιχείων και ιχνοστοιχείων, συμβάλλοντας στην ορθολογική θρέψη της καλλιέργειας.
Διέγερσης του ριζικού συστήματος
Χάρη στο XCK, ένα φυτικό εκχύλισμα πλούσιο σε πρόδρομες ουσίες ορμονών επιτυγχάνεται καλύτερη ανάπτυξη της ρίζας και διέγερση του μεταβολισμού του φυτού. Συνεπώς, πραγματοποιείται βέλτιστη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων, επιτρέποντας την ταχύτερη και εντατικότερη ανάπτυξη της καλλιέργειας.
DUOFERTIL EUROCEREAL MPPA DUO - Ιδανική σύνθεση για τα σιτηρά!
■ Θρέψη της καλλιέργειας σύμφωνα με τις ανάγκες του φυτού
Το MPPA DUO επιτρέπει την παροχή των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών Ν, P, S, Β, Zn σύμφωνα με τις ανάγκες του φυτού στα διάφορα στάδια ανάπτυξής του.
■ Συνεργιστική δράση Αζώτου (N) και Θείου (S)
Η περιεκτικότητα του DUOFERTIL EUROCEREAL MPPA DUO σε αμμωνιακό άζωτο (ΝΗ4⁺), επιτρέπει στο φυτό να προσλάβει το άζωτο στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής του, ενώ ταυτόχρονα η προστασία του από την τεχνολογία MPPA DUO περιορίζει τα φαινόμενα απωλειών. Παράλληλα, η υψηλή περιεκτικότητα σε Θείο έχει καταλυτική δράση στην παραγωγή ξηράς ουσίας και στην ανάπτυξη του στελέχους.
■ Εμπλουτισμένο με ιχνοστοιχεία
Εκτός από την περιεκτικότητα του λιπάσματος σε μακροστοιχεία, το Βόριο (Β) και ο Ψευδάργυρος (Zn) είναι δύο επιπλέον σημαντικά θρεπτικά συστατικά που παρέχονται στην καλλιέργεια. Επίσης, χάρη στο MPPA DUO είναι προστατευμένα και διαθέσιμα σύμφωνα με τις ανάγκες του φυτού.
Συμπερασματικά, στη προσπάθεια κάλυψης της αυξανόμενης ζήτησης τροφίμων, τα εξειδικευμένα και καινοτόμα προϊόντα θρέψης φυτών στον τομέα της γεωργίας, όπως είναι το κοκκώδες λίπασμα DUOFERTIL EUROCEREAL MPPA DUO, κατέχουν σπουδαίο ρόλο. Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας MPPA DUO, στοχεύουμε στη βέλτιστη χρήση των θρεπτικών στοιχείων σε όλους τους τύπους εδαφών (όξινα, ουδέτερα και αλκαλικά), προάγοντας τις υψηλότερες αποδόσεις και αυξημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καλλιεργειών.
*Operational Marketing & Product Manager
Agrohellas Α.Ε.
Βασική λίπανση χειμερινών σιτηρών μια ενέργεια ζωτικής σημασίας
Του Τερζή Αθανάσιου*
Τα σιτηρά ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκονται, έχουν και τις αντίστοιχες ανάγκες στα τρία βασικά μακροστοιχεία.
Η καλλιέργεια των χειμερινών σιτηρών απαιτεί ορθή εφαρμογή βασικής λίπανσης προκειμένου να διασφαλίσουμε την κάλυψη των αναγκών θρέψης και την άριστη ανάπτυξη τους. Η επάρκεια των στοιχείων αυτών είναι θεμελιώδους σημασίας για την αύξηση της παραγωγής, την επίτευξη υψηλών στρεμματικών αποδόσεων και τη βελτίωση της ποιότητας.
Τα τρία βασικά μακροστοιχεία είναι το Άζωτο (Ν), ο Φώσφορος (P)
και το Κάλιο (Κ).
Ο ρόλος του Αζώτου
Το Άζωτο (Ν) επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλο μακροστοιχείο τις στρεμματικές αποδόσεις και την ποιότητα της παραγωγής. Η διαθεσιμότητα του είναι απαραίτητη σε όλη τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε την ορθή εγκατάσταση της καλλιέργειας και τον σχηματισμό των βλαστικών οργάνων.
Το άζωτο επίσης αποτελεί δομικό συστατικό του μορίου της χλωροφύλλης και των πρωτεϊνών. Επιπλέον, ευνοεί την πρόσληψη και αξιοποίηση άλλων θρεπτικών στοιχείων.
Οι απαιτήσεις των σιτηρών είναι από 10 έως 15 μονάδες Αζώτου ανά στρέμμα, οι οποίες εφαρμόζονται σε αναλογία 1/3 κατά τη βασική λίπανση με ενσωμάτωση, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 χρησιμοποιούνται κατά την επιφανειακή λίπανση, με μια ή δύο εφαρμογές.
Η πρόταση της Agrohellas για εδάφη με σχετική επάρκεια Φωσφόρου (P) είναι το NP 25-15 , το NP 30-15, και το NP 36-16. Οι τύποι αυτοί είναι κατάλληλοι να εφοδιάσουν τα φυτά με Άζωτο από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης έως το στάδιο του αδελφώματος. Χάρη στην τεχνολογία διπλής παρεμπόδισης LIMUS (NBPT+NPPT), μειώνεται ο κίνδυνος της απώλειας Αζώτου στην ατμόσφαιρα και δίνει τη δυνατότητα στο φυτό να έχει τη μέγιστη δυνατή διαθεσιμότητα του στο έδαφος. Συστήνεται για όλους τους τύπους λιπασμάτων.
Ο ρόλος του Φωσφόρου
Το επόμενο βασικό μακροστοιχέιο είναι ο Φώσφορος (P), ο οποίος επηρεάζει καθοριστικά την ευρωστία των φυτών, την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και την αύξηση της αντοχής των φυτών στις χαμηλές θερμοκρασίες και στο πλάγιασμα. Επίσης ο Φώσφορος παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό, στον σχηματισμό των υδατανθράκων και ενεργεί ως μεταφορέας ενέργειας.
Οι απαιτήσεις των σιτηρών σε Φώσφορο είναι από 3 έως 5 μονάδες ανά στρέμμα. Όλη η ποσότητα εφαρμόζεται κατά τη βασική λίπανση με ενσωμάτωση.
Η πρόταση της Agrohellas για εδάφη που έχουν έλλειψη Φωσφόρου και κρίνεται αναγκαία
η συμπλήρωση του είναι
το NP 13-34, το NP 18-46 (DAP) και το NP 16-20 +30S03. Σε αυτούς τους τύπους ο Φώσφορος είναι υψηλής υδατοδιαλυτότητας (>93%) και το Άζωτο (Ν) βρίσκεται σε 100% αμμωνιακή μορφή, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την έκπλυση.
Ο ρόλος του Καλίου
Το τρίτο βασικό μακροστοιχείο είναι το Κάλιο (Κ), το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση ζαχάρων και αμύλου, καθώς και στη διακίνηση των υδατανθράκων. Το Κάλιο ρυθμίζει το άνοιγμα-κλείσιμο των στομάτων των φύλλων και την ένταση της διαπνοής με αποτέλεσμα να βελτιώνει τη χρησιμοποίηση του νερού (Water Use Efficiency – WUE).
Οι απαιτήσεις των σιτηρών σε Κάλιο είναι από 3 έως 5 μονάδες ανά στρέμμα. Τα ελληνικά εδάφη έχουν επάρκεια καλίου, οπότε η εφαρμογή του κατά τη βασική λίπανση γίνεται όπου κρίνεται απαραίτητο.
Η πρόταση της Agrohellas είναι το NPK 15-15-15 (MOP), το οποίο είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες και των τριών μακροστοιχείων.
∆ιαφυλλικές εφαρµογές µε τους τύπους 20-20-20+TE και 16-8-24+2MgO+TE έδειξαν θεαµατικά αποτελέσµατα σε φαινόµενα τροφοπενιών και στη γενική αύξηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και της απόδοσης.
Για όλα τα παραπάνω λιπάσματα, η Agrohellas διαθέτει πιστοποίηση CE, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου Κανονισμού 1009/2019 (FPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ασφαλή και αποτελεσματικά προϊόντα λίπανσης.
*Υπεύθυνος Θρέψης της Agrohellas
GAVRIEL
Όσες μονάδες αζώτου πληρώνει ο παραγωγός, φτάνει στα φυτά
της Μαρίας Σοφίας Κομποχόλη*
Ζωτικό ρόλο στην καλλιέργεια των σιτηρών έχει το άζωτο. Κάθε παραγωγός που θέλει τα σιτηρά του να έχουν μέλλον οφείλει να υπολογίζει το κόστος ανά μονάδα θρέψης. Τα προϊόντα Nutrimore ενισχυμένα με τον σταθεροποιητή ουρεάσης Agrotain καταφέρνουν όσο άζωτο περιέχουν να το μεταφέρουν στα σιτηρά.
Επένδυση σε άζωτο που φτάνει 100% στα φυτά
Τα κοινά blending λιπάσματα από τις πρώτες κιόλας μέρες της εφαρμογής έχουν απώλειες αζώτου στον αέρα μέχρι και 50%. Έτσι, για κάθε τρεις μονάδες αζώτου που δεν φτάνουν στο φυτό η παραγωγή μειώνεται 100 κιλά/στρέμμα. Την ίδια στιγμή τα χημικά λιπάσματα όπως τα 20-10-0, 16-20-0, 20-20-0 κ.α. περιέχουν υψηλά ποσοστά νιτρικού αζώτου. Το νιτρικό άζωτο δεν συγκρατείται στο έδαφος και οι απώλειες του λόγω έκπλυσης γίνονται εντονότερες κατά την χειμερινή περίοδο λόγω των βροχοπτώσεων.
Τα Nutrimore δεν περιέχουν καθόλου νιτρικό άζωτο. Αντίθετα περιέχουν ένα μέρος αμμωνιακό-σταθερό άζωτο και κυρίως ουρεϊκό άζωτο το οποίο ενισχύεται με την τεχνολογία του Agrotain. Επομένως, με τα Nutrimore όσες μονάδες αζώτου πληρώνει ο παραγωγός φτάνει στα φυτά και η σοδειά αυξάνεται τουλάχιστον 10%.
95% Υδατοδιαλυτός Φώσφορος
Τα φυτά και ιδιαίτερα τα σιτηρά έχουν ανάγκη από υψηλές ποσότητες φωσφόρου, στα πρώτα στάδια ανάπτυξης τους, για την επιτυχημένη δημιουργία ριζικού συστήματος. Δεν μπορούν όμως να αξιοποιήσουν οποιοδήποτε φώσφορο παρά μόνο τον υδατοδιαλυτό. Τα Nutrimore με 95% υδατοδιαλυτό φώσφορο δημιουργούν καλλιέργειες με εύρωστα φυτά και ισχυρό ριζικό σύστημα.
Επιπλέον, τα Nutrimore περιέχουν υψηλό ποσοστό θείου, στοιχείο που ενισχύει την αξιοποίηση του αζώτου
και την παραγωγή πρωτεΐνης, άρα την κερδοφορία.
Φθηνή τιμή στο σακί ακριβό λίπασμα στην τσέπη
Tα φυτά καταλαβαίνουν μονάδες θρέψης και όχι κιλά λιπάσματος. Τα Nutrimore είναι πιο πυκνά σε σχέση με τα περισσότερα κοινά αζωτούχα και επιπλέον έχουν μηδενικές απώλειες σε άζωτο. Έτσι, σε ένα χωράφι π.χ. 500 στρ. που θα πέσουν 20 κιλά/ στρέμμα 20-10-0 θα χρειαστούν 10 τόνοι λίπασμα ενώ εάν χρησιμοποιηθεί λίπασμα Nutrimore 30-15-0 θα πρέπει να ρίξουμε 13,5 κιλά/στρέμμα άρα 6,75 τόνους λιπάσματος συνολικά. Μπορείς λοιπόν να ρίξεις έως και 50% λιγότερα κιλά λιπάσματος σε σχέση με τα κοινά λιπάσματα μειώνοντας το κόστος λίπανσης κατά 15-20%.
*Γεωπόνος MSc, Τμήμα Marketing GAVRIEL
Bayer ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε.
EUROCHEM
Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda για το σκληρό σιτάρι διαθέσιμο εδώ