Αποδίδει η σταθερή παροχή αζώτου στα χειμερινά σιτηρά με λίπανση νέας τεχνολογίας
Τη διαρκή και σταθερή παροχή αζώτου και φωσφόρου στα σιτηρά προσφέρουν πλέον τα λιπάσµατα νέας τεχνολογίας βραδείας αποδέσµευσης. Κρίνονται ιδιαίτερα απαραίτητα καθώς επιτρέπουν στα στάρια να µένουν πράσινα και µε ζωντάνια µέσα στο χειµώνα, ενώ αποτρέπουν και τα φαινόµενα έκπλυσης από τις έντονες βροχές.
YaraMila
Tα λιπάσματα της σειράς YaraMila διαμορφώνουν τη βάση των προγραμμάτων θρέψης
ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΣΙΤΑΡΙ
*του Αλέξανδρου Παναγόπουλου
H πρώτη επένδυση των παραγωγών για κάθε νέα καλλιεργητική χρονιά είναι, συνήθως, η αγορά λιπασµάτων για τη βασική λίπανση. Για τη σωστή βασική λίπανση θα πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι θεµελιώδεις κανόνες ούτως ώστε, οι επενδύσεις που γίνονται σε λιπάσµατα να έχουν τη µέγιστη δυνατή ανταποδοτικότητα. Ας δούµε ποιες είναι οι απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία για την εγκατάσταση της καλλιέργειας του σιταριού και τι προτείνει η Yara Ελλάς για τη λίπανσή του.
Ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία
Όλα τα θρεπτικά στοιχεία είναι απαραίτητα για τα σιτηρά και συµµετέχουν στη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία τους. Ωστόσο, τα κυριότερα µακροθρεπτικά στοιχεία που είναι το άζωτο, ο φώσφορος, το κάλιο και το θείο, θα πρέπει να χορηγούνται µε συνέπεια, διασφαλίζοντας το µέγιστο δυναµικό της παραγωγής.
Οι απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία για το σκληρό και το µαλακό σιτάρι, στις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα και για τις συνήθεις αποδόσεις, είναι 12-18 µονάδες άζωτο, 3-6 µονάδες φώσφορος, 5-8 µονάδες κάλιο και 2-4 µονάδες θείο (όλες οι µονάδες αναφέρονται ανά στρέµµα). Πάντα θα πρέπει κάθε αγρόκτηµα να εξετάζεται µεµονωµένα, µε βάση τις κλιµατολογικές συνθήκες της περιοχής, τον τύπο και τη γονιµότητα του εδάφους, καθώς και το ιστορικό των καλλιεργειών.
Tα περισσότερα αγροκτήµατα της χώρας µας όπου καλλιεργούνται σιτηρά αποτελούνται από εδάφη χαµηλής γονιµότητας µε φτωχή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία. Το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο που χορηγούνται στην καλλιέργεια κατά τη βασική λίπανση αποσκοπούν στην κάλυψη των αναγκών των φυτών µέχρι και το στάδιο του αδελφώµατος.
Οι απαιτήσεις που έχει το σιτάρι µέχρι το αδέλφωµα σε άζωτο αγγίζουν τις 4 µονάδες ανά στρέµµα, από το σύνολο των 12-16 που απαιτεί η καλλιέργεια για να ολοκληρώσει το βιολογικό της κύκλο.
Ταυτόχρονα κατά τη βασική λίπανση πρέπει να χορηγηθούν και οι 3-6 µονάδες φωσφόρου ανά στρέµµα, αλλά και το κάλιο στις περιπτώσεις που αυτό απουσιάζει από τα αποθέµατα του εδάφους.
Γιατί να επιλέξουµε τα λιπάσµατα της σειράς YaraMila
Τα προϊόντα της σειράς YaraMila αποτελούν τη βάση των προγραµµάτων θρέψης πολλών καλλιεργειών. Σε αντίθεση µε τα κοινά κοκκώδη λιπάσµατα, η µοναδική σύνθεση της «πέρλας» των YaraMila διασφαλίζει το γρήγορο λιώσιµο και τη µετακίνηση των θρεπτικών προς τη ρίζα, ακόµα και σε συνθήκες χαµηλής υγρασίας του εδάφους. Το γεγονός αυτό αποτελεί πολύ σηµαντικό πλεονέκτηµα για τις ξηροθερµικές συνθήκες της χώρας µας που εντείνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Επίσης, µε την τεχνολογία P-extend, παρέχουν τον φώσφορο σε τρεις διαφορετικές µορφές, βελτιώνοντας τη µετακίνησή του µέσα στο έδαφος, αλλά και τη διάρκεια της διαθεσιµότητάς του (2 τόνοι) στις ρίζες των φυτών, καθώς ο φώσφορος είναι στοιχείο που δεσµεύεται ισχυρά στο έδαφος σε διαφορετικές τιµές του εδαφικού pH.
Τα YaraMila παρέχουν:
- Πληρότητα: Λόγω του ευρέως φάσµατος αναλογιών Ν:P:K, των δευτερευόντων στοιχείων και ιχνοστοιχείων, είναι τα πλέον κατάλληλα λιπάσµατα για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των καλλιεργειών µέσω µιας ισορροπηµένης και αποδοτικής θρέψης.
- Μελετηµένη αναλογία µορφών αζώτου: Το άζωτο απαντάται στα λιπάσµατα YaraMila σε ποσοστά 40% νιτρικού και 60% αµµωνιακού. Η αναλογία αυτή αποτελεί προϋπόθεση για την άµεση και σταθερή τροφοδοσία των φυτών µε άζωτο.
- Ενισχυµένη και παρατεταµένη απορρόφηση του φωσφόρου λόγω της τεχνολογίας P-Extend
- Συνεργιστική δράση στα ιχνοστοιχεία του εδάφους: Οι πολυφωσφορίτες που περιέχονται στα YaraMila ενεργοποιούν τα ιόντα του χαλκού, του ψευδαργύρου και του µαγγανίου που είναι δεσµευµένα στο έδαφος και ευνοούν την απορρόφησή τους από τις ρίζες, σε ποσοστό 20-50% περισσότερο από τα κοινά λιπάσµατα.
- Ανώτερη διαχείριση: Τα λιπάσµατα YaraMila είναι ειδικά σχεδιασµένα ώστε να επιτρέπουν την καλύτερη κατανοµή τους στην επιφάνεια του χωραφιού, µια σηµαντική παράµετρος για την επιτυχία της σωστής θρέψης.
Πρόταση της Yara για τη βασική λίπανση των σιτηρών είναι η εφαρµογή του YaraMila STAR PLUS ή του YaraMila STAR PLUS N-st, που περιέχει αναστολέα νιτροποίησης αζώτου.
To YaraMila STAR PLUS (21-17-3 + Zn):
- Προωθεί τη γρηγορότερη ανάπτυξη της καλλιέργειας στα πρώτα στάδια.
- Εξασφαλίζει τη διαρκή και σταθερή παροχή του αζώτου µέχρι και το στάδιο του αδελφώµατος των φυτών.
- Τροφοδοτεί σταθερά και παρατεταµένα φώσφορο.
- Ευνοεί τη δυνατή εγκατάσταση των φυτών στο χωράφι µε τη δηµιουργία ενός ισχυρού ριζικού συστήµατος για µεγαλύτερες αποδόσεις
- Ενισχύει τα φυτά, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά στις δύσκολες συνθήκες του χειµώνα και συνεισφέροντας στην ανοιξιάτικη επανεκκίνησή τους.
Στην περίπτωση του YaraMila STAR PLUS N-st, η µετατροπή του αζώτου από αµµωνιακή σε νιτρική µορφή γίνεται µε πιο αργό ρυθµό, λόγω του αναστολέα νιτροποίησης.
Η Yara διαθέτει κι άλλους τύπους σύνθετων λιπασµάτων, κατάλληλων για τη βασική λίπανση των σιτηρών όπως το POWER 20-10-0, το POWER 18-20-0, µε ή χωρίς αναστολέα νιτροποίησης N-st, καλύπτοντας κάθε απαίτηση, τόσο των καλλιεργειών όσο και των παραγωγών.
*Agronomy operations & content specialist, Yara Ελλάς
Biopron
Πρωτοπορία στην θρέψη
Καλύπτει ανάγκες σε φώσφορο-κάλιο
Η ποσότητα και ο τύπος της βασικής λίπανσης προγραµµατίζεται βάσει βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων. Συνιστάται η χορήγηση ολόκληρης της ποσότητας φωσφόρου και το µισό ή 1/3 του συνολικού αζώτου, για τον σχηµατισµό ρίζας και φύλλων καθώς και για την εξασφάλιση της ανάπτυξης και τη δηµιουργία αδελφωµάτων. Το κάλιο βοηθά στο γέµισµα των καρπών και χορηγείται αν κριθεί απαραίτητο µετά από εδαφική ανάλυση. Συνήθως, οι ανάγκες σε φώσφορο και κάλιο καλύπτονται από τη βασική λίπανση. Η προσθήκη αζώτου είναι κρίσιµη λόγω των ξηροθερµικών συνθηκών της χώρας, οι οποίες µειώνουν την αποτελεσµατικότητα της επιφανειακής λίπανσης. Ο αργός ρυθµός πρόσληψης των θρεπτικών στοιχείων κατά τα αρχικά στάδια της καλλιέργειας οδηγούν στη χρήση λιπασµάτων πλούσιων σε αµµωνιακό ή σταθεροποιηµένο αµµωνιακό άζωτο για την αποφυγή των απωλειών λόγω έκπλυσης.
Ο χαλκός και ο ψευδάργυρος αποτελούν συµπληρωµατικά στοιχεία που µπορούν να εφαρµοστούν, στην περίπτωση του χαλκού σε αµµώδη εδάφη µε χαµηλό pH
και υψηλό ποσοστό οργανικής ουσίας ενώ στην περίπτωση του ψευδαργύρου σε εδάφη µε αλκαλικό pH για βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των σπόρων.
Θεµέλιος λίθος για αποδόσεις στα σιτηρά η στρατηγική στη βασικη
*της Βασιλικής Μαντά
Το βέλτιστο στάδιο εφαρµογής της βασικής λίπανσης είναι στο σχηµατισµό του µεγαλύτερου ποσοστού της βιοµάζας, δηλαδή περίπου 40 µέρες πριν το ξεστάχυασµα.
Η µεγιστοποίηση των αποδόσεων µε όσο το δυνατόν λιγότερες δαπάνες, σε συνδυασµό µε τη γονιµότητα, τον τύπο και την υγρασία του εδάφους, τα υπολείµµατα της προηγούµενης καλλιέργειας και τις κλιµατολογικές συνθήκες της περιοχής οδηγούν τις επιλογές του παραγωγού όσον αφορά τη βασική λίπανση των χειµερινών σιτηρών. Το σιτάρι σε κάθε στάδιο ανάπτυξής του έχει διαφορετικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία, ωστόσο είναι σηµαντικό να υπάρχουν διαθέσιµα και σε επάρκεια τα θρεπτικά στοιχεία σε κάθε στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας ώστε να µπορέσει ο παραγωγός να επιτύχει το βέλτιστο ποσοτικό και ποιοτικό αποτέλεσµα.
Κατά τη βασική λίπανση το άζωτο και το φώσφορο δρουν συνεργατικά, ενώ το κάλιο δεν είναι πάντοτε αναγκαίο για τα ελληνικά εδάφη. Το βέλτιστο στάδιο εφαρµογής της βασικής λίπανσης είναι αυτό του σχηµατισµού του µεγαλύτερου ποσοστού της βιοµάζας τους και αντιστοιχεί σε διάστηµα περίπου 40 ηµερών πριν το ξεστάχυασµα.
Ειδικότερα, η βασική λίπανση µε άζωτο εφαρµόζεται το φθινόπωρο κατά τη σπορά είτε σε παράλληλες γραµµές µε τις αντίστοιχες της σποράς, είτε σε όλη την έκταση. Το άζωτο αποτελεί κρίσιµο παράγοντα ανάπτυξης των εµβρυακών ριζών και δηµιουργίας επαρκούς αριθµού κόµβων στο σταυρό προκειµένου να σχηµατιστούν πολυπληθή «αδέλφια» µε δυνατό ριζικό σύστηµα. Παράλληλα, συντελεί στην ανάπτυξη ικανοποιητικής φυλλικής επιφάνειας και συνεισφέρει στην αύξηση αριθµού και βάρους σπόρων. Η αζωτούχος εφαρµογή έχει ευεργετικό ρόλο έναντι του παρασιτικού πλαγιάσµατος και του βακτηριακού µαυρίσµατος, ενώ η υπερβολική προσθήκη του στοιχείου ευνοεί προσβολές από ασθένειες και έντοµα.
Για το µαλακό σιτάρι συνίσταται 12-18 kg N/στρέµµα, για το σκληρό 12,5-16 kg Ν/στρέµµα και για το κριθάρι 8-12 kg N/στρέµµα µε το 1/3 ή το 50% των παραπάνω ποσοτήτων να χορηγείται σε αµµωνιακή µορφή µέσω της βασικής λίπανσης µε τον σπορέα και η υπόλοιπη ποσότητα µέσω της επιφανειακής λίπανσης σε νιτρική µορφή, µε εξαίρεση τα όξινα εδάφη όπου χορηγείται µε τη µορφή ασβεστούχου νιτρικής αµµωνίας.
Ο φώσφορος επηρεάζει καθοριστικά την ευρωστία των φυτών, την ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος και την αύξηση της αντοχής των φυτών στις χαµηλές θερµοκρασίες και το πλάγιασµα. Συνιστάται να χορηγείται σε υδατοδιαλυτή µορφή, ενώ έχει και ευεργετικό ρόλο έναντι των σκωριάσεων, του ωιδίου, της σήψη των λευκών στάχεων και του βακτηριακού µαυρίσµατος.
Για το µαλακό σιτάρι συνίσταται να χορηγούνται 5-8 kg P/στρέµµα, για το σκληρό 3,5-5,5 kg P/στρέµµα και για το κριθάρι 4-6 kg N/στρ στη βασική λίπανση.
Όσον αφορά το κάλιο, συνίσταται µόνο κατόπιν εδαφικής ανάλυσης, εφόσον τα αποθέµατα του εδάφους είναι περιορισµένα. Τότε χορηγούνται 0-8 kg K/στρέµµα για το µαλακό και το σκληρό σιτάρι και 5-10 kg K/στρέµµα για το κριθάρι µε τη βασική λίπανση. Επιπλέον µονάδες µπορεί να χορηγηθούν µε την πρώιµη επιφανειακή αζωτολίπανση.
AVAIL - TEOFERT
Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ AVAIL κάνει τη διαφορά
Προταση για πριµ 10,5 ευρώ το στρέµµα στην ειδικη θρεψη των σιτηρων
*του Γιώργου Κοντονή
Ζήτηµα να γίνει δεκτός ο συνδυασµός εφαρµογής νέας τεχνολογίας λιπασµάτων στο ίδιο αγροτεµάχιο
Με δεδοµένο ότι θα γίνουν δεκτές οι προτάσεις παραγωγών και αγοράς, τότε το πριµ ειδικής θρέψης από τα eco-schemes έρχεται να επιδοτήσει µε έως 10,5 ευρώ το στρέµµα την καλλιέργεια σκληρού σίτου, όπου υπάρχουν τιµολόγια αγοράς σπέσιαλ λιπάσµατος βραδείας αποδέσµευσης και βιοδιεγέρτη.
Αυτό που ζητάνε παραγωγοί αλλά και η αγορά εισροών είναι να µπορεί ο δικαιούχος να «παίζει» µε τις επιλογές του και να µπορεί να εφαρµόζει έναν συνδυασµό των προϊόντων κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. «Θα µπορούσε να εφαρµοστεί εναλλαγή τύπων λιπασµάτων που εµπίπτουν στο καθεστώς ενίσχυσης χωρίς να µεταβάλλεται η φιλοσοφία των οικολογικών σχηµάτων, αλλά ούτε και να περιορίζουν τις επιλογές των αγροτών», αναφέρει ο ΣΠΕΛ. Με αυτόν τον τρόπο το µέγιστο της ενίσχυσης θα µπορούσε να φτάσει για τις αροτραίες εκτάσεις τα 10,5 ευρώ το στρέµµα, συν 3 ευρώ για τη χρήση της ψηφιακής εφαρµογής. Ακόµη πάντως και να µην αυξηθεί η ενίσχυση, είναι αναγκαίος ο συνδυασµός µε βάση τις βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές.
Υπενθυµίζεται πως η επιδότηση για παρεµποδισµένα και βραδείας αποδέσµευσης είναι στα 4,5 ευρώ ανά στρέµµα σε αροτραίες και κηπευτικά και 6 ευρώ στις µόνιµες. Για βιοδιεγέρτες είναι 3 ευρώ στις αροτραίες και 6 ευρώ για µόνιµες και κηπευτικά.
Παράδειγµα σε ανάλυση του ΣΠΕΛ για το Σιτάρι
■ Ψηφιακή Εφαρµογή: Μέγιστη ενίσχυση 3 ευρώ/στρέµµα.
■Εφαρµογή σε βασική και επιφανειακή λίπανση ενός λιπάσµατος βραδείας αποδέσµευσης. Μέγιστο ύψος ενίσχυσης 4,5 ευρώ/στρέµµα.
■Εφαρµογή ενός προϊόντος µε βιοδιεγέρτη (ΥΑ 217217/8-1-2004 ή ΚΑΝ 1009/2019 – ΚΛΠ6). Το µέγιστο ύψος ενίσχυσης ανέρχεται σε 3 ευρώ/στρέµµα.
Σε κάθε περίπτωση, µεγάλη καταγράφεται η συµµετοχή των αγροτών στην ειδική ενίσχυση των eco-schemes για τη χρήση παρεµποδισµένων ή βραδείας αποδέσµευσης λιπασµάτων και προϊόντων βιοδιέγερσης, µε τη δράση µεν να βρίσκεται σε καλό δρόµο, αλλά να απαιτούνται ορισµένες τροποποιήσεις ώστε να δίνεται η ευκαιρία για µεγαλύτερο πριµ, κινούµενη στη βάση των βέλτιστων αγροτικών πρακτικών.
Όπως έχουν τα πράγµατα, η επιδότηση που δίνεται, στα πλαίσια της ∆ράσης 6 ορίζει πως πρέπει να γίνει αποκλειστική χρήση ανά αγροτεµάχιο της δράσης και σε όλες τις εφαρµογές (πχ βασική και επιφανειακή εφαρµογή). Όπως αναφέρει ο ΣΠΕΛ σε ανάλυση που έχει κάνει για το συγκεκριµένο ζήτηµα µε βάση τον πίνακα ασυµβατοτήτων µεταξύ των ecoschemes (ΦΕΚ Β’ 3941/17.06.23- ΦΕΚ Β’5022/09.08.2023), υφίσταται ασυµβατότητα, σε επίπεδο αγροτεµαχίου, µεταξύ:
των λιπασµάτων βραδείας αποδέσµευσης (31.6-Ι) και των λιπασµάτων µε αναστολέα/παρεµποδιστή (31.6-ΙΑ).
■ των λιπασµάτων βραδείας αποδέσµευσης (31.6-Ι) και λιπασµάτων µε βιοδιεγέρτη (31.6-ΙΒ)
■ των λιπασµάτων µε αναστολέα/παρεµποδιστή (31.6-ΙΑ) και λιπασµάτων µε βιοδιεγέρτη (31.6-ΙΒ)
∆ηλαδή, ο αγρότης θα πρέπει να εφαρµόσει το λίπασµα µε αναστολέα/παρεµποδιστή και στη βασική και στην επιφανειακή λίπανση.
Αντίστοιχα, ισχύει και για τα λιπάσµατα βραδείας αποδέσµευσης, καθώς και στα λιπάσµατα µε βιοδιεγέρτες. Ωστόσο, σύµφωνα µε το ΦΕΚ Β’5022/09.08.2023 τα προϊόντα µε βιοδιεγέρτες µπορούν να συνδυαστούν µε τα λιπάσµατα µε αναστολέα/παρεµποδιστή ή τα λιπάσµατα βραδείας αποδέσµευσης.
GAVRIEL
Δεν θέλει κόπο, θέλει NUTRIMORE
Αξια εχει η Επενδυση σε αζωτο που φτανει ολοκληρο στα φυτα
*της Μαρίας Σοφίας Κομποχόλη
Αύξηση σοδειάς τουλάχιστον 10% µε Nutrimore, ενισχυµένα µε τον σταθεροποιητή ουρεάσης Agrotain
Ζωτικό ρόλο στην καλλιέργεια των σιτηρών έχει το άζωτο. Κάθε παραγωγός που θέλει τα σιτηρά του να έχουν µέλλον οφείλει να υπολογίζει το κόστος ανά µονάδα θρέψης. Τα προϊόντα Nutrimore ενισχυµένα µε τον σταθεροποιητή ουρεάσης Agrotain καταφέρνουν όσο άζωτο περιέχουν να το µεταφέρουν στα σιτηρά.
Επένδυση σε άζωτο που φτάνει στα φυτά
Τα κοινά blending λιπάσµατα από τις πρώτες κιόλας µέρες της εφαρµογής έχουν απώλειες αζώτου στον αέρα µέχρι και 50%. Έτσι, για κάθε τρεις µονάδες αζώτου που δεν φτάνουν στο φυτό η παραγωγή µειώνεται 100 κιλά/στρέµµα. Την ίδια στιγµή τα χηµικά λιπάσµατα όπως τα 20-10-0, 16-20-0, 20-20-0 κ.α. περιέχουν υψηλά ποσοστά νιτρικού αζώτου. Το νιτρικό άζωτο δεν συγκρατείται στο έδαφος και οι απώλειες του λόγω έκπλυσης γίνονται εντονότερες κατά την χειµερινή περίοδο λόγω των βροχοπτώσεων. Τα Nutrimore δεν περιέχουν καθόλου νιτρικό άζωτο. Αντίθετα περιέχουν ένα µέρος αµµωνιακό-σταθερό άζωτο και κυρίως ουρεϊκό άζωτο το οποίο ενισχύεται µε την τεχνολογία του Agrotain. Εποµένως, µε τα Nutrimore όσες µονάδες αζώτου πληρώνουµε φτάνουν στα φυτά και η σοδειά αυξάνεται τουλάχιστον 10%.
95% Υδατοδιαλυτός Φώσφορος
Τα φυτά και ιδιαίτερα τα σιτηρά έχουν ανάγκη από υψηλές ποσότητες φωσφόρου, στα πρώτα στάδια ανάπτυξης τους, για την επιτυχηµένη δηµιουργία ριζικού συστήµατος. ∆εν µπορούν όµως να αξιοποιήσουν οποιοδήποτε φώσφορο παρά µόνο τον υδατοδιαλυτό. Τα Nutrimore µε 95% υδατοδιαλυτό φώσφορο δηµιουργούν καλλιέργειες µε εύρωστα φυτά και ισχυρό ριζικό σύστηµα.
Επιπλέον, τα Nutrimore περιέχουν υψηλό ποσοστό θείου, στοιχείο που ενισχύει την αξιοποίηση του αζώτου και την παραγωγή πρωτεΐνης, άρα την κερδοφορία.
Φθηνή τιµή στο σακί ακριβό λίπασµα στην τσέπη
Αξίζει να σηµειωθεί πως τα φυτά καταλαβαίνουν µονάδες θρέψης και όχι κιλά λιπάσµατος. Τα Nutrimore είναι πιο πυκνά σε σχέση µε τα περισσότερα κοινά αζωτούχα και επιπλέον έχουν µηδενικές απώλειες σε άζωτο. Έτσι, σε ένα χωράφι π.χ. 500 στρ. που θα πέσουν 20 κιλά/ στρέµµα 20-10-0 θα χρειαστούν 10 τόνοι λίπασµα ενώ εάν χρησιµοποιηθεί λίπασµα Nutrimore 30-15-0 θα πρέπει να ρίξουµε 13,5 κιλά/στρέµµα άρα 6,75 τόνους λιπάσµατος συνολικά. Μπορείς λοιπόν να ρίξει ο παραγωγός έως και 50% λιγότερα κιλά λιπάσµατος σε σχέση µε τα κοινά αζωτούχα λιπάσµατα µειώνοντας το κόστος λίπανσης κατά 15-20%.
*Γεωπόνος MSC, Τμήμα Μarketing Gavriel
Συµπληρωµατική εφαρµογή αζώτου και θείου µε την επιφανειακή λίπανση
Μπορεί η επιφανειακή λίπανση να είναι κυρίως εστιασµένη στη διαχείριση του αζώτου που απαιτείται συµπληρωµατικά της βασικής λίπανσης, ωστόσο η ταυτόχρονη χορήγηση του θείου στις απαιτούµενες ποσότητες επιδρά θετικά στις τελικές αποδόσεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καρπού.
Άλλωστε, η επιφανειακή λίπανση αναφέρεται στις ανοιξιάτικες εφαρµογές λιπασµάτων που έχουν στόχο τη συµπλήρωση των απαιτούµενων ποσοτήτων αζώτου και άλλων στοιχείων στα φυτά.
Μεγαλύτερη ανάγκη για αζωτούχο λίπανση στα σιτηρά παρατηρείται από τη φάση του αδελφώµατος µέχρι και την περίοδο της άνθισης. Κατά τη διάρκεια αυτών των σταδίων, το φυτό διαµορφώνει τις δοµές παραγωγής του οι οποίες θα καθορίσουν την τελική αξία των προϊόντων.
Στο µαλακό σιτάρι, συνιστάται µια εφαρµογή επιφανειακής λίπανσης κατά τη διάρκεια σχηµατισµού των αδελφωµάτων, ενώ στο σκληρό σιτάρι µπορεί να γίνει και µία δεύτερη εφαρµογή λίγο πριν το ξεστάχυασµα, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή και να βελτιωθεί η ποιότητα του σπόρου.
Οι απαιτήσεις σε επιφανειακή αζωτούχο λίπανση και ο χρόνος εφαρµογής της καθορίζονται από τον αριθµό των φυτών ανά τετραγωνικό µέτρο.
Σε χωράφια µε µικρή πυκνότητα φυτών, πρέπει να εφαρµοστεί επιφανειακή λίπανση, σε πρώιµο στάδιο, µε υψηλά επίπεδα αζώτου, ώστε να αυξηθεί ο αριθµός των αδελφωµάτων.
Σε χωράφια µε µεγάλη πυκνότητα φυτών, απαιτείται µια εφαρµογή, µετά τη µέση του σταδίου αδελφώµατος, και µια επόµενη, προκειµένου να αποφευχθούν ασθένειες και ο κίνδυνος του πλαγιάσµατος των φυτών.
Ενδεικτικά, η επιφανειακή λίπανση στη φάση του αδελφώµατος θα πρέπει να εφαρµόζεται µε δόσεις 15-20 κιλών στρέµµα και σε µορφή νιτρικής αµµωνίας, 20-30 κιλά/στρέµµα και ως ασβεστούχος νιτρική αµµωνία. Για τα εδάφη µε χαµηλή οξύτητα και έλλειψη ασβεστίου προτείνεται η εφαρµογή 10-15 κιλά ουρίας/στρέµµα.
Τέλος, το θείο είναι ένα σηµαντικό στοιχείο που απαιτείται σε όλες τις καλλιέργειες καθώς συµβάλλει στην δηµιουργία πρωτεϊνών, αµινοξέων, βιταµινών και ενζύµων. Απαιτούνται περίπου 2-4 κιλά SO3/στρέµµα.
COMPO EXPERT Ελλάς
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΡΕΨΗ
Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda για την λίπανση νέας τεχνολογίας διαθέσιμο εδώ