BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Εθνικό προϊόν το κοτόπουλο, κοντά στο 100% η αυτάρκεια ψηλά ο πήχης στις εξαγωγές

Ένας από τους πλέον δυναµικούς κλάδους της ελληνικής οικονοµίας αποτελεί η κρεοπαραγωγός πτηνοτροφία, η οποία και χαρακτηρίζεται από µεγάλο βαθµό καθετοποίησης και ισχυρή ανάπτυξη. Οι βλέψεις των επιχειρήσεων δεν περιορίζονται πλέον µόνο στα στενά γεωγραφικά όρια της Ελλάδας, καθώς τα επόµενα χρόνια το ελληνικό κοτόπουλο θα διεκδικήσει µε αξιώσεις θέση στους πάγκους όλης της Ευρώπης, ικανοποιώντας την αυξηµένη παγκόσµια ζήτηση για λευκό κρέας, ιδιαίτερα από τη νέα γενιά.

fakelos-pthnotrofia

Γιάννης Ρούπας

163
5

Ψήφος εμπιστοσύνης στο λευκό κρέας από Έλληνες και ξένους καταναλωτές

Θέµα χρόνου αποτελεί πλέον η επίτευξη 100% αυτάρκειας της Ελλάδας σε κοτόπουλο και το άνοιγµα σε νέες αγορές, µε τον κλάδο να παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη και µεγέθυνση τα τελευταία χρόνια, αξιοποιώντας στο µέγιστο τις όποιες ευκαιρίες προσέφεραν τα επενδυτικά προγράµµατα. «Σε λίγα χρόνια το ισοζύγιο θα γίνει θετικό και θα µπορούµε πλέον να κάνουµε περαιτέρω βιώσιµα ανοίγµατα σε γειτονικές και όχι µόνο αγορές. Άλλωστε, ήδη το ελληνικό κοτόπουλο βρίσκει θέση στην αγορά των Βαλκανίων και σε κάποια σηµεία πώλησης της Κεντρικής Ευρώπης», θα εξηγήσει στην Agrenda άνθρωπος του κλάδου.


Η εκ νέου µεγέθυνση που πετυχαίνουν οι δραστήριες επιχειρήσεις του κλάδου φέρνουν περισσότερο λευκό κρέας στα πιάτα των καταναλωτών, οι οποίοι τόσο σε εγχώριο όσο και διεθνές επίπεδο δείχνουν σαφή προτίµηση στο κρέας αυτό όχι µόνο για την προσιτότητά του, αλλά για την διατροφική του αξία. Άλλωστε, το κοτόπουλο είναι ένα µονογαστρικό ζώο µε ταχύ µεταβολισµό, µε την ποιότητα του κρέατος να εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από την διατροφή του και την θρεπτική αξία των ζωοτροφών. Η δυναµική του κλάδου αποτυπώνεται και στον ετήσιο τζίρο των µεταποιητικών επιχειρήσεων, ο οποίος ανέρχεται πάνω από 1,2 δις ευρώ και πιο κοντά θα έλεγε κανείς στα 1,5 δις -αν συνυπολογιστούν οι επιχειρήσεις αβγοπαραγωγής- αποδίδοντας τεράστια έσοδα στην ελληνική οικονοµία, ενώ απασχολεί σχεδόν 6.000 εργαζοµένους.  Παράλληλα, οι επιχειρήσεις του κλάδου αυξάνουν µε διψήφιο ποσοστό τις πωλήσεις τους κάθε χρόνο, αποδεικνύοντας πως οι Έλληνες καταναλωτές έχουν βάλει για τα καλά το ελληνικό κοτόπουλο στο διαιτολόγιό τους.

Η διατροφική αξία του λευκού κρέατος έχει άλλωστε για τα καλά εντυπωθεί στη συνείδηση των καταναλωτών, όπως δείχνουν και οι κλαδικές µελέτες τόσο σε Ευρώπη όσο και ΗΠΑ. Ενδεικτικά, µελέτη που εκπόνησε το Εθνικό Συµβούλιο Κοτόπουλου (NCC) των ΗΠΑ και η WATT Global Media το 2022, καταλήγει στο συµπέρασµα πως οι καταναλωτές θέλουν να αγοράζουν περισσότερο κοτόπουλο συγκριτικά µε άλλες πηγές πρωτεΐνης. Αναφέρουν, µάλιστα, πως επιλέγουν το κοτόπουλο κυρίως λόγω διατροφικής αξίας. Από το δείγµα των 540 καταναλωτών, το 37% δήλωσε ότι σχεδιάζει να καταναλώσει εντός 1 έτους περισσότερο κοτόπουλο, ενώ το 15% σχεδιάζει να καταναλώσει περισσότερο βόειο κρέας και το 14% σχεδιάζει να φάει περισσότερο χοιρινό.


Στην εγχώρια αγορά, οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν καταλήξει στο συµπέρασµα πως ο Έλληνας καταναλωτής θέλει να πληρώσει το κάτι παραπάνω για κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, σφαγής πλέον των 60-65 ηµερών. Σε σχέση µε άλλα κρέατα, η «κουλτούρα του κοτόπουλου» έχει περάσει και στη νέα γενιά, η οποία καταναλώνει περισσότερο λευκό κρέας τόσο για λόγους διατροφικής αξίας όσο και εξοικονόµησης χρηµάτων. Σε αυτή ακριβώς την ανάγκη των νέων για γρήγορο και θρεπτικό φαγητό, επιχειρούν να µιλήσουν όσες επιχειρήσεις του κλάδου κάνουν τα επόµενα χρόνια άνοιγµα στα έτοιµα γεύµατα.

Κοτόπουλα Ναυπάκτου Κοντοχρήστος

Κοτόπουλα Ναύπακτου Κοντοχρήστος µε γνώση και εμπειρία 30 ετών στο χώρο 

Με 7 ιδιόκτητες πτηνοτροφικές µονάδες πάχυνσης πουλερικών, εξωτερικούς συνεργάτες (πτηνοτρόφους), µε 16 µονάδες σε Ήπειρο και Βοιωτία και αλυσίδα καταστηµάτων που σήµερα αριθµεί 39 καταστήµατα σε 34 πόλεις της χώρας, η εταιρεία Κοτόπουλα Ναυπάκτου της οικογένειας Κοντοχρήστου, αποτελεί αναµφισβήτητα σηµείο αναφοράς του κλάδου της πτηνοτροφίας για τη χώρα µας. Με εµπειρία 30 ετών στο χώρο, όπως αναφέρει ο Γρηγόρης Κοντοχρήστος, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας οι υποδοµές που έχουν δηµιουργηθεί παράγουν 80.000 κοτόπουλα την εβδοµάδα, πιστοποιηµένα ως προς τη διατροφή τους µε 65% καλαµπόκι, για το 100% της παραγωγής που είναι µοναδική στην Ελλάδα. Στα σχέδια της εταιρείας είναι η ανάπτυξη δικτύου λιανικής πώλησης µε τη µπράντα των Κοτόπουλων Ναυπάκτου να κοσµεί άνω των 100 καταστηµάτων από τα 39 που λειτουργούν σήµερα. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει επενδύσει -νωρίτερα από τις πιέσεις που ασκούνται πλέον στον πανευρωπαϊκό κλάδο της πτηνοτροφίας-, σε παραγωγές ειδικών εκτροφών µε πουλερικά τα οποία µεγαλώνουν σε ορνιθώνες παραδοσιακού τύπου, σε µικρότερες πληθυσµιακές οµάδες και µε φυλές αργής ανάπτυξης που στόχο έχουν όχι την ποσότητα αλλά την ποιότητα του κρέατος, για αυτό και η σφαγή τους ξεκινά από την ηλικία των 85 ηµερών, όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Κοντοχρήστος, αντιπρόεδρος και διευθυντής Παραγωγής. Από την πλευρά του ο Ανδρέας Κοντοχρήστος, διευθυντής Εµπορικού, αναφερόµενος στο δίκτυο της εταιρείας, κάνει λόγο για ένα οργανωµένο δίκτυο πωλήσεων µε 26 δροµολόγια και 3 κέντρα διανοµής τα οποία εξυπηρετούν πάνω από 500 τελικά σηµεία πώλησης (κρεοπωλεία, supermarket, εστιατόρια, κλπ) πανελλαδικά.  «Όραµα µας είναι το Κοτόπουλο Ναυπάκτου Κοντοχρήστος να είναι η πρώτη επιλογή στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας», αναφέρει.

∆ύο µορφές καταστηµάτων

Το δίκτυο έχει δύο µορφές καταστηµάτων, σύµφωνα µε τον Μάνο Βιντζηλαίο, διευθυντή ∆ικτύου καταστηµάτων:

  1. Τα καταστήµατα ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΣ όπου οι καταναλωτές µπορούν να βρουν πάνω από 60 είδη νωπού κοτόπουλου και πουλερικά ειδικής εκτροφής, φεσκοκατεψυγµένα είδη κοτόπουλου και επιλεγµένα παραδοσιακά προϊόντα από το «Μαγικό Τσουκάλι»
  2. Τα καταστήµατα ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΣ «tis mamas» όπου εδώ εκτός από τα παραπάνω οι καταναλωτές µπορούν να βρουν επιπλέον καθηµερινά και µία µεγάλη ποικιλία από σπιτικά «µαµαδίστικα» µαγειρευτά φαγητά, καθώς επίσης κοτόπουλο σούβλας, ψητά, σαλάτες και µπαγκέτες που παρασκευάζονται µε βάση το κοτόπουλο.

Η αλυσίδα σήµερα αριθµεί 39 καταστήµατα εκ των οποίων 29 διαθέτουν νωπά είδη και 10 συνδυάζουν νωπά και ζεστή γωνιά.


ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ

Ολοκληρώνει επενδυτικό πρόγραµµα ύψους 50 εκατ. ευρώ εντός του 2024 ο ΑΠΣΙ ΠΙΝ∆ΟΣ

Την επέκτασή του στα µαριναρισµένα προϊόντα κοτόπουλου µε βότανα και µπαχαρικά της Ηπείρου,  έτοιµα για ψήσιµο στο φούρνο σε καινοτόµες συσκευασίες, έναν ταχέως αναπτυσσόµενο τοµέα της αγοράς που έρχεται να καλύψει ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο, κυρίως δυτικό, κόσµο, πραγµατοποίησε πρόσφατα ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισµός Ιωαννίνων «ΠΙΝ∆ΟΣ».

Αποκωδικοποιώντας έγκαιρα τις νέες καταναλωτικές τάσεις της εποχής, η δραστήρια οργάνωση παραγωγών, µε έδρα στα Ιωάννινα, έπειτα από το επιτυχηµένο «µπάσιµό» της, προ δύο ετών, στην αγορά των έτοιµων ψηµένων προϊόντων, σπεύδει και πάλι να… µαγειρέψει, πριν πεινάσει. «Αυτό που κάνουµε είναι να βλέπουµε τις ανάγκες που δηµιουργούνται στην αγορά από τους καταναλωτές και να απαντάµε σε αυτές εγκαίρως µε νέα καινοτόµα προϊόντα προκειµένου να τις ικανοποιήσουµε» εξηγεί ο Ανδρέας ∆ηµητρίου, Πρόεδρος της πτηνοτροφικής συνεταιριστικής οργάνωσης, «ΠΙΝ∆ΟΣ» που αποτελεί ηγέτιδα δύναµη του κλάδου και game changer τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδοµένα. Το πλάνο είναι να σχεδιαστεί µια πλούσια γκάµα προϊόντων, που θα καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών. Γι’ αυτό το λόγο έχει κυκλοφορήσει η σειρά µαριναρισµένων προϊόντων Chicken Gourmet. «Είναι προϊόντα που τα παίρνει ο καταναλωτής, σε ειδική συσκευασία για απευθείας ψήσιµο στο φούρνο και έτσι έχει πολύ γρήγορα ένα πλήρες γεύµα στο τραπέζι του», µας ανέφερε ο κ. ∆ηµητρίου.

Η παραγωγή τους γίνεται  στην ίδια µονάδα που παράγονται τα έτοιµα ψηµένα προϊόντα κοτόπουλου, η οποία έχει πέντε γραµµές παραγωγής και λειτούργησε για πρώτη φορά πριν από περίπου δύο χρόνια.



O Ανδρέας Δημητρίου, Πρόεδρος της πτηνοτροφικής συνεταιριστικής οργάνωσης, «ΠΙΝΔΟΣ».

Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως ο ΑΠΣΙ ΠΙΝ∆ΟΣ, έλαµψε στα φετινά ∆ιεθνή Βραβεία Superior Taste Awards 2024 λαµβάνοντας σπουδαίες διακρίσεις. Συγκεκριµένα, το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής και η µαριναρισµένη τηγανιά κοτόπουλου κατάφεραν να ξεχωρίσουν λαµβάνοντας 2 αστέρια και 1 αστέρι αντίστοιχα ποιότητας από το ∆ιεθνές Ινστιτούτο Γεύσης (iTQi).

Έως το τέλος του 2024 ολοκληρώνει επενδυτικό πρόγραµµα 50 εκατ. ευρώ

Συνολικά η «ΠΙΝ∆ΟΣ» ολοκληρώνει, µέχρι το τέλος του 2024, ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραµµα ύψους 50 εκατ., το οποίο αφορούσε στην επέκταση υφιστάµενων παραγωγικών υποδοµών και στη δηµιουργία νέων, καθώς και στον εκσυγχρονισµό του µηχανολογικού εξοπλισµού, σε όλη την κάθετη αλυσίδα των µονάδων που διαθέτει και πλέον είναι έτοιµη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής από ισχυρή θέση.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται από την συνεταιριστική οργάνωση και στη συµµόρφωσή της µε ένα πρότυπο λειτουργίας αειφορικό και µε χαµηλό περιβαλλοντικό αποτύπωµα. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται επένδυση άνω των 4 εκατ. ευρώ στον τοµέα των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας, µε σκοπό την ιδιοπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύµατος από φωτοβολταϊκά στις στέγες των κτιριακών υποδοµών που διαθέτει, προκειµένου µέσα από το net metering να καλύπτει το 50% των ενεργειακών της αναγκών σε καθηµερινή βάση. «Μιλάµε για µια συνολική ισχύ κοντά στα 8 MW. Από αυτά ήδη τα 4 MW έχουν τοποθετηθεί και αποµένει να µπουν και τα υπόλοιπα. Είναι, ωστόσο, κάτι που δεν εξαρτάται µόνο από εµάς κι αυτό γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί και η αναβάθµιση του δικτύου για να πάρουµε τους όρους σύνδεσης», διευκρίνισε ο κ. ∆ηµητρίου.

Νέα µονάδα βιοαερίου

Προχωρούν, παράλληλα, οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων για τη νέα µονάδα βιοαερίου που θέλει να στήσει η «ΠΙΝ∆ΟΣ», για να αξιοποιεί τα απόβλητα των µονάδων της µε οικονοµικό, αλλά και µε περιβαλλοντικό όφελος. «Η µονάδα θα είναι ισχύος 2 MW. Περιµένουµε να τελειώσει επιτυχώς η διαδικασία έκδοσης των αδειών, ώστε να πάµε στην έναρξη υλοποίησης του έργου που θα αποτελέσει επένδυση άνω των 8 εκατ. ευρώ», µας είπε ο Πρόεδρος της «ΠΙΝ∆ΟΣ». Σηµειώνεται εδώ πως η «ΠΙΝ∆ΟΣ» ήταν η πρώτη που εφάρµοσε ένα πρότυπο µοντέλο κυκλικής οικονοµίας στην Ελλάδα και όλες τις µεθόδους ανακύκλωσης σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. 

Θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ ο τζίρος µε βάση το 1ο πεντάµηνο

Αναφορικά µε την εξέλιξη των εργασιών της επιχείρησης, µε βάση το πρώτο πεντάµηνο η χρονιά εξελίσσεται καλά, µε ανοδική πορεία που ξεπερνά ως ποσοστό το 5%, ενώ ο τζίρος αναµένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ και θα συνδυαστεί και µε κερδοφορία. Το µεγαλύτερο µέρος των πωλήσεων, περί το 90% γίνεται στην εγχώρια αγορά, ενώ το υπόλοιπο 10%, µε τάσεις ανόδου, περιλαµβάνει τις εξαγωγές, οι οποίες έχουν προορισµό στο σύνολο των Βαλκανίων, στην Κύπρο, στην Αγγλία, στη Σουηδία, τη Γερµανία και εδώ και ένα χρόνο και στο Ντουµπάι.

Απαιτούνται αλλαγές στον Αναπτυξιακό Νόµο

Η ελληνική πτηνοτροφία είναι ένας κλάδος βιώσιµος κι ανταγωνιστικός µε µια αυτάρκεια που ξεπερνά το 80%, αποτελώντας φωτεινή εξαίρεση για τα δεδοµένα της εγχώριας ζωικής παραγωγής και αυτό θα πρέπει να σκύψει να το δει η ελληνική πολιτεία και να του παράσχει στήριξη, ώστε να µπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω, καθώς έχει µεγάλη δυναµική.

Το «µήνυµα» αυτό στέλνει ο Ανδρέας ∆ηµητρίου, Πρόεδρος του ΑΠΣΙ «ΠΙΝ∆ΟΣ», µε αφορµή το ατυχές γεγονός ότι η πτηνοτροφία δεν µπορεί να αξιοποιήσει τον Αναπτυξιακό Νόµο. «Ο κλάδος υλοποιεί διαρκώς βελτιώσεις και παρεµβάσεις τόσο σε επίπεδο επιµέρους παραγωγών, όσο και επιχειρήσεων, µε εκσυγχρονισµούς, καινοτοµίες, νέες τεχνολογίες στην παραγωγή και στα τελικά προϊόντα, αλλά και µε νέα προϊόντα. Έχουµε φτάσει σε ένα επίπεδο να είµαστε ανταγωνιστικοί και να κοιτάµε στα µάτια ανταγωνιστές µας στο εξωτερικό όπου κερδίζουµε διαρκώς µερίδια αγοράς», τονίζει ο κ. ∆ηµητρίου και καλεί την πολιτεία να δει τον κλάδο και να διορθώσει τη στρέβλωση που υπάρχει.

«Είναι µια στρέβλωση του υπουργείου Ανάπτυξης, που δεν παίρνει την πολιτική απόφαση και µια χαλαρή προσέγγιση της υπόθεσης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, που δεν πιέζει όσο χρειάζεται, ώστε στην ΚΥΑ η ελληνική πτηνοτροφία να έχει δικαίωµα ένταξης και ίδρυσης νέων µονάδων. Όταν βλέπεις ότι κάθε χρόνο όλες οι επιχειρήσεις της πτηνοτροφίας αυξάνουν τη δυναµικότητά τους µεσοσταθµικά έως και 10%, αυτό σηµαίνει και ανάγκη για παραγωγή ελληνικού κοτόπουλου, για να καλυφθεί αυτή η ζήτηση. Αν δεν αυξάνεις τη δυναµικότητα, στην καλύτερη περίπτωση µένεις στάσιµος ή υποχωρείς», σηµειώνει ο έµπειρος συνοµιλητής µας και προσθέτει πως «υπάρχει ενδιαφέρον και είναι ανάγκη να ενταχθούν στον κλάδο και να επενδύσουν και νέοι άνθρωποι. Όταν δεν τους δίνεις κίνητρα όµως, φρενάρουν και δεν προχωράνε». Αναφορικά µε τον κύκλο εργασιών της εγχώριας αγοράς του κλάδου, ο κ. ∆ηµητρίου εκτίµησε ότι ξεπερνά πολύ το 1 δισ. ευρώ και προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν οι επιχειρήσεις αβγοπαραγωγής.


ΑΠΣ ΑΡΤΑΣ

Ισχυρή πορεία ανάπτυξης από το 2017 ξεκίνησε µε τη νέα διοίκηση ο ΑΠΣ Άρτας

Ηπορεία του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισµού Άρτας άρχισε πριν 58 χρόνια και συγκεκριµένα το 1966. Όταν ξεκινούσε πριν από έξι ολόκληρες δεκαετίες τη δραστηριότητά του ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισµός Άρτας, αποτελούνταν από µία µικρή οµάδα παραγωγών, που είχε όµως ένα όραµα. Να φέρει στα Ελληνικά νοικοκυριά ποιοτικά προϊόντα. Σταδιακά και µε το πέρασµα των χρόνων, έφτασε σήµερα να είναι ένας από τους σηµαντικότερους και µεγαλύτερους παράγοντες στην αγορά κοτόπουλου στην Ελλάδα.

«Η δυναµική του πορεία και η σηµερινή της εξέλιξη δεν ήταν πάντως στρωµένη µε ροδοπέταλα» όπως αναφέρει ο Πρόεδρος ∆ηµήτρης Πετανίτης που βρίσκεται στο τιµόνι του ∆ιοικητικού Συµβουλίου από το Σεπτέµβριο του 2017.

Άσχηµες συγκυρίες και λάθη των προηγούµενων διοικήσεων οδήγησαν τον Συνεταιρισµό µια... ανάσα από την οικονοµική καταστροφή, µε συνέπεια να αποχωρήσουν µέλη - παραγωγοί από την επιχείρηση.

Στάθηκε ξανά στα πόδια της

Η διοίκηση µε τον ∆ηµήτρη Πετανίτη στο τιµόνι ως Πρόεδρο του ∆ιοικητικού Συµβουλίου από τον Σεπτέµβριο του 2017, έχοντας συµπαραστάτες τους:

Γαλήνα Χρήστο, Παπαγεωργίου Σωτήριο, Γιαννάκη Λάµπρο, Μιχαλοπούλου Παναγιώτα, Μάγγο Γεώργιο, Καραµιχάλη Παναγιώτη, αλλά και τον Άλκη Μπανταλούκα ως Γενικό ∆ιευθυντή, κατάφερε σε σχετικά σύντοµο χρονικό διάστηµα να στήσει εκ νέου την Συνεταιριστική Επιχείρηση στα πόδια της.

Υπό τη διοίκηση του ∆ηµήτρη Πετανίτη άρχισε η αναδιοργάνωση αρχικά όλων των τµηµάτων του Συνεταιρισµού και, λειτουργώντας µε νέα αυστηρά κριτήρια όσον αφορά τη διαχείριση των πόρων του, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισµός µπήκε στις σωστές ράγες ανάπτυξης.



Ο πρόεδρος του ΑΠΣ Άρτας, Δημήτρης Πετανίτης.

Με συντονισµένες προσπάθειες επετεύχθη η ανάκαµψη του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισµού και η σταδιακή επιστροφή παραγωγών που είχαν αποχωρήσει, καθώς και νέες συνεργασίες µε εξωτερικούς παραγωγούς.

Από το 2018 επαναλειτούργησε και το εργοστάσιο των ζωοτροφών του Συνεταιρισµού. Η συγκεκριµένη µονάδα άρχισε να παράγει ζωοτροφές σε µαζική πλέον κλίµακα, δίνοντας επιπλέον ώθηση στη Συνεταιριστική Επιχείρηση συµβάλλοντας ταυτόχρονα στην οµαλή λειτουργία της.

Στο Εργοστάσιο Ζοωτροφών παράγεται πλέον η τροφή για όλα τα κοτόπουλα του Συνεταιρισµού µε ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσµατα για τους παραγωγούς. Πρέπει δε να σηµειωθεί ότι η ετήσια παραγωγή ζωοτροφών αγγίζει τους 50.000 τόνους το χρόνο.

Η συνεισφορά του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισµού Άρτας στην τοπική οικονοµία είναι τεράστια, καθώς πρόκειται για την µεγαλύτερη επιχείρηση της ευρύτερης περιοχής, µε κύκλο εργασιών το 2023 που ξεπέρασε τα 80 εκατοµµύρια ευρώ σε σχέση µε το 2019 που ο τζίρος άγγιξε τα 58 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα συµβάλλει στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην καταπολέµηση της ανεργίας, καθώς απασχολεί περίπου 300 άτοµα ως µόνιµο προσωπικό, κάτι ιδιαίτερα σηµαντικό στις δύσκολες µέρες που διανύουµε. Εγγύηση για το µέλλον του Συνεταιρισµού αποτελεί και η πιστοποίηση ποιότητας για όλα τα στάδια της παραγωγής, αλλά και το σύστηµα διασφάλισης της υγιεινής των προϊόντων που παράγει.

Σήµερα ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισµός επενδύει συνεχώς στον εκσυγχρονισµό των εγκαταστάσεών του και στη βελτίωση των προϊόντων του, που είναι υψηλής ποιότητας και έχουν κερδίσει την εµπιστοσύνη των καταναλωτών, κατέχοντας ένα πολύ σηµαντικό κοµµάτι της Ελληνικής αγοράς.

Το 2023 µία από τις καλυτερες χρονιές σε κερδοφορία για τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισµό

Σχετικά µε την πορεία του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισµού Άρτας, ο πρόεδρος ∆Σ, ∆ηµήτρης Πετανίτης αναφέρει: «Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισµός Άρτας πέρασε δύσκολες στιγµές. Όµως είµαστε πάλι σε τροχιά ανάπτυξης και προχωράµε δυνατά και δυναµικά. Το 2023 ήταν µία από τις καλυτερες χρονιές σε κερδοφορία για τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισµό. Τον τελευταιο χρόνο έχουµε προχωρήσει σε επενδύσεις που αγγίζουν τα 2 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισµό του Εκκολαπτηρίου, του Φυραµατοποιειού, αλλά και των Σφαγείων. Και όλες οι επενδύσεις έχουν γίνει µε κεφάλαια του Συνεταιρισµού, ενώ σχεδιάζεται προσεκτικά το επόµενο επενδυτικό πλάνο που θα διασφαλίσει το µέλλον του Συνεταιρισµού και τη βελτιωση της θέσεως του. Το κορυφαίο προϊόν που παράγουµε, αλλά και η µεγάλη ζήτηση από τις ελληνικές οικογένειες, µας δίνει δύναµη να συνεχίσουµε δυναµικά και σταθερά, δουλεύοντας ανοδικά, ώστε να µπούµε µε επιτυχία στη νέα εποχή και στον προγραµµατισµό που θέλουµε να χαράξουµε. Στόχος µας είναι, αξιοποιώντας καινούργιες γραµµές παραγωγής να εξάγουµε τα κορυφαία προϊόντα µας και σε άλλες χώρες».

Νέο διοικητικό συµβούλιο 

Νέο ∆ιοικητικό Συµβούλιο αναδείχθηκε µετά τις εκλογές της Κυριακής 26 Μαϊου 2024 που έγιναν στον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισµό Άρτας.

Μετά από 7 χρόνια Πρόεδρος παραµένει στο τιµόνι για τα επόµενα τέσσερα ο ∆ηµήτρης Πετανίτης.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του ∆/Σ µετά τις εκλογές έλαβε χώρα κατανοµή των αξιωµάτων.

Ύστερα από ψηφοφορία των νεοεκλεγέντων µελών, τα αξιώµατα κατανεµήθηκαν οµόφωνα ως εξής:

∆ιοικητικό συµβούλιο

■ Πρέοδρος: Πετανίτης ∆ηµήτριος

■ Αντιπρόεδρος: Γαλήνας Χρήστος

■ Γραµµατέας: Μάγγος Κωνσταντίνος

■ Ταµίας: Αγγέλη Σαβούλα

■ Μέλη: Γιαννάκης Λάµπρος, Καραµιχάλης Παναγιώτης,

Φούντας Σπυρίδων

Εποπτικό συµβούλιο

Επίσης αναδείχθηκε και νέο Εποπτικό Συµβούλιο όπου τα αξιώµατα κατανεµήθηκαν ως εξής:

■ Πρόεδρος: Κοτρότσιος Παντελής

■ Μέλη: Αποστολάκης Φώτιος, Σιδέρης Αλέξανδρος


Αμβροσιάδης κοτόπουλα Ολύμπου

Στα σκαριά επενδύσεις άνω των 25 εκατ. ευρώ για την Αµβροσιάδης ΑΒΕΕ – Κοτόπουλα Ολύμπου

Υψηλές «πτήσεις», µε µεγάλες ταχύτητες, που την έχουν καταστήσει τον ανερχόµενο, νέο υπολογίσιµο, πόλο στην εγχώρια πτηνοτροφία, συνεχίζει να πραγµατοποιεί η «Αµβροσιάδης ΑΒΕΕ – Κοτόπουλα Ολύµπου», η οποία προσφάτως απέσπασε και δύο πολύ σηµαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο Ηνωµένο Βασίλειο.

Η καθετοποιηµένη οικογενειακή επιχείρηση από την Πιερία, που έχει συµπληρώσει πάνω από 60 χρόνια ζωής, αναγνωρίζεται σήµερα ως ένας από τους τρεις µεγαλύτερους «παίκτες» του κλάδου, αλλά, καθώς «τρώγοντας έρχεται η όρεξη», δεν λέει να καθίσει στα… αβγά της.


Μέσα από ένα νέο και ευρύ επενδυτικό πλάνο, επέκτασης κτηριακών υποδοµών, αλλά και µηχανολογικού εξοπλισµού, που έχει σε εξέλιξη, βάζει τις βάσεις που θα της επιτρέψουν να ανοίξει τα φτερά της προς νέες, για την ίδια, κορυφές.

Αύξηση πωλήσεων 15-18% ετησίως

«Ως επιχείρηση τα τελευταία 4-5 χρόνια, αναπτυσσόµαστε µε γοργούς ρυθµούς. Έχουµε κατακτήσει ένα σηµαντικό ποσοστό στην αγορά, οι πωλήσεις κάθε χρόνο αυξάνονται µεσοσταθµικά κατά 15%-18% και όσο ανεβαίνουν τα νούµερα µας, δηµιουργούνται ανάγκες για επεκτάσεις στις µονάδες για να µπορούµε να ανταποκριθούµε στην αυξανόµενη ζήτηση από την αγορά», αναφέρει ο Θέµης Αµβροσιάδης, manager και εκπρόσωπος της 3ης γενιάς στην οικογενειακή επιχείρηση.

Οι επενδύσεις που έχουν προγραµµατιστεί, συνολικά, υπερβαίνουν τα 25 εκατ. ευρώ και άρχισαν να υλοποιούνται πριν περίπου πέντε µήνες, καθιστώντας τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ένα µεγάλο εργοτάξιο, που καταφέρνει να συνυπάρχει οµαλά µε την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των υφιστάµενων παραγωγικών υποδοµών της.



O Θέμης Αμβροσιάδης.

Μια από τις βασικές παρεµβάσεις, που πραγµατοποιείται µέσα από το νέο επενδυτικό, αφορά στην επέκταση και στον εκσυγχρονισµό του σφαγείου της επιχείρησης. Τοποθετείται µια καινούρια γραµµή σφαγής µε την προσθήκη της οποίας η συνολική δυναµικότητα της µονάδας θα διπλασιαστεί σχεδόν, καθώς θα φτάσει στα 12.500 πτηνά την ώρα, από 7.000 πτηνά, που είναι σήµερα. Ταυτόχρονα κατασκευάζονται επιπλέον 3.000 τ.µ. κτηριακών, όπου θα φιλοξενηθούν χώροι ψυκτικοί χώροι αποθήκευσης, καθώς επίσης και υποδοµές για τον εκσυγχρονισµό των χώρων επεξεργασίας, αλλά και συσκευασίας.

Επειδή, όµως, η άνοδος πωλήσεων, νοµοτελειακά θα οδηγήσει και σε περισσότερα υποπροϊόντα που θα πρέπει να επεξεργαστεί η εταιρεία, έχει δροµολογηθεί η επέκταση της µονάδας θερµικής αδρανοποίησης (Rendering), από την οποία παράγονται πτηνάλευρο και πτεράλευρο, που είναι οι πρώτες ύλες για σκυλοτροφές κι ιχθυοτροφές. Στο πλαίσιο αυτό έχει παραγγελθεί εξοπλισµός αποθήκευσης και επεξεργασίας των υποπροϊόντων που θα ενισχύσει κατά 50% την υφιστάµενη δυναµικότητα της µονάδας. Στην ίδια κατεύθυνση σηµαντική αναβάθµιση υλοποιείται και στο εκκολαπτήριο της εταιρείας, έτσι ώστε να φτάσει να έχει να έχει δυνατότητα εκκόλαψης 42 εκκατοµυρίων νεοσσών το χρόνο.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει η κατασκευή νέων καινοτόµων για τα ελληνικά δεδοµένα σιλό, τύπου  υδραυλικής εκκένωσης  για την αύξηση αποθηκευτικής ικανότητας της βιοµηχανίας ζωοτροφών, καθώς και η δεύτερη γραµµή παραγωγής ζωοτροφών η οποία θα τριπλασιάσει την παραγωγική ικανότητα ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργήσει µε τα τελευταία τεχνολογικά δεδοµένα για τη µείωση του αποτυπώµατος CO2.


Νέες ιδιόκτητες εκτροφές

«Θα προχωρήσουµε και σε µια µικρή περαιτέρω καθετοποίηση, µε µια επένδυση σε θαλάµους ανάθρεψης πατρογονικών κοπαδιών, που δεν είχαµε έως τώρα, ενώ δηµιουργούνται και νέες ιδιόκτητες εκτροφές, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα µας, κάτι που συνδέεται άµεσα και µε την επέκταση του εκκολαπτηρίου», εξηγεί ο Θέµης Αµβροσιάδης και σηµειώνει πως «όλες αυτές οι επενδύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί σε διάστηµα από 8 έως 14 µήνες, κλείνοντας αυτό τον κύκλο επέκτασης που περιλαµβάνει και ανανέωση του στόλου των φορτηγών µας».

Η εταιρεία διαθέτει σήµερα πάνω από 100 κωδικούς προϊόντων (σ. σ. ολόκληρα, τεµαχισµένα, παρασκευάσµατα, τηγανιές, ρολό, προψηµένα, nuggets, γύρος κλπ, καθώς επίσης και το Χρυσό Κοτόπουλο και το Χρυσό Κοκόρι) µε βάση το κοτόπουλο. «Πριν λίγες ηµέρες πετύχαµε νέες διακρίσεις.

Πολλές τα προϊόντα της εταιρείας Αµβροσιάδης έχουν διακριθεί σε διαγωνισµούς όπως στο Mediterranean Taste Awards και στο International Taste Institute.  Αναφορικά µε τις οικονοµικές επιδόσεις της Αµβροσιάδης ΑΒΕΕ – Κοτόπουλα Ολύµπου, ο κ. Θ. Αµβροσιάδης µας είπε πως το 2023 έκλεισε µε έναν κύκλο εργασιών κοντά στα 180 εκατ. ευρώ, ενώ «για φέτος προβλέπουµε ότι θα φτάσουµε κοντά στα 220 εκατ. ευρώ».


Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda για την πτηνοτροφία διαθέσιμο εδώ.
Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

16-06-2024 13:24ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΩ.ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΙΝΑΙ ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ ΜΕ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΓΕΥΣΗ

Απάντηση

15-06-2024 12:14Νικος

ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Ο ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ , ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ

Απάντηση

15-06-2024 11:11Κωστας

O MIMIKOS POY EINAI??DEN YPARXEI POYTHENA PLEON EXAFANISTHKE?? O NITSIAKOS??POY EINAI O MEGALYTEROS APO OLOYS AYTOYS??ME DIAFORA O KALYTEROS??MHPWS DEN TON DIAFHMIZOYN EPITHDES??

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία